ANCHETE - Marti, 21 septembrie 2004

Procesul "Cluj '89" la final de judecata



Dosarul Revolutiei din decembrie '89 de la Cluj a fost inchis definitiv ieri, magistratii instantei supreme urmand sa pronunte verdictul final in aceasta cauza in partea a doua a lunii octombrie. Inalta Curte de Casatie si Justitie a acordat ieri dimineata ultimul cuvant inculpatilor, Ministerului Public si partilor civile. Astfel, generalul (r) Iulian Topliceanu, Valeriu Burtea, Ioan Cocan si Ilie Dicu au solicitat judecatorilor sa constate ca nu exista probe ale vinovatiei lor in acest dosar si sa dispuna prin urmare achitarea pentru infractiunile retinute prin rechizitoriu.

In fata instantei, fostul comandant al Armatei a IV-a, Iulian Topliceanu, a declarat ca nu se face vinovat de faptele ce i se imputa si ca nu ar fi ordonat niciodata sa se traga asupra manifestantilor anticomunisti. "Solicit ca judecarea cazului meu sa fie transpusa in atmosfera tensionata din acea vreme, atunci cand ordinul superiorilor era lege pentru toti", a subliniat Topliceanu.

In replica, procurorul de sedinta a sustinut ca magistratii completului de trei judecatori ai CSJ - care au decis pe fond incetarea procesului penal pe motiv ca faptele s-ar fi prescris - nu ar fi tinut cont de infractiunile retinute in actul de sesizare. Reprezentantul Ministerului Public a solicitat asadar casarea sentintei din 9 aprilie 2003 si rejudecarea dosarului. De aceeasi parte a baricadei s-au situat si cele 82 de persoane constituite ca parti civile in proces, acestea cerand recalificarea faptelor comise de inculpati, pentru recalcularea despagubirilor ce li se cuvin.

Initial, la fond, instanta fostei Curti Supreme de Justitie (astazi Inalte Curte de Casatie) a hotarat in cazul generalului (r) Iulian Topliceanu, a colonelului Valeriu Burtea si a lt. col. Ioan Cocan, schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute de Parchet - respectiv omor si omor deosebit de grav - in infractiunile de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Judecatorii au dispus astfel incetarea procesului penal, constatand ca a intervenit prescriptia raspunderii penale pentru aceste infractiuni.

Magistratii instantei supreme au mai decis atunci achitarea lui Ioachim Moga si Marian Augustin Bolbos, precum si condamnarea la cinci ani de inchisoare a maiorului Ilie Dicu, pentru omor calificat, omor deosebit de grav savarsit in conditiile omorului calificat cu participatie improprie si tentativa la omor deosebit de grav in conditiile omorului calificat cu participatie improprie.

Decizia de atunci a fost contestata atat de inculpati, cat si de Parchet si partile civile. Acestea din urma au formulat si ele recurs impotriva sentintei CSJ din 2003 prin care le-au fost respinse cererile de despagubiri civile.

Completul de noua judecatori al ICCJ va pronunta sentinta in cazul acestor recursuri in data de 25 octombrie a.c. (A.A.)