Joi, 15 noiembrie 2007

 

Valentin Ceauşescu îşi caută dreptatea

de Violeta Fotache

Jurnalul National

NORMALITATE? Fiul familiei Ceauşescu a câştigat dreptul de a recupera "averea", dar n-a reuşit practic să pună în executare sentinţa

 

Valentin Ceauşescu a reclamat la Parchet neexecutarea deciziei de restituire a bunurilor care i-au fost confiscate, dispusă prin sentinţa Tribunalului Bucureşti în urmă cu un an.


Fiul familiei Elena şi Nicolae Ceauşescu, Valentin, a reclamat la Parchet neexecutarea deciziei de restituire a bunurilor care i-au fost confiscate, dispusă prin sentinţa Tribunalului Bucureşti în urmă cu un an. El vrea să prevină "dispariţia" unora dintre cele 50 de tablouri care ar trebui să-i fie restituite.


Apărătorul lui Valentin Ceauşescu, avocatul Radu Antal, a precizat că, în solicitarea depusă la Parchetul instanţei supreme în urmă cu o săptămână, clientul său cere de fapt punerea în executare a dispozitivului sentinţei penale dată de Tribunalul Bucureşti în anul 2006, privind restituirea către Valentin Ceauşescu a bunurilor confiscate familiei sale în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Avocatul a precizat că nu ştie dacă Parchetul va da curs acestei cereri şi nici în cât timp, recunoscând că este o solicitare neobişnuită, pentru care nu există un termen impus de lege.


DISPOZIŢIE DE PREDARE. "Dacă se va da curs cererii, atunci toate bunurile, oriunde s-ar afla ele, vor trebui predate lui Valentin Ceauşescu", a spus avocatul, precizând că fiul familiei Ceauşescu aşteaptă ca Parchetul să emită o dispoziţie de predare a bunurilor. Avocatul atenţionează că neexecutarea sentinţei penale, care este favorabilă clientului său, într-un termen rezonabil ar putea genera probleme pentru Valentin Ceauşescu. "Executarea este la
latitudinea petentului. Dacă în termen de trei ani nu se execută o sentinţă, se poate ajunge la prescriere, însă sper să nu ajungem până acolo. Noi am făcut acum cererea în care le spunem să pună în executare sentinţa de bunăvoie. Dacă nu se va pune în executare, noi mergem cu executorul nostru, dar este ultima soluţie. În cazul în care vor trece peste executor, atunci aceasta reprezintă o infracţiune", a spus avocatul Radu Antal.


LISTĹ. Valentin Ceauşescu are şi temerea că o parte din bunurile câştigate în instanţa de judecată ar putea fi făcute "dispărute" ori "de negăsit". Reamintim că pe lista bunurilor s-au regăsit aproape 50 de tablouri semnate de autori celebri, precum Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar şi sculpturi şi piese de mobilier unicat. În decizia de atunci a instanţei nu s-au regăsit cinci tablouri, toate uleiuri pe pânză, respectiv "Natură statică cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina în repaos", de Iosif Iser, "Natura statică doniţe", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori", a lui Dumitru Ghiaţă, şi "Natură statică vas cu flori", a lui Nicolae Tonitza. Ele au fost ulterior revendicate într-un proces civil, în octombrie 2007, Tribunalul Bucureşti hotărând că Valentin Ceauşescu poate păstra tablourile care au aparţinut familiei sale.