Adevarul

Joi, 15 Noiembrie 2007

 

 

 

CNSAS a dat decizii de poliţie politică īn cazul a şase magistraţi

(1312 afisari, 2007-11-13)  

ImprimaTrimite MailComenteaza

Şase judecători sau procurori de la tribunale şi parchete din ţară au primit marţi verdict de colaborare cu fosta Securitate din partea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)

Potrivit unor surse din CNSAS, aceştia sunt: Dan Tăbăltoc care a fost deconspirat ca fost ofiţer de Securitate, Corneliu Maria, Lucian Cristea, Vasile Moş, Ioan Nagy şi Ferenc Balog. Lucian Cristea a fost judecător la Curtea de Apel Cluj şi s-a pensionat īn 2005, iar Ioan Nagy a ieşit la pensie īn iunie 2007 din postul de judecător la Judecătoria Carei.

Vasile Moş este judecător la Tribunalul Braşov, Corneliu Maria la Curtea de Apel Craiova, iar Ferenc Balog procuror şef Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lāngă Tribunalul Bistriţa Năsăud.

Magistraţii au fost verificaţi după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a depus la CNSAS,  īncă din 2005, declaraţiile date de magistraţi şi personalul auxiliar de specialitate cu privire la colaborarea  la cererea CSM.

Purtătorul de cuvānt al al CSM, Cecilia Morariu, a declarat marţi, pentru NewsIn, că legea nu prevede nici o sancţiune pentru cei deconspiraţi cu excepţia faptului că nu au voie să ocupe funcţii de conducere īn sistemul judiciar.

"CSM nu a fost informat de CNSAS īn legătură cu persoanele şi calitatea acestora care să fi fost declarate īn şedinţa de astăzi că au făcut poliţie politică. Avem aceleaşi informaţii care au fost transmise şi prin comunicatul de presă al CNSAS.  Potrivit legii nu există nici o sancţiune juridică pentru cei aflaţi īn situaţia īn care au fost declaraţi ca făcānd poliţie politică excepţie făcānd cazul īn care doresc să ocupe funcţie de conducere, acest lucru fiind interzis. CSM a transmis īncă din 2005 către CNSAS, īn vederea efectuării verificărilor, toate declaraţiile pe proprie răspundere date de judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor şi personalul auxiliar de specialitate", a afirmat Morariu.

Unul din cazurile mediatizate īn  unui magistrat acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea este cel al judecătoarei Florica Bejinaru, membru CSM. La data de 18 mai 2006, prin Decizia nr.166, Colegiul CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securităţii īn cazul judecătoarei Florica Bejinaru, preşedinta Tribunalului Mehedinţi şi membru īn CSM, precum şi faptul că aceasta a făcut poliţie politică īn calitate de colaborator al Securităţii.

Ulterior, prin Decizia nr. 255 din 6 iulie, acelaşi an 2006, CNSAS decide contrariul, respectiv faptul că Bejinaru nu a făcut poliţie politică. Procesul pe această temă a ajuns la Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie ce urmează să se pronunţe asupra unei cereri de strămutare. Cauza este īnsă suspendată  pānă pe 3 aprilie 2008 cānd este fixat termen īn judecarea strămutării.

Īn atenţia CNSAS au fost şi trei judecători ai Curţii Constituţionale.

Colegiul CNSAS a admis, pe 26 aprilie, contestaţia judecătoarei Aspazia Cojocaru, i-a dat verdict de necolaborare judecătorului Nicolae Cochinescu şi a considerat că poate rămāne valabilă sentinţa de necolaborare din 2002 la adresa unui alt judecător al Curţii Constituţionale,  Ion Predescu, au informat surse CNSAS. Membrii Colegiului au decis să judece cu celeritate situaţia celor trei judecători, pentru ca, īn perioada respectivă, judecătorii Curţii Constituţionale să nu facă obiectul acuzaţiilor publice din partea politicienilor. Astfel, CNSAS a decis să admită contestaţia judecătoarei Aspazia Cojocaru, care avea un verdict inţial de colaborare cu Securitatea. Īn urma depunerii contestaţiei de către judecătoarea CCR, membrii Colegiului au mai audiat-o o dată, la data de 6 februarie, īn urma materialului probator prezentat de Cojocaru membii Colegiului consimţind să-i aprobe contestaţia.

De asemenea, Nicolae Cochinescu a primit şi el verdict de necolaborare cu Securitatea, după ce a fost acuzat că ar fi fost informator. Īn cazul lui Ion Predescu, fost senator PSD, acum judecător şi el la CCR, membrii Colegiului au considerat că, īn absenţa unor elemente noi la dosar.

Opiniile cititorilor (11)

Adauga opinia ta Adauga opinia ta!

Rectorii cand vin la rand ?

de Andra de la Arad in data de 2007-11-14 08:44:29

Dupa ce am vazut cativa magistrati , cand vine si randul rectorilor din Romania sa vedem daca au colaborat sau nu cu securitatea ?

Raspunde Raspunde

Acum inteleg totul

de Weizenegger in data de 2007-11-14 08:00:50

Acum inteleg de ce am pierdut procesul pe baza Legii 112 in 2002 la Carei! Fostul judecator Nagy Ioan a avut relatii de concubina cu avocata Barothi Sarolta care a fost aparatoarea chiriasului.Avocatul meu tot m-a avertizat,ca o vom pierde procesul,daca judecatorul Nagy cu avocata Barothi vor judeca dosarul nostru.Asa si s-a intamplat!Se vede cat de corect a fost judecatorul facand politie politica!CSM are obligatie sa-l    citeste ...

Raspunde Raspunde

ALTA COMANDA ???

de MARCi in data de 2007-11-14 06:35:22

Aceasta noua decizie a cnsas o fi alta comanda de la Cotroceni de fabricare de dosare ?? Se pare ca toti cei care nu se supun si nu executa comenzile politice ale Marinarului si acolitilor lui li se face dosar de colaborare. In acest fel sunt inlaturati din functiile pe care le detin si ulterior sun inlocuiti cu soldati marinari. Mai mare rusinea in ce hal a ajuns aceasta tara

Raspunde Raspunde

cnsas???

de ion in data de 2007-11-14 01:00:03

dar persoana dinescu cind o sa primeasca si el decizia politica de colaborator fidel cu simbrie?

Raspunde Raspunde

el nu

de lulu in data de 2007-11-14 05:55:17

primeste ca e in CNSAS

JUDECATORUL MAIOR DE SECURITATE ION IONESCU SI ALT

de ION in data de 2007-11-14 00:35:12

Ion Ionescu (fost procuror-sef sectie la PG, judecator la Casatie), Emil Ghergut (fost procuror-sef, promovat judecator la Casatie), Stefan Pistol (fost sef al Curtii de Apel Militare, promovat judecator la Casatie), Marin Voicu, etc. De neneglijat sunt Nicu Jidovu si Marin Carcel de la Curtea de Apel Bucuresti. Legea trebuie schimbata astfel incat aceste scursuri sa fie eliminate din justitie. In prezent asemenea personaje    citeste ...

Raspunde Raspunde

opinie privind persoane care au facut politie poli

de icul in data de 2007-11-13 22:46:54

Cred ca doriti sa vindeti mai bine ziarul.Pe cione intereseaza numele persoanei care a iesit la pensie. Pe nimeni. Ce conteaza ca un judecator sau un procuror a fost colaborator al securitatii, nu inseamna ca a tradat neaparat pe cineva, poate si-a servit tara ca cetatean. Dar oricum pe voi ziaristii nu va intereseaza sunteti o rasa superioara. Am 20 ani termin facultatea de drept, poate voi intra in politica, daca nu eu,     citeste ...

Raspunde Raspunde

toti doamne

de moto in data de 2007-11-13 22:29:28

O banală radiografie a actualei puteri politice şi economice din Romānia scoate la iveală realitatea hādă. Ţara noastră este īn continuare condusă de politruci comunişti, sau de copiii acestora, stālpi de bază ai CC al PCR. Partidul Comunist a revenit la putere īntr-o ţară deja membră UE şi NATO, īntr-un mod mai    citeste ...

Raspunde Raspunde

Roata se invarteste

de Ion Ion in data de 2007-11-14 08:32:27

De ce va este frica nu o sa scapati ! in cativa ani o sa doriti chiar voi reinstaurarea PCR

Stimate

de cezar in data de 2007-11-14 05:52:05

moto ce ti se pare nefiresc? Cine ar fi putut sa fie decit ei. Dupa ei vor veni copii lor. Si tot asa.

Tu decizi!

de eu in data de 2007-11-13 21:20:22

www.pentrueuropa.ro/