La impertinenta unora (gen Caramitru), raspunsul cuvenit
„Participarea mea la Revolutie a fost un fapt de istorie pe care nu-l poate contesta nimeni“
Ion Iliescu, în exclusivitate pentru „Dimineata“
„Declaratia impertinenta a domnului Caramitru, care îndrazneste sa-mi conteste pâna si participarea la Revolutia din decembrie 1989, nici nu doresc sa comentez. Este inutil.
Revolutia Româna din decembrie 1989 a constituit un punct de cotitura în istoria tarii, care a marcat prabusirea vechiului sistem totalitar comunist si deschiderea caii spre instaurarea unei societati libere, democratice si a statului de drept. Ea a fost opera poporului român, nu rezultatul vreunui complot sau lovituri de palat si s-a înscris într-un proces mai amplu, la scara internationala, de prabusire a sistemelor totalitare din centrul si estul Europei.
Nu perceptiile si parerile subiective ale unora - mai mult sau mai putin legati de ceea ce s-a petrecut în acele zile fierbinti - si nici interese politice partizane conteaza în aprecierea esentei Revolutiei Române si a celor ce au participat nemijlocit la înfaptuirea ei.
Nu pot fi înlaturate din istorie si din memoria oamenilor nici evenimente si fapte traite, nici oamenii care s-au jertfit, nici cei ce si-au asumat riscuri si raspunderi pentru a evita haosul, anarhia sau chiar razboiul civil si a asigura stabilitatea tarii si intrarea în normalitate.
În ce priveste prevederile Legii 42, referitoare la cinstirea eroilor si a participantilor la Revolutie, ca si la unele facilitati si înlesniri - eu am spus, nu o data, ca, în primul rând, trebuie avuti în vedere cei ce au avut de suferit, ranitii în Revolutie, familiile (parinti si copii) care se aflau în întretinerea celor cazuti în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie.
Sunt de acord sa se verifice atent si sa se înlature exagerarile în privinta unor înlesniri sau privilegii acordate celor ce au participat la Revolutie - punct de vedere împartasit de multe asociatii de revolutionari. Dar acest lucru trebuie facut cu obiectivitate, cu respectarea adevarului, evitându-se pozitiile subiective si partizane.
Eu am considerat ca e moral ca demnitarii de stat, inclusiv parlamentarii, si cei cu venituri mari sa nu beneficieze de scutiri de impozite sau de alte privilegii. Am dorit sa ofer si un exemplu personal, refuzând sa ma prevalez de calitatea de participant la Revolutie, pentru a solicita vreun avantaj material.
În ce priveste participarea mea la Revolutia Româna, nu este nevoie de certificarea sau confirmarea cuiva. Ea este un fapt de istorie pe care nu-l poate contesta nimeni si a fost perceput si apreciat, ca atare, la vremea respectiva, de poporul român.“