http://www.ziarul-ziarul.ro/download/newcannounce/igorrrrrrrr-2007122200.jpghttp://www.ziarulcn.com/images/logo.gif

Publicat la: 2007-12-22 în categoria Editorial

 

Craciunul de ciocolata

Autor: Igor Drag

Aproape 200 de persoane, revolutionari si rude ale acestora, s-au strans, vineri la amiaza, la troita din Piata Universitatii pentru a-si aduce aminte de cei care au murit in urma cu 18 ani la revolutia care a schimbat regimul politic in Romania. Comemorarea eroilor revolutiei din acest an a fost cu cei mai putini politicieni de pana acum... Zeci de coroane de flori rosii - semnate de numeroasele asociatii care reprezinta revolutionarii sau de politicieni – care politicieni cred ca „eroii revolutiei trebuie sa aiba parte de glorie eterna“ - au inconjurat troita de la Universitate. Coroanele au fost prezente, politicienii, nu. Cel mai emotionant moment - unde mai multi oameni au plans - a fost marcat de intonarea melodiei lui Valeriu Sterian „Vino Doamne“, dupa care doi reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie au recitat poezii despre suferintele, amintirile si nemultumirile revolutionarilor. Ion Constantin Chirea, actorul ventriloc care l-a animat pe Aschiuta, in prezent declarandu-se „haiducul de revolutie 1989“ si presedintele Partidului Copiilor de Ciocolata, a venit asa cum o face de 18 ani, imbracat in Mos Craciun, „in memoria copiilor care nu mai sunt si care au ramas fara parinti la Revolutie“. Printre asociatiile prezente s-au numarat Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Luptatorilor in Revolutia din Decembrie 1989, Societatea Timisoara, Asociatia Eroilor Martiri, Blocul National al Revolutionarilor si Asociatia „Victimele Mineriadelor“. Adica toti.

Printre oficialii prezenti la manifestarile organizate la Cimitirul Eroilor Revolutiei, la Crematoriul „Cenusa“ si in Piata Universitatii s-au numarat ministrul Apararii, Teodor Melescanu, seful Cancelariei premierului, Dorin Marian – unde era premierul? -, viceprimarul general al Capitalei, Razvan Murgeanu – unde era primarul general? -, si, surpriza, generalul Dan Voinea, procuror la sectia Parchetelor Militare, cel care a instrumentat dosarele Revolutiei si Mineriadelor.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a spus ca nu se astepta sa vina mai multe persoane si ca cei care au venit in acest an sunt cei care au participat si in anii trecuti. „Ei se imputineaza, imbatranesc, mor, iar tinerii nu au aflat adevarul despre Revolutie, pentru ca Iliescu si altii, care au condus tara zece ani, vor sa raspunda pentru nimic. Ei sunt din ce in ce mai dezamagiti de politicienii care nu ii respecta pe cei 1.200 de eroi ai Revolutiei“, a explicat Maries.

Evident ca simpatia politicienilor pentru revolutionari este in scadere, daca „nici la majoratul Revolutiei“ nu au venit. Dupa 18 ani, Revolutia intra incet, dar sigur, in legenda. Tot mai putini o comemoreaza, tot mai putini sunt interesati sa se afle adevarul. Comemorarea din acest an a semanat mult, pana la confuzie, cu un carnaval trist si desuet. Personaje politice, deghizate in conducatori ai natiei, oameni goi inlauntrul lor, oameni care afiseaza o falsa durere, o falsa tristete... Singurii care, peste timp, ii vor mai jeli pe cei morti in Revolutie, vor fi doar copiii de ciocolata..