foto: Ziarul de Iasi
Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 

 

Asasinii au scapat!

Tovarasii lui Iliescu de la Curtea Constitutionala au distrus anchetele Revolutiei si Mineriadelor * Dosarele vor trebui refacute * Crimele se prescriu in 2008-2009

Asa cum ZIUA a anticipat in numarul de ieri, in editia de ora 16.00, Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca articolul III, punctul 2 din Legea 356/2006 de modificare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional.

In urma acestei decizii, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele in care exista si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. In aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate, daca le mentin ori le refac. Paradoxal, desi este bazata pe jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg, decizia de ieri a instantei constitutionale contravine flagrant interesului national de aflare cat mai grabnica a adevarului despre crimele de la revolutie si mineriade, infractiuni care risca sa se prescrie in circa doi ani.

Mutarea dosarelor revolutiei si ale mineriadelor

Dosarele crimelor de la revolutie si mineriade, in care va aparea si un invinuit civil, vor fi declinate pe banda rulanta de procurorii militari, in favoarea celor civili, unde vor mai zace cel putin un an-doi, pana cand noii anchetatori se vor lamuri despre ce este vorba in ele si vor purcede la propriile cercetari. Pe de alta parte, procurorii civili habar nu au de specificul asasinatelor de la cumplitele evenimente, nu au instrumentat niciodata asemenea cazuri. Habar nu au cum functioneaza ordinele militare si care a fost efectul lor printre trupele de represiune. Pana vor deslusi ei noua materie va mai trece mult si bine. Si va interveni aproape sigur prescriptia raspunderii penale, care in cazurile de omor se implineste la 20 de ani de la data comiterii faptelor. Iar din 1989 - 1990 si pana la termenul limita de 20 de ani mai sunt circa doi ani, timp aproape insuficient pentru condamnarea cuiva.

Criminalii, principalii beneficiari

Ion Iliescu si generalii sai care sunt principalii invinuiti in dosarele revolutiei si mineriadele devin astfel principalii beneficiari ai deciziei Curtii Constitutionale. Curte care putea sa nu faca parada de existenta unei jurisprudente a CEDO si sa nu interzica, cel putin in cazul procurorilor militari, continuarea anchetelor aflate in curs. Pentru ca la fel ca procurorul militar, si cel civil a fost considerat de CEDO, in cazul "Pantea contra Romaniei" ca nu indeplineste conditiile unui magistrat independent, fiind un "agent guvernamental" care nu ofera garantii de independenta si impartialitate. Reamintim ca in cazul "Pantea contra Romaniei", CEDO a interzis procurorilor romani sa mai emita mandate de arestare, considerand ca acestia sunt "agenti guvernamentali", aflati in subordinea politicului prin persoana ministrului Justitiei si, ca atare, nu pot garanta un proces echitabil. Si in prezent, conform modificarilor legislative puse in opera de ex-ministrul Macovei, procurorii activeaza sub autoritatea ministrului Justitiei, care le poate propune numirea sau demiterea in cazul functiilor de conducere de la marile parchete. Prin urmare, nu s-ar fi incalcat nici o garantie procesuala daca dosarele cumplitelor evenimente, aflate in stadiul de ancheta la procurorii militari, ramaneau, in continuare, la acestia, urmand ca eventualii inculpati trimisi in judecata sa fie judecati de o instanta civila. O astfel de masura ar fi raspuns interesului public, in special doleantelor urmasilor celor peste 1000 de morti de la revolutie si mineriade, precum si celor peste 5000 de raniti si schiloditi, care stau cu teama ca asasinii vor scapa prin prescriere.

Curtea Constitutionala s-a simtit "terorizata"

La sfarsitul zilei trecute, cand toata tara astepta decizia in privinta exceptiei legate de civilii cercetati de magistratii militari, Curtea Constitutionala a amanat solutia, si a emis un comunicat - credem noi total neinspirat - prin care s-a declarat supusa unor amenintari si chiar "terorizata" de asociatiile de revolutionari care cer de 17 ani pedepsirea criminalilor si care au protestat pentru a preveni tergiversarea dosarelor Revolutiei. Citam din comunicat: "Curtea Constitutionala este consternata de faptul ca in preajma luarii unei decizii intr-o cauza cu care a fost legal investita, privind constitutionalitatea unor dispozitii legale (art. III alin. 2 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea Codului de procedura penala) asupra sa s-au exercitat amenintari, intimidari si alte presiuni din partea unor organizatii ale revolutionarilor romani, semnate de Teodor Maries, presedinte al Asociatiei 21 Decembrie 1989, Sorin Iliesiu, vicepresedinte al Aliantei Civice, Antonie Popescu, avocat, membru senior al Ligii Studentilor.

Astfel, intr-o prima scrisoare inaintata presedintelui Romaniei, presedintelui Comisiei Europene, presedintelui Parlamentului European, vicepresedintelui Comisiei Europene, comisar pentru justitie, precum si Curtii Constitutionale, semnatarii someaza Curtea - si celelalte autoritati publice sa o influenteze - pentru a lua o decizie in sensul dorit de ei, desi interventia acestora, ilegala, priveste o cauza care nu le apartine (un dosar intrat pe rolul Curtii la finele anului 2006, referitor la furtul din conductele petroliere din judetul Prahova, in care sunt angrenati civili si fosti politisti). Autorii somatiei solicita Curtii ca, prin solutia sa, dosarele aflate la parchetele militare sa ramana in competenta acestora pana la definitivarea cercetarilor.

In cea de-a doua somatie adresata plenului Curtii Constitutionale, Teodor Maries, presedinte de onoare al Senatului Blocului National al Revolutionarilor - Decembrie 1989, ii "someaza" pe judecatorii constitutionali sa decida "in favoarea ADEVARULUI - ACUM!".

Consideram ca aceste somatii reprezinta o grava atingere adusa justitiei constitutionale din Romania, un mod nepermis de presiune asupra Curtii si o regretabila incalcare a dispozitiilor legale privitoare la rolul si menirea organizatiilor apartinand societatii civile in raporturile lor cu Justitia romana si Curtea Constitutionala.

A soma Curtea Constitutionala sa se pronunte intr-un fel sau altul constituie o ingerinta nepermisa in activitatea instantei de contencios constitutional, de natura sa submineze autoritatea acestei institutii menita sa vegheze la asigurarea suprematiei Constitutiei, ca si a valorilor democratiei pentru care si-au jertfit viata tinerii din Decembrie 1989.

De asemenea, consideram inacceptabile amenintarile proferate sub aceleasi semnaturi, in numele asociatiilor de revolutionari, care "au decis ca incepand din 19 iunie, orele 7:30, sa inceapa pichetarea sediului Curtii Constitutionale pana la demiterea si pedepsirea tuturor celor care ar putea actiona prin decizia lor din 19 iunie...".

Dar, aceasta decizie nu a fost inca luata, pronuntarea fiind amanata pentru data de 20 iunie, si ea nu poate face obiectul unor comentarii partizane. Si in aceasta, Curtea Constitutionala vede o amenintare la adresa independentei sale, stabilita prin Constitutie si propria lege organica.

Toate aceste demersuri, fara precedent in istoria de 15 ani a Curtii Constitutionale, constituie un act de terorism juridic si o ilegitima actiune a asa-zisilor reprezentanti ai societatii civile.

Pe aceasta cale, Curtea Constitutionala se vede din nou datoare sa reafirme, in fata opiniei publice, ca ea nu poate fi influentata sub nici o forma in solutionarea cauzelor cu care este investita in virtutea rolului sau de "garant al suprematiei Constitutiei".


Politicul ar fi putut preveni catastrofa

Cum decizia Curtii Constitutionale este general obligatorie, nu mai este nimic de facut, iar dosarele vor fi declinate in masa la parchetele civile. Pe de alta parte, clasa politica care a avut cunostinta de practica CEDO in materie a gresit vadit cand prin Legea 356/2006 a permis continuarea proceselor in curs cu civili de catre magistratii militari. Se putea anticipa aparitia unor exceptii de neconstitutionalitate pe aceasta tema, iar fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ar fi avut obligatia sa previna acest lucru prin promovarea unei ordonante de urgenta care sa faca declinarea inca de anul trecut de cand CEDO a dat solutia in cazul "Maszni contra Romaniei". Macovei putea intui ca data fiind componenta Curtii Constitutionale, alcatuita in majoritate din judecatori tributari gruparii Iliescu - PSD, exceptiile ca cea in discutie ar fi fost imediat admise pe considerente politice, impletite la fix cu motivatia existentei unei jurisprudente CEDO in materie. Si ca unora dintre judecatorii Curtii Constitutionale le va conveni de minune sa faca parada de legislatia europeana pentru a camufla banuitele interese politice. Daca Macovei ar fi promovat o asemenea ordonanta de urgenta, s-ar fi castigat cel putin noua luni in economia de timp a anchetelor. Este limpede insa ca nu a existat nici un interes real de finalizare a dosarelor revolutiei si mineriadelor, ci doar unul pur declarativ.

Revolutionarii cer Ordonanta de Urgenta

Teodor Maries, liderul Blocului National al Revolutionarilor si presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, s-a declarat revoltat de hotararea Curtii Constitutionale: "Daca hotararea judecatorilor este luata in unanimitate, atunci suta la suta intreaga clasa politica este complice. In cazul in care totusi exista judecatori de bun simt, care au facut opinie separata gandindu-se ca nu pot sa-si bata joc de munca de ani a unor oameni, facuta pe bani publici, de tot efortul revolutionarilor de a depune marturie si a-i aduce in fata legii pe criminali, atunci mai exista o speranta. Iar speranta imediata ar fi o ordonanta de urgenta in care sa se precizeze ca cele doua dosare de interes national - revolutia si mineriadele - sa ramana in continuare la Sectia Parchetelor Militare. Sau o ordonanta de urgenta care sa decida trecerea in rezerva a procurorilor militari de la Sectia Parchetelor Militare care lucreaza in aceste dosare si mutarea lor la sectia civila unde sa-si continue cercetarile. Maine la ora 12.20 (n.red. - adica azi) vom sustine la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989 o conferinta de presa extraordinara in care vom face dezvaluiri importante despre interesul unor judecatori de la Curtea Constitutionala in aceste cauze".

Cu PSD, PD, PC si PRM in frunte, politicienii sunt mandri de decizie

Clasa politica saluta decizia Curtii

Hotararea Curtii Constitutionale de a declara neconstitutional articolul privind competenta procurorilor militari in cauze in care sunt cercetati si civili este privita din perspective diferite de clasa politica. Practic, prin aceasta decizie, procurorii militari vor putea ancheta doar militari, situatie in care dosarele mineriadei din 13-15 iunie '90 precum si cel al revolutiei, in care fostul presedinte Ion Iliescu este pus sub in invinuire, vor fi transferate procurorilor civili. PSD sustine ca decizia Curtii este corecta aducand ca argument practica europeana in care doar in situatii de razboi sau exceptionale, procurorii militari ancheteaza dosarele civililor. De asemenea, democratii sustin ca decizia este luata in conformitate cu exigentele Uniunii Europene. Reprezentantii PRM sustin ca procesele se vor prelungi destul de mult, in timp ce liberalii considera ca hotararea ar putea afecta toata procedura cu dosarele lucrate pana acum. Societatea civila reactioneaza diferit, precizand ca regulile sunt schimbate in functie de anumite persoane. (M.T.)

Sergiu Andon, senator PC

"La fel era si fara Iliescu"

"Este normal sa nu mai existe o instanta militara pe timp de pace, iar trendul merge in directia restrangerii competentelor acestor instante. Ele sunt o ramasita a sistemului stalinist si sunt in dezacord cu legislatia Uniunii Europene. La ultima modificare a legii se stabilise deja restrangerea atributiilor instantelor militare si sa fie judecate doar cauzele aflate in desfasurare. Consider ca si daca nu era cazul Ion Iliescu tot in acest fel s-ar fi actionat". (C.A.)

Daniel Buda, deputat PD

O decizie conforma cu cerintele UE

"Toate dosarele vor trebui transferate la instantele civile. Nu cred ca procesele se vor prelungi prea mult deoarece fiecare proba administrata ramane la dosar. Nu am vazut exact decizia Curtii Constitutionale, dar cred ca aceasta ar trebui sa aiba efecte doar pe viitor. Oricum cred ca decizia este in conformitate cu cerintele Uniunii Europene". (A.I.)

Valentin Dinescu, senator PRM

"Procesele se vor prelungi destul de mult"

"Era neavenita imprejurarea ca civilii sa fie judecati impreuna cu militarii. In primul rand, procurorii militari este ca nu au presedinte, ci comandant. Procesele se vor prelungi destul de mult deoarece se va folosi institutia disjungerii. Asta presupune o noua reinstrumentare, un nou rechizitoriu. Toate procesele in curs vor fi disjunse deoarece, odata ce legea a fost declarata neconstitutionala, ea trebuie schimbata in sensul deciziei Curtii. In plus, exista un principiu juridic dupa care se aplica legea mai favorabila."

Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD

"E o practica europeana"

"Este o practica europeana. Trebuia mai demult sa se intample asa. In alte tari, procurorii militari ancheteaza dosare ale civililor, in conditii de razboi sau in situatii exceptionale". (A.H.)

Valeriu Stoica, presedinte CRN al PLD

Probatoriile sa ramana valabile

"Mi se pare suspect ca judecatorii Curtii Constitutionale au luat o asemenea decizie dupa atat timp si cred ca are legatura cu faptul ca multi dintre ei sunt apropiati ai lui Ion Iliescu. Cred ca trebuie sa se faca transferul dosarului catre instantele civile, iar probatoriile sa ramana valabile". (C.A.)

Radu Stroe, senator PNL

"Atentie la afectarea procedurii"

"Cu privire la decizia Curtii Constitutionale am doua lucruri de spus. In primul rand, de principiu, ar trebui ca Romania sa termine cu arhaismele bolsevice ale instantelor militare. In al doilea rand insa, prin aceasta masura este posibil sa ni se afecteze toata procedura cu dosarele lucrate pana in acest moment, dosare pe care le asteptam cu totii." (R.G.)

Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR

"Din pacate, decizia Curtii e rationala"

"Consider ca decizia Curtii Constitutionale este in acord cu reglementarile Uniunii Europene. Daca in foarte multe cazuri am hotarat sa demilitarizam institutiile, si in acest caz trebuie sa acceptam principiul si sa-l punem in aplicare. Sunt decizii de principiu si criterii pe care le are Uniunea Europeana si care pot sa nu ne convina noua, opiniei publice. Cu parere de rau, consider ca decizia Curtii este una evident constitutionala si rationala". (R.I.P.)

Cozmin Gusa, lider PIN

Jocul Curtii

"In mod clar, Curtea Constitutionala da doar acele decizii care avantajeaza politicienii vechi si corupti. Jocul pe care l-a facut la referendum Curtea, in favoarea lui Traian Basescu si in defavoarea Constitutiei si romanilor poate continua cu un joc care avantajeaza un alt politician vechi, adica pe Ion Iliescu".

Aurelian Pavelescu, prim-vicepresedinte PNTCD

"Decizie iresponsabila"

"Este o decizie pe care o calific nedreapta si iresponsabila, data de o Curte fara legitimitate morala, compusa din judecatori care-i datoreaza lui Ion Illiescu functiile pe care le detin. Este inca o dovada a faptului ca in Romania nu exista stat de drept, adevarul despre mineriade fiind calcat in picioare". (R.I.P.)

Zoe Petre, istoric

"Tertip pentru amanarea procesului"

"Este foarte clar ca Ion Iliescu este protejat de Curtea Constitutionala, deoarece multi reprezentanti ai acesteia au fost numiti din apropiatii fostului presedinte. Ion Iliescu poarta responsabilitea politica pentru teroristi si mineriade, iar acest tertip nu face altceva decat sa amane procesul lui Iliescu". (C.A.)

Stelian Tanase, politolog

Se schimba regulile in functie de personae

"De 17 ani asistam la schimbarea regulilor in functie de anumite persoane, in loc sa consolidam institutiile statului. Acest fenomen reprezinta un simptom al bolii de care sufera societatea romaneasca. Curtea Constitutionala este la randul ei formata din oamenii PSD. Nu trebuie sa uitam ca Parchetele militare cerceteaza diferite afaceri necurate din armata, iar aceasta decizie face scapati multi oameni grei. In armata exista o groapa de gunoi Glina, care ascunde multe afaceri, in care exista o puternica relatie civilo-militara. Armata e un mediu inchis in care cu greu se poate patrunde pentru ca exista bani multi in joc". (C.A.)

Curtea Constitutionala a dat o lovitura impotriva infaptuirii Justitiei

Seniorii Ligii Studentilor, in calitatea de participanti la Fenomenul Piata Universitatii 1989-1990 si membri ai retelei Civic Net - Piata Universitatii, isi exprima profunda indignare fata de ultima lovitura data Justitiei, dreptatii si adevarului, in Romania. Ingroparea Dosarelor Revolutiei si loviturii de stat din decembrie 1989 si a Mineriadei din iunie 1990 constituie o intoarcere in timp cu 17 ani a Romaniei.

Decizia Curtii Constitutionale, care infirma cercetarea penala intreprinsa pana acum (de procurori militari), violeaza Articolul 17 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice abuzul de drept. Totodata, daca am considera ca ar fi o restrangere de drepturi cercetarea intreprinsa pana acum in Dosarele Revolutiei si Minderiadei, aceasta este o situatie prevazuta de Articolul 18 din Conventie care permite ca se pot opera chiar restrangeri de drepturi limitate la anumite cauze in anumite conditii si la un timp oarecare, limitat, si doar pentru un scop oarecare, temeinic motivat. Or, Revolutia si Mineriada constituie motive suficient de temeinice chiar daca numai pentru faptul ca nu se va putea vorbi de o restabilire a imaginii unei Justitii corecte in Romania atata timp cat vinovatii pentru crimele din decembrie 1989 si iunie 1990 nu vor fi pedepsiti. Indiferent cine ar fi acestia, nimeni nu este mai presus de lege.

De aceea, afirmam ca este abuziv si contrar dreptului comunitar ca un organism din afara sistemului institutional judiciar sa modifice pe o cale indirecta legi organice, printr-o interpretare fortata si o extindere a acestei interpretari la situatii care nu intra in contradictie cu dispozitiile Constitutiei sau ale unor decizii CEDO.

Ca reprezentanti ai victimelor, martori si participanti la evenimentele din decembrie 1989-iunie 1990, condamnam vehement faptul ca, sub pretextul alinierii la standarde europene, se urmareste de fapt ca Dosarele privind crimele Revolutiei si Mineriadelor sa fie fragmentate si, in final, disipate pana la pierderea urmelor vinovatilor.

Noi stim ca, in realitate, lucrurile stau astfel: pentru unele din dosarele in care sunt implicati militari si civili deopotriva nimic nu impiedica efectuarea cercetarii penale de catre procurorii militari - parchetele militare constituind doar una din sectiile Ministerului Public (Parchetului general) - sectia parchetelor militare, ca si DNA, ca si DIICOT.

Reiteram ca decizia CEDO se refera doar la judecarea cauzelor, nu si la instructia penala, (cercetare penala nejudecatoreasca) anterioara trimiterii in judecata.

Or, atat Curtea cat si Comisia Europeana au admis ca o situatie intermediara, provizorie, poate fi acceptata pentru Romania in ce priveste statutul procurorilor, in forma stabilita dupa 2004.

Protestam energic fata de toate aceste manevre de modificare repetata a procedurii penale, pe cale directa legislativa sau prin intermediul Curtii Constitutionale, care au ca scop clar acoperirea si apararea unor importanti oameni politici si militari - dintre care multi au avut legaturi directe cu structurile KGB si GRU din Romania - si care s-au sustras de peste 17 ani cercetarii si judecarii pentru faptele penale si crimele care s-au comis.

Reamintim acestora si opiniei publice o inscriptie scrisa pe cladirea Universitatii in decembrie 1989: "Dreptate, ochii plansi cer sa te vada". Si o alta, plasata pe "Facultatea de Golani" - Institutul de Arhitectura - in timpul manifestatiei maraton anticomuniste din aprilie-iunie 1990: "Cine uita, nu merita"!

Noi nu vom uita niciodata!

Civic Net - Piata Universitatii
Emanatii au ramas la putere prin crime impotriva umanitatii

Iliescu, Chitac, Magureanu, Diamandescu, Voican Voiculescu, Trutulescu sunt numai cativa din cei care au coordonat represiunea din 13-15 iunie

Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate. Ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - care are calitatea de invinuit, include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii. Printre infractiunile despre care anchetatorii au date ca au fost comise in timpul mineriadei din 1990 se afla subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale, talharie, distrugere, asociere in vederea comiterii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva, lipsire de libertate in mod ilegal, aplicare de rele tratamente si crime impotriva umanitatii. In acest caz, procurorii militari au audiat mai multe persoane printre care Virgil Magureanu - fost sef al Serviciului Roman de Informatii, generalul Mihai Chitac - fost ministru de Interne, colonelul Gheorghe Trutulescu - fost comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, Corneliu Diamandescu - fostul sef al Politiei Romane si Gelu Voican Voiculescu.

"Golaniada"

Fenomenul "Piata Universitatii" a debutat in aprilie 1990, ca manifestatie anti-fesenista si anti-comunista. Protestele "golanilor" au fost reprimate, incepand cu 13 iunie, in urma interventiei fortelor de ordine si apoi a minerilor. Confruntari violente, vehicule de politie incendiate, lupte de strada. In seara zilei de 13 iunie, primele garnituri de tren pline cu mineri plecau din Petrosani spre Bucuresti, ajungand pe 14 in Capitala, fiind conduse de Miron Cozma. Minerii ocupa Piata, devastand ulterior sedii din Falcultatea de Geologie, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematica, Institutul de Arhitectura si sedii de partide.

Voinea mai voia cateva luni

In primavara acestui an, generalul-magistrat Dan Voinea, procurorul care coordoneaza dosarul mineriadei din 1990 si cel al Revolutiei din decembrie 1989, declara ca cele doua dosare ar putea fi incheiate cu rechizitorii pana la sfarsitul acestui an. "Sper ca pana in toamna dosarul Revolutiei sa fie finalizat cu rechizitoriu. Mai mult, inainte de acesta speram sa-l putem inchide pe cel referitor la mineriada din 13-15 iunie 1990. Nu va pot garanta insa aceste date, caci ele nu depind in totalitate de noi. Va pot spune insa ca facem tot posibilul pentru ca termenele pe care le-am avansat aici sa nu fie depasite", spunea procurorul Voinea, intr-o intalnire a Asociatiei 21 Decembrie prilejuita de aniversarea a 17 ani de la debutul manifestarilor din Piata Universitatii din 1990.

Cozma acuza

Miron Cozma este unul dintre principalii acuzatori ai lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din '90. Cozma l-a acuzat pe fostul sef al statului si a dat declaratii impotriva acestuia, dupa ce Iliescu i-a revocat gratierea si l-a aruncat din nou dupa gratii. Fostul lider al minerilor le-a declarat anchetatorilor ca nu el a fost cel care a adus minerii la Bucuresti, ci Iliescu. Cozma spunea in fata anchetatorilor ca Iliescu a instigat minerii si populatia in 1990 sa intervina impotriva manifestantilor din Piata Universitatii pentru a-si justifica actiunile. "Dupa Revolutie, Puterea s-a abtinut sa mai foloseasca impotriva opozantilor politici si a manifestantilor institutiile abilitate, si a preferat interventia muncitorilor si a minerilor pentru justificarea actiunilor, dovada fiind si cererea presedintelui catre populatie si prin care Iliescu instiga populatia sa intervina impotriva manifestantilor", afirma Miron Cozma.

Apararea lui Iliescu

Ion Iliescu declara anul trecut, dupa audierea sa la Sectia Parchetelor Militare, ca este o aberatie sa fie trimis in judecata in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Fostul sef al statului declara atunci ca a avut o discutie informala despre acest dosar si ca a incercat sa clarifice cadrul procesual in cauza. Totodata, fiind intrebat de jurnalisti cum apreciaza posibilitatea trimiterii sale in judecata, Ion Iliescu a spus ca "acest lucru ar fi o aberatie". "Cum poti sa acuzi seful statului pentru atac la adresa institutiilor? Lucrurile se vor lamuri pe fond ulterior", spunea Iliescu, care considera ca o eventuala trimitere a sa in judecata ar fi "o mare aberatie si e inadmisibil". Intrebat de presa ce parere are despre acuzatiile care i-au fost aduse, fostul sef al statului nu a vrut sa comenteze, spunand doar ca "depinde cine acuza". Iliescu a facut si o plangere la CSM impotriva generalului Dan Voinea, procurorul care instrumenteaza dosarul. Plangere in care spunea ca nu i-au fost prezentate probele si dovezile din dosar.

Ucisi prin impuscare

Fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit si in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ancheta este o parte disjunsa din dosarul privind mineriada din '90 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea prin impuscare a patru persoane.

Initial, in aceasta ancheta au fost pusi sub invinuire generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne si trei colonei de Politie in rezerva. Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie in 2000, dar in 2003 magistratii instantei supreme l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala. Potrivit Mediafax, in urma declaratiilor existente la dosar, procurorii militari l-au pus sub invinuire si pe fostul presedinte Ion Iliescu.

Fostul sef al statului a declarat ca invinuirea sa in dosarul privind moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 reprezinta un act eminamente politic, fara temei juridic. Iliescu a declarat ca nici pana in momentul de fata nu i-au fost prezentate, de catre organele de cercetare nici un fel de fapte care sa il incrimineze. "Nici pana acum nu mi-au prezentat nici un fel de fapte. Ei (organele de cercetare, n. red.) au doar reclamatii, de la Asociatia <<21 Decembrie>> si altele. Dar organele de cercetare trebuie sa prezinte niste fapte", a aratat Iliescu. "Eram seful statului. Se declansase o actiune anarhica. O devastare de institutii ale statului. Eu ce trebuia sa fac? Sa stau cu mainile in san, sa ma uit la declansarea acestei anarhii, care putea sa duca la razboi civil pana la urma? Nu am avut politie, nu am avut instrumente de actiune. Si s-a petrecut si aceasta tragedie in care au murit niste oameni. Si incriminezi seful statului, care era obiectul acestor actiuni anarhice? Nu vedeti ca este o absurditate?", a spus acesta.

Martorul Cozma.

Miron Cozma are calitatea de martor in dosarul Mineriadei din iunie 1990. El a fost condamnat pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999).

A dat in judecata statul roman, cerand despagubiri de patru milioane de euro, pe motiv ca a fost detinut ilegal 178 de zile, in perioada decembrie 2004 - iunie 2005, dupa ce a fost gratiat de Ion Iliescu. In 16 decembrie 2004, in ultimele zile de mandat prezidential, Ion Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei" pentru anii de inchisoare la care acesta a fost condamnat. Reactia opiniei publice a fost extrem de dura, astfel incat Ion Iliescu a emis un alt decret de revocare al celui anterior. Cozma a fost retinut, dupa numai 24 de ore de libertate, pe 17 decembrie 2004, fiind reincarcerat.

Miron Cozma a incercat in mai multe randuri sa obtina eliberarea conditionata, dupa ce instanta a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor fostului lider al minerilor. In 9 ianuarie 2007, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti admisese propunerea comisiei speciale a Penitenciarului Rahova de eliberare conditionata a fostului lider al minerilor, considerand ca Miron Cozma, care a executat peste 3300 de zile de inchisoare, a dat dovada de indreptare a comportamentului sau antisocial. Decizia a fost atacata cu recurs. In 20 februarie, instanta Tribunalului Bucuresti admitea recursul Parchetului, Cozma ramanand dupa gratii.

Plangerea AVM

La inceputul anului 2004, procurorul general al Romaniei de atunci, Ilie Botos, a constituit o echipa care sa se ocupe de finalizarea dosarelor privind evenimentele din timpul mineriadei din 1990, demers ce a survenit unei intalniri dintre seful Ministerului Public si liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene (foto). AVM formulase, in 1997, o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac si altii, in care ii acuza pe acestia de "organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte apte de a produce moartea (securi, topoare, rangi, tarnacoape, lanturi, cabluri electrice), distrugand lacasuri de invatamant, laboratoare etc". AVM mai sustinea ca minerii au "sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis". Initial, plangerea AVM a fost inregistrata la Parchetul civil. La 26 mai 1997, institutia si-a declinat competenta in favoarea procurorilor militari, motivand ca doua din persoanele reclamate aveau la acea data calitatea de militar: Mihai Chitac - fost ministru de Interne) si Gheorghe Diamandescu - fost sef al Inspectoratului General al Politiei).

Chiuariu si Kovesi au promis urgentarea dosarelor

Reprezentantii societatii civile s-au intalnit luna trecuta cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si cu generalul magistrat Dan Voinea, pentru a discuta situatia dosarelor Revolutiei din decembrie '89 si ale Mineriadei din iunie 1990 si pentru a cere urgentarea solutionarii acestora. Delegatia formata din cinci persoane, printre care Ion Caramitru, Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice - initiatorul apelurilor pentru aflarea adevarului referitor la masacrul din decembrie 1989 si iunie 1990 si Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a cerut asigurari din partea conducerii Ministerului Public ca exista sprijin in crearea tuturor conditiilor necesare procurorilor de caz, pentru ca cele doua dosare sa fie solutionate cat mai curand posibil. "Discutia a fost extrem de utila. Cred ca suntem intr-o situatie favorabila finalizarii si solutionarii acestor doua dosare. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, procurorul general, generalul-magistrat Dan Voinea, toti trei doresc rezolvarea cu maxima urgenta a celor doua dosare. Personal, eu nu mai vad nici o piedica pentru a se tergiversa finalizarea lor", declara Sorin Iiesiu la sfarsitul intalnirii. (Bogdan GALCA)

Pagina realizata de Razvan SAVALIUC

 

Comentarii: 77,

 ionion
 2007-06-20 22:39:20

 in republica romaneasca calaii sunt eroi si medaliati iar Orasul Iliescu se va numi Bucurestiul.

trist dar adevarat.

 


 roultras
 2007-06-20 22:43:57

 proteste!!!

Toti cei care doresc s&#227;-si exprime nemultumirea fata de decizia Curtii constitutionale, care, practic, ii da verdictul de nevinovat lui Ion Iliescu si celor din jurul sau, sunt asteptati maine, 21 iunie, la ora 10.00 in fata Parchetului Militar (lânga Piata Constitutiei).

De asemenea, in zilele ce vin vor urma o serie lunga de proteste ale societatii civile libere! noiigolani.ro

 


 beatle-maniacul
 2007-06-20 23:30:23

 si mie cine imi plateste biletul de avion???

as veni maine, dar un bilet de avion luat la "expres" ma costa 2000 de dolari. Va rog sa ma scuzati ca nu pot participa!!!
Un golan

 


 cotrofelnitza
 2007-06-20 23:36:43

 Hai sa nu ne mai domnisorim ca babele bisericoase. Asta miroase-a pute!...


...De stinge!
Adica cum, daca e amestecat un singur civil intre militari procesu' sa transfera la "civil" ?
Pai asta inseamna automat ca, daca e amestecat un singur militar intre civili,
procesu' se transfera la "militari"...
Deci Iliescule, ramane cum am vorbit...

PS Si daca ramurile gindirii la romani nu bate-n geam sa sa cutremure si popii, e drumuri imprejuru' ortodoxiei Europene, short-cuts cum zice americanii...
Un short-cut ar fi sa-l faca pa Iliescu plutonier, ca merita,
si sa-l tunda la zero...

 


 Radu Dragan
 2007-06-20 23:50:38

 KANALIILE KRIMINALE

Periculos.
Cand justizia nu-si face datoria si e blocata pericolul e mare.

 


 Ratacitul
 2007-06-20 23:57:32

 Societatea civila si telectualii tarii

Unde e societatea civila; unde sunt telectualii tarii cu un proiect alternativ la CCR? Sa zicem ca politicienii au facut un proiect prost, dar unde-i proiectul desteptilor tarii? Ca la dat cu palma peste frunte sunt toti maestri.

 


 ciuciugaia
 2007-06-21 00:22:37

 ACHITAREA?

Crimele impotriva umanitatii nu se prescriu.Sper ca timpul sa nu treaca pina cind aceste javre de judecatori nu vor fi bagati la puscarie.

 


 CALUGARUL
 2007-06-21 00:28:26

 Re: KANALIILE KRIMINALE

La 2007-06-20 23:50:38, Radu Dragan a scris:

Periculos.
Cand justizia nu-si face datoria si e blocata pericolul e mare.
___________

Justiţia şi-a făcut datoria. Majoritatea a câştigat. Cui nu-i convine, poate să ceară azil politic în Cuba sau, eventual, Mauritania. Vor găsi acolo tot ce le lipseşte.

 


 Radu Dragan
 2007-06-21 00:28:35

 Re: Societatea civila si telectualii tarii

De ce intrebi de societatea civila?
De ce intrebi de intelectuali?
De ce intrebi de desteptii tzarii?
Opiniile dumitale au fost nefavoribile celor de care intrebi.
Acum intrebi de cei pe care mai mult decat i-ai minimalizat.
Sunt si ei la fel de shocatzi ca un organ statal blokeaza actul de justitzie.
Mafia kriminala securista e pretutindeni de la curtea constitutzionala la parlament
si daca cadea capul impaiat al inkulpatului Iliesku, cadeau si alte capete securiste,
simplu.
Sa vadem in zilele ce urmaeza cat de legala e acesta obstructie a actului de justitzie.

 


 cosor ion
 2007-06-21 00:28:58

 atentie

din cei 9 judecatori 7 au fost numiti de Ilici.atunci cum vrei sa-l distruga pe cel care le-a dat o piine buna.dar ma intreb de ce curtea nu s-a sezizat acum 2-3 ani,dece acum pe suta de metri.nu ar trebui ca aceste crime sa fie inprescrptibile?cind scapam de aceasta curte si daca nu credeti ca acesti judecatori,sa aiba numai un mandat de cinci ani si cu clauze.de cind ne tirim cu comunismul in spate si tot nu putem sa dam cu el de pamint.chiar asa sa fie?

 


 cosor ion
 2007-06-21 00:32:02

 Re: proteste!!!

La 2007-06-20 22:43:57, roultras a scris:
> Toti cei care doresc s&atilde;-si exprime nemultumirea fata de decizia
> Curtii constitutionale, care, practic, ii da verdictul de nevinovat
> lui Ion Iliescu si celor din jurul sau, sunt asteptati maine, 21
> iunie, la ora 10.00 in fata Parchetului Militar (lânga Piata
> Constitutiei).
>
> De asemenea, in zilele ce vin vor urma o serie lunga de proteste ale
> societatii civile libere! noiigolani.ro
>
ce ar fi sa reinfintati Piata Universitatii si de asta data sa cerem pedepsirea vinovatilor,si sa mai cerem dizolvarea parlamentului cu alegeri uninominale,cit si dizolvarea curtii constitutionale,care vedem fac jocurile criminalilor

 


 GGane
 2007-06-21 00:45:12

 Nu au scapat, crimele nu seunt prescribtibile

Conform dreptului lumii civilizate crimele nu pot fi prescrise. Tocmai fiindca acesti indivizi criminali oacupa posturi cheie in Romania nu pot fi pedepsiti. Ei au aproape intreaga magistratura de partea lor, ca in orice banda de talhari tin unul cu altul, iar daca unul vrea sa iasa din banda este distrus, tipic.
Sigur este ca vor fi pedepsiti si aspru. Pentru asta insa vor trebui mediile sa lamureasca poporul, asa cum face Ziua in ultima vreme. Va veni ziua judecatii acestor talhari in frunte cu cel pe care l-am sustinut numai ca sa scapam de mai rau.

 


 Radu Dragan
 2007-06-21 00:53:52

 un motiv in plus

Putem avea o lista cu persoanle de la curtea constitutzionala care au luat acesta decizie?
Trebuie sa stim cum acesti cabotini au ajuns acolo, de ce au luat acesta decizie.
Conspiratzia kriminala impotriva poporului e la fel de mare ca in 90.

 


 hej
 2007-06-21 00:57:10

 Asasinii au scapat !

V-am spus de atitea ori ca vor scapa si iata ca au scapat si vor scapa atita timp cit ei sint inca in viata ,iar dupa aceea ce importanta mai are ca li se v-a aplica niste pedepse post mortem-daca li se v-a aplica,iar daca nu poporul roman vai Doamne ii v-a judeca istoria !Sic!

 


 cosor ion
 2007-06-21 01:26:17

 justitia traieste-vivat justitia

si cu asta gata,clica de criminali au scapat basma curata.poate dosarele vor fi tergiversate inca 5-6 ani si chiar daca se vor da niste pedepse de ochii lumii,dar intervenind prescriptia,condamnati vor sta la o cafea cu cei care-i judeca si totul va fi haloimis

 


 cosor ion
 2007-06-21 01:28:05

 Re: un motiv in plus

La 2007-06-21 00:53:52, Radu Dragan a scris:
> Putem avea o lista cu persoanle de la curtea constitutzionala care au
> luat acesta decizie?
> Trebuie sa stim cum acesti cabotini au ajuns acolo, de ce au luat
> acesta decizie.
> Conspiratzia kriminala impotriva poporului e la fel de mare ca in 90.

votul a fost secret numai pe bile albe,albindu-i pe inculpati,dar,ramine acest dar si vom vedea

 


 Doro
 2007-06-21 02:22:46

  Ciumele rosii nu vor disparea

Aceasta este Ro condusa de securitate si communisti,nimic nu se putea mai clar ca aceste ciume rosii sa scape nevinovatePacat ca unele ziare scriu articole despre ei sii ajuta sa castige putere iar poporul sa moara de foame.Eu oricum nu ma voi intoarce in Ro si chear daca va curge rauri cu aur fiinca sunt scarbit pe zii ce trece.Orice minune va dura trei zile asa ca ziarele vor inceta sa mai scrie despre crimele communiste si vor continua sa sustina pe neocommunistii.Totul a fost calculat asa ca ei siau pus oameni la puncte cheie au schimbat legile si tot ei au facut legile.

 


 calator
 2007-06-21 02:49:26

 câta indignare...

o împartasesc si eu, modest.
Sunt sigur ca nu arde doar forumul de furie.
Toata tara.
Sau aproape, în orice caz cei multi si sensibili la moartea altora.
Gratuita.
S-a stiut destul de repede ca "revolutia" era o facatura. Necesara. Dar de ce nu o fi fost "de catifea" ca în Cehoslovacia ?.
Ei, si voi, acuma..Autorii erau amatori de filme cu multi actori, cu figuratie ieftina. Si ca sa "rupa gura lumii" regizorii au varsat si niste sânge. Asa, pentru efectele artistice. Plus suspensul cu teroristii. Care erau peste tot. Asa se mai împuscau din greseala si ei. Mai scriau apoi pe pielea victimei "terorist", uneori se mai corecta în "revolutionar".
Iar mineriadele, care salvau tocmai aceasta revolutie de palat regizata cu atâta grija ?. Mineriadele, contra "fascistilor". Ce, nu se stia de la început cine a fost organizatorul ?. Nu a prezentat si felicitarile de rigoare trupelor de muncitori veniti sa faca ordine cu bâtele în capitala?.

Asa ca acum ma întreb, dintre numerosii indignati de faptele "prezidentului" se desprinde totusi o categorie interesanta.
Si nu mica, o majoritate as spune.
Aceasta majoritate indignata....de ce nu a protestat când era cazul si avea cum ci, dimpotriva, ....l-au ales si... reales pe Iliescu ?.

 


 George Vasile
 2007-06-21 05:50:32

 Prezumptia de vinovatie ?

In opinia adversarilor politici , fostul presedinte Iliescu este vinovat de toate pacatele din tara , de dupa "90. Se uita un lucru esential : ce interes ar fi avut sa declanseze tulburari sociale , daca deja castigase alegerile cu o mare majoritate de voturi ! Nici un om rational nu ar fi procedat astfel , avea interesul ca in tara sa existe pace sociala. Inca nu am aflat cine i-a finantat si sprijinit pe cei care au organizat manifestatia ilegala din Piata Universitatii !Acestia au profitat de lipsa de curaj a fortelor de ordine , pe care acum le acuza pe buna dreptate !

 


 Polina
 2007-06-21 06:37:16

 Degeaba!

Câtă vreme ce s-a întâmplat în 1989 a fost hotărât la Înalte Porţi şi Înalte Curţi cum vă imaginaţi că aceşti domni vor permite să aflăm ce au făcut în ţara asta? Niciodată! Sau poate peste 50 de ani ca în cazul Ialtei, din păcate, mulţi dintre cei ce postăm azi comentarii nu vom mai trăi atunci. Chestiunea asta depăşeşete sfera de influenţă a PSD-lui, Înaltele Curţi au pândit momentul compatibilizării cu legislaţia UE. Puţin le pasă lor de Ion Iliescu, un pion pe care l-ar sacrifica cu seninătate şi fără remuşcări (amintiţi-vă cum îi zâmbea Gorbaciov lui Honeker cu foarte puţin timp înainte de a-l înlătura de la putere, ce prieteneşti îmbrăţişări am văzut atunci la Berlin!) Nu riscă să-şi şifoneze imaginea în legătură cu regimul pe care l-au adus la putere în România după ce au impus regimul criminal comunist. Abia când România a intrat în cărţile făcute pentru fosta Iugoslavie , şi-au pus problema atragerii ei în sfera Occidentului, ne-au determinat din umbră să urlăm pe străzi că vrem în NATO, CLINTON NU NE DA LA RUŞI ŞI ALTE BLUFURI când nu numai noi aveam nevoie de ei, EI ÎN PRIMUL RÂND AVEAU NEVOIE DE NOi. Ei, bine, în 2000 ION ILIESCU A FOST BUN. !(Bun pentru ei! n-am zic bum pentru noi.)Altfel, am fi fost şi azi alături de CSI, adică în acelaşi pact de securitate, cu puterea de la Răsărit, rivală economic, militar şi strategic blocului NATO. Cum credeţi dv că ei ar vrea ca noi să vedem înţelegeri de care încă nu ştim nimic, să vedem jocurile uluitoare ale apei otrăvute din 1989 care erau gata să transforme România într-un alt Avganistan. DUMNEZEU a salvat atunci România. Asta cred că a determinat decizia Curţii Constituţionale (acei domni n-au cum să nu ia în seamă semnalele venite din centrele de putere de azi!)Aceste semnale, după mine, sunt vizibile în decizia lor, iar ele depăşeşte sfera de putere a PSD-lui de azi care nu ţine aşa mult la Ion Iliescu sau la Adrian Năstase asimilaţi deja cu trecutul. Cum să aflăm noi adevăruri care ar şifona gulerele albe, apretate sau ar dezvălui &#8222;înţelegerile strategice&#8221;?

 


 ionion
 2007-06-21 07:03:25

 Corect ! TRibunalele bolsevice nu vor judeca pe asasini bolsevici . Toti trebuie dusi la Haga . ndc

La 2007-06-21 00:28:58, cosor ion a scris:
> din cei 9 judecatori 7 au fost numiti de Ilici.atunci cum vrei sa-l distruga pe cel care le-a dat o piine buna.dar ma intreb de ce curtea nu s-a sezizat acum 2-3 ani,dece acum pe suta de metri.nu ar trebui ca aceste crime sa fie inprescrptibile?cind scapam de aceasta curte si daca nu credeti ca acesti judecatori,sa aiba numai un mandat de cinci  ani si cu clauze.de cind ne tirim cu comunismul in spate si tot nu putem sa dam cu el de pamint.chiar asa sa fie?

 


 gili
 2007-06-21 07:05:04

 E , vezi ca te-ai prins Raducule !

La 2007-06-21 00:28:35, Radu Dragan a scris:
> si daca cadea capul impaiat al inkulpatului Iliesku, cadeau si alte
> capete securiste,
> simplu.

Printre alte capete de ar fi cazut in cazul caderii capului Kriminalului Iliescu s-ar fi numarat si capshorul preaiubitului Ba'secu .
Asa ca daca cumva te-ai imbatat cu apa neinceputa precum ca o sa se intimple oarece cu Ilici acum ai aflat ca el si Ba'secu sunt frati , daca nu de cruce de fesenei cel putin , n'asa?
Da nu-ti fa problema ca nento Ba'secu o sa lupte in continuare cu sistemul cela ticalosit , ca doara nu-l doare gura ...

 


 gili
 2007-06-21 07:15:53

 Sa nu te strici de ris ?!

Vaz p'acilea ca sunt unii care chiar credeau ca vanerabilului Ilici o sa i se intimple oarece necazuri sub stapinirea onorabilului Ba'secu .
Sa te strici de ris si alta nu ...
Pai de fratilor , daca cascati gura la ce zice Ba'secu in loc sa cascati ochii la ce face Ba'secu o sa tot aveti parte de surprize de genul asta .
Cind o sa vedeti un pesedel condamnat la gherla sub regim de pedei sau vitzavercea sa-mi da-ti si mie de stire , da puteti fi siguri ca asa ceva nu o sa se intimple .
Oare ce mai trebuie sa se petreaca ca sa intelegem ca astia sunt frati buni , ca se injura asa de ochii lumii , ca mai alearga din cind in cind cite unul precurorii ceia , dar tot precurorii au mare grije ca acuzele sa fie cit mai babane , dar far de acoperire , astfel incit "inculpatul" in cauza sa scape frumusel far de pedeapsa ?
Bineinteles circusul ramine si este demn de toata frumusheatza , doar se inscrie in "lupta cu sistemul ticalosit" , n'asa?

 


 ionion
 2007-06-21 07:16:48

 De ce Iliescu, Voiculescu, Roman etc primesc pensii si Eichmann, Goering, Himmler au fost

judecati si condamnati la moarte ?
Legea nu este universal valabila pentru toata lumea ?

 


 ionion
 2007-06-21 07:24:02

 In aceste momente emotionante istorice si triumfale suntem obligati de a multumi

tovarasului Traian Basescu si Tariceanu ... (nu-i stiu numele de botez - oare o fi botezat ?- ma indoiesc!) in fine -zis Ugo Tonazzi, pentru grija desavarsita fata de cei mai buni fii ai partidului global comunist romanesc .
Partidul tovarashe Basescu si tovarashe Tariceanu nu te va uita pentru faptele comise pentru apararea onoarei partidului .
Dumnezeu vede tot si morile Domnului macina, macina incet, dar macina !

 


 ana ana
 2007-06-21 07:24:50

 La vremi noi ,legi pt. NOI !

Deoarece intr-un an,doi EMANATUL si acolitii sai ar putea scapa,propun o lege care sa faca aceste fapte inprescriptibile. Ce spuneti d-le presedinte BASESCU de un referendum ?Parca "boborul" e primul si ultimul JUDECATOR?!

 


 ionion
 2007-06-21 07:52:39

 In Franta insa tribunalele revolutionare au avut curajul de a-l condamna la moarte pe Robespierre.

dar asta nu era in Romania.

 


 Tiberiu
 2007-06-21 07:53:20

 RSR-republica securista romania!

Cu asta am spus tot ceea ce se stie ca este in tara! acum vin multumirile securistilor care trebuiau condamnati pe vremea iliesciana securistii platesc inapoi protejarea lor prin apararea parintelui lor de la acele vremuri "tulburi",
deci este si normal sa fie asa ca ,ei se sprijina si in continuare
ma mira un singur lucru... acela ca UE a aprobat totusi intrarea in uniunea europeana a unei tari comuniste ca a noastra!

 


 doctorul
 2007-06-21 08:02:52

 N-au scapat

S-a vrut asta !

 


 gili
 2007-06-21 08:19:54

 Si tu Brutus ?!

Cum mai Cosorelule vrai sa zici cumva ca tante breton si nento Ba'secu n-au facutara nicio isprava la justitiunea asta a noastra in doi ani jumate de mandat ?
Nu se poa ...
Acuma io zic treaba asta tot cam de doi ani juma , da parca talica aveai alte pareri , n'asa?
Deh , asa ie cind confunzi circusul si pusul poalelor in cap in piata publica la ore de maxima audienta , cind alergi hotii cu cele camere de luat vederea prostilor si numesti treabaurile astea acte de justitie , lupta cu sistemul ticalosit ... pina la urma incepe sa se crape ulciorul , n'asa?
Si iote asa incepe usor usurel sa se vaza gaoshenia zicerilor far de valoare ale mascariciului inscaunat la Cotroceni taman pentru ingroparea unor astfel de cauze ...

 


 Ionescu Traian
 2007-06-21 08:58:37

 mineriade

trebuie sa plateasca cei care ia chemat pe mineri in capitala si pentru cei ucisi si nevinovti .Ar trbuii sa li se ia drepturile obtinute lor si famililor lor daca comunistii nu-i pedepsesc sa-i pedepseasca familile

 


 ursu livia
 2007-06-21 09:38:37

 Razboiul psihologic securisto-comunist continua.

Curtea Constitutionala se trezeste la aproape un an de la promulgarea lg.356/2006 ca un art. din aceasta lege nu este constitutional,adica in tara romaneasca,de drept si democratica ,sunt aplicate legi organice neconstitutionale?
Nebunie curata.Razboiul pe fata securisto-comunist de distrugere a increderii romanilor in justite continua.
Despre ce fel de capitalism poate fi vorba in tara daca justita este incalcata in pcioare si compromisa ,din interese pur criminal-comunist-iliiste de insusi cel mai inalt for al statului de drept romanesc ,Curtea Constitutionala?
Ce avem in acest moment de inteles, ca banii contribuabililor romani au fost folositi timp de 10 ani de procurorii militari pentru cercetarea penala a criminalilor comunisti din dec.1989 si iunie 1990 in mod aiuristic si fara consecintele juridice ale motivarii cheltuirii acestor bani?
Ce inteleg romanii ?
Ca cei mai periculosi criminali sunt protejati insasi de Curtea Constitutionala?
Atunci ce sanse mai exista pentru autoritatea judecatoreasca in tara?

Acum este timpul sa ne arate presedintelele tuturor romanilor cat respect are EL ,Traian Basescu , fata de interesele poporului roman,interese care isi striga cu disperare dorinta ca toti criminalii securisto-comunisto-iliisti sa fie pedepsiti in litera legii statului de drept romanesc.

Intrebare.
Nu cumva cu toti am fost doar spectatorii acestor circari rosii , ai suspendarii prezidentiale care a avut doar scopul tergiversarii si amanarii aplicarii LUSTRATIEI SI APARITIEI NOII CONSTITUTII TOTAL NONCOMUNISTE ROMANESTI?
Aplicarea legii Lustratiei i-ar inlatura pe toti judecatorii Curtii Constitutionale,care au fost din anii de studentie si pana in prezent subordonati kgb-lui iliescu ion.

 


 Tom Sawyer
 2007-06-21 09:38:38

 Re: N-au scapat

La 2007-06-21 08:02:52, doctorul a scris:
> S-a vrut asta !

Ce criptic esti, doctore!

 


 ursu livia
 2007-06-21 09:43:43

 Re: KANALIILE KRIMINALE/ conduc Romania.

La 2007-06-20 23:50:38, Radu Dragan a scris:

Radu Dragan ,curtea "constitutionala" recidiveaza in a ne demonstra ca este in slujba Kanaliilor Kriminale, asa ca nu va mai mirati ca suntem o tara fara justitie ,nu va mai mirati ca in tara Instantele ii aparara pe criminali,pe hoti si pe borfasii de rand.Ganditi-va ca viata voastra , proprietatile voastre vor fi intotdeauna la cheremul Kanaliilor Kriminale.

> Periculos.
> Cand justizia nu-si face datoria si e blocata pericolul e mare.

 


 ursu livia
 2007-06-21 09:52:15

 INTREBARE

Procurorul militar ,Dan Voinea ,cel care a muncit ani intregi la dosarele revolutiei si mineriadelor nu poate fi detasat la parchetul ICCJ, pentru a-si finaliza munca?Astfel criminalii nu vor fi favorizati,iar judecatorii vor decide asupra acestor crime abominalibile savarsite de securist-comunisti alaturi de criminalul iliescu ion.

 


 ursu livia
 2007-06-21 09:56:14

 Re: justitia traieste-vivat justitia/Justitia invinge chiar de-ar disparea lumea.

Nu va pierdeti speranta oameni buni,crimele impotriva umanitatii nu pot fi iertate cu atat mai mult ascunse si musamalizate insusi de criminali.
Un lucru este clar criminalul comunist iliescu ion si partidul "infiintat .prin minciuna si inselatorie de el(amintiit-va cum va mintit cu FSN-ul)PSD-ul sunt dusmanii interesului si demnitatii romanesti.

 


 Arogantu'
 2007-06-21 10:05:13

 Onor Curca Constituţională ...

Nu este cumva aceeaşi ridicată în slăvi mai acum ceva săptămîni ?

Hotărîţi-vă odată !

Ori e bună - ori e cum e !

Adică PROASTĂ DE BUBUIE !

 


 Arogantu'
 2007-06-21 10:22:09

 Re: Nu au scapat, crimele nu seunt prescribtibile

Ai cumva ştire ca vreuna din morţile violente de la loviluţie sau mineriade să fi fost declarată CRIMĂ ?

Eu - nu !

La 2007-06-21 00:45:12, GGane a scris:
> Conform dreptului lumii civilizate crimele nu pot fi prescrise. Tocmai fiindca acesti indivizi criminali oacupa posturi cheie in Romania nu pot fi pedepsiti. Ei au aproape intreaga magistratura de partea lor, ca in orice banda de talhari tin unul cu altul, iar daca unul vrea sa iasa din banda este distrus, tipic.
Sigur este ca vor fi pedepsiti si aspru. Pentru asta insa vor trebui mediile sa lamureasca poporul, asa cum face Ziua in ultima vreme. Va veni ziua judecatii acestor talhari in frunte cu cel pe care l-am sustinut numai ca sa scapam de mai rau.

 


 georgems
 2007-06-21 10:37:12

 nu e corect, alaturarea pozei lu iliescu la titlu 'Asasinii au scapat'

Deoarece se induce ideea ca Iliescu e asasin ceea ce e ea insasi(ideea) o crima.O fi el implicat si determinat anumite evenimente dar nu e el insusi asasin,ne-am cam pierdut ratiunea.

 


 mirapo
 2007-06-21 10:57:49

 pomenire

Faptul ca Ion Iliescu va ajunge sau nu a fi condamnat de o instanta judecatoreasca pentru crimele de care este responsabil în timpul vietii lui pamântesti este un fapt relevant mai mult pentru încrederea pe care poporul o are fata de justitia noastra de astazi.Altfel,Iliescu este o deja doar o carcasa ,un om terminat,vesnica lui pomenire!
Peste cadavrul care va deveni nu peste mult timp ,prin forta vârstei sale avansate,se va asterne însa continutul pubelei mizeriei de care dînsul este responsabil.Imaginea cu care el va trece în eternitate nu va fi aceea a unei frunti încununate cu lauri ci aceia a unui politician veros si a unui vândut de tara,asa cum l'a imortalizat istoria în Canada,când garzile de corp îl protejau cu umbrela de ploaia de scuipati lansata asupra lui de catre emigratia româneasca de acolo.El va trece ,dar ramân acolitii sai si tovarasii lui de nelegiuri a caror prezenta infesteaza înca suficient societatea româneasca si a caror eliminare de la putere trebuie sa reprezinte o prioritate .Cu sau fara acordul UE.

 


 Katty
 2007-06-21 11:14:38

 Re: KANALIILE KRIMINALE/ conduc Romania.

La 2007-06-21 09:43:43, ursu livia a scris:
> La 2007-06-20 23:50:38, Radu Dragan a scris:
> Radu Dragan ,curtea "constitutionala" recidiveaza in a ne demonstra ca
> este in slujba Kanaliilor Kriminale, asa ca nu va mai mirati ca suntem
> o tara fara justitie ,nu va mai mirati ca in tara Instantele ii
> aparara pe criminali,pe hoti si pe borfasii de rand.Ganditi-va ca
> viata voastra , proprietatile voastre vor fi intotdeauna la cheremul
> Kanaliilor Kriminale.
>
> > Periculos.
> > Cand justizia nu-si face datoria si e blocata pericolul e mare.

Curtea Constitutionala, ai dreptate, recidiveaza, este tot aia care s-a pronuntat ca Basescu nu a incalcat grav Constitutia. Dar atunci v-a convenit, si faceati tot timpul apel la decizia ei. Ciocul mic si spalati-va pe cap cu ea, aveti ce meritati, atunci cind judecati cu dublu standard. CC apara politicieni veniti din aceasi gasca.

 


 Katty
 2007-06-21 11:18:01

 Re: Razboiul psihologic securisto-comunist continua.

La 2007-06-21 09:38:37, ursu livia a scris:
> Curtea Constitutionala se trezeste la aproape un an de la promulgarea
> lg.356/2006 ca un art. din aceasta lege nu este constitutional,adica
> in tara romaneasca,de drept si democratica ,sunt aplicate legi
> organice neconstitutionale?
> Nebunie curata.Razboiul pe fata securisto-comunist de distrugere a
> increderii romanilor in justite continua.
> Despre ce fel de capitalism poate fi vorba in tara daca justita este
> incalcata in pcioare si compromisa ,din interese pur
> criminal-comunist-iliiste de insusi cel mai inalt for al statului de
> drept romanesc ,Curtea Constitutionala?
> Ce avem in acest moment de inteles, ca banii contribuabililor romani
> au fost folositi timp de 10 ani de procurorii militari pentru
> cercetarea penala a criminalilor comunisti din dec.1989 si iunie 1990
> in mod aiuristic si fara consecintele juridice ale motivarii
> cheltuirii acestor bani?
> Ce inteleg romanii ?
> Ca cei mai periculosi criminali sunt protejati insasi de Curtea
> Constitutionala?

Si Basescu e protejat de CC, ai uitat cind CC a spus ca Basescu nu a incalcat grav Constitutia? Asa ca nu te agita de pomana, CC ii apara pe toti cei ce au nevoie de protectie.

> Atunci ce sanse mai exista pentru autoritatea judecatoreasca in tara?
>
> Acum este timpul sa ne arate presedintelele tuturor romanilor cat
> respect are EL ,Traian Basescu , fata de interesele poporului
> roman,interese care isi striga cu disperare dorinta ca toti criminalii
> securisto-comunisto-iliisti sa fie pedepsiti in litera legii statului
> de drept romanesc.
>
> Intrebare.
> Nu cumva cu toti am fost doar spectatorii acestor circari rosii , ai
> suspendarii prezidentiale care a avut doar scopul tergiversarii si
> amanarii aplicarii LUSTRATIEI SI APARITIEI NOII CONSTITUTII TOTAL
> NONCOMUNISTE ROMANESTI?
> Aplicarea legii Lustratiei i-ar inlatura pe toti judecatorii Curtii
> Constitutionale,care au fost din anii de studentie si pana in prezent
> subordonati kgb-lui iliescu ion.

 


 ursu livia
 2007-06-21 12:17:06

 Re: Razboiul psihologic securisto-comunist continua.

katy a scris:

"Si Basescu e protejat de CC, ai uitat cind CC a spus ca Basescu nu a incalcat grav Constitutia? Asa ca nu te agita de pomana, CC ii apara pe toti cei ce au nevoie de protectie"

Da draguto,dar Decizia curtii constitutionale de "protejare" a lui Traian Basescu , n-a fost aplicabila in Parlamentul stalinist romanesc,astfel incat s-au cheltuit cateva miliarde bune de la bugetul statului pentru ca Traian Basescu sa revina la Cotroceni.
Acum presedintele este dator poporului care VREA condamnarea criminalului comunist iliescu ion si a complicilor lui.
Aceasta este o dovada a demnitatii noastre ca natie civilizata, nu dezumanizata de criminalii securisto-PSD -to comunisti.

Ia spune tu frumos ,de ce CC securist-comunista ii protejeaza pe cei de teapa lui iliescu ion?
Ia spune tu frumos ,daca poti gandi ,de ce criminalul comunisto-PSD -ist iliescu ion are nevoie de protectia CC si de ce de aceasta data Decizia CC -comunist-securista este aplicabila?
Chiar asa ,tov. katy voi comunistii nu aveti nici un respect ,nici macar in fata crimelor impotriva umanitatii,sau voi nu sunteti oameni?

 


 ursu livia
 2007-06-21 12:20:51

 Re: KANALIILE KRIMINALE/ Ai un minim de decenta.

Nu face comparatii care il manie si pe Dumnezeu.

Intrebare pentru tine,duduie Katy
Cum a reactionat CC securisto-comunista a tunci cand decizia sa "in favoarea" lui Traian Basescu nu a fost respectata?
deloc,deci se autodescrediteaza, aceasta CC antiromaneasca si disprepetuitoare a statului de drept romanesc.

 


 gili
 2007-06-21 12:33:05

 Corect Liviutzo !

Asa ie Liviutzo sunt dusmanii ... precum zici , numa ca ...
Numa ca sa nu uitam sa punem la socoata pedeii fesenei , partidul se chema PD-FSN , iar ala a lui Ilici FDSN , n'asa?
Sa nu le incurcam ca ne zapacim dracului de tot ...
De altfel si daca le incurci ... tot un drac , n'asa?

 


 gili
 2007-06-21 12:37:46

 Incercare de raspuns ...

Procurorul Dan Voinea zici ?
Si ce te face ma rog sa crezi ca onor procurorul Dan Voinea o sa-i si infunde pe onorabili ?!
Vaz ca ai uitat ca respectivul procuror a fost taman avocatul lui Ceausescu .
Mai tii minte ce ..."aparare" i-a tras ?
Pai daca a fost ales de Ilici sa reprezinte apararea in procesul ceausestilor cind si cum crezi talica fata frumoasa ca o sa-l puie asta pe Iliciu cela la popreala ?!
Poate cind si-o vedea Ba'secu ceafa far de oglinda ...

 


 gili
 2007-06-21 12:42:41

 Daca mai tineti minte un episod ...


Petrecut cu ceva vreme in urma ...
Tariceanu si liberalii au vrut sa schimbe legea Curtii Constitutionale si sa faca oarece curatenie in ograda secureilor , n'asa?
De ce oare s-o fi opus Ba'secu si ai lui pedei acestui lucrusor care iote se dovedeste acusha extrem de important pentru neispravitii care au ordonat la revulutie si mineriade , n'asa?
Da precis ca voi nu mai tineti minte ...

 


 Katty
 2007-06-21 13:35:57

 Re: KANALIILE KRIMINALE/ Ai un minim de decenta.

La 2007-06-21 12:20:51, ursu livia a scris:
> Nu face comparatii care il manie si pe Dumnezeu.
>
> Intrebare pentru tine,duduie Katy
> Cum a reactionat CC securisto-comunista a tunci cand decizia sa "in
> favoarea" lui Traian Basescu nu a fost respectata?
> deloc,deci se autodescrediteaza, aceasta CC antiromaneasca si
> disprepetuitoare a statului de drept romanesc.

Un minim de logica Livia, daca CC este discreditata de ce s-ar tine cont de decizia ei? Dar pentru tine cind CC da decize in favoarea lui Basescu este buna in schimb cind da decizie care nu iti convine tie nu mai este buna. Dublu standard si lipsa de logica, asta te caracterizeaza, Livia.

 


 Katty
 2007-06-21 13:40:04

 Re: Razboiul psihologic securisto-comunist continua.

La 2007-06-21 12:17:06, ursu livia a scris:
> katy a scris:  
> "Si Basescu e protejat de CC, ai uitat cind CC a spus ca Basescu nu a
> incalcat grav Constitutia? Asa ca nu te agita de pomana, CC ii apara

Tovarasa Livia, nu iti fa singe rece, CC il protejeaza si pe Iliescu si pe Basescu ca doar a aceeasi orgine - FSN. Singura diferenta intre Basescu si Iliescu este ca Basescu nu isi mai poate permite sa faca ce a facut Iliescu acum 17 ani, in rest aceeasi gindire totalitara, populista si sete de putere la amindoi.

 


 Maldini
 2007-06-21 13:40:04

 Securitatea si securistii n-au disparut - de ce Basescu l-a avansat pe securistul Viorel Stanca ?

Cine l-a pus pe Ion Iliescu in functie de presedinte ? da, securitatea ! de fapt Ion Iliescu a fost marioneta securitatii. erau un milion de securisti.

Nu inteleg de ce nu exista dosarul "Securitatea - genocid"

Nici un securist nu a fost acuzat de crime, de ce ?
Iliescu ca Presedinte era responsabil, dar si guvernul si parlamentul, toti erau implicati.

De ce nu se aude vocea lui Traian Basescu in ceea ce priveste decizia luata de curtea consitutionala ? doar pe atunci Basescu era ministru, era si martor, el era responsabil ca ministrul transporturilor de organizarea trenurilor catre Bucuresti .

De ce Traian Basescu l-a avansat pe securistul Viorel Stanca la gradul de general de brigada ? De ce dosarul de fost securist sau "colaborator acoperit" a lui Traian Basescu a fost ingropat ?