Editie speciala - Craiova.jpg

Vineri 9 Iulie 2004

 

LOR LE DATORĂM LIBERTATEA

de TOMA VELICI, DINCĂ CIOBOTEA

 

Chiar din ziua de 22 decembrie, Craiova avea să se înscrie cu jertfe de sânge în mişcarea revoluţionară din Decembrie 1989. S-au lansat zvonuri cu trupe de terorişti care atacă în centru şi în cartierele oraşului. Au început împuşcăturile. În zona UM de pe strada Caracal, a început o adevărată canonadă cu aşa-numiţii terorişti, din care până la urmă nu a fost identificat nici unul. Din zonele Făcăi şi Balta Verde s-au lansat tiruri de artilerie grea şi rachete asupra unor presupuse ţinte aeriene, vizualizate pe radar, dar inexistente material în aer, cum s-a dovedit ulterior, care atacau oraşul. În zona Întreprinderii de Avioane SA se lansau zvonuri că efective de trupe teroriste bine înarmate atacă întreprinderea şi unităţile din zonă, generând salve de artilerie atât de la apărarea antiaeriană a unităţii, cât şi de la AVIOANE. S-au trimis două avioane IAR 99 pentru a bombarda unităţi de terorişti, aflate în zona Bratovoieşti, care s-a dovedit a fi tot un zvon. Se trăgea din unele blocuri, din şi înspre unele unităţi militare sau instituţii. Încet-încet, teroriştii au dispărut şi lucrurile au început să se liniştească.


 

JERTFELE CRAIOVEI

 

Craiova şi-a plătit îndeajuns tributul ei de sânge, sângele eroilor-martiri. Dumnezeu şi timpul vor stabili dacă în România se vor realiza speranţele, atât a celor care şi-au dat viaţa, cât şi a celor care au trăit acele clipe de teroare.

1. Ambruş Dănuţ Viorel
2. Constantinescu Doru
3. Dragu Simion
4. Georgescu Vali Marian
5. Ghiţă Gheorghe
6. Giuchici Milorad
7. Hula Mircea
8. Jianu Eugen Dan
9. Mănescu Gheorghe
10. Matei Ion
11. Melinescu Mihai
12. Mormoe Florea
13. Olaru Marius
14. Orăşanu Virgil
15. Osman Dumitru Eugen
16. Petre Adrian Cristi
17. Radu Aurel
18. Savu Sorin
19. Soneriu Horea Damian
20. Stănică Ilie
21. Stoica Florin
22. Ştiubei Petre Costică
23. Ungureanu Alexandru
24. Ungureanu Nicolae


 

Cerem GUVERNULUI ROMÂNIEI:

 

1.    Declararea oraşului CRAIOVA, oraş-martir;

2. Acordarea Asociaţiei Revoluţionare “22 DECEMBRIE 1989 AVIOANE” Craiova dreptul de a se reprezenta şi a-şi susţine membrii în faţa instituţiilor abilitate ale statului.
3. Aplicarea în mod egal, cu aceeaşi unitate de măsură, a legislaţiei referitoare la revoluţie şi revoluţionari.

Cerem toate acestea la prag aniversar. Se implinesc 15 ani de la Revoluţia Română şi acesta vrem să fie un moment de cotitură pozitivă a Craiovei şi a Doljului.

 

Asociaţia “22 Decembrie 1989 Avioane” Craiova


 

S-au făcut şi multe greşeli în acea stare de confuzie şi panică. S-au dat arme unor persoane care nu ştiau să le folosească, s-au pus în posturi de pază soldaţi care nu efectuaseră tragerea, dar au fost şi elemente care mai aşteaptă şi acum clarificare. Astfel, o maşină LADA din cele descrise anterior, cu patru persoane, de origine rusă, a fost ciuruită în localitatea Brădeşti; la un punct de pază, o persoană de sex feminin a fost grav rănită şi s-a primit dispoziţie să fie dusă rapid la aeroport şi de aici în exterior.

Nu s-a stabilit cine a tras înspre consiliul judeţean, înspre unităţile militare şi unele instituţii. Nu s-a clarificat care a fost rolul turiştilor ruşi care au tranzitat Craiova în acele zile fierbinţi, cine a generat războiul electronic în Craiova, cu simulatoare de tragere, cu ţinte aeriene false, cum au fost ucise victimele Craiovei în revoluţie, cum a dispărut colegul nostru DALIMON – rămas în sediul prefecturii în timpul evenimentelor şi mort ulterior, înecat în lacul Hanul Doctorului. Poate după acest articol se vor mai publica şi alte informaţii care vor lămuri unele enigme ale revoluţiei de la Craiova.

 

REVOLUŢIONARII DE LA AVIOANE

Au trecut 15 ani şi vor mai trece. Din rândul salariaţilor de la Întreprinderea de Avioane Craiova, care au fost în fruntea revoluţiei, o parte au primit, meritat, titlul de LUPTĂTOR PENTRU VICTORIA REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE 1989 – REMARCAT PRIN FAPTE DEOSEBITE.
Acţiunile întreprinse, în 22 decembrie 1989 şi în zilele următoare, de fiecare deţinător al unui certificat de revoluţionar, aflat în fruntea celor peste 4.000 de salariaţi ai întreprinderii de avioane şi, de facto, a revoltei populare din Craiova sunt detaliate în dosarul personal, în baza căruia s-a acordat titlul mai sus precizat. Nu toţi cei care ar fi meritat au primit această distincţie, pentru că nu au dorit (unii) sau au neglijat (alţii) să-şi depună documentele cerute de legiuitor. Şi, ca asociaţie, ne-am înfiinţat târziu, la avioane, pentru că, iniţial, am considerat că ţara are multe alte priorităţi, acum, la schimbarea sistemului, că trebuie să ajutăm şi noi cu ce putem, nu să profităm. Ulterior, am aflat că un grup de revoluţionari din oraş, de care nu auzisem, pentru că nu fuseseră cu noi şi apăruseră în momentul pătrunderii în consiliul judeţean, face presiuni asupra conducerii administraţiei locale, pentru a li se acorda anumite drepturi. Atunci ne-am înfiinţat şi noi, Asociaţia “22 DECEMBRIE AVIOANE” CRAIOVA, ca răspuns la celelalte organizaţii înfiinţate până atunci. Din nefericire, ne-am înfiinţat în 1996, cu multă greutate (ni s-au sustras de la judecătorie de două ori actele de înfiinţare de către cei care vedeau în înfiinţarea noastră un pericol pentru ei), şi acum legiuitorul ne obligă să fim recunoscuţi de cei care au venit după noi, de cei care şi-au făcut un titlu de glorie sprijinindu-se pe faptele noastre. Suntem însă convinşi că legiuitorul va îndrepta această strâmbătate şi ne va da dreptul să ne reprezentăm singuri.


CONCLUZII DE FINAL

Ţinând cont de cele prezentate în acest material, cerem:

– celor care au filmat în timpul revoluţiei de la Craiova să scoată porţiunea de film dintre institut şi universitate, precum şi fotografiile făcute în această zonă, deoarece în orice eveniment există un moment zero, un moment de început, care nu poate fi anulat, pentru că altfel se contramandează totul. În Decembrie 1989, la Craiova, acest moment s-a numit Întreprinderea de Avioane Craiova.

– celor organizaţi în alte asociaţii similare în Craiova să nu mai denigreze Asociaţia “22 Decembrie 1989 Avioane” Craiova şi să vină la colaborare, spre binele tuturor.

– instituţiilor media, presei în special, pentru însănătoşirea climatului economic social şi politic din Craiova şi Dolj, să facă publice organizările de tip clan din instituţiile administrative, ale jandarmeriei, ale MI, din universităţile craiovene, din magistratură, politică etc. Sunt cazuri în care soţul, soţia, copiii, nurorile sau ginerii ocupă, în diverse instituţii, posturi, cu tot neamul, sorbind din buget, din banii noştri, sute de milioane, în detrimentul unor eminenţi absolvenţi de instituţii universitare, aflaţi în şomaj.

– partidelor politice să elimine din rândurile lor pe toţi turiştii politici, pe toţi carieriştii, persoane care s-au făcut remarcate mai ales prin tupeu şi claxon; să promoveze masiv, pe criterii valorice, tineri politicieni.

– presei să publice articole despre cei care au ocupat funcţii în administraţia locală după 1989, unde este cazul, şi înainte de revoluţie, specificând ce au făcut pentru colectivitate şi ce au făcut pentru dânşii din leafa de funcţionar pe bani publici, iar acolo unde este cazul, organele abilitate ale statului să se autosesizeze, pentru a elimina acest flagel în stare de maturizare.

– reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene, primarul, prefectul, preşedintele consiliului judeţean să nu ne mai evite şi să ne accepte la dialog, pentru că sunt acolo şi datorită nouă.
– presei să ne ajute şi organelor administraţiei locale să ne accepte câte un observator în consiliile municipal şi judeţean, pentru că noi am ieşit la revoluţie pentru idealuri pe care vrem să le vedem realizate.

– să ni se pună la dispoziţie, spre administrare, societatea de avioane, pentru a o rentabiliza, şi să se termine cu tot felul de experimente care au adus-o în pragul dezastrului. Noi, cei care am pornit şi am fost în fruntea revoluţiei de la Craiova, acum, aproape toţi disponibilizaţi, avem creditul necesar în faţa investitorilor străini şi avem şi competenţele necesare, fiind printre cei mai buni specialişti, pe domeniile în care am activat.


 

Cine au fost teroriştii din Decembrie ‘89

Analizând documentele referitoare la Revoluţia Română din Craiova, unele aspecte par a fi mai aproape de realitate.

Astfel, în ceea ce-i priveşte pe teroriştii care au acţionat în Craiova, pare plauzibilă informaţia apărută în cotidianul “Jurnalul”, cum că aceştia ar fi fost:

– fideli regimului, întrucât au pierdut totul o dată cu fuga lui Ceauşescu;

– membri ai reţelelor “R” din armată şi “S” din securitate - organisme de existenţa cărora ştiau extrem de puţini oameni, formate din rezervişti care au făcut armata în calitate de cercetaşi, vânători de munte sau la securitate, care, fiind luptători, nu-şi cunoşteau decât comandantul, neştiindu-i pe ceilalţi luptători, care se activau la un anume consemn transmis, de regulă, prin media şi care aveau ca sarcini: organizarea de sabotaje, ţinerea unei intersecţii sau a unui obiectiv sub foc etc.

– spioni ruşi intraţi în România ca turişti, dintre care o coloană a fost interceptată în dimineaţa zilei de 24 decembrie 1989, de către două tab-uri, lângă Craiova, în schimbul de focuri ce a avut loc rănindu-se 20 de persoane, din care, ulterior, doi au decedat. Răniţii au fost internaţi într-un spital din Turnu Severin, fiind vizitaţi de ataşatul militar sovietic.

Ar fi deosebit de interesant dacă toţi cei care deţin documente şi cunosc date clarificatoare ale acelei perioade ar veni cu informaţii în presă.