Cititorii in dialog cu Marian Munteanu

Continuam astazi sa publicam fragmente din cele mai interesante scrisori primite de la cititori in urma serialului "Revolutie si restauratie", semnat de Marian Munteanu. Facem precizarea ca atat intrebarile si nelamuririle cat si obiectiile si criticile privind acest serial isi vor gasi raspunsurile in mod firesc in episoadele urmatoare.

In Romania totul se petrece prin aranjamente de culise si de interese

Va cunosc foarte bine o data cu zilele fierbinti ale, asa cum se zice, "lovilutiei". Dupa cum am constat, viata dumneavoastra s-a schimbat foarte mult in toti acesti ani si, cu siguranta, ati castigat foarte multa experienta profesionala si politica. Citesc cu foarte mare interes serialul din ziarul ZIUA si doresc sa va felicit calduros pentru foarte multe probleme interesante spuse in acest serial. Totul este bine spus in aceste articole dar, dupa parerea mea, efectul lor va fi minim sau, cu siguranta, neluat de nimeni in seama. Aceasta pentru ca, incepand chiar cu 1989, in Romania totul se petrece prin aranjamente de culise si de interese. Sunt un profesor universitar de matematica aproape de pensie si ma doare sufletul sa vad, cum foarte bine spuneti, ca Romania nu mai are elite in nici un domeniu, cultural, stiintific etc. Toti cei care, inainte de 1989, n-au fost buni la nimic si nu s-au putut realiza, brusc s-au trezit mari "personalitati" pentru simplul motiv ca au stiut sa se bage in fata. Intre ei sunt, si in cultura si in stiinta, foarte multi securisti. Cred ca serialul ar avea un efect mai mare daca v-ati referi concret si la niste nume de pseudo-elite existente aproape peste tot. Desigur, nu este usor. Astept cu nerabdare sa citesc si urmatoarele seriale.

Mai scrie

Prof. univ. dr. Ioan POP

Salut. Sunt un roman din Canada si as vrea sa citesc toata seria de articole care au aparut si or sa apara. Imi place ce scrii si cred ca ai dreptate. Mai scrie.

Valentin PUTINELU

Tot ce spuneti in legatura cu pseudo-elita este adevarat

Imi plac mult articolele pe care le publicati in ziarul ZIUA si apreciez in mod deosebit ultimul intitulat "Pseudo-elita" din 31 decembrie 2001. Sunt un om in varsta, veteran de razboi, am doua facultati si un doctorat, sunt pensionar, am fost magistrat toata viata, traiesc in Canada. Tot ce spuneti in legatura cu pseudo-elita este adevarat si complet incat eu nu mai am ce adauga. Ati facut o analiza realista a cauzelor pentru care nici o guvernare de pana acum nu a realizat nimic notabil in afara de averi si capatuieli. As dori sa abordati cu tot curajul acest aspect. Care credeti ca ar fi solutia, daca nici democratia de pana acum, nici FSN, nici CDR, nici ai lui Iliescu, nici ai lui Constantinescu, adica nimeni in 12 ani nu a facut nimic. Credeti ca exista sanse ca viitoarele guvernari rotite prin alegeri democratice sa fie mai altfel decat cele trecute? Credeti cumva ca Romania este apta acum pentru democratie? Nu cumva singura solutie la ora asta a ramas dictatura militara pe timp limitat dupa care sa se dea romanilor democratia cu lingurita, nu toata odata?

Dr. Tudor BOGDAN - Montreal

Problema elitelor neamului romanesc

Am inceput sa urmaresc cu atentie seria de articole scrise de catre dumneavoastra sub titulatura "Revolutie si Restauratie". Trebuie sa recunosc ca, la inceput, am considerat acest ciclu de articole ca fiind o noua incercare de manipulare in scopul obtinerii unei noi imagini de catre un om care a pierdut o campanie electorala. Pe parcurs am apreciat o parte din analiza pe care o faceti privind evolutia societatii romanesti post '89 indeosebi cea cu privire la elitele noastre.

Elitele unei natiuni sunt baza pe care natiunea respectiva se poate manifesta in concertul mondial. Nu exista natiuni fara elite dar, cu siguranta, exista natiuni care au un procent scazut de oameni de valoare. Cred, in ciuda celor afirmate de dumneavoastra, ca aceasta este situatia in Romania de azi. Eu nu cred ca avem procentul de valori necesar sustinerii vietii normale a acestui neam. Ma simt dator sa incerc sa justific aceasta realitate, care dupa parerea mea, sta la baza neimplinirilor societatii romanesti.

1. Elita neamului romanesc a fost distrusa intr-o proportie semnificativa de catre puterea ce s-a instaurat in 1945. Cei ce nu au ingrasat pamantul romanesc si-au aflat scapare pe drumul exilului.

2. O data cu acest fenomen s-a instaurat prolecultismul si s-a creat o pseudoelita formata din cele mai nesemnificative elemente ale acestui neam. Aceasta pseudoelita a dat nastere generatiilor crescute cu cheia de la apartament la gat, o alta forma de pseudoelite, dar de aceasta data legiferata de ceea ce Conu Iancu zicea - "in acest oras de gogomani, unde eu sunt cel dintai".

3. Cei aparuti dupa '89 se incadreaza in linii mari in caracterizarea facuta de dumneavoastra. Eu personal cred ca sunt o gasca de vagabonzi politici tineri sau batrani care fac politica procentelor pe un colt de masa intr-un birou insalubru moral.

4. Daca in Romania ar exista azi valori, acestea nu ar putea sta nepasatori. Ar lupta tocmai pe taramul politic. Cei ce se ascund in dosul a tot felul de argumente de acest tip nu sunt valori, domnule Munteanu. Un om care are o anumita valoare nu poate sta nepasator la distrugerea esentelor neamului din care face parte.

5. Avem in acest moment in Romania probabil ca cea mai buna generatie de tineri din 1920 incoace. Acestei generatii si lipsesc insa valori la care sa se raporteze, valori care sa creeze idealuri si prin care aceasta generatie sa se poata manifesta. Cine sunt vinovati de aceasta situatie? Eu cred ca noi, cei de peste 40 de ani.

6. Se face tapaj de plecarea tinerilor romani in strainatate. Eu personal cred ca este foarte bine ca pleaca pentru ca numai in felul acesta vor putea intelege viata, vor acumula o experienta democratica serioasa si isi vor realiza o bunastare materiala necesara.

Ioan GABOR

Am citit ce scrii. Parca esti cu PSD acum, chiar cu Iliescu? Cu pseudo-elita, adica.

Anonim

Capitalismul "bananier" romanesc

Remarcabila analiza asupra pseudo-elitei romanesti. Exceleaza prin precizia cu care localizeaza tumoarea maligna a societatii romanesti post decembriste, relevand foarte clar totodata, cauza functionarii atipice a democratiei in Romania si aspectul mai degraba "bananier" al capitalismului romanesc. Nici nu ar putea fi altfel, atata timp cat bogatia privata creata in Romania prin frauda de catre exponentii pseudo-elitei, s-a reprodus in exclusivitate aproape, numai intr-un lux costisitor, vulgar si insultator, a carui unica ratiune de a fi, este punerea in evidenta cat mai socant cu putinta, a saraciei majoritatii romanilor. Creatorul de bogatie roman, un pseudo-creator de fapt, devine in acest mod, un multiplicator de saracie si izvor de tensiuni sociale. Un anticapitalist si antieuropean de cea mai pura esenta, a carui influenta in luarea deciziilor cruciale privind viitorul Romaniei, va afecta in mod grav interesele romanesti pe termen mediu si lung.

Radu ILICEA

Avem noroc daca nu ajungem la colaps financiar

Domnule Marian Munteanu, am citit articolul dvs. despre pseudo-elite si doresc sa va raspund. Pai bine domnule, asa le zice acum, pseudo-elite? Eu credeam ca le zice securisti, domnule. Chiar credeti ca niste mediocri oarecare puteau infiinta mii de firme capuse care sa faca miliarde de dolari pe spatele statului roman? Chiar credeti ca oricine putea lua imprumuturi de sute de milioane de dolari de la banci de stat si sa nu le mai dea inapoi? Eventual le puteti spune pseudo-taranisti, sau pseudo-liberali, sau pseudo-socialisti. De fapt, ei nu au infiltrat partidele, ci pur si simplu le-au infiintat, bineinteles folosind si oameni integri care sa fie scosi in fata in campania electorala. Dupa parerea mea, nu numai ca nu aveti nici o sansa sa faceti ceva, dar avem mare noroc daca in urmatorii doi ani nu ajungem la colaps financiar, urmat probabil de dictatura militara.

Ion SUCIU