POLITICA - Joi, 30 septembrie 2004
Institutul Revolutiei, pentru Iliescu
Romania se va imbogati curand cu un nou institut, cel al Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Sub semnatura premierului Adrian Nastase proiectul de lege a ajuns la Senat, unde, dupa o lectura atenta, la Comisia juridica, s-a amanat discutarea sa. Iata ce se mentioneaza la articolul 2: "Institutul are ca obiect de activitate analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor - in plan politic, economic si social - ale Revolutiei Romane din Decembrie 1989, in scopul realizarii unei imagini documentare, obiective si cuprinzatoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporana a tarii noastre". Regimul de urgenta pentru dezbatere cerut de premier este justificat de necesitatea "asigurarii unui cadru stiintific de sistematizare si cercetare a importantelor acumulari istoriografice, de ordin documentar si arhivistic, realizate in rastimpul trecut de la Revolutie si cu ocazia implinirii a 15 ani de la acest eveniment cardinal din istoria tarii".
Institutie inutila
Victor Rebenciug, membru al Asociatiei Revolutionarilor fara Privilegii, cel care in zilele revolutiei a adus in direct, la tv un sul de hartie igienica pentru a se sterge la gura toti cei care incrimineaza comunismul "dupa ce au mancat c**at atatia ani", considera ca initiativa se justifica. "Se justifica pentru Ion Iliescu, care este iritat ca mai exista si o alta opinie cu ceea ce s-a intamplat in decembrie '89. Asa ca vrea sa instituie varianta lui, cea a revolutiei, in regim de urgenta, evident, ca sa-si numeasca omul potrivit, un mare revolutionar, inainte de a-si incheia mandatul", ne-a precizat Rebenciug, care considera ca in fruntea institutului "o sa fie tot un comunist, ca ei au luptat impotriva comunismului, nu?". Rebenciug considera ca infiintarea institutului nu se justifica pentru ca pana acum s-au infiintat comisii, comitete care au analizat si paraanalizat evenimentul fara a se ajunge la o concluzie.
In institut va functiona Colegiul National, ca organ deliberativ, de conducere, cu mandat permanent, format din 25 de "personalitati reprezentative si recunoscute ale Revolutiei Romane". Membrii colegiului vor fi desemnati de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, pe baza consultarii asociatiilor de revolutionari si a Comisiei parlamentare a revolutionarilor din Decembrie 1989. Institutul va mai fi condus de un director general si de unul adjunct care vor fi incadrati si salarizati la nivelul functiilor asimilate celor de secretar de stat si, respectiv, de subsecretar de stat. Cheltuielile curente si de capital ale institutului vor fi finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.
Bogdana PAUN