http://www.gtbv.ro/images/logo.gif

Marti, 23 Decembrie 2008

http://www.gtbv.ro/pozearticole/17623_big_cimitirul%20eroilor1.JPG

 

"Durerea din suflete..."


Revoluţia din 22 decembrie 1989 este un eveniment care, după 19 ani, pare uitat. La Braşov, ca peste tot īn ţară, īn oraşele-martir, s-au desfăşurat, ieri, īn prezenţa oficialităţilor, festivităţi de comemorare a celor care au murit pentru libertate, s-au depus coroane de flori, preoţii au slujit la căpătīiul eroilor şi... s-a aşternut liniştea. "Se pare că lumea a īnceput să uite de acest eveniment. Parcă, pe zi ce trece, sīnt din ce īn ce mai puţini oameni veniţi la comemorare, şi se dă tot mai puţină importanţă acestei zile. Durerea cea mare e la noi īn suflete. Ştiţi cum se spune, peştele de la cap se īmpute. Cred că de acolo ar trebui să se pornească pentru a se realiza ceva frumos pentru cei care sīnt īn cimitirile eroilor. Şi apoi, celor tineri ar trebui să li se facă educaţie īncepīnd de la grădiniţă, să ştie de lupta pe care au dus-o eroii şi cīt de greu a fost īnainte...", ne-a povestit cu amărăciune Ana Stamatin, o femeie care veghează, an de an, la căpătīiul soţului mort īn Revoluţie.

Urmaşii eroilor din decembrie 1989 spun că a venit momentul ca să trecem de marcarea evenimentelor istorice doar la suprafaţă, e nevoie de implicarea tuturor: "Pentru noi, ziua de 22 decembrie este o tristă amintire, pentru că atunci ne-am pierdut fiul, Bogdan Mihai Boteanu, militar īn termen. Sărbătorile Crăciunului nu mai au nici o bucurie de atunci. Din an īn an, se sărbătoreşte cu tot mai puţină implicare, vine din ce īn ce mai puţină lume, şi cred că tineretul care atunci s-a născut nu ştie ce a īnsemnat Revoluţia. Singurii care simt durerea sīnt părinţii, fraţii, surorile şi ceilalţi apropiaţi. Oficialităţile vin cu mare greutate la aceste comemorări, sau cīteodată nici nu vin. N-am auzit ca acum cineva să spună un cuvīnt. Cum să păstrăm memoria lor vie, cīnd autorităţile locale nu fac ceva īn acest sens? Noroc că s-a zbătut organizaţia noastră să facă acest cimitir, că altfel nu am fi avut unde să comemorăm această zi, care, oricum, este īnsemnată cīte zile avem de la Dumnezeu", ne-a spus şi Ana Boteanu, profund emoţionată de ziua petrecută la mormīntul fiului ei, lăsīnd să īi scape şi o lacrimă. Rudele apropiate ale eroilor trec şi ele prin adevărate drame, dar care nu sīnt cunoscute de marele public, pentru că demnitatea īi īmpiedică pe oameni să vorbească despre ele: "Pentru mine, ziua de 22 decembrie īnseamnă mult, pentru că mi-a murit nepotul. Ştiţi ce? Unii s-au ajuns, iar urmaşii sīnt tot aşa cum au fost şi īnainte, tot atīt de necăjiţi. Vai de capul lor! Pe spatele lor s-au cocoţat unii şi s-au ajuns... O oră mai stau pe aici, īşi fac, zice-se, datoria, dar doar de faţadă, nu īi interesează situaţia urmaşilor eroilor. Părinţii, urmaşii lor duc greul şi sīnt nenorociţi", a explicat şi Gheorghe Diaconu.
"Pentru revoluţionari şi pentru urmaşii eroilor din '89, Crăciunul din 2008 se anunţă la fel de trist ca īn fiecare an. Sīnt puţine ocaziile cīnd pot vorbi despre durerea din suflet, iar speranţele că viaţa şi mentalitatea se vor schimba sīnt şi mai puţine. Copiii ar trebui īnvăţaţi la ora de istorie ce a īnsemnat ziua de 22 Decembrie 1989, pentru ce s-a făcut Revoluţia, de ce s-a īncercat să se scape de comunism şi, mai ales, să se spună absolut tot ce s-a īntīmplat, că au murit tineri nevinovaţi şi că s-a tras īn oameni nevinovaţi", a concluzionat Mirabela Briada, ruda unui erou doborīt īn timpul Revoluţiei.
După 19 ani, simţi īn suflet o apăsare foarte mare, pentru că īţi dai seama că prea puţin s-a schimbat, că mentalităţile se urnesc greu şi că, dacă vizitezi cimitirul eroilor Revoluţiei dimineaţa, īnţelegi că istoria e un cuvīnt mare, la fel ca şi erou, dar că īn Romānia el nu are nici o importanţă. Şi cine spunea că nu e bine să īntrebi ce face ţara pentru tine, ci ce faci tu pentru ea...


Anca-Maria DOBRI

 

 

Comentarii

 

1. Eroi
Elena - 4.1.2009 - 12:28

Cind scrieti un articol,nu dezinformati,Stamatin Ioan a murit in 2000 se poate veda si pe cruce,mai bine ca ziarist ati cauta cum a ajuns sa fie ingropat alaturi de eroi,si ce scrie pe cruc gen.Stamatin Mama de erou

 

2. "Durerea din suflete..."

Eroi (Elena - 4.1.2009 - 12:28)


Revoluţia din 22 decembrie 1989 este un eveniment care, după 19 ani, pare uitat. La Braşov, ca peste tot īn ţară, īn oraşele-martir, s-au desfăşurat, ieri, īn prezenţa oficialităţilor, festivităţi de comemorare a celor care au murit pentru libertate, s-au depus coroane de flori, preoţii au slujit la căpătīiul eroilor şi... s-a aşternut liniştea.