Curtea Suprema le-a asigurat "generalilor mortii" o alta vara linistita

Dosarul Timisoara amanat din nou

Judecarea recursului in anulare pentru dosarul "Timisoara '89" s-a amanat pentru a treia oara * Magistratii CSJ au pus aceeasi placa: nu s-a indeplinit procedura de citare cu partile civile * Desfigurat de oboseala, un revolutionar in carja a comentat scurt scandaloasa amanare: "Mi-e scarba!"

Politizarea Curtii Supreme de Justitie, despre care vorbea presedintele Paul Florea intr-o intalnire cu ziaristii, incepe sa-si arate coltii. Dezbaterile pe marginea recursului in anulare promovat, in urma cu doi ani, in favoarea generalilor (r) Victor Stanculescu si Mihai Chitac in dosarul "Timisoara '89", au fost amanate pentru a treia oara consecutiv. De data aceasta, Sectiile reunite ale Curtii Supreme de Justitie au bifat data de 20 octombrie in calendarul sedintelor de judecata. Pe aceeasi "carte", cauza - in care exista o sentinta de condamnare definitiva, dar suspendata sine die, gratie "milosteniei" procurorului general Joita Tanase - a fost amanata din august 2002 si pana astazi. Instanta a invocat ca motiv, termen de termen, faptul ca nu s-a putut indeplini procedura de citare cu cele 402 de parti civile cuprinse in actele de la dosar. Cu alte cuvinte, agentii procedurali ai CSJ n-au avut suficient timp ca, in peste 21 de luni, sa instiinteze victimele represiunii sangeroase din decembrie '89 de la Timisoara despre rejudecarea "calailor" lor.

Revolutionarii Timisoarei, plimbati degeaba pe drumuri

Condamnati fiecare la cate 15 ani de inchisoare, cei doi inculpati au comparut ieri dimineata in fata instantei sfidatori, imbracati "la patru ace" cu o cohorta de avocati langa ei. In schimb, partile civile, in majoritate din Timisoara, n-au mai avut nici puterea sa conteste decizia de amanare, pe care au primit-o cu amaraciune. "Am calatorit cu trenul 12 ore, pentru ca in cinci minute sa mi se spuna "Du-te acasa!". Mi-e scarba! Si nu sunt singurul. In situatia mea se mai gasesc cateva zeci de persoane. Este a treia oara cand vin la Bucuresti si suntem tratati sub demnitatea umana", ne-a declarat unul dintre revolutionarii Timisoarei, care se sprijinea intr-o carja. Amanarea pana la toamna a acestui dosar arata ca Justitia nu mai are preocuparea de a-i pedepsi pe adevaratii vinovati pentru crimele din decembrie '89, imprejurare in care generalii (r) Victor Stanculescu si Mihai Chitac nu-si vor mai primi, probabil, condamnarea finala decat post-mortem.

Adrian ARTENE