Jurnal de luptă Ce a făcut armata pe 21-22 decembrie

Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea in zona de responsabilitate şi Capitala.

21 decembrie 1989

"
(Ora) 09:00 - Adunare de protest - E(venimente) Tş (Timişoara).(Ora) 10:00
- Bv (Braşov, n.a.), D1. D57. Alex R.U. (sau Rv s-ar putea să fie Rişnov, n.a.) - nimic. intărit paza.(Ora) 12:30 - 100 militari, Pod. Olt, IMDSA, cerere prim-secretar, 2 gr(upe).
Eftimescu (adjunctul şefului Marelui Stat Major, n.a.), Da, Dv(Divizia) să nu tragă.
Tov. Ministru, (Ora) 12:50. (Este momentul cănd ministrul Milea sună din clădirea CC după spargerea mitingului, n.a.)

    se distribuie muniţie pe oameni, unităţile D1M şi D57 Tc, fără muniţii Tc (tanc).(Ora) 13:00 - Zimnicea, probleme.(Ora) 13:00
- Sibiu - un grup de oameni au ieşit in piaţă.(Ora) 13:07 - s-a ordonat luarea leg(ăturii) radio cu D1 Mc (Divizia 1 Mecanizată) şi D 57 Tc (Divizia 57 Tancuri).

    Sf. Gheorghe - aparataj electric - o secţie a incetat lucrul

    Piaţa Unirii, Hotel Bucureşti, Calea Victoriei (zone unde au fost identificate nuclee de agitatori, n.a.)

    Ziuă hrană rece se pune in maşini

    Tărgovişte (Chemenici) - zvonuri că se adună elevii cu lumănări la Mitropolie.(Ora )13:18 - Ghimbav - a ieşit toată intreprinderea de la elicoptere

Primul-secretar cere o sub(unitate) să inconjoare intreprinderea.(Ora) 13:20
- Gl. Eftimescu - se aprobă scoaterea sub. la Ghimbav.(Ora) 13:37
- tov. Ministru

ordin B1/R.1 Mc (batalionul 1 din Regimentul 1 Mecanizat) se depl(asează) din cazarmă la C.C. - inconjoară C.C şi execută apărarea C.C. - cd(comandantul) R(egimentului) in capul coloanei (16 TAB)

s-a raportat la gl. Eftimescu(Ora) 13:41 - ordin tov. ministru

    1B/R2Mc. pe TAB - CC (Un batalion din Regimentul 2 Mecanizat trimis in apărarea clădirii CC al PCR, n.a.)

    s-a raportat la gl. Eftimescu(Ora) 13:53, Mr. Carp raportează

    au ieşit 13 TAB TR.1 Mc (şi) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oană.(Ora) 13:57. - in faţa cdm. A (comandamentul Armatei 1, n.a.) au inceput să se adune grupuri de oameni.(Ora) 14:11 - Tov. Ministru

    lt.col. Oană - să plece la intrarea principală la CC. ptr. a lua leg(ătura) cu tov. ministru(Ora) 14:37 - Tov. Ministru

    R 2 Mc. - să-i imprăştie pe cei de pe B-dul Magheru".(Ora) 15:11
- 2 Cp(companii) de la B(atalionul) 98 Pz. Instr. (pază-instrucţie) la Intercontinental despresurează - ce prinde la R.Trs (regiment transmisiuni) de la Băneasa (cele două companii s-au deplasat, dar ordinul de despresurare şi de capturare a manifestanţilor nu s-a executat datorită amplasamentului dispozitivelor MI, n.a.).


(Ora) 15:18 - 1 TABC/R2Mc să plece la Intercontinental ptr. a restabili legătura cu Cpt. Marin (in continuare, blindatele din zona centrală a oraşului au probleme de comunicaţii, n.a.). B.2/R.1Mc cu 6TAB a plecat la CC. (se inmulţeşte inexplicabil numărul de blindate in jurul CC; nu ataca nimeni clădirea, n.a.)(Ora) 15:25
(notată greşit 13:25) Cpt.Marin a ajuns la sediul CC - din 15 au ajuns 13 (TAB-uri, n.a.). Au ajuns - 20 TAB + 1TABC şi 13 TAB + 2 TABC, (Total) 33 TAB şi 3 TABC (la această oră se adună un număr de 36 de transportoare blindate pentru apărarea clădirii CC, n.a.)(Ora) 15:42. A ieşit pe poartă Cp. de la B.98 Pz.Instr.(Ora) 15:47. - Gl. Florea raportează - 1 Companie Sec(uritate) i-a lăsat să treacă (Informaţia venea de la Braşov; sensul acestui text este că subunitatea de Securitate i-a lăsat pe manifestanţi să treacă,

.a.).

    2 Cp. V.M/B.20VM (vănători de munte) au trecut la apărare pe marginea Braşovului (pod Bartolomeu şi intrarea cealaltă).(Ora) 16:00
- o coloană de 1.500 oameni au trecut prin faţa SRTM (scandează lozinci - "Armata e cu noi").

    R1Mc - 1 Cp. (Infanterie)/maşini

    Dn 333AA - 1 Cp.I - maşini (este vorba de trimiterea unor trupe de infanterie in sprijinul blindatelor, n.a.).(Ora) 16:02 - Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sunt pregătite (rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col. Oană - 158453 şi 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oană in sediul Consiliului de Stat; este clar că nu-i funcţionau staţiile de pe maşini, bruiate cu bruiaj neidentificat in zona Pieţii Palatului, n.a.).(Ora) 16:14
Gl. mr. Florea raportează - este chemat de primul-secretar şi de tov. Pană la sediul Comit. Jud. de partid Braşov (se incerca constituirea comandamentului de apărare prevăzut de Legea Nr. 14/28 decembrie 1972 privind organizarea apărării naţionale a RSR, n.a.)(Ora) 16:20 - Cpt. Grecu/B98 - 166596 - sed. CC - nu poate intra la Intercontinental deoarece e blocat de Securitate (subunităţile de infanterie evocate mai sus nu pot trece de barajele trupelor de Securitate de pe străzile adiacente, dar este incă o dată de subliniat că trupele MApN nu aveau comunicaţii, comandantul fiind nevoit să intre in clădirea CC pentru a da telefon, n.a.).(Ora) 16:25 - Tov. ministru la 127 pe guvernamental (numărul de telefon la care putea fi găsit Milea, n.a.)(Ora)16:35. - Gl. Bogdan - a cerut să-i asigurăm paza in caz(arma) R(egimentului) 45 Trs.


(Ora) 16:37 - Tov. ministru

    in Piaţa Romană 300 (de) oameni să fie imprăştiaţi de Oană.

    Intercontinental - Cpt. Marin să-i imprăştie cu TAB.

    In Piaţa Unirii, aprox. 300 să fie imprăştiaţi (s-a transmis ord. Mr. Carp)

    (Acesta este un ordin clar de represiune; el arată insă şi dimensiunea reală a manifestaţiei, aproximativ 300 de persoane in fiecare loc, precum şi centrele de protest formate deja la ora 16:37; ordinul nu a apucat să fie executat, deoarece exact in intervalul următor se petrece accidentul cu camionul de la Sala Dalles scăpat de sub control şi care omoară 7 persoane, n.a).(Ora) 16:44 - Tov. ministru.

    158453 - Cpt. Marin (numărul de telefon din clădirea

    CC prin care se comunica cu trupele, n.a.)

    lt. col. Oană cu 1 TAB la dispoziţia tov. ministru (informat asupra incidentului din Bulevardul Magheru la care s-a deschis şi foc, Milea vrea să iasă cu un TAB pentru a se deplasa la faţa locului, n.a.)

    mr. Amăriucăi - la Intercontinental.(Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt. maj.
Dafinescu de la P.C. (punctul de comandă) al lt. col. Oană să ducă 2 TAB la intrarea principală de la CC la dispoziţia tov. ministru (Milea a vrut să iasă din clădire, n.a.).(Ora) 17:00 - Gl. mr. Florea raportează că la Braşov s-au tras focuri de avertizare.


(Ora) 17:00 Tov. ministru

    2 TAB+ 1Cp.I/R.1Mc. pe jos să se deplaseze pe 6 Martie spre Intercontinental şi să imprăştie mulţimea. La 17.15 au plecat.(Ora) 17:30 Lt. col. Oană raportează că a descongestionat (Bulevardul) 6 martie şi pleacă spre Intercontinental să facă joncţiunea cu cpt. Marin care acţionează pe Magheru.


(Ora) 18:00 Tov. ministru

    mai primim ordine de la col. Lăzărescu pe guvernamental 127. (Este un ordin ciudat al ministrului Apărării; nu reuşim să-l identificăm pe ofiţerul Lăzărescu, decăt dacă e vorba de colonelul de Securitate Lăzărescu, dar nu putem inţelege de ce ministrul Apărării transmitea ordine printr-un ofiţer de Securitate!, n.a.)(Ora) 18:13 Cpt. Marin raportează

    cei de la Intercontinental au fost impinşi pină la intersecţie la Universitate (nu este o informaţie corectă; probabil că este un ordin "să fie impinşi", nu un act realizat; dispozitivul de "impingere" a fost imperfect, mulţi revoluţionari trecănd inapoi in spate pe trotuare; de asemenea, nu inţelegem cum au trecut forţele căpitanului Marin de baricadă, care se presupune că a fost construită incepănd cu ora 17:00!, n.a.)

 

 

(Ora) 18:25 (notat greşit 17:25) Cpt. Marin raportează

    Scala - Piaţa Romană - linişte.

    Intercontinental - cordonul şi TAB la rest. Dunărea (bifurcaţie) (probabil opriţi in faţa baricadei, n.a.).

    nu se pot dispersa"3. (Informaţie corectă; nu exista incă ordinul de atac; acesta va veni mai tărziu, n.a.).

 

22 decembrie 1989

"
(Ora) 00:00 - aprox. 500 de oameni s-au dus la Steagu Roşu (intreprinderea din Braşov, n.a.) să-i scoată pe cei de acolo care nu vor să iasă.(Ora) 00:12 - Tc (tancurile) au spart blocada.

    4 Tc (patru tancuri): 2 pe Magheru; 1 Tc la Ciclop, 1 CCA.

    G.P. (Gărzile patriotice) - 23 Aug. ii atacă pe manifestanţi.

    camion cu butoaie benzină arde.


Cpt. Marin (raportează, n.a.)

    1 TAB - incendiat.

    S-a spart blocada la Intercontinental.

    Au dat foc la maşini.(Ora) 00:45 - Mr. Carp transmite

    de la fabrica de chibrituri, coloane mari se duc pe Coşbuc spre Piaţa Unirii (Informaţia este importantă, deoarece dovedeşte că unele coloane de muncitori s-au mişcat foarte devreme in acea noapte, astfel că reacţia comandantului unic al represiunii, gen. Vasile Milea, poate fi corect inţeleasă din acest moment ca multiplicare a forţelor pentru a opri manifestanţii să ajungă in Centru, n.a.).

    (Ora) 00:48. R1 Mc a mai pregătit 7 Tc; R2 Mc - mai pregăteşte 3 TAB (In faţa informaţiei că din unele platforme industriale ale Capitalei se indreaptă spre Centru coloane de muncitori, ministrul Milea ordonă suplimentarea efectivelor de blindate!, n.a.).


(Ora) 01:00... (unităţile din dispozitiv işi verifică sau işi schimbă frecvenţele, n.a.).


(Ora) 01:20
- lt. col. Dumitru.

S-au intors de la Steagu Roşu 1500, scandează jos... (generalul Voinea nu avea curajul să scrie "Jos Ceauşescu!", aşa că punea puncte-puncte, n.a.), "Armata e cu noi" (...)

 

(Ora) 02:30 - Lt. col. Costache raportează:

    gurile de la Metrou sunt preluate de G.P.

    patrulele de miliţ. pe stradă.

    01:40-01:54 - s-a stins lumina stradală (ordinul a venit de la Comitetul Municipal de Partid pentru a nu se vedea cum este spălat săngele la Piaţa Universităţii cu maşinile de la salubritate, n.a.).

    aprox. 50% cetăţenii din blocuri nu dorm (luminile aprinse).

    grupuri de 5-6 intră in cartiere (informaţia se referă la micile nuclee desprinse din grupul de protestatari de la Inter care au hotărăt să se deplaseze in oraş pentru a mobiliza cetăţenii la revoltă, n.a).

    n s-a transmis la minister, la col. Popescu"4. (...)(Ora) 04:45. Lt. Col. Oană la Mărăşeşti (Rest. Budapesta)

    3 Tc

    2TAB

    1Au

    1 - 1300

    65 cadre+m.t. ( militari in termen).


Podul Şerban Vodă - Calea Vict(oria) Soc(ialismului).

    3 TAB

    60 m.t.

    1 Au


Minist(erul) Agr(iculturii) spre Rosetti

    2 TAB

    celelalte in dispoz. Aşa cum au fost


Col. Bărbulescu (Div. Inf.)

    Pantelimon, recunoaşt(ere).

    Sect. 4 - nimic

    Sect. 5 - nimic

    Sect. 2 - acolo s-au dus manif(estanţii)

    Grupuri in zona Pantelimon, 02.30 (...)

 


"(Ora) 07:05 - col. Constantinescu - ord. tov. ministru.

    oamenii din cazărmi pregătiţi.

    imbarc(are) pe maşini - 1UF (o unitate de foc) + Hrana rece 1 zi.

    Transmis mr. Carp + Handaric

    R(egimentul de) Gardă a plecat la ora 07:00

    au intrat cei 100 de la C(entrul de) I(nstrucţie) Tr. Rachete(Ora) 07:13 - cpt. Marin - a blocat Piaţa Palatului.(Ora) 07:37 - lt. col. Dumitru P. (Intreprinderile din Braşov, n.a.)
Steagu Roşu, Metrom, Hidromecanica, aprox. 3-4.000 se pregătesc (este vorba despre manifestanţi, n.a.)(Ora) 07:45 tov. ministru - R1Mc, 7 Tc, 215 m.t. (militari in termen) pleacă spre Turbomecanica - Armata Poporului.(Ora) 08:03 - tov. ministru.

    21 Tc. cu Ds.(desant) pe ele se deplasează Tărgovişte - Bucureşti - R.1 Tc.(Ora) 08:15 - a plecat R1 Tc (Regimentul 1 tancuri)"5. (...)"(Ora) 09:03. R.10 Mc. in mişcare cu tot ce are spre Bucureşti - transmite.

    Slobozia - Urziceni - linia de centură.

    R.2 Mc + R 22 Tc - intre Cons(iliul) de Stat şi C.C. - Piaţa Palatului.(Ora) 9:10 - Slobozia a plecat.(Ora) 9:15. - R.2 Mc. a plecat.

(In acest loc, pe caietul Documentar pentru ciorne, copertă roşie, apare o notaţie in plus): Olteniţei - mişcare - Centru Bv. Mărăşeşti - Piaţa Republicii.(Ora) 9:25 - R7Mc. - să fie pregătit pentru Ploieşti"6. (...)

"Gl. Eftimescu, 22.12.89, (ora) 09:54.

    Toate unităţile armatei execută num(ai) ord(inele) Cdt. Suprem. Toate U(nităţile) subord(onate) A1 (Armatei 1) din G(arnizoana) M(ihai) Bravu şi Tărgovişte se concentrează in Bucureşti in cazărmile din şos. Olteniţei.

    Unităţile...

    Raportez ce U. mai avem in cazărmi şi unde sunt"7 (Urmează raportul cu locaţia unităţilor, din care numai Regimentul 22 se intoarce, Regimentul 22 fiind cel care anunţase urcarea manifestanţilor pe tehnică, n.a.)"(Ora) 10:07. Col. Negrea.

    Rondoul - ind. MApN transmite: nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare - să se parlamenteze"8.

    (Este primul mesaj transmis la trupe de maiorul Tufan din ordinul gen. Victor Stănculescu, ca şi cum ordinul ar veni in continuare de la gen. Vasile Milea; acesta se impuşcase in jurul orei 09:35, n.a.)"(Ora) 10:11
- col(oana) de la IMGB - Ap. Patriei, imense - blocat la jumătatea distanţei, la 300 m. de Orăşelul Copiilor - lt. col.
Costache.(Ora) 10:30
Lt. col. Costache

    Pantelimon, Muncii, Socului, Căţelu, grupuri imense de la 23 Aug. - scandează.(Ora) 10:35 - c. amiral P. George şi col. Costin - să se parlamenteze cu demonstranţii la care să se spună că se retrag in cazarmă (al doilea ordin al gen. Victor Stănculescu transmis prin grupa de transmisiuni in numele gen. Milea, n.a.).(Ora) 10:40 - Toate unităţile parlamentează cu demonstranţii că se intorc in cazarmă.


(Ora) 11:15

    Strada Băceni - Obor, Dimitrov, Republicii, M. Eminescu, coloane.

    R7Mc. este solicitat să intervină, nu se aprobă".

    Notă: Incepănd cu ora 10:10, echipajele blindatelor din Centru incep deplasarea spre cazărmi, ca urmare a ordinului de ieşire din luptă dat de Stănculescu la ora 10:07, dar mişcarea lor este incetinită de urcarea manifestanţilor pe ele. La acea oră militarii nu ştiau de sinuciderea lui Vasile Milea. La ora 11:22, Documentarul comandantului Armatei 1 preciza: "TAB de la Piaţa Palatului să se retragă la intrările de la CC. Col. Costin: unit(ăţile) care sunt in apropiere de Sala Palatului să se retragă către intrările CC"9. Acest ordin preliminar, menit să asigure forţele cu care să fie pus in aplicare planul de evacuare terestru a soţilor Ceauşescu, nu a ajuns la trupe, din cauza faptului că echipa de transmisiuni din clădirea CC nu mai răspundea la alte comenzi decăt ale generalului Stănculescu. In consecinţă, la ora 11:52, comanda Armatei 1 ii cere colonelului Paul "să trimită pe cineva care este in oraş să anunţe TAB(-urile) din Piaţa Palatului să se retragă spre intrările din sediul CC". La ora 12:15 (la şase minute după evacuarea lui Nicolae Ceauşescu din clădirea CC al PCR) intervine insă ordinul generalului Constantinescu, de la minister, care comunica cu generalul Stănculescu: "retragerea unităţilor in cazărmi paşnică", iar la ora 12:43 acesta este completat cu indicaţia "să se poarte discuţii cu cetăţenii că armata nu trage in popor, că nu are nimic cu ei şi să-i lase in pace".1. Acest Comunicat este confundat frecvent cu Decretul pentru declararea stării de necesitate in intreaga ţară, decret care nu a mai fost redactat şi nici difuzat public; se face o confuzie şi intre acest Comunicat şi Decretul pentru declararea stării de necesitate in judeşul Timiş, din 20 decembrie 1989, publicat in presa din 21 decembrie 1989.

De asemenea, se modifică frecvent ora de difuzare a Comunicatului din 10.59 in 10.00, pentru a se acredita teza că militarii au fraternizat cu manifestanţii la auzul veştii sinuciderii lui Vasile Milea şi pentru a anula acţiunea de lovitură militară a gen. Victor Stănculescu.

Comunicatul lui Ceauşescu din dimineaţa de 22

Comunicatul a fost dictat de Nicolae Ceauşescu in cabinetul său consilierilor Secţiei de Presă a CC al PCR (Nicolae Mitea, Eugen Florescu) şi preşedintelui Radioteleviziunii, Petre Constantin. Acesta l-a transmis prin telefon crainicului George Marinescu de la Televiziune. Secţia de presă l-a transmis şi la Radiodifuziune, aşa cum a fost notat de consilieri, de unde provin şi diferenţele de text.

 

Televiziunea Romănă. Ora 10:59. COMUNICAT

In Bucureşti şi in intreaga ţară, muncitorii să apere tot ceea ce s-a realizat, suveranitatea şi independenţa ţării. Informăm că ministrul forţelor armate a acţionat ca trădător impotriva independenţei şi suveranităţii Romăniei şi, dăndu-şi seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel către toţi cei care-şi iubesc ţara şi poporul să acţioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oricărui trădător.


Toate zvonurile şi minciunile au fost dirijate in strănsă legătură cu trădătorii de ţară şi cu cercurile imperialiste de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări, a spus minciuni şi a informat fals in legătură cu situaţia din ţară.
Apelăm la clasa muncitoare, ţărănime şi intelectualitate, la intregul popor, de a acţiona cu inaltă răspundere pentru a intări ordinea şi liniştea. Problemele noastre să le rezolvăm in strănsă unitate, fără vreun amestec din afară. Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independenţa şi integritatea Romăniei socialiste1.

Radiodifuziunea Romănă "in jurul orei 11:00". COMUNICAT

Informăm că ministrul forţelor armate a acţionat ca un trădător impotriva independenţei şi suveranităţii Romăniei şi, dăndu-şi seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel la toţi cei care-şi iubesc ţara şi poporul să acţioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oricăror trădători. Toate zvonurile şi minciunile au fost dirijate, in strănsă legătură cu trădătorii din ţară şi cu cercurile imperialiste, de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări şi a spus minciuni şi a informat fals in legătură cu situaţia din ţară, nespunănd nimic despre crimele şi distrugerile de la Timişoara. Apelăm la clasa muncitoare, ţărănime şi intelectualitate, la intregul popor, de a acţiona cu inaltă răspundere pentru a introduce ordinea şi liniştea! Problemele noastre să le rezolvăm in strănsă unitate, fără nici un amestec din afară! Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independenţa şi integritatea Romăniei!

 

    Documentele Revoluţiei Prima proclamaţie a Revoluţiei Ordinul ministrului Apărării Naţionale din 17 decembrie 1989 A doua proclamaţie a Revoluţiei Lista negociatorilor timişoreni la intălnirea cu Dăscălescu Lista negociatorilor timişoreni la intălnirea cu Dăscălescu