Nr. 3944 de vineri, 1 iunie 2007 

 

 

Moscova a dirijat Revolutia

 

Generalul Rogojan continua dezvaluirile din ZIUA cu episodul decembrie 1989 si povesteste cum seful Armatei, generalul Militaru, executa ordinele ambasadorului URSS

 

Continuam publicarea senzationalului interviu pe care generalul (r.) Aurel Rogojan, fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad, seful Departamentului Securitatii Statului, l-a acordat Ziarului Ziua. Generalul Rogojan dezvaluie unele momente cheie petrecute in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Potrivit acestuia, Securitatea stia ca Ceausescu urma sa fie inlaturat de la putere. El afirma ca anumite evenimente din decembrie 1989 s-au facut sub stricta indrumare a unor puteri straine. Printre acestea, rolul cel mai important l-a jucat fosta URSS. Din punctul de vedere al celui care a lucrat in fostul DSS, dar si in noul SRI, indiferent de miscarile care au loc pe scena politica, serviciile secrete isi vad de treaba. Depinde numai cum si in beneficiul cui folosesc informatiile. Generalul Rogojan spune ca multe evenimente nefericite petrecute dupa 1989 s-au declansat din cauza celor care in decembrie 1989 nu reusisera sa vina si ei la putere. In episodul urmator, Rogojan se va referi la agentii de influenta ai serviciilor de informatii romanesti si straine care actioneaza in Romania.


Teama de revolutie a generat diversiunea teroristilor


Puteti comenta pe scurt momentul decembrie 1989 din punctul de vedere al ofiterului de informatii care se aflase la cabinetul generalului Iulian Vlad. A fost o revolutie in adevaratul sens al cuvantului sau...? Cum ati perceput dumneavoastra perioada respectiva?


Evenimentele din decembrie 1989 erau mai demult... anuntate. Traiam foarte intens o "cronica a evenimentelor anticipate". In 1989 se intrase in linie dreapta. Intr-o cadere libera, pe care sistemul nu o mai putea controla.
Era evident ca ceea a durat un deceniu in Polonia, un an in Ungaria, o luna in Republica Democrata Germania, o saptamana in Cehosovacia si Bulgaria, in Romania s-ar putea intampla instantaneu. Erau cunoscute si coroborate evolutiile politice cu invatamintele si concluziile evenimentelor care au determinat schimbarile anterioare de directie in istorie.


In 1976 a fost desecretizata si pusa in circuitul public, la Biblioteca Congresului SUA, una dintre strategiile globale de lupta impotriva comunismului, elaborata in anii '50, dar ale carei consecinte puteau fi lesne recunoscute in anii '80, atat in intreaga dinamica si configuratie a mediului international, cat si in evolutiile interne, inteligent determinate si atent controlate, din tarile "puncte nevralgice" ale sistemului mondial socialist. O singura necunoscuta mai era: "Cand si cum?" Miscarile care au actionat la vedere, asumandu-si transformarile din celelalte tari foste socialiste isi trimiteau, tot mai frecvent si cu misiuni explicite, emisarii si in Romania, pentru pregatirea a ceea ce urma. Daca a fost sau nu o revolutie, s-au exprimat, cred, toate punctele de vedere posibile. In mod cert, a fost o victorie a strategiei globale de lupta impotriva comunismului. A existat si o teama de revolutie, care a generat diversiunea teroristilor. Si acest lucru s-a spus. Toate adevarurile importante au fost rostite. Nu le lipseste decat mantia oficiala a formalizarii lor. Istoria o va face, intr-un final. Dar istoria nu se scrie atata timp cat protagonistii evenimentelor nu trec si ei in istorie... Pana atunci, insa, in fata crucilor concetatenilor care si-au pierdut viata in "valtoarea" evenimentelor, nu putem sa nu ne intrebam: "De ce?"


Puteti fi mai explicit in privinta tarilor din care proveneau cei care au pregatit momentul caderii lui Ceausescu?


Ca sa fiu mai explicit: presiunea externa incisiva, deci si mai putin acoperita, venea din "tarile surori" din vest si nord-vestul Romaniei, dar si... din Iugoslavia. "Capsa de initiere" a exploziilor planificate, aproape concomitent, in Iasi, Cluj, Timisoara si Bucuresti, avea capatul fitilului in Est. Maiestria serviciilor speciale scenariste si regizoare a evenimentelor anuntate a fost impecabila. Multa vreme, disidenti si opozanti (n.n.-categorii esential diferite) considerati ca fiind manipulati din vest, am avut surpriza sa se constate ca erau tot de "sorginte estica" si livrati vestului, in ipostaza unor cartite pe termen lung. Ei faceau, in Romania, treaba estului cu banii vestului.


Lupta pentru putere


Lupta pentru putere a fost surda si dura, iar unora "le-a scapat printre degete", trebuind sa se multumeasca cu pozitii secunde, din care au continuat sa comploteze ulterior, in speranta ca se vor impune in prim plan sau isi vor impinge acolo marionetele. Altfel, Romania nu se confrunta cu repetatele episoade de violenta politica, care au subminat puterea de stat si au mentinut instabilitatea, punand sub semnul intrebarii optiunile pentru democratie. Intre cei care s-au impus in cadrul puterii provizorii au existat si ideologi ai violentei politice. Ei nu se sfiau sa afirme ca o societate nu poate fi trezita din inertia vechiului sistem si pusa pe o directie de evolutie normala, daca nu este electrocutata cu socurile violentei politice. Lumpenproletariatul, spuneau acei ideologi, este ideal ca masa de soc, dar "nu trebuie lasat sa se catere in tronurile puterii". Pot sa afirm ca am trait la intensitate maxima evenimentele anilor '80, cele din decembrie 1989, martie si iunie 1990, septembrie 1991, dar si altele, si am trecut dintr-un mileniu in altul, nu doar ca spectator al istoriei.


Arestarea lui Iulian Vlad anuntata inainte de a se produce


Pana la infiintarea SRI, ce ati facut?


Ceea ce am facut si inainte. Activitate de secretariat-juridica, relatii si protocol. Sistemul informativ national de securitate nu poate fi oprit. El functioneaza, chiar daca structurile sale institutionale sunt formal si temporar abolite. Informatiile sunt imateriale, ele nu se supun evenimentelor si revolutiilor, ci, dimpotriva, le determina si controleaza evolutiile. Un sistem informativ de securitate este sistemul imunitar al comunitatii nationale. El nu poate fi nici cenzurat, nici arestat.


In ziua in care s-a publicat decretul de desfiintare a Departamentului Securitatii Statului, noul Serviciu de Informatii, preluat sub umbrela Ministerului Apararii Nationale (nu era pentru intaia oara in istoria Romaniei!), trimitea conducerii provizorii buletinele de informatii nr. 2 si 3.


La alternativa "de a fi sau a nu fi", pe care generalul Nicolae Militaru mi-a oferit-o, in zorii zilei de 4 ianuarie 1990, dupa o noapte de "polemici cordiale", fiindu-mi dat si "argumentul" ca toata conducerea securitatii este arestata (prin ordin militar), am asigurat, din ordinul sau, gestionarea unora dintre aspectele implicate de preluarea Departamentului Securitatii Statului si organizarea "Serviciului de Informatii al Armatei". Generalul Militaru a tinut sa-mi spuna ca are referinte bune asupra competentei si corectitudinii mele profesionale, dar daca va constata contrariul, sa fiu sigur de ceea ce ma poate astepta... "In nebunia asta, azi esti, maine pac si gata!" Spunea un adevar. Apoi a continuat: "Pune-te la dispozitia generalului Logofatu si ajuta-l sa inteleaga si sa preia problemele, caci nu mai este cine. Sunt toti arestati". Doi sefi de unitati au fost luati de soldati intre baionete chiar din sedinta la care am participat cu cateva momente inainte.


De fapt, aceasta noua structura, Serviciul de Informatii al Armatei, fusese deja proiectat de generalul Iulian Vlad, in zilele de 28-30 decembrie 1989. Cand a fost convocat la Ministerul Apararii Nationale, unde a fost arestat, avea asupra sa documentele privind viitorul serviciu, precum si planul de clarificare a diversiunii teroriste. In legatura cu planul a fost un moment interesant. Unul dintre paticipantii la sedinta din noaptea de 3/4 ianuarie 1990 a raportat ce se intreprinde pentru clarificarea problemei teroristilor. Generalul Militaru a intervenit cu vadit interes: "Asa, asa, foarte bine. Cine ti-a dat ordinele astea? Generalul Vlad, conform planului... Nu am stiut ca a aprobat un astfel de plan... Ca daca stiam, nu-l...". Nu si-a terminat fraza. Dar nici de plan nu s-a mai auzit. In realitate, insa, planul respectiv a fost depus pe masa de lucru a generalului Militaru, in al carui birou generalul Vlad era astepat de cei care l-au arestat, un viceprim-ministru si primul adjunct al ministrului Apararii. Generalul Militaru nu era de fata. A preferat sa supravegheze, de la fereastra unui birou aflat la un etaj superior, imbarcarea generalului Vlad in transportorul cu care a fost dus la locul de detentie. Anterior, primise vizita unui ambasador important. Este vorba despre Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS acreditat la Bucuresti, care a amanat ora initial stabilita pentru intalnirea cu generalul Vlad si a modificat si ordinea de zi a acesteia.


Arestarea a fost anuntata la radio inainte ca generalul Vlad sa fi ajuns la sediul Ministerului Apararii Nationale. Nu vreau sa plusez.., dar pot sa cred ca au dat comunicatul scontand ca va incerca sa schimbe destinatia si, astfel, sa existe pretextul ca fara somatie...? Precedentele existau.


Ulterior, prin anii '92-'93 un entuziast al promisiunilor neonorate, persoana importanta, nu mai avea deloc liniste, fiindca se angajase sa prinda teroristi dintre fosti membri ai securitatii si nu i-a gasit. Aproape ca implora: "Macar unul, chiar nici unul?"


Securistii, sub ocupatie militara


Pai si ce credeti? Au fost teroristi sau nu?


Nu s-au gasit nici dupa 17 ani! Si nici nu se vor gasi printre fostii membri ai Securitatii. Am avut in mana dosarul situatiei exacte a personalului, a fiecarei arme si al fiecarui cartus. Ministerul Apararii Nationale l-a reverificat si nu s-a constatat nici macar un singur indiciu al uzului de arma. Au fost unele probleme cu "garzile civile" care, la sediul central al Ministerului de Interne, au fortat, in dupa amiaza zilei de 22 decembrie 1989 desigilarea si distribuirea armamentului, fiind nevoiti sa le purtam de grija sa nu scape vreun glont, ca deveneam poligon. Am cooperat bine cu "garzile civile" si cand au plecat, i-au lasat generalului Vlad o scrisoare de multumire.


Sub "ocupatia militara" nu a fost usor. Am lucrat nemijlocit cu generalul "X", un om corect in raporturile cu mine, pe care l-am cunoscut anterior si sprijinit profesional intr-o problema importanta pentru el, dar impovarat sufleteste de ceva din trecut. Imediat dupa razboi a avut o misiune similara, de reorganizare a serviciilor de informatii, primita pe aceeasi filiera. M-a intrebat si pe mine, dar si pe primul adjunct al directorului nou infiintatului SRI: "Oare cand ma vor lasa in pace? - Fara sa fi stiut unul de altul, raspunsul a fost acelasi: "Niciodata, ei folosesc si biografia dupa moarte, pentru a crea un ilegal."


Cum si cand ati ajuns sa lucrati in SRI? Cu ce v-ati ocupat in Serviciu si cum ati colaborat cu directorii institutiei?


Foarte simplu: "bun pe loc". Primul-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii ma cunostea, "de cand eram elev in scoala militara", ma simpatiza si m-a considerat, dupa spusele sale; "o enciclopedie la purtator", unde puteau fi gasite oricand raspunsuri prompte, complete si, probabil, mai utile si mai elaborate decat puteau furniza, in conditiile date, alte surse.


Nu pot sa afirm ca as fi avut o relatie directa de colaborare cu directorii Serviciului Roman de Informatii, exceptie facand perioada 2001-2005. Am lucrat, insa, nemijlocit cu doi dintre prim-adjunctii domnului Virgil Magureanu, precum si cu adjunctul domniei sale care coordona activitatile de pregatire si institutiile de invatamant. Domnul Virgil Magureanu si-a asumat raspunderea pentru mentinerea mea, inclusiv in Sedinta comuna a camerelor Parlamentului, din 13 septembrie 1993, fapt pentru care ii sunt recunoscator si tin sa-i multumesc.


In Serviciul Roman de Informatii am indeplinit, in diferite perioade, functiile de seful biroului metodologie, seful sectorului secretariat, lucrari Consiliu director, studii-documentare, avize si elaborare acte normative, seful Sectorului planificare informativa si reglementare, lector universitar si instructor specialist, seful biroului panificare si organizare invatamant, loctiitor sef directie si sef directie, fiind trecut in rezerva din functia de sef al Directiei Planificare Integrata a Resurselor Informationale, Reglemetare si Cooperare, expres si in premiera mentionata in Decretul Prezidential nr. 1073 din 29 august 2006. A fost si o perioada, la inceput, cand nu prea cunosteam pe ce pozitii ne aflam in acte, stiind doar ceea ce aveam de facut.
Am avut si functii despre care am aflat din presa.


Dupa cum se poate observa, fisa postului prevedea, in principal, elaborarea reglementarilor interne ale activitatii serviciului, in care scop mi-au fost asigurate conditiile necesare de studiu si documentare. Nu este mai putin adevarat ca, hobby-ul meu fiind studiul si cercetarea evolutiei activitatii secrete de informatii in istoria omenirii, aveam o documentare personala care mi-a fost deosebit de utila. (Va urma)

 

Interviu realizat de Doru DRAGOMIR 

 

 

 

Comentarii: 24, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

 Zen
 2007-05-31 22:45:40

 I-auzi domnule!?

Ei da! Asta da stire!? :))))

 


 Aladin
 2007-05-31 23:27:48

  Zen ;Nene ,nu o lua in tragic.

Nu crezi ca inca mai sunt unii adusi cu pluta care inca cred cum ca Ilici-KGB ar fi salvatorul ?

 


 bazileus
 2007-05-31 23:29:46

 In 17 ani, toate aceste informatzii..

le-am fumat din presa.Poate fi doar o reconfirmare din partea unui specialist aflat in miezul evenimentelor.

 


 Spargel
 2007-05-31 23:38:48

 Re: I-auzi domnule!?/ Ce surpriza, n'asa?

Era -era sa pic jos de-atata surpriza :-) Din 15 pana in 18 decembrie a fost trupa de pocaiti a lui Tkes-CIA din Wiesbaden-RFG, apoi din seara lui 18 dec 89 le-au aratat rusii cum se face manevra. incepand teatrul de papusi "Armata e cu noi".
Dovada si in ziua de azi ca porcariile rusesti functioneaza (vezi Cecenia) iar cele americane dau kix: vezi Vietnam, Irak. Si dau kix nu din cauza de mare omenie a cotropitrorilor vs salbaticia ruseasca, ci din cauza fudulelii traditionale americane -vezi Mos Grigore. Cine vrea mai multe dovezi, ii arat niscai poze de la Abu-Ghraib vs Cecenia, ca daca n-ar fi uniformele n-ai stii care-i rusul si care-i americanul.

La 2007-05-31 22:45:40, Zen a scris:
> Ei da! Asta da stire!? :))))

 


 ionescu
 2007-05-31 23:40:30

 Moscova a dirijat Revolutia

Nu este clar daca tot Moscova a dirijat activitatea serviciilor secrete romaneste si dupa 1989 pana acum. Daca nu cine dirijaza aceasta activitate?

 


 alwis46
 2007-05-31 23:44:09

 Re: Zen ;Nene ,nu o lua in tragic.

Pai Zen este unul d-asta de pe pluta Medusei bolsevice.


La 2007-05-31 23:27:48, Aladin a scris:

> Nu crezi ca inca mai sunt unii adusi cu pluta care inca cred cum ca
> Ilici-KGB ar fi salvatorul ?
>

 


 Cafeneaua Politica
 2007-05-31 23:48:24

 O neclaritate..

Noi, fraierii de cetateni simpli ai acestui Ro-poligon de incercare, (mai) contam in vreun fel in economia realitatii oculte nationale de zi cu zi, sau suntem condamnati for ever la statul de ...cum ne-ati gratulat in articol (?..)..."lumpenproletariat"...adica legume umblatoare asomate, fara drepturi, fara autoritate, masa ieftina de manevra, sau figuranti, daca vreti, pe scena abjectului teatru suprerealist al absurdului contemporan....

Stiti ce? ...eu va anunt ca suntem o secunda mai inteligenti decat v-ati programat si ne prindem mai rapid si temeinic de "firul rosu"... Eu v-as propune ca una din variatiile viitoare pe aceasta tema sa ia in calcul si modalitatea unei demonstratii logico-matematice a modului cum fosta nomenklatura (si nu neparata fosta securitate) s-a metamorfozat in ...actuala nomenklatura socio-economico-politica (uniform raspandite prin toate partidele si sferele de influienta, articulate majoritar in jurul descendentilor nomenklaturistilor pe stil vechi, in jurul majoritatii activistilor de top a fostului UASCR si a unei parti din UTC)...Cu alte cuvinte, daca vi s-a facut de spus adevaruri " la gura sobei" apoi atunci sa ni le spunem pana la capat...

In aceeasi ordine de idei am vrea sa ne prezentati (conform logicii si afirmatiilor din articol) schema tehnica dupa care "puterea nu se pierde ci se prezerveaza.." cu trimitere la situatia justitiarului de carton, mariner in timpul liber...

Sa ne dorim multa si de pe urma minte...ca de noroc, nici vorba...!

"unul dintre egali"

 


 sucamoromete
 2007-06-01 00:10:45

 dlui, Rogojan

Ma baietca, nu crezi ca spuiprea tarziu aceste lucruri? NU STIU CUM AIAJUNS TU GHENERAL; PROST NU ESTIN DAR LICHEA ESTI CAT ICAPE: C AND colegii tai, inclusiv gralul Vlad erau la Jilav tu te implimbai cu VW_ul lui Magureanu..auzi , don gheneral, de ce nu ai spus atunci aceste lucruri? LE SPUI ACUM; DUPA CE JIGODIA DE Militaru a coordonat uciderea a celor de la USLA; A COPIILOR DE LA Otopeni ? Chiar nu iti este rusinr don gheneral? TOATE ACESTEA TREBUIAU SPUSE SI VINOVATII TRIMISI DUPA GRATII: Sunt curios ce o sa ne mai spui, don gheneral......

 


 cercetas
 2007-06-01 00:16:13

 RUSSSSSSSSSSSIFICAREA

Pe 23 august 1990, Nikolai Kruchin, directorul administrativ al Partidului Comunist Sovietic, a dat publicitatii un material intitulat "Masuri de Urgenta pentru organizarea activitatii economice comerciale si exterioare a partidului" care presupuneau folosirea unor companii mixte cu Vestul pentru "a crea sistematic structuri ale unei economii de partid invizibile". Un an mai tarziu, seful KGB, Vladimir Kryuchkov, a emis un ordin prin care definea noua misiune a agentiei ca fiind aceea de a apara ?reformele economice? impotriva noilor elemente criminale, in fapt apararea economiei de partid invizibile. Pana in 1992, conform lui Yasmann, cel putin 80% din companiile mixte din Federatia Rusa erau ori controlate, ori infiltrate de KGB. Armand Hammer a fost primul om de afaceri occidental care a participat in companiile mixte controlate de KGB din Uniunea Sovietica. Supranumit "printul capitalist" de catre KGB, Hammer a servit loial interesele sovietice peste 70 de ani si a devenit primul si singurul capitalist american caruia i-a fost acordat Ordinul Lenin. Oameni si companii din Statele Unite si din Rusia au in comun interese si participatii la diferite nivele. La noi, la o scara mai mica, "oamenii lui Ilici" s-au intalnit cu "oamenii lui Kucima", care s-au intalnit cu "baietii lui Putin", iar din toate aceste intalniri a rezultat o Rusie mai trainica, mai puternica, mai infipta in Romania ca niciodata.

Centrul de Afaceri Romano-Rus si afacerile fostilor ofiteri ai serviciilor secrete

Desi nu reprezinta la vedere interesele vreunui oligarh, cativa afaceristi rusi proveniti din serviciile sovietice de spionaj militar au infiintat in Romania un organism hibrid, cu rol de ONG, dar si de societate comerciala. Se numeste Centrul de Afaceri Romano-Rus (CARR) si a atras in randurile sale ofiteri de informatii controversati, precum si personaje care au avut probleme cu legea. Corneliu Paltanea, fost sef al unitatii prahovene a SRI, a fost arestat in dosarul furtului de combustibil de la rafinaria ploiesteana Astra Romana. Este asociat cu grupul de la Centrul de Afaceri Romano-Rus (CARR), infiintat de fostii ofiteri GRU (serviciul de spionaj al Armatei Rosii) monitorizati pentru spalare de bani si pentru devalizarea Nova Bank. Paltanea a lucrat si pentru fratii Pileri, doi afaceristi italieni cercetati penal in Palermo pentru apartenenta la Mafia. Iuri Ustinov. Fost ofiter GRU. A fost primul presedinte al CARR, implicat in inginerii financiare (cazul Nova Bank), spalare de bani si cartelizarea licitatiilor de furnizare a carbunelui. Ustinov se lauda in mediul de afaceri ca a fost consilierul lui Evgheni Primakov - fost sef al KGB si actualul presedinte al Camerei de Comert a Rusiei. Anatoli Patron. Fost ofiter GRU si partener cu Boris Golovin. Presedinte al Nova Bank si considerat initiatorul operatiunii de decapitalizare a acesteia. Este unul dintre fondatorii CARR, controlat prin suveici off-shore si firme-mama, infiintate in Zug (Elvetia), la aceeasi adresa cu multe dintre companiile lui Marc Rich.

 


 cercetas
 2007-06-01 00:19:04

 JUGUL ENERGETIC RUSSSSSSESC

Cresterea semnificativa a consumului de energie al Uniunii Europene a fost anticipata de experti, totusi pana in acest moment diplomatia romaneasca nu a luat o serie de masuri menite sa sustina ambitia eliberarii de sub jugul energetic al Federatiei Ruse. Profitand, partea rusa a impus demararea constructiei unor conducte alternative la propunerea romaneasca, cum este proiectul rus-bulgar-grec privind conducta dintre portul bulgar Burgas si cel elen Alexandroupolis. Conform acordului semnat la 31 octombrie 2006, din aceasta Rusia va detine 51%, iar Bulgaria si Grecia cate 24.5%. Pentru a face proiectul si mai viabil, partea rusa va garanta aprovizionarea, pretul devenind astfel mult mai atractiv. Cu o distanta de doar 350 de kilometri si costand putin peste 900 de milioane de dolari, conducta Burgas-Alexandroupolis este justificata, in opinia initiatorilor, pentru a evita transportul cu petrolierele prin stramtorile Bosfor si Dardanele, afectat de limitarile impuse de autoritatile turce, sub pretextul protejarii echilibrului ecologic al zonei. Prin comparatie, planul Nabucco este mult mai amplu, fiind necesara o imensa munca diplomatica pentru a se ajunge la acordurile politice necesare. Aceasta va transporta resursele din regiunea Marii Caspice, a Asiei Centrale si Orientului Mijlociu catre statele Uniunii Europene. Avand o distanta de 2841 de kilometri, va traversa Turcia, Bulgaria, Romania (pe o distanta de 457 de kilometri), Ungaria si Austria, evitand regiunile turbulente ale Balcanilor de Vest. Costul destul de piperat se ridica la peste 7 miliarde de dolari, nereusindu-se inca a se determina costurile reale de implementare a proiectului si de racordare la infrastructura deja existenta in tarile de destinatie. In ciuda capacitatii mari de transport, specialistii considera ca, in varianta cea mai optimista, Nabucco va acoperi aproximativ 10% din necesarul energetic al UE, fiind supusa unor imense presiuni politice si sociale.

Legatura ombilicala de sub Marea Neagra

O alternativa extrem de bine primita de oamenii politici din Turcia si Bulgaria este, conform mass-media de la Ankara, proiectul Gazprom de extindere a actualei conducte subacvative dintre Federatia Rusa si Turcia, Blue Stream, ce intra pe teritoriul turc prin portul Samsun. Avand un cost de aproximativ 3 miliarde de dolari, inclusiv 1,7 miliarde pentru sectiunea subacvatica, aceasta conducta si-a dovedit viabilitatea economica si politica, fiind considerata de primministrul turc Recep Tayip Erdogan ca un important succes al politicii sale externe. Ofensiva diplomatica rusa este sustinuta de ofertele economice ale Gazprom, ce doreste ca Blue Stream sa fie extinsa prin Bulgaria, Serbia, Croatia, Ungaria catre piata europeana, evitand total teritoriul romanesc. Pentru promovarea agresiva a acestui proiect, firma rusa a angajat in fiecare din tarile de tranzit si cele de destinatie firme de lobby care sa asigure un important sprijin politic. Mizand pe o serie de avantaje sociale si economice, mai mult sau mai putin reale, pentru tara respectiva, Gazprom a reusit mobilizarea unor importante segmente ale mediilor de afaceri, politice sau societatii civile din regiune. Luna ianuarie 2007 a fost definitorie pentru obtinerea sprijinului turc pentru propunerea Gazprom, dupa declaratiile repetate ale unor oficiali de la Ankara, preluate imediat de presa turca.

 


 cercetas
 2007-06-01 00:19:51

 GAZPOM - NOUA ARMATA ROSIE

Interesele economice, politice si militare la Marea Neagra ale Ucrainei, Federatiei Ruse si Turciei coincid in privinta interzicerii accesului unor alte puteri politice in acest bazin, inclusiv al Uniunii Europene. Recentele vizite reciproce la nivel inalt dintre Ucraina si Turcia, precum si interventia vehementa a presedintelui ucrainean, Victor Iuscenko, la summitul Uniunea Europeana- Ucraina din octombrie 2006, au impus luarea in discutie a altui proiect, sustinut si de partea rusa, prin care conducta dintre portul Odessa si localitatea Brody, situata in apropierea granitei polonoucrainene, poate fi extinsa prin Slovacia si Cehia catre infrastructura intraeuropeana deja existenta. Prin posibila ei extindere catre portul polonez Gdansk de la Marea Baltica, partea polona doreste sa reinvie vechile proiecte de transport al resurselor energetice intre bazinul Marii Caspice si Marea Baltica, oferind sansa Poloniei de a-si consolida pozitia la nivelul politicii comune europene din diferite domenii de interes. Dorinta actualei conduceri de la Varsovia de a se impune ca un veritabil lider regional este adesea exprimata in luarile de pozitie ale oficialilor polonezi, ce considera ca Polonia ar avea o vocatie istorica in acest sens. Pozitia exprimata la cele mai inalte niveluri ale administratiei ucrainene este favorizata de Polonia, care o vede drept contrapondere la mult trambitata conducta subacvatica dintre Germania si Federatia Rusa, ce evita teritoriul polon sau al tarilor Baltice. Importanta proiectului ruso-german, precum si sustinerea politica de care se bucura, este cel mai bine oglindita de faptul ca director al consortiului ce realizeaza proiectul este fostul cancelar german Gerhard Schroder, care a facilitat adoptarea sa de partea germana in ultimele saptamani ale mandatului sau.

Gazprom - noua Armata Rosie

Arma secreta a politicii externe moscovite, Gazprom (comparat de presedintele Basescu cu Armata Rosie) este gigantul rus al gazelor naturale, detinand 16% din rezervele mondiale de gaze naturale, controland cu o mana politica 20% din productia acestuia la nivel global, ceea ce il impune ca un actor cu o putere remarcabila in domeniul geoeconomic, capabil sa infranga state sau aliante ale unor state. Gazprom furnizeaza o treime din cantitatea de gaze naturale pe care Uniunea Europeana o importa. Principalii clienti ai Gazprom sunt Germania, Ucraina, Italia, Turcia si Franta, tari carora compania rusa le poate impune acceptarea unor compromisuri pe spatele altor state, cum este Romania. Astfel, Germania preia aproximativ 38 de miliarde de metri cubi, cantitatea fiind in permanenta crestere, Franta preia 12 miliarde de metri cubi, cantitatea fiind de asemenea intr-o crestere accelerata, iar pe lista statelor care depind de livrarile de gaz rusesc prin conductele care tranziteaza Ucraina sau Belarus se regasesc aproape toate statele din Europa Centrala si Balcani, marea majoritate membre deja ale Uniunii Europene si oricum membre ale Aliantei Nord Atlantice. Pentru evitarea unor complicatii politice interne si externe, guvernele tarilor vizate refuza sa faca public proportiile infricosatoare ale dependentei de gazul rusesc, existand o adevarata psihoza a estimarilor, incurajata de partea rusa. In aceste conditii, si Romania este dependenta de gazul rusesc intr-o proportie ce nu este clara, dar care determina un efort diplomatic sustinut din partea ministerului roman de resort si a administratiei prezidentiale de la Bucuresti. Conform unor estimari, Romania produce 14 miliarde de metri cubi pe an, cu zacaminte estimate la 510 miliarde de metri cubi, si numai 40% din cantitatea de gaze naturale pe care o consumam este importata din Rusia prin Ucraina.

 


 cercetas
 2007-06-01 00:21:16

 MUC SI SFARC

Pozitia Romaniei de contestatar public la nivel european si regional al superioritatii energetice rusesti a provocat o riposta dura a Gazpromului, ce doreste impiedicarea cu orice pret a proiectului Nabucco. Pentru a taia pofta eventualilor investitori, partea rusa nu doreste ca Marea Caspica sa fie folosita pentru tranzitarea unor conducte dintre tarile central-asiatice spre conducte concurente cu ale lor. In acest scop Moscova taraganeaza rezolvarea problemei jurisdictiei asupra Marii Caspice, pe care o imparte cu Kazahstan, Azerbaidjan, Republica Islamica Iran si Turkmenistan. Planurile de investitii rusesti in infrastructura din Balcani sunt in mod clar directionate catre Serbia, unde partea rusa santajeaza autoritatile de la Belgrad cu posibilitatea recunoasterii independentei provinciei Kosovo. Conflictele inghetate din Moldova, unde subzista focarul separatist transnistrean si din Georgia sunt intretinute la foc mic de Moscova tocmai pentru a le folosi ca instrument de santaj regional dar si la un nivel mai larg geopolitic. Primul sef de stat din zona Marii Negre care a atras atentia acestui tip de santaj a fost actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, iar raspunsul prompt al Kremlinului se observa cu usurinta in spatiul politic al Romaniei.

Alianta ticalositilor nu s-a creat din neant. Moscova stie de ce...

Poporul invocat de Basescu, va fi probabil ultima sansa a Romaniei - poporul la care se refera indirect si Eminescu atunci cand blama "patura superpusa" care a innabusit Statul. Ramane de vazut in ce masura inteligenta colectiva romaneasca va gasi resurse pentru o descarcare energetica majora, prin vot, care va trece Romania peste pragul integrarii reale in Europa, scuturandu-ne de retelele concrescute in trupul aparatului Statului

 


 neamtu tiganu
 2007-06-01 00:25:41

 Sunt tare mindru de securistii nostrii..

Cind ii vad pe toti, s-au ocupat numai de regulamente interne, de aprovizionare si ajunsera ditamai generalii... si ce frumos scriu... despre ei, cit de buni au fost si sunt..

 


 neamtu tiganu
 2007-06-01 00:28:33

 Re: MUC SI SFARC

La 2007-06-01 00:21:16, cercetas a scris:

> Primul sef de stat din zona Marii
> Negre care a atras atentia acestui tip de santaj a fost actualul
> presedinte al Romaniei, Traian Basescu, iar raspunsul prompt al
> Kremlinului se observa cu usurinta in spatiul politic al Romaniei.
>
-----------------
Mai baiatule tu ai humor... mai cerceteaza...

 


 neamtu tiganu
 2007-06-01 00:32:12

 Re: GAZPOM - NOUA ARMATA ROSIE

La 2007-06-01 00:19:51, cercetas a scris:

>In aceste
> conditii, si Romania este dependenta de gazul rusesc intr-o proportie
> ce nu este clara, dar care determina un efort diplomatic sustinut din
> partea ministerului roman de resort si a administratiei prezidentiale
> de la Bucuresti.
------------------------
Inteleg ca diplomatii trebe sa-si ia gentile diplomat si sa le umple cu gaze... Tu nu pricepi mai nimic, exista o piata libera a gazelor.. cine vrea cumpara cine nu, nu! Uita-te la nemti, isi fac conducta lor... de la rusi pin la Berlin, nu vroiau rusii sa ajunga la Berlin, iata ca au ajuns din nou..

 


 MardukTiamat
 2007-06-01 01:14:41

 Re: GAZPOM - NOUA ARMATA ROSIE/ Mare paguba, parca Romania are ceva de-acolo

Ct a fost a lui Berezovsky, Guzinsky & Co Crasnaia Armia aia, a fost OK, este? Ca aceia NU TOT AIA faceau? Trageau pielea de pe Europa de Vest Continentala si dictau preturile? Tranca-fleanca sa va auziti.
Putin este singurul care mai are putere, bani si vointza sa taie nasul Zionului.
Si nu Putin ci UCRAINA are jumatate de Moldova in mana, cealalta este in mana unui porc de stil nord-korean, Voronin, care s-ar face frate si cu Bush ca sa nu-l haleasca Romania cu izmene cu tot.
Cred ca asta si urmeaza: se inspira de la catzeii aia doi gemeni polonezi si ii lasa pe americani sa puna rachete la Chisinau, ba mai trimite si vreo 100 d emoldoveni la Bagdad. Si ai lui Bush-jr ii astupa gura Bucurestiului.
Asa ca mai economisiti-va munitia aia si mai trageti si dupa cum va dicteaza capul vostru, nu mai sforaiti aici baliverne ca la Voice of America si Europa Libera, patronate de CIA.
Cetatenia aia romana a moldovenilor trebuie urgentata, mai terminati cu prostiile anilor 60 care va tot intarzie in a recupera Chisinaul.
Iar Putin are acum alte griji, este atacat de camarilla SHELL-.Oil.
Si asta conteaza acum imediat, cand se screme Mafia Zionului sa puna laba pe Lumea intreaga. Cat sunt incaierati acolo sus, nu au timp de Romania si de manevrele ei.

La 2007-06-01 00:19:51, cercetas a scris:

> Interesele economice, politice si militare la Marea Neagra ale
> Ucrainei, Federatiei Ruse si Turciei coincid in privinta interzicerii
> accesului unor alte puteri politice in acest bazin, inclusiv al
> Uniunii Europene. Recentele vizite reciproce la nivel inalt dintre
> Ucraina si Turcia, precum si interventia vehementa a presedintelui
> ucrainean, Victor Iuscenko, la summitul Uniunea Europeana- Ucraina din
> octombrie 2006, au impus luarea in discutie a altui proiect, sustinut
> si de partea rusa, prin care conducta dintre portul Odessa si
> localitatea Brody, situata in apropierea granitei polonoucrainene,
> poate fi extinsa prin Slovacia si Cehia catre infrastructura
> intraeuropeana deja existenta. Prin posibila ei extindere catre portul
> polonez Gdansk de la Marea Baltica, partea polona doreste sa reinvie
> vechile proiecte de transport al resurselor energetice intre bazinul
> Marii Caspice si Marea Baltica, oferind sansa Poloniei de a-si
> consolida pozitia la nivelul politicii comune europene din diferite
> domenii de interes. Dorinta actualei conduceri de la Varsovia de a se
> impune ca un veritabil lider regional este adesea exprimata in luarile
> de pozitie ale oficialilor polonezi, ce considera ca Polonia ar avea o
> vocatie istorica in acest sens. Pozitia exprimata la cele mai inalte
> niveluri ale administratiei ucrainene este favorizata de Polonia, care
> o vede drept contrapondere la mult trambitata conducta subacvatica
> dintre Germania si Federatia Rusa, ce evita teritoriul polon sau al
> tarilor Baltice. Importanta proiectului ruso-german, precum si
> sustinerea politica de care se bucura, este cel mai bine oglindita de
> faptul ca director al consortiului ce realizeaza proiectul este fostul
> cancelar german Gerhard Schroder, care a facilitat adoptarea sa de
> partea germana in ultimele saptamani ale mandatului sau.
>
> Gazprom - noua Armata Rosie
>
> Arma secreta a politicii externe moscovite, Gazprom (comparat de
> presedintele Basescu cu Armata Rosie) este gigantul rus al gazelor
> naturale, detinand 16% din rezervele mondiale de gaze naturale,
> controland cu o mana politica 20% din productia acestuia la nivel
> global, ceea ce il impune ca un actor cu o putere remarcabila in
> domeniul geoeconomic, capabil sa infranga state sau aliante ale unor
> state. Gazprom furnizeaza o treime din cantitatea de gaze naturale pe
> care Uniunea Europeana o importa. Principalii clienti ai Gazprom sunt
> Germania, Ucraina, Italia, Turcia si Franta, tari carora compania rusa
> le poate impune acceptarea unor compromisuri pe spatele altor state,
> cum este Romania. Astfel, Germania preia aproximativ 38 de miliarde de
> metri cubi, cantitatea fiind in permanenta crestere, Franta preia 12
> miliarde de metri cubi, cantitatea fiind de asemenea intr-o crestere
> accelerata, iar pe lista statelor care depind de livrarile de gaz
> rusesc prin conductele care tranziteaza Ucraina sau Belarus se
> regasesc aproape toate statele din Europa Centrala si Balcani, marea
> majoritate membre deja ale Uniunii Europene si oricum membre ale
> Aliantei Nord Atlantice. Pentru evitarea unor complicatii politice
> interne si externe, guvernele tarilor vizate refuza sa faca public
> proportiile infricosatoare ale dependentei de gazul rusesc, existand o
> adevarata psihoza a estimarilor, incurajata de partea rusa. In aceste
> conditii, si Romania este dependenta de gazul rusesc intr-o proportie
> ce nu este clara, dar care determina un efort diplomatic sustinut din
> partea ministerului roman de resort si a administratiei prezidentiale
> de la Bucuresti. Conform unor estimari, Romania produce 14 miliarde de
> metri cubi pe an, cu zacaminte estimate la 510 miliarde de metri cubi,
> si numai 40% din cantitatea de gaze naturale pe care o consumam este
> importata din Rusia prin Ucraina.
>

 


 splendy
 2007-06-01 01:18:14

 Minciuni de tip securist iarasi!

Amice, asta cu baietzii cumintzi de la Secu, tre sa fii deosebit de tembel ca sa o propagi! NU am cuvinte, sa le multumim ca au fost mielusei si au lasat Revolutia sa se desfasoare.
Ei uite de asta tzarisoara este unde este, pentru ca , neispraviti si micimani ca voi s-au agatzat de posturi nemuritoare.
Ce as face eu? As incheia opera tovarasului la portul Dunare- Bucuresti, asa cum voi ne-ati bagat pe noi.
Rusine!

 


 cosor ion
 2007-06-01 02:17:15

 Re: dlui, Rogojan

La 2007-06-01 00:10:45, sucamoromete a scris:

> Ma baietca, nu crezi ca spuiprea tarziu aceste lucruri? NU STIU CUM
> AIAJUNS TU GHENERAL; PROST NU ESTIN DAR LICHEA ESTI CAT ICAPE: C AND
> colegii tai, inclusiv gralul Vlad erau la Jilav tu te implimbai cu
> VW_ul lui Magureanu..auzi , don gheneral, de ce nu ai spus atunci
> aceste lucruri? LE SPUI ACUM; DUPA CE JIGODIA DE Militaru a coordonat
> uciderea a celor de la USLA; A COPIILOR DE LA Otopeni ? Chiar nu iti
> este rusinr don gheneral? TOATE ACESTEA TREBUIAU SPUSE SI VINOVATII
> TRIMISI DUPA GRATII: Sunt curios ce o sa ne mai spui, don
> gheneral......
> vedeti ca nu spune nimic de Ilici,dece?sau Nicolaesu Sergiu,marele regizor de la Otopeni.

 


 Radu Dragan
 2007-06-01 04:12:23

 diversiunea teroristilor

Revolutia dirijata de la Moskva sub zambetul natang de comanda Inkulpatului Ion Iliesku.
Momentul a fost prielnic Inkulpatului Iliesku si prin furtul revolutziei premergator marilor hotzii ale privatizari, asezand sub aripile sale rosii de Moskovit pe lunetistii colaboratori si criminali ai domniei indemati cu elan mopskovit sa mai faca ceva crime ca asa-i la revolutzie!
Runda a doua a inceput cu mineri cu gioaga si BATA si s-a incheiat cu alte victime si crime.
Criminalul tradator ex-Presedinte si Inkulpat acupa si azi un post de "senator" pentru ca Moskva trebuie sa aiba un NE-om de nadejde in Parlamentul Anticonstitutzional PeDeRist!
Suspendarea domnului Basescu comandata de Moskva si initziata de cel mai anty-Romansc
partid, PeSeDe.
Mizeria, crima, tradarea, e in fruntea tzarii reprezentata de scursura Oltenitzei
tovarasu Inkulpat Ion Iliesku.

 


 ionion
 2007-06-01 06:35:01

 Numai datorita ajutorului fratesc al tovarsilor de la Moscova mai exista republica noastra,

idealul nostru, perla noastra, briliantul nostru al Frontului Universal al Securitatii Romaniei. Abnegatia cu care in acele vremuri tulburi tovarshii Ion Iliescu, Voican Voiculescu, Petre Roman si multi alti tovarshi si tovarshe *avem listele+, a fost uriasa. Tovarshul Ion Iliescu a aparat contra imperialismului republica si a pus tancurile sa urmareasca Familia Regala pentruca se apropia imperialismul si asa numitele libertati democratice- cei mai mari dushmani ai societatii noastre perfecte, societatea comunista.
Pe aceasta cale adresam scrisoare de multumire la Moscova pentruca ne-a salvat republica si scrioare de invitatie a trupelor rusesti sa vegheze viitorul de aur al Romaniei care este numai comunismul. In acest sens o delegatie in frunte cu tovarashii Vacaroiu si Stolojan in zilele cele mai apropiate vor pleca cu avionul prezidential la Moscova. Presedintele Basescu este unul dintre cei mai activi membrii ai Frontului Securitatii si noi luptam pentru binele vostru al tutulor, pentruca va iubim dragi tovarashi si tovarashe.

 


 ionion
 2007-06-01 06:37:56

 Fiti vigilente si vigilenti tovarashi ! Este datoria de onoare fata de republica! Republica trebuie

aparata, republica este simbolul noastru, al securistilor care cu sudoare si sange o aparam.
Fara republica poporul Romaniei ar fi ruinat tovarashe si tovarshi.
Vom pleca la Caracas pentru a avea discutii serioase in acest sens ca tovarshii comunishtii, fratii nostrii venezuelieni sa ne apere.

 


 ionion
 2007-06-01 06:43:19

 Cheta publica pentru contul conducatorului republicii. Ca sa nu mai zica altii precum ca

tovarashii noastri presedinti nu au un ban in buzunar cand vina dupa ce noi ii numim, ne-am hotarat sa organizam o cheta populara si sa strangem cateva miliarde de euros care ii vom da in contul presedintelui republicii noastre si in felul acesta va avea cateva parale in buzunar, ii vom cumpara un costum ca lumea pe el, o camasha bleu si o cravata albastra dar batista la butoniera va fi rosie, simbolil sangelui varsat de membrii nostrii in lupta pentru republica.
Noi am hotarat : Romania va ramane republica si ceeace noi hotaram este litera de lege- poporul face absolut tot ce noi ii dictam pentruca noi, securistii suntem dictatura proletariatului.

 


 ionion
 2007-06-01 06:46:36

 pe tovarashul Ion Iliescu il vom numi prim vicepresinde si pe Voican Voiculescu ca vicepresedinte


pentruca stiu sa asasineze . Acesti tovarashi sunt oamenii de nadejde ai miscarii noastre internationale a securistilor romani.
La 2007-06-01 04:12:23, Radu Dragan a scris:

> Revolutia dirijata de la Moskva sub zambetul natang de comanda
> Inkulpatului Ion Iliesku.
> Momentul a fost prielnic Inkulpatului Iliesku si prin furtul
> revolutziei premergator marilor hotzii ale privatizari, asezand sub
> aripile sale rosii de Moskovit pe lunetistii colaboratori si criminali
> ai domniei indemati cu elan mopskovit sa mai faca ceva crime ca asa-i
> la revolutzie!
> Runda a doua a inceput cu mineri cu gioaga si BATA si s-a incheiat cu
> alte victime si crime.
> Criminalul tradator ex-Presedinte si Inkulpat acupa si azi un post de
> "senator" pentru ca Moskva trebuie sa aiba un NE-om de nadejde in
> Parlamentul Anticonstitutzional PeDeRist!
> Suspendarea domnului Basescu comandata de Moskva si initziata de cel
> mai anty-Romansc
> partid, PeSeDe.
> Mizeria, crima, tradarea, e in fruntea tzarii reprezentata de scursura
> Oltenitzei
> tovarasu Inkulpat Ion Iliesku.
>

 


 Huhu extraterestrul
 2007-06-01 07:04:14

 Re: diversiunea teroristilor / Ce zici de mina dreapta a lui Basescu, securistul Silvian Ionescu?

La 2007-06-01 04:12:23, Radu Dragan a scris:

> Revolutia dirijata de la Moskva sub zambetul natang de comanda
> Inkulpatului Ion Iliesku.