www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2004/06/040604_tiananmen_15_ani.shtml
Vineri, 4 iunie 2004
Tien an Men - 15 ani
Īn urmă cu exact 15 ani, piaţa Tien an Men din Beijing era scena unui masacru care a īngrozit opinia publică internaţională.
Autorităţile chineze au deschis atunci focul asupra civililor care demonstrau īn piaţă pentru democraţie şi respectarea drepturilor omului īn China. Scopuri dealtfel rămase īn continuare de atins.
Printre cei care au condus campania internaţională menită să ducă la o īmbunătăţire a situaţiei drepturilor omului īn China se numără parlamentarul american Chris Cox.
Īn congresul de la Washington a fost votată o rezoluţie iniţiată de el care condamnă crimele din piaţa Tien an Men şi cere eliberarea din puşcării a militanţilor chinezi īn favoarea democraţiei.
Chris Cox crede că manifestările de comemorare de astăzi īn memoria victimelor includ şi un mesaj pozitiv.
"Aceasta este o zi de care trebuie să ne amintim ca de o tragedie," spune Chris Cox "dar şi ca de punctul culminant al luptei pentru democraţie īn China. Acel moment va rămāne īntotdeauna īn istoria Chinei, şi chiar dacă trupele au īnvins atunci, pe termen lung poporul chinez va cāştiga atāta vreme cāt va păstra trează memoria evenimentelor din piaţa Tien an Men," spune congresmanul republican.
Chiar dacă mulţi chinezi din ziua de azi īşi amintesc vag de lupta pentru democraţie, o grupare de apărare a drepturilor omului cu baza īn America a amintit că există īncă 24 de persoane aflate īn īnchisoare de 15 ani īncoace iar de soarta lor nu se mai ştie mare lucru.
Delictele lor... acte de huliganism. Au aruncat cu pietre īn poliţiştii care trăgeau cu armele sau au avut chibrite asupra lor ceea ce era interzis.
Soarta lor e puţin cunoscută comunităţii internaţionale deoarece nu erau persoane asociate vreunei organizaţii.
Īn Piaţa Tien an Men măsurile de securitate sunt vizibile. Au fost două īncercări de organizare de proteste īnăbuşite imediat de poliţişti.
Organizatorii au fost arestaţi fără discuţii. Mulţi dizidenţi din China sunt plasaţi sub arest la domiciu semn clar că autorităţile sunt gata să blocheze orice īncercare de comemorare a victimelor īn capitală.
Singurul loc de pe teritoriul chinez unde e permisă o astfel de ceremonie e la Honk Kong, fosta colonie britanică.
Zeci de mii de persoane se vor aduna pe un stadion pentru a-şi aduce aminte de cei ucişi atunci.
Autorităţile urmăresc evenimentul cu mare atenţie. Dacă la acţiune vor participa foarte mulţi oameni, e clar că militanţii pentru reforme din fosta colonie vor profita de ocazie pentru a cere accelerarea reformelor, mai īntāi īn Honk Kong şi apoi şi īn restul Chinei.