CLASATMonitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
Sâmbătă, 31 Martie 2007

CLASAT

• dosarul referitor la sinuciderea Luizei Maria V. a fost clasat • profesorul Aurel Barnea se luptă în continuare să-i fie reabilitat numele • acesta s-a adresat procurorilor si a primit răspuns oficial că nu a avut nici o legătură cu cazul •

Profesorul romascan Aurel Barnea, acuzat mai „pe fată“ sau mai „voalat“ de conducerea unei organizatii a revolutionarilor din România, că ar fi fost implicat în suicidurile liceencelor romascane, produse anul trecut, a obtinut o rezolutie a magistratilor Parchetului, care au clasat cauza în ceea ce o priveste pe Luiza Maria V. „La cererea dumneavoastră, vă comunicam că în dosarul nr. 668/P/2006 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman s-a dispus, în baza art. 11 pct. 1 , litera a, Cod procedură penală clasarea cauzei privind moartea suspectă a numitei V. Luiza Maria, din municipiul Roman, din probele administrate nerezultînd vinovătia vreunei persoane în legătură cu decesul acesteia“, se arată în documentul semnat de prim-procurorul Parchetului Roman. „În data de 20 martie, am fost în audientă la judecătorul de serviciu al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman. Am expus situatia si printr-un memoriu scris. Am adus copii xerox după ziarele locale din perioada sinuciderilor celor trei tinere de la CNRV , care confirmau că nu am nici-o implicare în cazul respectivelor sinucideri. Ca urmare a solicitării depuse în memoriul adresat Parchetului Roman, am primit un răspuns foarte clar“, a declarat profesorul Aurel Barnea.
Reamintim că acesta, cunoscut revolutionar, a rămas recent fără posibilitatea să-si primească drepturile acordate eroilor din '89, deoarece cei care au analizat dosarele pentru preschimbarea carnetelor de revolutionar au crezut că profesorul are legătură cu sinuciderile a trei liceence din oras. Cum, de la „vîrf“, presedintele Ligii Euroatlantica, Magdalena Rotaru, împreună cu vicepresedintele Daniel Perju, au lansat aceste asa-zise acuze, dosarul romascanului a fost stopat de Comisia Parlamentară a Revolutionarilor. „Procurorul bucurestean a interpretat că, din cauza mea, cele trei fete si-au luat viata. Pe de altă parte, nu stiu despre nici o anchetă la adresa mea. Dacă am fost găsit vinovat de ceva, ar fi trebuit să stiu că sînt cercetat, măcar sau să dau vreo declaratie“, a mai declarat profesorul Aurel Barnea.
Reamintim că numele fetei care si-a luat zilele pe 13 martie, anul trecut, în Corpul A al CNRV a fost asociat cu cel al profesorului Barnea într-un context nefericit, întrucît acesta îi fusese îndrumător la un cerc de artă cinematografică. Luiza Maria V. a realizat o peliculă încheiată prin expresia „That's It“, film de circa opt minute, implicat în Proiectul „Euro Cinema e Giovani“, în care fata a fost scenarist si personaj principal, ajungînd în faza de preselectie pentru Festivalul de Film de la Luca, în Italia.
Luiza Maria V. si-a improvizat un streang dintr-un fular, luni dimineată, 13 martie, în timp ce colegii acesteia erau la o oră de laborator, spînzurîndu-se de o teavă de gaz, după un glasvand de lîngă intrarea în clasă, în Corpul A. În primavara lui 2006, acelasi colegiu a fost zguduit de două cazuri de suicid prin spînzurare, dintre care una chiar pe holul scolii si două tentative de sinucidere, victimele fiind eleve de clasa a XI-a. La scurt timp, la fel de inexplicabil pînă în prezent, o fată de la Grupul Scolar „Vasile Sav“ si-a luat zilele tot în streang. Dramele au socat opinia publică si au dus la măsuri sporite de securitate în scoli, fiind luată în calcul ideea unei mai bune supravegheri din punct de vedere psihologic a elevilor. Într-o etapă a „isteriei“ s-a crezut, chiar, că ar fi o influentă satanistă, însă Serviciul Român de Informatii a infirmat ipoteza.
FOTO:
Profesorul Aurel Barnea a fost implicat fără vină în scandalul mortii uneia dintre fostele eleve