12
Sâmbătă, 17 februarie 2007

Cătuşele lui Maior divizează revoluţionarii

Un grup de revoluţionari din BNR, susţinuţi şi de deputatul Emilian Cutean, preşedintele comisiei parlamentare pentru problemele revoluţionarilor, cer eliberarea lui Dorin Lazăr Maior * Declaraţia de la Braşov a scos la iveală şi faptul că unul dintre susţinătorii lui Maior a vorbit în numele BNR şi se declară preşedinte al Consiliului Naţional, în timp ce conducerea statutară a BNR habar n-are de aceste acţiuni

Organizaţiile revoluţionarilor grupate în Blocul Naţional al Revoluţionarilor (BNR) sînt la un pas de a se război între ele, după ce o grupare, autodeclarată luptătoare pentru eliberarea lui Dorin Lazar Maior, fostul lor şef aflat acum în Penitenciarul Codlea, a preluat preşedinţia BNR fără ştirea celui care fusese statutar declarat suscesorul fostului preşedinte. De fapt, sub pretextul unei conferinţe de presă organizată la Braşov în legătură cu eliberarea lui Maior, Mircea Bucur a lansat şi o declaraţie pe care a semnat-o ca preşedinte al Consiliului Naţional al BRN. Vestea conferinţei de la Braşov, dar mai ales a schimbării omului de la conducerea BNR l-a mirat foarte tare pe George Costin, cel care deţinea, conform statutului şi în urma unui vot, funcţia de preşedinte executiv după suspendarea şi „autosuspendarea“ lui Maior. Nici alte organizaţii membre ale BNR nu ştiau despre mişcarea anunţată la Braşov. Surse apropiate cercurilor de revoluţionari spun că de aceste manevre nu ar fi străin nici deputatul Emilian Cutean, preşedintele comisiei parlamentare pentru problemele revoluţionarilor, cel care are un cuvînt de spus în eliberarea noilor certificare de revoluţionar. Aceleaşi surse susţin că, imediat după conferinţa de presă de la Braşov, Mircea Bucur şi camarazii lui, cu toţii „simpatizanţi ai aripii Ion Iliescu“, s-au întîlnit cu Cutean, şi el aflat în oraş.

La loc comanda cu „autosuspendarea“


Ieri, la sediul Asociaţiei Revoluţionarilor din Braşov, într-o conferinţă de presă, Mircea Bucur a cerut oficial, în numele Blocului Naţional al Revoluţionarilor ca Dorin Lazăr Maior să fie judecat în stare de libertate. Mai mult, Bucur a mai spus că, în urma şedinţelor pe care asociaţiile de revoluţionari din zona Ardealului le-ar fi avut în ultima perioadă, s-a ajuns la concluzia că autosuspendarea lui Maior nu este conformă cu statutul BNR. Astfel, Dorin Lazăr Maior ar fi teoretic în continuare preşedinte executiv al BNR, chiar dacă a fost trimis deja în judecată în Dosarul creditelor ilegale, pentru şantaj.
„Maior face parte din conducerea BNR, iar membrii din conducerea BNR au altă modalitate de suspendare. Consiliul Naţional discută şi propune congresului suspendarea. Congresul discută propunerea, după care se ia o decizie. Deci, autosuspendarea lui Maior nu e statutară. Odată că nu avem niciun act de la dînsul că s-a autosuspendat, iar suspendarea discutată nu a fost statutară. Aşa că Maior nu e suspendat din funcţia de preşedinte executiv al BNR“, susţine Bucur. Asta deşi, în 12 ianuarie, în faţa instanţei de judecată, cerînd măsura eliberării, Maior a anunţat oficial că se autosuspendă din toate funcţiile deţinute, inclusiv din cea de lider BNR, tocmai, susţinea el, pentru a nu se spune că poziţia lui ar putea influenţa cercetările DNA.

Conducerea BRN nu ştia de „puci“ şi conferinţă


Conducerea statutară a BNR nu a fost informată în legătură cu conferinţa de presă ţinută de Mircea Bucur, „preşedintele Consiliului Naţional“, Gheorghe Curta, secretar general al Consiliului, şi de Dezideriu Sarmaşi, din partea asociaţiei braşovene de revoluţionari. A aflat tot ieri, cu surprindere, şi de „puciul“ în urma căruia Mircea Bucur se declară preşedintele Consiliului Naţional al BNR. Preşedintele executiv al BNR, George Costin, spune că titulatura de preşedinte al Consiliului Naţional, pe care Mircea Bucur şi-a asumat-o, vorbind în numele întregului BNR, nici nu există. „Nu am fost informat cu nimic despre această conferinţă de presă. Titulatura pe care şi-a asumat-o Mircea Bucur nu mai este în vigoare din martie 2006, cînd s-au făcut o serie de schimbări în organizarea conducerii BNR. Deci, poate că domnul Bucur a suferit vreo amnezie şi s-a trezit acum că încă mai are această titulatură. Este o problemă şi, pentru rezolvarea sa, vom face o anchetă să vedem modul în care s-a strecurat această greşeală. Cu privire la faptul că au vorbit la Braşov în numele întregului BNR, pot spune că trebuia mai întîi să existe o serie de discuţii şi consultări cu membrii asociaţiilor la nivel naţional. Dacă spunea că a vorbit numai în numele organizaţiilor din Ardeal era altă treabă, dar aşa, problema se schimbă. Dacă voiau să facă publică, în numele întregului BNR, susţinerea şi cererea de judecare în libertate a lui Maior nu era nici o problemă, dar trebuia să anunţe conducerea de intenţia lor“, spune Costin. George Costin mai explică faptul că el a preluat funcţia de preşedinte execuriv al BNR, după suspendarea lui Maior, conform statutului de conducere a BNR. „Ceea ce am făcut, atunci cînd am permis acceptarea autosuspendării lui Maior, a fost pentru a da o notă de democraţie acelei şedinţe. Şi, conform statutului de conducere a BNR, am acceptat funcţia de preşedinte executiv din momentul în care a fost pus sub acuzare Maior“, susţine Costin. După ce cu o zi înainte se autosuspendase, Maior a fost suspendat din funcţia de preşedinte al BNR în 13 ianuarie, cînd George Costin, vicepreşedintele BNR, a precizat că, potrivit articolului 4 din statutul asociaţiei, orice ocupant al unei funcţii de conducere care este cercetat se suspendă pe perioada anchetei.

Şi „comisia parlamentară“ susţine eliberarea lui Maior


Nu numai BNR a făcut „demersuri legale la DNA pentru ca Maior să fie anchetat în stare de libertate“. Conform unui comunicat de presă prezentat ieri, şi comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989 anunţă că va face demersurile necesare, în limitele competenţei, pentru aflarea motivelor arestării şi dacă acestea au legătură cu calitatea de revoluţionar a lui Maior. „Sîntem obligaţi să ajutăm orice membru care e în asociaţiile care fac parte din BNR. Toate asociaţiile au în statut ajutorarea membrilor, iar Maior este şi persoană publică, fiind preşedinte executiv“, susţine Mircea Bucur, vorbind despre comunicatul comisiei parlamentare în numele căreia semnează deputatul Emilian Cutean.

Maior e cercetat în dosarul creditelor ilegale


Arestaţi la finele anului trecut, sub acuzaţia comiterii infracţiunii de şantaj, Dorin Lazăr Maior şi complicele său, Ovidiu Tition, au fost trimişi în judecată de DNA Braşov în urmă cu aproape două săptămîni. La începutul acestei săptămîni, Tribunalul Braşov a respins definitiv cererea de eliberare pe cauţiune a lui Maior, iar cei 40.000 RON depuşi ca garanţie de fostul şef al revoluţionarilor i-au fost restituţi. Printre motivaţiile respingerii cererii de eliberare a fost şi aceea că Maior a încălcat regulamentul penitenciarului şi a vorbit de zeci de ori la un telefon mobil al altui deţinut din celulă.
Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupţie Braşov au stabilit că Dorin Lazăr Maior şi Ovidiu Tition au recurs, în lunile noiembrie şi decembrie, la acţiuni de intimidare fizică şi psihică, inclusiv ameninţări cu darea în vileag a unor fapte reale, asupra a doi administratori de societăţi comerciale. Cei doi au fost prinşi în flagrant delict. Dosarul în care sînt judecaţi acum Maior şi Tition are legătură directă cu un dosar mai complex, care se află în cercetarea DNA, privind o suveică de credite ilegale în care sînt implicate o bancă şi mai multe firme.

Încă un avocat


Pînă acum, anchetatorii nu au făcut nici cea mai mică referire la calitatea de revoluţionar a inculpatului Maior. Cu toate acestea, membrii BNR sînt convinţi că tocmai statutul de mare revoluţionar l-ar ţine pe şeful lor după gratii, şi nu infracţiunile comise de el. Revoluţionarii care îl susţin au mai spus ieri că vor face toate demersurile legale şi că vor merge pînă la cele mai înalte foruri pentru se face dreptate în cazul lui Maior. Ei au spus că l-ar fi susţinut pe Maior chiar dacă nu ar fi făcut parte din conducerea BNR. Şi au anunţat ieri că Maior va avea mai avea un avocat din partea BNR la proces. „În rîndul nostru avem avocaţi de prestigiu care îl vor apăra în mod sigur“, a precizat Mircea Bucur, cel care s-a autodeclarat preşedinte al Consiliului Naţional al BRN.

de: » Ştefan MUSGOCIU