Text Box:

BuzăuMiercuri 18 Aprilie 2007

 

 

IOAN GOIA, BUZOIANUL CARE A ARUNCAT PORTRETUL LUI CEAUSESCU, ARE ÎN SFÂRSIT PATALAMA DE REVOLUTIONAR

 

IOAN GOIA, BUZOIANUL CARE A ARUNCAT PORTRETUL LUI CEAUSESCU, ARE ÎN SFÂRSIT PATALAMA DE REVOLUTIONAR

 

Prin sentinta civila nr.705/2007, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, instantaobliga pârâtulsa-i elibereze titlul de „Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989 - Remarcat prin fapte deosebite

 

Cinci minute de pledoarie în fata instantei Curtii de Apel Bucuresti i-au trebuit, ca sa câstige, dupa 17 ani, lui Ioan Goia, buzoianul care pe 22 decembrie 1989 a smuls de pe peretele biroului fostului prim-secretar, Simion Cotoi, tabloul lui Nicolae Ceausescu si l-a aruncat multimii din PiataDacia“, sa-l calce în picioare.

            Imaginea lui a fost imortalizata atunci pe hârtie fotografica, dar si pe celuloid, facând înconjurul tarii si al lumii. Cu toate acestea, lui Goia nu i-a fost recunoscut statutul de revolutionar. Dosarele si memoriile adresate presedintelui Ion Iliescu sau lui Dan Iosif „au disparut“, la Comisia Parlamentara pentru aplicarea Legii 42/1990 nu au mai ajuns, iar de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor i s-a comunicat ca s-a adresattardivîn vederea obtineriicalitatilor de luptator“.

            Ioan Goia nu s-a împacat sub nicio forma cu situatia prin care era privat de un drept pe care el spune ca l-a câstigat, iar ceilalti revolutionari buzoieni i l-au recunoscut.

            „Am respectat toate termenele de depunere a solicitarilor, reglementate succesiv de Legea nr.42/1990, HG 566/1996, Legea nr.341/2004 si OUG 132/2006, formulând cereri la toate comisiile înfiintate prin aceste acte normative. Pentru ca nu mi s-a facut dreptate, am protestat, dar tot fara rezultat. Am apelat la Instanta de Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta, în sfârsit, a facut dreptate, asa cum rezulta si din Sentinta nr.705/07.03.2007, prin care Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 a fost obligat sa-mi elibereze titlul solicitat, respingând exceptiile tardivitatii, inadmisibilitatii si a lipsei calitatii procesuale pasive invocate de pârât. Am solicitat completului de judecata sa-mi ofere cinci minute în care sa-mi pledez cauza si am fost înteles“, declara Ioan Goia, exprimându-si speranta ca sentinta nu va fi atacata cu recurs. Daca, totusi, aceasta situatie va aparea, Goia este decis sa se adreseze unor foruri internationale.

 

Nina NEAGU