EVENIMENT - Joi, 1 iulie 2004

Lege cu traseu fulger

Parlamentarii revolutionari si-au tras beneficii

Parlamentarii au facut ieri tot posibilul pentru a le asigura revolutionarilor un viitor cat mai luminos, votand in cateva minute un proiect de lege care ofera foarte multe privilegii celor care beneficiaza de un certificat de luptator in Revolutia din '89. Proiectul de lege privind recunostinta fata de eroii martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane, initiat de senatorul Sergiu Nicolaescu, a avut un traseu fulger: intr-o singura zi a fost votat de Camera Deputatilor, s-a intocmit raport de mediere care a fost respins, spre seara, de Senat, iar a doua zi dimineata parlamentarii au adoptat textele ramase in divergenta intre cele doua Camere ale Parlamentului.

Graba senatorilor si deputatilor este oarecum justificata, tinand cont ca revolutionarii - multi dintre ei aflati pe bancile Parlamentului - primesc o sumedenie de drepturi, iar intrarea in vacanta parlamentara ar putea curma aceasta "mica" bucurie. Chiar daca ieri plenul Parlamentului a votat, in mare majoritate, varianta adoptata de Senat, pe fond, problema a ramas aceeasi: revolutionarii au capatat, in urma adoptarii acestei legi, foarte multe privilegii. Singurul care a dezaprobat hei-rupismul colegilor sai, a fost senatorul PRM Mihai Lupoi. El si-a exprimat "mirarea" in legatura cu introducerea pe ordinea de zi a plenului comun a solutionarii textelor in divergenta la aceasta propunere legislativa, sustinand ca nici el, nici colegii sai, nu au primit textul supus dezbaterii. "Mi se pare ca s-a introdus pe ordinea de zi pe sub mana, la iuteala", a comentat el.

O lege de improprietarire

In privinta preschimbarilor certificatelor de revolutionari, parlamentarii au optat pentru varianta Senatului, unde se spunea ca Secretariatul de Stat pentru problemele revolutionarilor va elibera noul tip de certificat "dupa analizarea dosarelor" persoanelor care solicita preschimbarea certificatelor. Deputatii redusesera, initial, aceasta conditie la "verificarea tehnica" a dosarelor. Totodata, revolutionarii vor avea prioritate in obtinerea unei locuinte sociale "daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii". Un alt text acceptat a vizat "atribuirea in proprietate, in limita posibilitatilor, si cu clauza de neinstrainare timp de zece ani de la data dobandirii, a 10.000 de metri patrati de teren in extravilan si 500 de metri patrati in intravilan - acesta din urma pentru destinatia de locuinta, daca nu a avut si nu are in proprietate un alt spatiu locativ". Tot textul Senatului s-a pastrat si in ceea ce priveste asociatiile, ligile, organizatiile, fundatiile, federatiile si uniunile de revolutionari care "pot beneficia de sponsorizare, in conditiile legii". De asemenea, s-a mentinut textul Camerei Deputatilor potrivit caruia "sediile actuale ale asociatiilor si fundatiilor constituite pana la 31 decembrie 1992, precum si cele ale federatiilor si uniunilor nationale de revolutionari formate pana la sfarsitul anului 2003 vor avea acelasi regim juridic prevazut pentru partidele politice".

Roxana ANDRONIC