Marti 18 Noiembrie 2003


Lista ramane deschisa...

Au mai aparut doua "lichele"


Conform lui Ion Iliescu, cine solicita redeschiderea dosarului Ô89 pentru a afla in sfarsit adevarul despre revolutie, numele teroristilor, ce a insemnat Securitatea ca politie politica si care este dimensiunea retelei fostilor ofiteri de Securitate ce se ascund in spatele PRM, sau chiar scoaterea in afara legii a PRM (dupa cum a propus Cozmin Gusa), este o lichea. Iata ca ne indreptam spre o colectie de "lichele": Bukovski si I.C. Dragan.

Vladimir Bukovski a afirmat la Brasov: "Moscova a "nceput operatiunile din `89 pentru a schimba puterea si "n Romania. Revolutiile din Europa de Est au "nceput ca o operatiune sovietica a KGB-ului. La sfarsitul anului 1988 s-a cerut pregatirea unei operatiuni privind schimbarea regimurilor din Europa de Est. Aproximativ jumatate din liderii politici aflati la putere "n tarile foste comuniste sunt fosti agenti KGB. Moscova a "nceput operatiunile din Ô89 pentru a schimba puterea si "n Romania si "n tot ce s-a petrecut "n aceea perioada "n Europa de Est. Si "n Romania liderii revoltiei au fost infiltrati "n agentura sovietica, care era dirijata sa schimbe regimul ceausist".
"In 1989 consider ca nu a avut loc o revolutie, ci o lovitura de stat pentru inlaturarea presedintelui Ceausescu si a regimului comunist cu consecintele de rigoare. Istoria va demonstra ceea ce nu mai e de demonstrat: adevarul", a declarat presei si I.C. Dragan. Lasam lista deschisa, mai ales ca tot se apropie decembrie, cand se implinesc 14 ani de la revolutie...

Ca sa nu dea explicatii, au hotarat sa fuga de ziaristi

Aflati in situatia de a raspunde la probleme delicate si iritati de intrebarile incomode ale presei, liderii PSD au hotarat ieri ca pur si simplu sa nu mai tina briefingul saptamanal de la finalul Delegatiei Permanente. In acest fel, sefii PSD au evitat sa raspunda ziaristilor la doua subiecte. Primul - declaratiile incendiare ale disidentului rus Vladimir Bukovski. De asemenea, liderii PSD trebuiau sa explice declaratiile amenintatoare ale lui Dan Matei Agathon la adresa afaceristilor, indemnati sa se hotarasca odata si sa nu mai sponsorizeze "sapte partide".

PSD - intre comunicat despre domnul Nastase si mesaje pe Internet

La fel ca si in cazul altor partide, la finalul sedintei organismului de conducere, in cazul de fata Delegatia Permanenta, liderii PSD prezentau temele discutate in cadrul unei conferinte de presa. De mai multa vreme insa seful PSD, Adrian Nastase, era extrem de nervos. Motivul: ca in aproape orice tara din lume, poate cu exceptia Burkinei Fasso, ziaristii isi permit sa ii acosteze separat pe liderii partidului. Saptamana trecuta Adrian Nastase s-a enervat cand a fost acostat pe scari. "De ce trebuie sa ma intalnesc mereu cu presa aici? Spuneti-le sa vina numai martea", ar fi zis Nastase saptamana trecuta. Nemultumirea liderilor PSD era legata de faptul ca presa nu preia orbeste temele lansate dupa Delegatia Permanenta.
Ieri urma sa fie un nou examen greu, mai ales din cauza celor doua teme delicate. Iar redactiile primisera un comunicat prin care ziaristii erau invitati la conferinta de presa luni, dupa Delegatia Permanenta. Au asteptat insa peste doua ore, dar liderii partidului au plecat fara a rosti o vorba iar cu ziaristii a ramas purtatorul de cuvant Bogdan Niculescu Duvaz. Acesta i-a anuntat pe gazetari ca s-a hotarat sa nu se mai tina briefingul de dupa Delegatia Permanenta pe motiv ca "temele discutate luni sunt redundante cu cele de marti" (cand are partidul conferinta de presa saptamanala). Gazetarilor li s-a promis ca vor primi un comunicat de presa, ceea ce s-a si intamplat dupa aproape alte doua ore. Daca e sa citesti comunicatul, nimic despre declaratiile incendiare ale lui Bukovski si nimic despre amenintarile lui Agathon la adresa oamenilor de afaceri. In schimb fraze demne de ziarul Pravda: "Presedintele PSD, domnul Adrian Nastase, a facut o informare privind vizita efectuata saptamana trecuta in judetul Valcea. Astfel, au fost evaluate atat activitatea organizatiei locale a PSD, cat si starea economica a judetului, inclusiv cum a reiesit aceasta din discutiile purtate cu cetatenii".
Plin de barbatie, Dan Matei Agathon a reactionat indirect la problema banilor pentru partid. El a afisat un comunicat pe site-ul PSD in care il ataca pe purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, pentru ca liberalii au cerut o ancheta a Parchetului General deoarece PSD a incalcat legea partidelor: "Eu nu o sa ma cobor la nivelul domnului Nicolaescu, avand in vedere ca maximul de performanta al domniei sale l-a reprezentat pozitia de economist in Ministerul Turismului, pe care eu l-am condus sapte ani, timp de doua mandate" sau "Il sfatuiesc sa-si ia un avocat foarte bun pentru ca s-ar putea sa planga atunci cand va vedea caseta cu declaratiile mele. In rest, ii doresc multa sanatate, pentru ca se pare ca are nevoie".

Temele de scandal, minimalizate de pesedisti
Singurul dispus sa comenteze declaratiile lui Bukovski a fost Ion Solcanu, liderul grupului din Senat. El a pretins ca agentii sovietici aflati in Romania luptau de fapt impotriva revolutiei. "Sigur, este si normal ca agenti ai KGB sa fi participat la revolutia de la 1989, este un lucru deja cunoscut, nu este o noutate, se stia ca in Romania au fost multi agenti ai KGB. Pai cine credeti ca au fost cei care s-au deplasat inspre Timisoara pentru a inabusi revolutia?", este interpretarea data de Solcanu.
Liderii PSD au incercat sa ocoleasca subiectul legat de presiunile asupra afaceristilor, vorbind doar despre banii pe care ar trebui sa-i dea membrii de partid. "Este o gluma, eu trebuie sa-mi platesc functia pentru ca sunt vicepresedinte la partid. Nu s-a discutat asa ceva in partid, este doar parerea lui Dan Matei Agathon" , a spus Ion Solcanu. "Nu s-a discutat la nivelul conducerii propunerea lui Agathon. Seful i-a tras chiar un cap in gura", zice Sorin Oprescu. "Nu se poate, domnule, noi discutam la partid una, alta si in presa uite ce apare", ar fi zis Nastase, potrivit aceluiasi Oprescu, ca o motivatie a sistarii conferintelor de dupa Delegatia Permanenta.

Un articol de Romulus Georgescu, Costel Oprea