Reprimarea in sange a Revolutiei de la Timisoara ar putea, de la anul, sa nu mai aiba autori
Generalii in rezerva Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu ar putea scapa de procesul penal si, implicit, de o condamnare la inchisoare din cauza faptului ca in procesul Revolutiei de la Timisoara ar putea interveni prescriptia. Peste aproape o saptamana, se implinesc exact 15 ani de la izbucnirea revoltelor reprimate in sange la Timisoara. Generalii Stanculescu si Chitac au fost trimisi in judecata pentru omor deosebit de grav. Pentru faptele lor, termenul de prescriptie va interveni la inceputul anului viitor, cand, pe 18 ianuarie, a fost fixat un nou termen de judecata. In aceste conditii, magistratii vor trebui sa constate incetarea procesului penal si asta, din cauza nenumaratelor amanari de-a lungul anilor. Pe de alta parte, mai multe victime ale acelor evenimente, parti civile in proces, au acuzat tergiversarea judecarii cauzei, tocmai pentru ca generalii sa fie facuti scapati.
Intr-o sesizare primita, ieri, pe adresa redactiei, mai multe victime ale evenimentelor sangeroase de la Timisoara, constituite in parti civile in procesul penal, acuza magistratii instantei supreme ca vor sa tergiverseze judecarea cauzei si sa-i faca scapati pe generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de omor deosebit de grav. Se stie ca cei doi fosti ofiteri ai MapN au fost condamnati, initial, de Curtea Suprema de Justitie, la cate 15 ani de inchisoare, dupa un proces ce a durat cativa ani. La recurs, Completul de 9 judecatori ai instantei supreme au mentinut aceasta pedeapsa, numai ca, in 2001, fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, a promovat un recurs in anulare impotriva acestei sentinte. Demersul procurorului general a fost aprobat de instanta suprema, care, anul acesta, prin Sectiile Unite, a decis casarea sentintei de condamnare la inchisoare si rejudecarea cauzei de catre instanta de fond, Sectia Penala.
Potrivit sesizarii primite pe adresa redactiei, partile civile din acest proces reclama faptul ca termenul de judecata de acum doua zile s-a desfasurat in mare secret la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Desi, pe 6 decembrie, se judeca fondul cauzei, victimele sustin ca magistratii instantei supreme nu au trimis citatii pentru partile civile. Potrivit Codului de Procedura Penala, toate partile implicate intr-un proces trebuie citate pentru un nou termen, daca acest aspect nu se pune in discutie la termenul prezent. "Ciudat ca nici una dintre victimele Revolutiei din Timisoara nu a primit citatie acasa pentru aceasta rejudecare. Probabil s-a folosit o metoda de citare de tip afisare la usa instantei, astfel incat la proces sa nu fie prezent nimeni cu pozitie contrara intereselor inculpatilor”, se arata in sesizarea primita la redactie. In plus, "pentru asigurarea deplinei conspirativitati, procesul s-a judecat (pe 6 decembrie – n.r.) in sala Sectiilor Unite, si nu in sala obisnuita a Sectiei Penale, unde se desfasurau alte procese”. Totusi, la acest termen de judecata au participat trei parti civile, raniti sau mandatari ai victimelor evenimentelor de la Timisoara. Acestia din urma au constatat cu stupoare ca instanta nu a mai facut apelul partilor civile prezente. Chiar daca victimele aflate in sala au fost observate de magistrati, nu li s-a permis sa ia cuvantul si nici macar nu a fost consemnata prezenta lor.
De fapt, la termenul din 6 decembrie, magistratii Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie au luat in discutie amanarea judecarii cauzei. Unul dintre motive a fost cererea de amanare depusa de avocatul lui Victor Athanasie Stanculescu pe considerente medicale. Astfel, instanta a decis sa reia judecarea cauzei pe 18 ianuarie 2005. In aceste conditii, pana atunci, faptele de omor deosebit de grav pentru care sunt judecati generalii Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu s-ar putea prescrie. Peste o saptamana, se implinesc 15 ani de la izbucnirea revoltelor reprimate in sange de la Timisoara, perioada care ar echivala cu termenul de prescriptie. Astfel, judecatorii instantei supreme ar putea constata, pe 18 ianuarie, sau ar putea fi sesizati asupra faptului ca procesul penal a incetat din cauza prescriptiei. Asa ca cei doi generali vor scapa de acest dosar si, implicit, de o eventuala condamnare la inchisoare. In aceeasi ordine de idei, partile civile care au formulat sesizarea pe adresa redactiei noastre atrag atentia asupra evolutiei "comportamentului magistratilor din acest proces: la recursul in anulare, la Sectiile Unite, se trimiteau citatii acasa tuturor victimelor, la sedintele de judecata se consemnau toti cei prezenti, uneori li se dadea cuvantul si victimelor, dar nu se tinea seama de parerea acestora. Acum, la rejudecare, nu se mai trimit nici un fel de citatii victimelor Revolutiei, instanta nu e curioasa daca este cineva prezent dintre acestea, nu se da cuvantul decat procurorului si apararii si nu se consemneaza nicaieri prezenta celor din Timisoara, sositi la proces”. In final, trebuie sa reamintim faptul ca acest proces a suferit, de-a lungul anilor, nenumarate amanari, care au dus la aceasta situatie prezenta si care, potrivit partilor civile din dosar, au avut menirea sa tergiverseze judecarea cauzei si sa-i faca scapati pe cei doi generali.
Gardianul