Nr. 4006 de luni, 13 august 2007

Imperiul SRI


Generalul Dumitru Zamfir, seful Directiei de interceptari din cadrul SRI (Foto: Mediafax)

ZIUA prezinta, in premiera, algoritmul interceptarilor telefonice in care Serviciul condus de George Maior detine controlul absolut asupra tuturor informatiilor

Datorita legislatiei invechite, mentinuta nemodificata din 1991-1992 si pana in prezent, Serviciul Roman de Informatii (SRI), detine in prezent monopolul de operare al tuturor interceptarilor telefonice fixe si mobile. Orice interceptare pe baza de mandat a unei convorbiri telefonice (fixa, mobila sau electronica) purtata in retelele unei companii de comunicatii din tara este inlesnita si monitorizata de catre SRI - detinatorul retelei nationale de comunicatii in materie de interceptari.

Daca DNA, SIE, UM 0962 sau alta autoritate efectueaza o interceptare, SRI e la curent cu tot ce se intampla, pentru ca totul trece prin serverele sale. Ba chiar poate sabota activitatea altei institutii, mai ales cand in vizorul anchetatorilor se afla ofiteri ai serviciului. Monopolul instituit de SRI in domeniu este profund anti-european, intrucat favorizeaza actele de politie politica. Unul din efectele negative ale acestui monopol este acela ca alte servicii secrete din Romania, pentru a evita ochii SRI, si-au procurat tehnica de interceptare ilegala a comunicatiilor de telefonie mobila (GSM), de tipul lap-top-urilor disimulate in geamantane. UM 0962 a devenit vestita, sub lungii ani de comanda a chestorului Virgil Ardelean, zis "Vulpea", pentru folosirea acestor valize. Nici un serviciu secret nu va recunoaste insa folosirea acestor valize, intrucat ele nu pot fi folosite legal, pentru constituirea unei probe, nici macar in cazul cand detii o autorizatie de interceptare, deoarece esti obligat sa folosesti reteaua nationala de interceptari creata la nivelul SRI.

Conectat la toate

In orice stat european exista un centru national de interceptari, sub forma unei institutii independente, care nu are nimic de a face cu vreun organ de cercetare penala sau vreun serviciu secret. Orice autoritate de ordine publica sau siguranta nationala apeleza la acest centru national de interceptari, unde se prezinta cu mandatul judecatoresc in mana, dupa care i se permite sa obtina inregistrarile convorbirilor solicitate. In Romania se evita de 17 ani infiintarea unui Centru national de interceptari. Fara a exista vreo baza legislativa clara, ci presupuse hotarari ale CSAT care nu se publica in Monitorul Oficial, SRI s-a transformat intr-un soi de centru national de interceptari, dupa ce toate companiile de telefonie, fixa, mobila, inclusiv cele care furnizeaza pachete de Internet cu telefonie, au fost obligate, in schimbul obtinerii autorizatiei de functionare, sa asigure o conexiune cu serverele SRI, care sa permita monitorizarea oricarei linii telefonice.

Pe baza de protocol, orice companie de genul celor mai sus descrise, permite la ordinul conducerii SRI, ascultarea in timp real, precum si inregistrarea anumitor convorbiri. Companiile de comunicatii au departamente speciale pentru operarea ordinelor de interceptare. Unele, chiar fara stiinta lor, au ofiteri acoperiti ai SRI in aceste departamente. Ordinele de interceptare pe care le primesc de la SRI sunt extrem de lapidare in continut, sunt mentionate doar numere telefonice si perioada, fara a se indica alte amanunte. Surse avizate ne-au informat ca unele companii sunt nemultumite de procedura. Mai ales ca SRI nu prezinta mandate in cazul ascultarilor pe care le opereaza pe siguranta nationala. Si ca puternica companie Orange a fost la un pas de a face publice amanunte ale acestor proceduri.

La mana SRI

Dar SRI nu controleaza doar traficul inregistrarilor dintre el si companiile de comunicatii. SRI stie tot ce asculta DNA, DIICOT, SIE, UM 0962, DGA, serviciul secret al Armatei si alte structuri, deoarece prin serverele sale trec toate interceptarile destinate acestor institutii.

ZIUA prezinta in schema alaturata - in premiera - cum se arata la ora actuala schema de operare a unei interceptari, prin intermediul omniprezentului SRI. Serviciul condus de George Maior este puntea de legatura dintre orice companie de comunicatii si institutiile de ordine publica si securitate nationala (parchete, servicii secrete, structuri de politie specializate). Aceste institutii, atunci cand vor sa puna o persoana sub ascultare trebuie sa obtina in prealabil un mandat (autorizatie de interceptare), de la judecator. Este posibil ca autorizatia sa fie data si de procuror, dar pentru maximum 48 de ore, dupa care este obligatorie sesizarea instantei. In practica, suntem informati ca se face abuz de interceptari pe durate de 48 de ore, care sunt reluate, dupa o scurta intrerupere, tot pe semnatura procurorului. Pana cand cel vizat cade in plasa.

Dupa obtinerea autorizatiei, institutia solicitanta se adreseaza SRI pentru punerea mandatului in aplicare. Conducerea SRI - prin anumite persoane abilitate, in frunte cu generalul Dumitru Zamfir - ordona apoi companiei de comunicatii sa ofere conexiunea in timp real pe numerele de telefon mentionate in mandat si folosite de persoana urmarita. Evident ca automat SRI stie totul despre ce face DNA, DIICOT, SIE, UM 0962, intrucat conexiunea de fibra optica de la compania de telefonie trece prin serverele sale, dupa care ajunge la institutia solicitanta. Ca atare, SRI s-a transformat intr-un serviciu care poate monitoriza alte servicii, dar ai carui angajati nu pot fi interceptati in caz ca sunt suspectati de posibile infractiuni, in situatia in care conducerea SRI nu ordona efectuarea interceptarilor.

Si mai grav, directorii SRI, oricare ar fi ei, sunt in prezent singurele persoane care nu pot fi puse sub ascultare, deoarece prin mainile lor se avizeaza punerea in executare o oricarui mandat. Este o aberatie legislativa care nu exista in alte state europene.

Moneda de santaj

O alta gravitate, de ordin tehnic, permite sustragerea informatiilor interceptate de catre cei prin mainile carora acestea trec. Adica de catre personalul companiei de comunicatii sau de catre angajatii SRI care dirijeaza traficul interceptarilor. Pentru a intelege acest fenomen, precizam ca in orice stat european, un Centru national de interceptari este dotat cu computere speciale, pe monitorul carora vad doar starea conexiunilor. Aceste computere nu au nici un fel de iesiri (USB, jack-uri audio etc) si nici boxe sau unitati de copiere (CD, DVD, flopy disk etc). Tocmai pentru ca interceptarile sa nu ajunga sa fie folosite pentru santaj sau comercializare de anumiti operatori inclinati sa incalce legea. In Romania nu exista asemenea echipamente de siguranta, dimpotriva se sta cu castile la urechi si se poate copia masiv. SRI nu poate garanta nimanui ca acest lucru nu se intampla. Pentru ca este stat in stat si nu vine nimeni in control. Majoritatea membrilor din Comisia parlamentara de control nu sunt specializati in tehnica interceptarii, astfel ca atunci cand au acces la tehnica nu stiu ce sa caute.

Valizele "concurentei"

Faptul ca SRI e la curent cu tot ce fac celelalte structuri, nu convine acestora. Asta este poate si explicatia faptului ca anumite servicii secrete s-au dotat de cativa ani cu celebrele "valize GSM", prin care pot asculta tot ce se vorbeste pe telefoanele mobile. UM 0962 (fosta Doi s'un sfert a "Vulpii") a devenit celebra pentru aceste valize. Nici un serviciu nu recunoaste insa ca le detine. Pentru ca de la a detine asemenea aparatura si pana la a face "politie politica" cu ea nu e decat un pas. Astfel de valize sunt folosite si de grupuri infractionale, specializate in santaj si comert cu informatii. Lap-top-urile disimulate in valize, si care pot intercepta pasiv (prin antena) orice convorbire, au insa nevoie de descifrarea algoritmului de criptare pentru fiercare numar de celular. Fara acest cod, orice convorbire interceptata nu ar fi decat un sir de bazaituri fara sens. Algoritmul de criptare se afla cu ajutorul codului cartelei telefonice (IMSI). Cardurile SIM au chiar printate pe el codul IMSI. E suficient sa desfaci telefonul, pentru a afla codul cardului SIM, dar si codul IMEISV (codul aparatului) care este scris pe eticheta, intre randurile de bare. Codul aparatului mai poate fi aflat tastand "steluta/diez/06/diez", si este util pentru depistarea aparatelor folosite cu acelasi card SIM. Pe baza unor calcule matematice avansate, folosind codul IMSI se afla algoritmul de criptare, astfel incat convorbirea interceptata se aude perfect.

Atentie unde va lasati telefoanele

Ciudat, mai toate institutiile din categoria celor care fac interceptari, iti opresc la poarta telefonul in caz ca le vizitezi. Cica nu e voie cu el in institutie, din motive de securitate, desi toti angajatii au voie la liber cu celulare. De exemplu, DNA - parchet care isi opereaza interceptarile prin conexiunea cu SRI - este singurul parchet din tara care iti opreste celularul la poarta. La SIE, alt exemplu, ti se ofera si o cheita de la o cutie de tip postal, unde sa-ti incui celularul. Surse avizate ne-au informat ca la unele institutii telefoanele celulare sunt in anumite cazuri deschise pe durata vizitei, iar codurile cardului si aparatului sunt luate. Deci, atentie cum va lasati telefoanele! Cel mai sigur e sa le scoateti cardul SIM din ele.

Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 

 

Comentarii: 11

Mos_Tautu
 2007-08-12 23:05:08

 Oare SRI continua ceea ce a fost Securitatea?

 

Este logic faptul ca o tara trebuie sa aiba un serviciu de securitate si de asemenea ca metodele acestui serviciu nu pot fi cele obisnuite.

Marea teama a societatii civile romanesti este insa aceea de a controla acest serviciu si mai ales in privinta subordonarii sale politice.

iata dece suspiciunea motivata sau nu planeaza asupra SRI.

Dar sa vedem doar cateva aspecte a manierei cum a functionat si dupa unii mai functioneaza vechea securitate

Securitatea ar putea fi si astazi prezenta sub forma unui comandou al departamentului de desinformare

In timpul regimului ceausist, Securitatea, legata prin mii de fire de activul de partid, se transformase deja intr-o forta redutabila, o adevarata monstruoasa organizatie criminala, cu multiple ramificatii, protejānd nu numai regimul comunist cu toate abuzurile sale, dar evoluānd si catre o retea terorista, autonoma si partial necontrolata, care se putea deda la cele mai samavolnice fapte in numele apararii tiraniei pe care o servea cu zel. Cazul situatiei postcomuniste a Romaniei si utilizarea desinformarii de catre acest monstru reprezinta un caz care ne arata ca securitatea este inca activa si ca poate trece la actiuni de amploare.
Securitatea era pregatita in vechiul regim de o maniera perfecta si inarmata pentru a intra in clandestinitate, iar cazul ca regimul comunist a cazuti ne dovedeste ca acest lucru si azi nu numai ca era posibil, dar este si actual.
Multiplele structuri ale Securitatii, inclusiv in perioada postcomunista, care scapau probabil chiar unui control interior, erau si sunt gata a se transforma in tot atātea comandouri independente care sa actioneze pe cont propriu sau la ordin in anumite institutii sau pe intregul teritoriu al tarii si, de ce nu, si in afara granitelor.
Arsenalul securist utilizat in de acest departament al desinformarii dupa 1989 a fost variat: amenintari individuale si de grup, atentate impotriva unor persoane fizice, campanii calomnioase vizānd pe partizanii innoirii etc. Aceste forte din umbra constituie pentru Romania principalul obstacol in calea schimbarilor, iar cancerul terorismului securist nu are in prezent nici o sansa de a fi stopat.
Politica romaneasca si Romania postcomunista a devenit astfel ostatica actualei si fostei nomenclaturi si a sistemului institutionalizat de catre Securitate inca din timpul regimului ceausist.

Poate nimic nu este mai caracteristic, subliniaza I. Vianu, decāt stilul securisto-psihiatric cu care s-a actionat asupra liderului de sindicat V. Paraschiv, caz binecunoscut in tara noastra, ca si in strainatate.
Iata o mostra de ceea ce se petrecea in Romānia cu doar noua luni inaintea caderii lui Ceausescu, cānd intregul sistem comunist european era darāmat, cu exceptia Romāniei si Albaniei. Astfel, pe 22 martie 1989, V. P. este rapit de un comando de indivizi care se identifica a fi ofiteri de securitate. V. P. este dus intr-o casa conspirativa unde, timp de 7 zile, este batut cu salbaticie si supus unor surse de lumina orbitoare. Este amenintat ca asupra lui se vor elibera cāteva vipere tinute intr-o cusca alaturata. Dupa cele 7 zile de tortura este condus la Spitalul Voila, unde este internat fortat 21 de zile, fara a primi nici un tratament psihiatric, doar timpul necesar pentru disparitia vānatailor si stergerea urmelor torturii. In ziua externarii V. P. este chemat de medicul sef de sectie si, ca “psihoterapie”, i se tine un discurs in care i se cere sa renunte la convingerile sale pentru ca ar fi false, sperantele sale politice fiind irealizabile. Medicul termina cu aceasta memorabila amenintare adresata “pacientului” si prin el tuturor acelora care ar indrazni sa intre in conflict cu sāngeroasa dictatura securisto-comunista: ”bolnavii sunt ingropati in pamānt, iar medicii se ingroapa in hārtii”, adica in dosarul de psihiatrie falsificat. Pe 18 aprilie V. P. este externat cu diagnosticul de psihoza deliranta cronica sistematizata, diagnostic in total contrast cu realitatea, un adevarat fals intelectual. Astazi, cānd ideile lui V. P. s-au realizat (in treacat fie spus, el a fost declarat cetatean de onoare al orasului Ploiesti), cānd s-au format numeroase sindicate independente, cum ar mai putea cei care l-au torturat sa mai sustina ca acesta a fost bolnav psihic? Ei bine, o sa vedeti ca se poate. Acest lucru il vor sustine si astazi, pe baza “hārtiilor” in care si-au ingropat constiintele, in timp ce V.P. se prezinta in fata oricarei evidente ca un individ normal psihic, cu adresa si identitate.

Este clar ca o asemenea maniera de activitate nu mai este astazi posibila insa tot posibil,asa cum arata si articolul citit mai pot exista metode dubioase

 


 

 Petre S
 2007-08-12 23:50:08

 Oare ce va mira?

 

Cu canalia securista #1 a tarii ajunsa de la "celula" din Anvers in jiltul de Coceni de la Cotroceni, cu o masa amorfa de plante indobitocite de manele si mitocanie, e foarte normal ca actualli securisti sa-si continue nestingherit traditia. Mai mult viermii securisti din DP, PLD am parazitat pana si ideile pe anti-comunism si democratie care oameni de valoare ai istoriei romane, precum Corneliu Coposu a incercat sa le insufle unei populatii la fel de lipsita de constiinta precum conducatorii sai Ceausescu, Iliescu si Basescu. Tot inainte, to'arasi, ca pionierii!

 


 

 Huhu extraterestrul
 2007-08-13 00:06:54

 Re:Oare ce va mira?/ Tot respectul dle. Petre S. sinteti jos palaria, ca un chirurg cu bisturiul lui

 

lui binefacator in trupul extraordinar de umplut de infectia coruptiei securisto-comuniste, asa sinteti, tot respectul!

 


 

 costy
 2007-08-13 01:18:52

 Sarmanul, bietul dinu patriciu...

 

...dupa ce s-a fript cu convorbirea, prin care isi anunta amicii sa treaca pe
la bursa pt. a-si ridica actiunea, sufla, avertizeaza, pe toata lumea:
"atentie cum va lasati telefoanele"!

Baiat de bun, dinu, si grijuliu cu milioanele de concetateni care au telefone
fixe si mobile la dispozitie. Merita sa-i punem la dispozitia imperiului sau
veritabil imperiul de mucava al lui Maior.
Partid are, guvern are, parlament are, justitia privata-i sta la picioare, in mass-media se scalda, doar SRI ii lipseste din dotare!

 


 

 Sobru
 2007-08-13 03:06:06

 Re: Sarmanul, bietul dinu patriciu...

 

Da ma, asa e, Patriciu le face pe toate.
Scenariul:Dinu Patriciu
Regia: Dinu Patriciu
In rolurile principale:Dinu Patriciu
In rolurile secundare: Dinu Patriciu
In rolul lui Dinu Patriciu: Traian Basescu

 


 

 hej
 2007-08-13 04:32:40

 Imperiul SRI

 

Ceausescu nu loate fii numit nici puiul asa zisului SRI .
Si atunci de ce a fost asasinat ?

 


 

 ionion
 2007-08-13 07:14:00

 Numai cu un aparat de represiune deosebit de puternic poate fi mentinuta

 

dictatura "proletariatului", deasemenea coruptia.
Ai "amici" la SRI ? Esti un om facut !
Bravo tovarase Basescu , mergeti foarte bine mai departe
pe drumul constructiei stelutei care va zice :
Si steluta cea de sus
Oare ce-o avea de spus
Comunismul spune ea
se recladeste in tara mea.
Felicitari- na ca mi-au dat lacrimili di bucurie

 


 

 ionion
 2007-08-13 07:33:40

 De fapt ce s-a schimbat de la '89 incoace ? Mai nimic !

 

magazile sunt pline de produse de calitate inferioara produse in China sau Turcia, dar cu etichete cusute in graba cu denumiri de firme de renume mondial, majoritatea populatiei cumpara paine la second hand, Politia, Jandarmeria si SRI zburda pe campurile coruptiei - unde-i mai bine ca in Romania ? ia spune oglinjoara mea ?
-Stiu o tara unde-i si mai bine - imi zice oglijoara !
-unde ? ia spune tu, fata tatei ...
-In Uganda ie mai bine taticule !
Ciao ciao
Va scrie din Uganda - al dumneavoastra
ionion

 


 

 bagabondul
 2007-08-13 07:43:28

 Si atunci

 

cind un minister este dat pe mina unui provider de telefonie mobila cum a fost cazul lui Seres si compania fara a avea nici o protectie inerna cum este.
Interesele lui Copos si ale lui Seres Bors Copos Palasca si mai stiu eu cine cum sa nu fie monitorizati ar fi si pacat avind in vedere ca au facut toate relele posibile si suntem afectati ca taRA PE TERMEN LUNG CUM ESTE?

 


 

 Huhu extraterestrul
 2007-08-13 08:38:27

 SRI are putere mult prea mare, aceasta putere trebuie limitata prin lege si SRI controlat cu adeva-

 

rat!

SRI e stat in stat, asta-i foarte antidemocratic!

 


 

 Huhu extraterestrul
 2007-08-13 08:45:50

 Re:Oare SRI continua ceea ce a fost Securitatea? / Da, continua ce a fost Securitatea, SRI e Securi-

 

-ritatea, lucreaza cu securisti in functii de conducere si in alte functii importante, gindirea, toata filozofia SRI e cea a Securitati.

Sau schimbat doar denumiri, si au fost angajati citiva tinerei pe post de roboti executanti!