VIP in Banat - Euprocopita.JPG

1-15 februarie 2003

 

O ştire veche, prezentată drept nouă:

Dispariţia actelor din arhiva SSPR

 

 

            Ziarul "Ziua" din 9 ianuarie 2003 (articolul "Revoluţionarii ciolanului"), cīt şi "Adevărul" din 10 ianuarie 2003 (articolul "Preşedintele Iliescu le dă peste mīnă revoluţionarilor profitori") fac o dezvăluire senzaţională: din arhiva SSPR (subsecretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor), au dispărut o mulţime de acte pe baza cărora s-au eliberat certificatele de revoluţionar! Ştirea a fost anunţată recent şi de consilierul prezidenţial Dan Iosif la o emisiune a lui Florin Călinescu de la Tele7abc. Dan Iosif a subliniat curajul lui Cuteanu, noul şef al SSPR, care a făcut această dezvăluire.

            Pentru ziariştii neştiutori, care se lasă manipulaţi de oamenii politici care, după ce au promulgat Legea 42 declanşīnd inflaţia de certificate de revoluţionar īncearcă să-şi creeze o imagine publică de persoane care vor să facă ordine īn domeniu, amintim un lucru: dispariţia unor acte din arhiva SSPR a fost anunţată public īncă din 1994. Astfel, īn ziarul "Timişoara" din 20 decembrie 1994, revoluţionarul timişorean Tudorin Burlacu, pe atunci membru īn Biroul Permanent al Comisiei parlamentare pentru legea 42, declara ziaristului Ioan Crişan: "La ultima şedinţă a Comisiei din luna iunie, īnainte de vacanţa parlamentară, am aflat că dosarele au dispărut. Ca urmare a proastei organizări a activităţii comisiei, datorate doamnei Marcu Frunzulică, am solicitat reorganizarea Comisiei, dorind să preluăm arhiva. După două luni de tergiversare am reuşit să preluăm arhiva, schimbīndu-ne totodată sediul. Trecīnd la sortarea dosarelor, am constatat că dosarele Timişoarei au dispărut!".

            Tot despre dispariţia dosarelor a vorbit şi fostul senator PNŢCD Vasile Vetişanu, preşedinte pe atunci al Comisiei pentru Legea 42, īn interviul intitulat "Documentele comisiei parlamentare pentru aplicarea Legii 42 - secţiunea 1991-1992 rămīn necunoscute" acordat Marianei Cernicova din "Realitatea Bănăţeană" din 4 octombrie 1995: "Din păcate, nu ne putem ocupa de punerea la punct a arhivei comisiei, cu stenogramele lucrărilor de atunci, īntrucīt acestea nu au fost predate de fosta secretară a comisiei, doamna Marcu Frunzulică. Noi am sesizat Parchetul General, Ministerul de Interne, Procuratura, dar nu s-a luat nici o măsură. S-a spus că persoana respectivă nu poate fi găsită! E īngrijorător, chiar incredibil! Şi tocmai asta este cauza atītor probleme ridicate īn jurul beneficiarilor Legii 42, pentru că īncercările de verificare se lovesc, cel mai adesea, de absenţa arhivei de referinţă".

            Salutăm dorinţa preşedintelui Iliescu de a se verifica certificatele de revoluţionar. Dar e bine de amintit că dispariţia arhivei, cīt şi ineficienţa Parchetului de a verifica aceasta, tot pe timpul preşedinţiei lui Iliescu s-a īntīmplat.

 

("VIP īn Banat - Eurocopita" 1-15 februarie 2003)

 

            Notă: Ultima frază nu a fost publicată īn ziar.

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mmioc/libpol/docs/37sspr.htm