Evenimentul Regional al Moldovei

www.evenimentul.ro/articol/dreptate-pentru-lucian.html

Joii, 27 decembrie 2007

Dreptate pentru Lucian!

Bīrlad
Dreptate pentru Lucian!

Părinţii eroului-martir Lucian Marin, care şi-a pierdut viaţa la Revoluţia din 1989, la Otopeni, acuză Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) de birocraţie excesivă. SSPR nu le-a emis nici pīnă astăzi, cīnd se comemorează 18 ani de la Revoluţie, noul certificat de erou martir al revoluţiei din decembrie pentru fiul lor Lucian Marin, pe motiv că... dosarul nu este complet. Mai mult, li se cer tot felul de acte doveditoare precum că fiul lor, soldat īn termen la UM 0865 Cīmpina, a murit cu adevărat īn luptele de la Otopeni. Deşi există atītea dovezi, părinţii lui Lucian Marin sīnt copleşiţi de durere şi de indignare că sīnt purtaţi pe drumuri şi li se refuză un drept obţinut prin moartea unicului lor copil, pe altarul Revoluţiei din 1989. Drama prin care trec de 18 ani Ştefan şi Georgeta Marin nu se poate descrie īn cuvinte. Cei doi bīrlădeni şi-au pierdut unicul fiu, Lucian Marin, īn sīngeroasele lupte de la Otopeni, din 23 decembrie 1989. El, īmpreună cu Cristian Olaru, un alt bīrlădean, īşi satisfăceau stagiul militar la UM 0865 de la Cīmpina, aşa-zisa Securitate de atunci. De 18 ani, părinţii lui nu īncetează să-l plīngă şi, de parcă nu ar fi destul, de peste doi ani sīnt pur şi simplu batjocoriţi de actualul sistem.

 

Calvarul unor părinţi sfīşiaţi de durere

După ce şi-au găsit copilul mort la un dispensar din comuna Baloteşti şi l-au adus acasă īntr-un sicriu de PAL, ce semăna mai mult a ladă, Ştefan şi Georgeta Marin au considerat că mai mult decīt atīta rău nu li se mai poate īntīmpla. Dar s-au īnşelat. După moartea fiului au obţinut tot felul de acte, diplome şi Certificatul de Erou Martir al Revoluţiei. Le-au strīns cu drag, īn amintirea lui. Dar, din 2005, de cīnd s-a schimbat legea privind Certificatele de Erou Martir al Revoluţiei (Legea 341/2004, aplicabilă din 2005), care se cheamă acum aşa pompos "Legea recunoştinţei faţă de eroii luptători ai revoluţiei din Decembrie 1989", a īnceput şi calvarul celor doi părinţi. Au primit acasă o adresă prin care li s-a cerut să se prezinte la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) cu actele doveditoare, potrivit cărora fiul lor Lucian Marin a murit la Otopeni īn '89. Oamenii s-au conformat, pentru că unde-i lege nu-i tocmeală, şi au depus tot ce au solicitat cei de la SSPR, īn 2005. După un an, adică īn 2006, li s-a cerut să depună la dosarul respectiv copii legalizate de pe "declaraţiile de martor"! Adică să dovedească şi cu martori că Lucian a murit la Otopeni şi nu pe vreo margine de şanţ din Bīrlad, pentru că actele şi tot ce este trimis la SSPR de către UM 0865 din Cīmpina că sīnt suficiente să dovedească că Lucian Marin este erou martir. Au făcut-o şi pe asta, au trimis tot ce era necesar, declaraţii de martor, poze, tot ce au avut la īndemīnă. Dar, nici pīnă īn ziua de azi nu au primit Certificatul de Erou Martir al sublocotenentului Lucian Marin, deoarece nu este destul cīt au dovedit. Cei de la SSPR mai doresc īncă ceva: ca un procuror militar să ateste că fiul lor a murit la Revoluţie. Pentru că, li s-a transmis, că oricine poate face poze trucate. Şi pentru că nu era destul, ultima solicitare venită din partea SSPR este de-a dreptul imposibil de suportat de către părinţii eroului martir: trebuie să meargă la un notar şi să declare pe propria răspundere că fiul lor sau ei, nu au făcut poliţie politică. "Nici nu ştiu ce să fac şi de ce se īntīmplă toate aceste lucruri urīte. Eu am auzit că acolo se dau bani grei pentru un asemenea certificat, pentru că aşa mi s-a sugerat, că ar cam trebui vreo 3.000 de euro, dar noi de ce să dăm? Nu am dat pe unicul nostru copil? Pe sprijinul bătrīneţelor noastre? Aş fi vrut eu să fie totul un truc, iar copilul meu să fie acum viu şi să fiu şi eu un bunic fericit alături de nepoţi şi nu un om care s-a īmbolnăvit de tristeţe. Poate ne ajutaţi cu ceva, pentru că mai lipseşte să ne dezgropăm fiul ca să le dovedim celor de la SSPR că acesta a murit la Otopeni, la Revoluţie. Oare pentru cine a murit copilul meu? Pentru birocraţii şi corupţii de azi? Mă mir că nu le este ruşine şi dacă vor bani de la noi pot să aştepte mult şi bine", a atenţionat Ştefan Marin.

"De doi ani de zile ne poartă pe drumuri, nici nu mai ştiu ce acte să le mai dau. Dacă nu ne eliberează noul certificat, cădem din drepturile de urmaşi ai eroului martir, care este fiul meu Lucian. Sīntem sfīrşiţi şi bătrīni, iar acum şi umiliţi pīnă la extrem. Pentru noi, de 18 ani nu mai există sărbători de iarnă. Le facem īn cimitir, līngă unicul fiu. Nici nu mă duc pe 22 decembrie la tot circul pe care-l fac revoluţionarii bīrlădeni, pentru că mi-e silă. Am fost excluşi şi de la drepturile care s-au acordat la procesul celor care au murit la Otopeni, unde s-a dat cīte 100 de milioane de lei pentru soldaţii ucişi acolo, şi cīte 8 milioane de lei pagube morale. Noi am fost consideraţi parte vătămată şi nu ne-au dat absolut nimic. Dar nu avem nevoie de bani, ci de recunoaşterea că fiul nostru nu a murit degeaba. Primim tot felul de diplome şi poezii dedicate eroilor Revoluţiei. Nu mă īncălzesc poeziile, nu vreau să văd pe nimeni, vreau doar dreptate pentru Lucian", a spus mama eroului martir, Georgeta Marin.

Andrei Balaban