Ziua Logo

www.ziua.net/news.php?data=2009-09-10&id=38139

Nr. 4636 de joi, 10 septembrie 2009 

 

Kovesi respecta dreptul lui Dan Voinea de a reveni in magistratura, dar il acuza ca el a tergiversat dosarele mineriadelor si revolutiei

 

http://www.ziua.ro/pics/2009/09/09/1252516852.jpgProcurorul general a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că este dreptul lui Dan Voinea să solicite reintrarea in magistratură, dar că nu işi schimbă părerea, considerand, in continuare, că fostul procuror militar a tergiversat dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor, prin vicii de procedură.

Laura Codruţa Kovesi a adăugat că inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut aceleaşi concluzii, iar ministrul Justiţiei a fost de acord cu faptul că Dan Voinea a intarziat lucrul in aceste dosare.

Potrivit legii, pentru a putea lua un dosar de la un procuror şi a-l repartiza altuia, este nevoie fie ca acel procuror să nu fi lucrat deloc 30 de zile in dosar, fie să işi dea acordul pentru preluarea dosarului.

In consecinţă, cei trei procurori de la Parchetul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care se ocupă, in prezent, de dosarul Revoluţiei, trebuie să işi dea acordul pentru a le fi luat dosarul şi inaintat lui Dan Voinea, dacă acesta redevine procuror.

Fostul procuror militar Dan Voinea, care a declarat că, joi, va depune la CSM o cerere de revenire in magistratură, ar putea face acest lucru in cazul in care CSM ii va aviza cererea, iar numirea sa in funcţie va fi făcută de către preşedintele Romaniei, potrivit legii privind statului magistraţilor.

Potrivit Legii 303 privind statutul magistraţilor, reincadrarea in funcţia de judecător, procuror ori magistrat-asistent se face fără concurs şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, la instanţele sau, după caz, la Parchetele in cadrul cărora au funcţionat pană la data pensionării. In acest caz, numirea in funcţia de magistrat-asistent se face de Consiliul Superior al Magistraturii, iar numirea in funcţia de judecător sau procuror se face de către preşedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

In ceea ce priveşte pensia de care beneficiază fostul procuror Dan Voinea, Legea 303/2004 prevede că, in situaţia de mai sus, plata pensiei de serviciu se suspendă pană la incetarea reincadrării.

Fostul procuror militar Dan Voinea a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că va depune la CSM o cerere pentru a reveni in magistratură, după discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu privind o eventuală reintoarcere a acestuia pentru a lucra la dosarul Revoluţiei.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, procurorului general ca parchetul să concentreze resurse umane pentru a creşte viteza de rezolvare a dosarului Revoluţiei şi a spus că va discuta cu premierul găsirea unei soluţii legale ca generalul Dan Voinea să lucreze din nou pe acest dosar dacă doreşte.

Şeful statului a decis, după ce a ascultat mai bine de o oră şi jumătate problemele revoluţionarilor, să ceară instituţiilor abilitate să grăbească rezolvarea dosarului Revoluţiei şi, constatand că generalul Dan Voinea se bucură de increderea revoluţionarilor, a decis să găsească o soluţie legală pentru ca acesta să reia lucrul la dosar.

"Vom vedea cum facem, dacă este legal ca domnul Voinea să poată să revină pe dosarul Revoluţiei, in cazul in care doreşte", a spus Băsescu, arătand că premierul a introdus o piedică legală in calea acestui demers prin legea care interzice cumulul pensie - salariu la stat. Revoluţionarii au spus in repetate randuri, in cadrul intalnirii, că Voinea a fost singurul care a lucrat in mod real la soluţionarea acestui dosar.

"Lucrurile vor merge inainte, eu nu am avut obiceiul să urmăresc vreun dosar, singurele dosare despre care mă interesez oarecum sunt cele despre terorism. Aici mi s-a părut că implicarea politică e atat de mare, incat măcar dacă aş suna o dată să intreb care e soarta dosarului şi s-ar considera că este intervenţie politică. Vă poate confirma domnul Dan Voinea, cat a fost pe dosar nu a auzit de vreun telefon de la preşedinte, nu am vrut să existe niciun fel de suspiciune că aş impinge lucrurile intr-o parte sau in alta", a spus şeful statului, justificandu-se pentru necunoaşterea dosarului Revoluţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie condusă de Doru Mărieş, din care au făcut parte şi avocaţii Antonie Popescu şi Ionuţ Matei, vicepreşedintele Alianţe Civice, Sorin Ilieşiu, dar şi fostul procuror militar Dan Voinea, impreună cu George Costin, de la Blocul Naţional al Revoluţionarilor, şi Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Băsescu a semnat, in mai, decretul de eliberarea din funcţie a procurorului militar Dan Voinea, după ce, pe 1 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea prin care acesta cerea instanţei suspendarea deciziei CSM de a da aviz pentru revocarea sa din funcţie.

Şeful statului semnase, in martie, un decret prin care Voinea a fost trecut in rezervă, după ce, anterior, il revocase din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Demersul şefului statului a venit după ce, pe 12 martie, Secţia pentru procurori a CSM şi-a dat avizul pentru revocarea lui Voinea.

Z.O.