EVENIMENT - Miercuri, 28 iulie 2004
Iliescu, produsul rezervei de cadre Gorbaciov
In anul 1986, cu mai mult de trei ani inainte de lovitura de stat care a avut loc in Romania in decembrie 1989, prestigioasa revista americana TIME prevedea inlocuirea dictatorului Nicolae Ceausescu cu fostul activist de partid Ion Iliescu. Intr-un articol remarcabil publicat la 28 aprilie 1986 sub titlul "Batranii comunismului", TIME analizeaza diferentele dintre liderul sovietic Mihail Gorbaciov si restul liderilor statelor comuniste din Europa de Est, explicand planul lui Gorbaciov de "intinerire" a conducerii partidelor comuniste din regiune. Semnatarul articolului, Frederick Painton, analizeaza solicitarea de reforma lansata de Gorbaciov si felul in care a fost receptionata aceasta de catre fiecare lider est-european - Erich Honecker (Germania de Est), Gustav Husak (Cehoslovacia), Nicolae Ceausescu (Romania), Todor Jivkov (Bulgaria) si Wojciech Jaruzelski (Polonia). In urma acestei analize, expertul TIME estimeaza ca unii din acesti lideri ai partidelor comuniste vor fi inlocuiti in viitorul apropiat de catre Moscova. "Chiar daca Gorbaciov nu forteaza debarcarea vechilor lideri, varsta si starea de sanatate a acestora sugereaza ca ar putea avea loc o schimbare curand si brusc in aceste tari", nota TIME in 1986. Mai mult decat atat, revista americana a reusit chiar sa il identifice pe succesorul lui Ceausescu la conducerea Romaniei: Ion Iliescu. Pe acesta TIME il incadreaza in grupul de "viitori lideri" din cadrul partidului comunist pe care Gorbaciov ii cauta pentru schimbarea vechii garzi comuniste, numindu-l "protejatul lui Gorbaciov".
Predictia pe care o face revista americana este deosebit de precisa. Astfel, TIME reuseste sa anticipeze si faptul ca Ion Iliescu si sistemul promovat ulterior de acesta au facut tot ce au putut pentru prelungirea tranzitiei de la comunism la democratie in Romania: "Simpla instalare a unei noi echipe de lideri mai tineri nu va insemna in mod obligatoriu o schimbare reala in Europa de Est. (...) E de asteptat ca inovatia sa continue sa fie intampinata cu raceala in estul Europei."
Va prezentam integral articolul publicat de TIME in 1986. Intertitlurile apartin redactiei. (D.E.)
Mesajul lui Gorbaciov nu era unul "zambitor"
Zambitor si afabil. Mihail Gorbaciov a ajuns saptamana trecuta in Germania de Est. Iesind din avionul Aeroflot Il-62, liderul sovietic, urmat de sotia sa Raisa, a afisat zambetul sau prietenos in timp ce il saluta pe seful partidului (comunist, n. red.) est-german, Erich Honecker, imbratisandu-l si sarutandu-l pe amandoi obrajii. Gorbaciov a venit in Berlinul de Est pentru a participa la Congresul Partidului Comunist al Germaniei de Est.
Totusi, mesajul pe care Gorbaciov l-a adus cu el nu era unul "zambitor". Scopul vizitei sale era cresterea, in secret, a influentei Moscovei asupra aliatilor din Pactul de la Varsovia. De la Polonia la Ungaria, Europa de Est era chemata sa se alature intentiei Uniunii Sovietice de a preveni o prabusire chiar si mai disperata a economiilor blocului comunist in fata economiilor Occidentului. Intr-un discurs de 40 de minute in fata celor 2600 de delegati in modernul Palat al Republicii din Berlinul de Est, Gorbaciov le-a solicitat aliatilor sai sa aplice schimbari economice si tehnologice rapide prin intensificarea cooperarii "la o cu totul alta magnitudine". "Atractia si puterea socialismului in arena internationala vor depinde de acest lucru intr-un mod decisiv", a declarat el.
In timpul indelungatei ere crepusculare a lui Leonid Brejnev si in timpul conducerii infirme de la Kremlin care a urmat acesteia, Europa de Est a avut parte de un grad de independenta in luarea deciziilor fara precedent. Fiecare tara a reactionat insa diferit in fata sansei de a actiona independent. Ungaria, spre exemplu, a introdus multe legi in stil occidental pentru muncitori si pentru patroni. Cu toate acestea Cehoslovacia a stagnat, insa Polonia a avansat catre libertate pana cand Moscova a ordonat represiunea.
Gorbaciov actioneaza acum gradual, dar cu determinare, pentru a ii aduce pe aliatii sai pe aceeasi linie cu el si ii impinge pe acestia catre un management mai bun al economiei. El a ales ca platforma cel de-al XI-lea congres al partidului din Germania de Est ca tribut catre tara din prima linie a carei economie, dupa standardele sovietice, este un model de eficienta.
Dar in ciuda acestei camaraderii publice, se pare ca a aparut un curent de tensiune intre Gorbaciov si Honecker. Il citam pe un expert de frunte vest-german specializat in problemele Estului: "Nu prea mai exista multa simpatie in aceste zile intre est-germani si sovietici". Odinioara considerat unul din cei mai devotati loialisti ai Moscovei, Honecker, in varsta de 73 de ani, "doreste acum sa fie acceptat drept liderul unui stat national important, si nu al unuia provizoriu, sau al unei colonii rusesti. Se pune intrebarea cat timp va supravietui Honecker cu aceasta politica. Gorbaciov nu se poate simti confortabil alaturi de toti vechii lideri ai acestei generatii", potrivit unui alt observator vest-german.
Ordin: un sistem economic mai lejer
Cea mai mare parte a conducerii de varf din Europa de Est dateaza din vremea lui Brejnev sau chiar dinainte de acesta. Cu exceptia lui Wojciech Jaruzelski din Polonia, care are 62 de ani, restul sunt toti trecuti de 66 de ani, iar patru din acestia sase au mai mult de 73 de ani. Cu toate acestea, ei toti au demonstrat o mai mare capacitate de supravietuire politica decat dorinta de reformare a birocratiei pe care Gorbacoiv incearca sa o aduca in URSS.
In timp ce Gorbaciov i-a indepartat, constant, de la conducerea tarii pe liderii batrani, el pare sa nu aiba nici o dorinta de a ii vedea rapid pe sefii de partide din estul Europei ca se retrag. In ciuda angajamentului sau de a revitaliza economia blocului sovietic, el acorda o importanta mai mare stabilitatii. "Gorbaciov este preocupat de economia sovietica si de relatiile dintre super-puteri. El stie ca prin schimbari majore va afecta politicile economice ale conducerii aliatilor sai si ar putea sa piarda. El a demonstrat ca nu va risca asta", a explicat un analist veteran al Guvernului Statelor Unite.
In prezent, Gorbaciov solicita rezultate economice mai bune de la aliatii sai, dar nu forteaza reforme drastice, ci pur si simplu critica defectele obisnuite ale sistemelor comuniste: risipa, coruptia, birocratia dementa si slaba pregatire a personalului. In loc de schimbari de politica si de conducere, regimurilor din estul Europei li se ordona sa faca mai lejer sistemul economic existent. Planificarea centralizata ramane, dar pentru rezultate imbunatatite se asteapta un management economic mai bun si mai proaspat.
Ajutor est-european pentru economia URSS
Sovieticii au criticat de asemenea performantele economice ale aliatilor lor. Marfurile de proasta calitate si intarzierea livrarilor din blocul estic nu mai sunt acceptate. Incaltamintea si alte bunuri de consum din Ungaria si Cehoslovacia au fost returnate la granita sovietica in ultimele luni. Politica energetica practicata de Gorbaciov fata de aliatii sai a fost la fel de dura. Sursa principala de energie importata este petrolul sovietic, dar rezervele au fost taiate cu pana la 30 la suta in ultimii sase ani. In acelasi timp, tarile est-europene sunt obligate sa cumpere titei sovietic la un pret de doua ori mai mare decat pe pietele mondiale. In acest timp liderii sovietici au tras membrii restului blocului in uriase proiecte de cooperare industriala, care au secatuit de tehnologia si resursele umane necesare pentru a avea exporturi in valuta catre Vest. Cel mai ambitios program comun, lansat de siovietici in Decembrie, are in vedere intrarea blocului estic in era calculatoarelor, in urmatorii 15 ani, prin intermediul a 93 de proiecte de cercetare in electronica, biotehnologie si automatizare. Toate aceste politici, care deseori nu reprezinta in realitate decat o modalitate de a recruta ajutor est-european pentru sprijinirea economiei tremurande a URSS, au crescut dependenta tarilor din Pactul de la Varsovia de Uniunea Sovietica.
De la congresul partidului Sovietic din februarie, trei tari est-europene au avut propriile lor congrese. La primul congres, care a avut loc luna trecuta in Cehoslovacia, Gustav Husak, in varsta de 73 de ani, a semnalat ca nu va avea loc nici o schimbare in viitorul apropiat in cadrul regimului sau. Amintind vorbele lui Gorbaciov, Husak a criticat proasta gestiune, dar tema dominanta a discursului sau a fost lauda de sine. Husak a mentinut controlul absolut prin faptul ca a oferit o versiune comunista a unei societati de consum, in acelasi timp cu inabusirea opozitiei, realizata prin una din cele mai eficiente politii de stat din blocul sovietic. Relativa prosperitate a Cehoslovaciei a avut, totusi, un pret greu: industria a fost lipsita de investitiile necesare pentru modernizare. Iata ce noteaza un raport al Plan-Econ, o firma de consultanta pentru afaceri din Washington specializata in regiunea Europei de Est: "Conducerea tarii indrepta economia in mod sistematic in directia stagnarii pe termen lung".
Liderul bulgar Todor Jivkov a fost urmatorul care a prezidat congresul partidului sau. Jivkov, 74 de ani, a fost la putere timp de 32 de ani si este decanul de varsta al bosilor de partide din estul Europei. El a starnit mai demult nemultumirea lui Gorbaciov din cauza economiei in prabusire a Bulgariei, dar in discursul sau si-a exprimat admiratia fata de liderul sovietic. Jivkov a cerut in mod clar o "schimbare profunda" in sistemul economic, cum ar fi plata salariilor in functie de performanta si realizarea unei revolutii "stiintifice si tehnologice". Dar veteranul lider bulgar a oferit putine dovezi care sa sugereze ca are planuri pentru reformarea birocratiei.
Despre discursul de saptamana trecuta al lui Honecker la congresul partidului sau, desfasurat in Berlinul de Est, se poate spune ca a fost scris chiar de Gorbaciov, care de altfel l-a si ascultat cu atentie. Temerile erau aceleasi: o mare importanta acordata inaltei tehnologii, o mai mare initiativa pentru muncitori si cresterea importantei acordata consumatorilor. Sute de postere au fost plasate in Berlinul de est, toate portretizand virtutile calitatii si eficientei.
"Batranii pleaca, iar noi luam puterea"
Chiar daca Gorbaciov nu forteaza debarcarea vechilor lideri, varsta si starea de sanatate a acestora sugereaza ca ar putea avea loc o schimbare curand si brusc in aceste tari, cu exceptia Poloniei. Intre timp, seful sovietic face presiuni asupra partidelor locale pentru intinerirea esalonului de mijloc si incearca, de asemenea, sa identifice viitorii lideri. Cei mai multi dintre sefii de partid imbatraniti vor fi inlocuiti, cu siguranta, de tehnocrati de tiparul lui Gorbaciov. In Bulgaria, de exemplu, inginerul miner Chudomir Alexandrov, 49 de ani, tocmai a fost promovat in puternicul post de secretar al comitetului central, si se transforma intr-un potential succesor al lui Jivkov. In Cehoslovacia are loc o schimbare tacuta a "garzii". "Batranii pleaca, iar noi luam puterea", a declarat un inalt oficial din Cehoslovacia, in varsta de 40 de ani. In Ungaria, puterea din ce in ce mai mica si starea sanatatii lui Janos Kadar, 73 de ani, starnesc o dezbatere despre succesiune la cel mai inalt nivel al partidului. Unii oficiali ar vrea sa se foloseasca de aceasta oportunitate pentru a se intoarce la planificarea economica centralizata foarte disciplinata a modelului est-german, dar altii forteaza chiar o miscare de apropiere si mai mare de reformele pe stil occidental.
Protejatul in stare de asteptare
Nicolae Ceausescu al Romaniei, in varsta de 68 de ani, pare sa aiba o stare de sanatate instabila, iar Gorbaciov s-ar putea sa aiba deja un protejat in asteptare. Acesta ar putea fi Ion Iliescu, 56 de ani, despre care se spune ca a studiat la Moscova alaturi de liderul sovietic. In Germania de Est succesorul cel mai probabil al lui Erich Honecker este Egon Krenz, 48 de ani, un fost lider de tineret comunist.
Polonia este singura tara din blocul estic unde o succesiune pare improbabila in viitorul apropiat. Generalul Jaruzelski a trebuit intai sa isi dovedeasca capacitatile in fata lui Gorbaciov, care la inceput era sceptic despre abilitatea acestui militar de a conduce aceasta tara cu probleme. Dar Jaruzelski a demonstrat ca poate controla gruparea de Opozitie "Solidaritatea", iar Gorbaciov l-a laudat public la congresul partidului sovietic din februarie.
Simpla instalare a unei noi echipe de lideri mai tineri nu va insemna in mod obligatoriu o schimbare reala in Europa de Est. Birocratiile comuniste ca cele aflate in prezent la putere se opun din reflex oricarui fel de schimbare. De aceea e de asteptat ca inovatia sa continue sa fie intampinata cu raceala in estul Europei.