ATAC.jpg

05 August 2007

Suveică financiară la Romexterra Bank Braşov

de Adrian Militaru

Patronii a peste 20 de societăţi braşovene au demascat escrocheria financiară „patronată“ de fostul director adjunct al Romexterra Bank-Sucursala Braşov, Mihai Maţepiuc. Din postura de director adjunct al sucursalei din Braşov, Maţepiuc, împreună cu Iulian Doftoreanu (patronul firmelor Maroma Invest SRL Braşov şi SC Master Advertising SRL) şi Cristian Butum (administratorul SC Butexim SRL Braşov) au iniţiat o reţea de creditare de tip suveică prin operaţiuni bancare fictive, fiind rulaţi aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi. De remarcat că soţia lui Mihai Maţepiuc este asociată cu Cristian Butum la SC Emco SRL Braşov. Deşi organele abilitate au fost sesizate de patronii societăţilor păgubite dosarul a rămas „în aşteptare“ până la finalizarea cercetărilor.


Întreaga escrocherie a ieşit la iveală la finele lunii decembrie 2006, când Dorin Lazăr Maior şi Ovidiu Tiţion au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. De remarcat că denunţătorii erau Iulian Doftoreanu şi Cristian Butum, amicii fostului director adjunct al băncii Romexterra filiala Braşov, Mihai Maţepiuc. Anunţul privind implicarea conducerii Romexterra în scandal a fost confirmată, de altfel, atât de acuzaţii din dosar, cât şi de Parchet. „Toate operaţiunile bancare erau coordonate de Mihai Maţepiuc din postura de director executiv al Romexterra Bank filiala Braşov prin întocmirea de dosare fictive acordare a creditelor pentru societăţile noastre, iar creditele astfel obţinute au fost dirijate de către Maţepiuc către alte societăţi printre care şi cele administrate de Iulian Doftoreanu şi Cristian Butum. Audiat în dosarul 941/197/2007 în 19.04.2007, Mihai Maţepiuc a afirmat că „Centrala Romexterra Bank SA din Bucureşti a observat aceste ilegalităţi, dar preşedintele executiv Adrian Radu nu a sesizat organele judiciare“, susţin patronii societăţilor prejudiciate. Avocaţii lui Maior şi Tition, susţin că „sistemul practicat de Maţepiuc era simplu şi profitabil. Pe numele unor firme curate, care nu avuseseră niciodată incidente de plată, se deschidea un nou cont, despre care ştia doar directorul adjunct Maţepiuc şi unul-doi complici, unde se vărsau sume mari de bani. Valoarea creditelor varia între 1,5 şi 3,5 miliarde de lei vechi. Din conturile respective, prin operaţiuni fără acoperire - gen storno, factură sau ordin de plată, fără niciun indiciu pentru a fi identificate, sumele ajungeau în conturile firmelor lui Butum şi Doftoreanu. După cum reiese din datele furnizate la dosar de bancă, cele 10 firme ale lui Doftoreanu înregistraseră 339 de incidente de plată. Cea mai mare parte a creditelor era acoperită în scurt timp, proprietarii conturilor având de plătit comisioanele. Situaţia a devenit critică în momentul în care nu au mai fost restituiţi banii şi firmele care habar n-aveau ce se petrece au fost somate să achite datorii de care nu ştiau, dar care figurau în contul lor“.


Incident minor

Deşi recunoaşte cele petrecute la filiala Braşov, conducerea Romexterra Bank consideră că în realitate este vorba de un incident minor, pentru că respectivele acordări de credite şi transferurile acestora au fost doar un simplu rulaj şi nu au creat prejudicii importante clienţilor. Totuşi la debutul anului 2007, Mihai Maţepiuc şi încă un director au fost „trecuţi pe linie moartă“ pentru că nu au respectat condiţiile de acordare a creditelor.


Declaraţii

Dorin Lazăr Maior: „Noi am fost cei şantajaţi, că nu vom mai primi credite de la Romexterra Bank şi vom fi trecuţi pe lista firmelor ce nu mai pot primi niciun fel de credite. Când am observat ce se petrecea în conturile noastre, unde primisem sume de bani sub formă de credite pe care nu le solicitasem, şi am încercat să ajungem la o soluţie cu banca, ni s-a înscenat un simulacru de flagrant, fiind apoi arestaţi preventiv. Asta, deşi noi formulasem plângeri împotriva directorului adjunct al Romexterra, care a efectuat operaţiuni ilegale prin intermediul conturilor noastre. Întâlnirea, la care au fost prezenţi şi avocaţii noştri, nu a avut în niciun caz rolul vreunei acţiuni care să încalce legea. Ne aflam într-o situaţie stranie, ce trebuia clarificată. Despre ce a urmat, arestarea şi perioada de după, pot spune că nu a existat niciodată prezumţia de nevinovăţie. Se pare că în acest moment peste 20 de firme au fost prejudiciate de acţiunea grupului Maţepiuc, Butum, Doftoreanu, rulajul fiind de aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi. Totuşi, sperăm ca justiţia să facă lumină în acest caz“, a conchis Dorin Lazăr Maior. Ovidiu Tiţion: „S-au folosit numai acte false. Din examinarea extraselor firmelor noastre a rezultat că în conturi s-au introdus sume foarte mari de bani, care apoi au fost direcţionate spre alte societăţi fără a exista dispoziţii scrise în acest sens. Toate operaţiunile bancare au fost coordonate de directorul adjunct al sucursalei Braşov a Romexterra Bank, Mihai Maţepiuc.


Dosarele au fost ticluite pentru a da impresia că sunt cereri veritabile prin care solicitam credite. S-au folosit numai acte false, inclusiv ştampile falsificate pentru a crea o impresie de acoperire juridică. Tot ceea ce susţinem despre Maţepiuc este real şi are confirmarea în declaraţia acestuia dată, sub jurământ, în faţa Tribunalului. În acelaşi act, respectivul recunoaşte că a organizat o activitate de spălare a banilor şi a susţinut-o în sistem suveică cu scopul de a ajuta şi facilita pentru un grup de firme derularea unor afaceri cu banii obţinuţi din creditele fictive.


Beneficiari au fost Cristian Butum şi Iulian Doftoreanu, prin firmele pe care respectivii le deţin. Din câte ştiu, după ce a fost dat afară, Maţepiuc a fost angajat la firmele celor doi menţionaţi“, a punctat Ovidiu Tition.

 

Comentariile cititorilor

1.    La fel sa intamplat si in oradea

de Cata (22/01/2008 14:24)

Sa stiiti ca si in oradea exista un caz asemanator in care este implicata tot o filiala a bancii Mkb Romexterra! Daca doriti informatii dati un mail la speedo_fast2oo3@yahoo.com

2.    credite suveica romexterra brasov

de lena maxim (25-03-2008 15:24)

vreti sa aflati care sunt datoriile celor doi faptuitori Maior si Tition fata de grupul de firmle la care este asociat Doftoreanu? da ca atunci aflati ca societatile pe care acestia doi le controleaza datoreaza faimoasa suma de peste 30 mld lei la nivelul anului 2006 fara a fi actualizata suma. la ora actuala firmele lui Doftoreanu si el ca persoana sunt in faza executarii silite