PROCES Dupa ce Curtea de Apel Brasov a hotarat rejudecarea cazului Dorin Lazar Maior - Bancorex, AVAB nu se lasa mai prejos

Ordonanta prezidentiala contra decizie judecatoreasca
in dosarul deputatului Maior

Dosarul in care este implicat deputatul Dorin Lazar Maior, acuzat pentru un prejudiciu de 750.000 de dolari, a fost trimis spre rejudecare catre Tribunalul Brasov, decizia fiind luata de magistratii de la Curtea de Apel dupa ce deputatul a facut recurs. In timp ce deputatul se bucura ca sechestrul pus pe bunurile sale a fost ridicat, AVAB, care trebuie sa-si recupereze banii, cere ordonanta prezidentiala de urgenta pentru mentinerea sechestrului.
Toata povestea a inceput in 1996, cand, fiind administrator al SC Iazoo Impex SRL, Maior a luat de la Bancorex doua credite, de 1,8 miliarde lei si 1,3 milioane marci germane. Pentru ca nu avea cu ce sa le garanteze, in afara de un teren de 5000 mp la Ghimbav - primit ca „revolutionar“ -, el si-a convins cativa cunoscuti sa-l gireze cu alte cateva terenuri. Din creditul acordat, Bancorex nu si-a mai recuperat nici un ban, iar datoria a fost preluata de AVAB, care a deschis un proces si a trecut la executarea girantilor, pentru a mai recupera ceva din paguba. Curtea de Apel Brasov a judecat, joi, recursul inaintat de Maior, Cristina Albert si asociatii acestora impotriva masurii de sechestru pus pe bunurile lor personale, recurs ce a fost admis, prin Decizia 980/2003.
In egala masura, AVAB a contestat decizia anterioara, neconsiderand-o suficient de satisfacatoare, dar recursul a fost respins. Astfel, dosarul a fost trimis spre rejudecare Tribunalului Brasov. „Curtea a dispus casarea cu trimitere, asta inseamna ca procesul se va rejudeca, iar AVAB va trebui sa furnizeze alte probe in instanta. Daca se va dovedi ceva, cei acuzati vor raspunde cu patrimoniul personal“, ne-a declarat Octavian Draghici, presedintele Curtii de Apel Brasov.
Pana la rejudecare, AVAB are totusi o posibilitate de interventie. „Exista posibilitatea legala de a se solicita sechestru pe bunurile celor acuzati, prin intermediul unei ordonante prezidentiale de urgenta“, a mai spus Octavian Draghici. De altfel, conform unui comunicat de presa al AVAB, este si procedura pe care institutia o va urma.
In ceea ce-l priveste pe controversatul revolutionar si deputat Dorin Lazar Maior, care nu este pentru prima oara in atentia justitiei, el isi afirma sus si tare nevinovatia. „Am spus de la inceput ca este o greseala judiciara. Sunt sigur ca totul mi-a fost inscenat. Voi depune o plangere penala impotriva celor care m-au tarat in acest proces“, a declarat el. Deputatul sustine ca a castigat recursul pe drept, pentru ca procesul instrumentat lui si asociatilor lui nu avea, de fapt, nici o baza. „Nu se poate lua o hotarare pe baza unui simplu raport al lichidatorului, iar alte probe si martori ei nu au prezentat in instanta“, a mai spus Maior. El mai invoca existenta unei hotarari prin care administratorii au fost exonerati de raspundere, despre care, insa, Curtea de Apel declara ca nu exista.

Bogdan Perdivara