Liderii Revolutiei, infiltrati de KGB


Bukovski vorbeste despre ’89

Disidentul rus Vladimir Bukovski a fãcut ieri vâlvã la Brasov, în cadrul lucrãrilor simpozionului international „Miscãri si actiuni disidente în perioada comunismului târziu”. El spune cã Moscova s-a implicat direct în Revolutia din decembrie 1989.


Vladimir Bukovski a declarat la Brasov, citat de Mediafax: „Revolutiile din Europa de Est au început ca o operatiune sovieticã a KGB-ului. La sfârsitul anului 1988 s-a cerut pregãtirea unei operatiuni privind schimbarea regimurilor din Europa de Est. Aproximativ jumãtate dintre liderii politici aflati la putere în tãrile fost comuniste sunt fosti agenti KGB. Moscova a început operatiunile din ’89 pentru a schimba puterea si în România si în tot ce s-a petrecut în acea perioadã în Europa de Est. Si în România, liderii Revolutiei au fost infiltrati de agentura sovieticã, care era dirijatã sã schimbe regimul ceausist”.

O viatã pentru o idee

Disidentul si scriitorul rus Vladimir Bukovski este nãscut în 1942. El a intrat în contradictie cu regimul sovietic încã de la 16 ani, când a fost pentru prima datã retinut de KGB pentru „activitãti subversive”. În 1961 a fost exclus din facultate, unde studia neurofiziologia.

În 1963 a fost arestat de KGB pentru confectionarea de manifeste antisovietice si pentru rãspândirea de literaturã interzisã. A fost închis într-un azil psihiatric si trimis în lagãre de muncã.

Monedã de schimb

La insistentele mediilor occidentale, în 1976, Moscova a fost de acord sã-l lase pe Bukovski sã plece din tarã, la schimb cu eliberarea cu Luis Corvalan, liderul Partidului Comunist din Chile. În exil a dus o campanie sustinutã de convingere a Occidentului asupra caracterului criminal al regimurilor comuniste.
Popas de suflet

B

ukovski este stabilit în Anglia, unde si-a continuat studiile, la Cambridge si la Standford, în Statele Unite. Acum locuieste în Anglia. Unul dintre popasurile de suflet ale lui Bukosvski a fost Memorialul de la Sighet. Disidentul rus este un obisnuit al Scolii de Varã a Memorialului. El a si lansat un volum, intitulat sugestiv „Bukovsvki la Sighet”. Aceeasi vâlvã a creat-o în România si anul trecut, pe 4 iulie, când a conferentiat la Colegiul Noua Europã, la invitatia British Council. El a dezvoltat atunci, cu argumente greu de combãtut, ideea supravietuirii comunismului în diversele forme luate de tranzitie. (Magda Colgiu)