EVENIMENT - Miercuri, 17 noiembrie 2004

Comoara lui Bukovski



In urma cu doisprezece ani, cand a revenit la Moscova la solicitarea lui Boris Eltan pentru a participa la organizarea procesului pe care acesta l-a initiat in vederea desfiintarii Partidului Comunist, Vladimir Bukovski a avut ocazia de a intra in arhivele secrete ale Kremlinului. Trebuia sa respecte regulile casei, asa ca i s-a interzis sa ia orice notita sau sa extraga pasaje din documentele Secretariatului Comitetului Central, pe care le consulta; i s-a interzis chiar sa aiba la el hartie si creion - acestea erau regulile de acces in arhiva Partidului Comunist, si ele nu fusesera abrogate. Dar, a descoperit repede Bukovski, in regulamente nu se specifica nimic in legatura cu scanarea de documente, pentru simplul motiv ca pe vremea in care birocratii comunisti concepusera regulamentul, asemenea minuni tehnice nu erau inca inventate. Asa ca, inarmat cu un scanner portabil, Vladimir Bukovski a inceput sa copieze document dupa document, fara a fi oprit de nimeni - ba dimpotriva, functionarii arhivei priveau minunandu-se cum functioneaza noutatea tehnica a momentului, dupa ce au avut grija sa-l perchezitioneze din nou pe Bukovski, pentru ca acesta sa nu aiba cu sine hartie si creion. Asa au ajuns sa fie publicate ulterior in celebra sa carte Judecata la Moscova, dar si plasate pe Internet, mii de documente ultrasecrete din arhivele comuniste sovietice, care au pus intr-o noua lumina dedesubturile politicii hegemonice ale Kremlinului, ca si cinismul unui regim a carei principala parghie de supravietuire a fost represiunea.

In lunile in care s-a aflat atunci la Moscova, Vladimir si-a vizitat fostii vecini si casa in care a copilarit. Aici i-a fost prezentat un copil de zece ani, pentru care disidentul sovietic era un idol. Cu generozitatea care il caracterizeaza, Bukovski a petrecut cateva dupa-amieze raspunzand intrebarilor curioase ale baiatului, despre comunism, despre odiseea sa prin gulag-ul sovietic. Dupa ce s-a intors in Anglia, la Cambridge, Bukovski a ramas in corespondenta cu el. In urma cu patru ani, baiatul de odinioara ajungea student la Facultatea de Stiinte Politice din Moscova. Sfatuit de Bukovski, s-a oferit sa lucreze ca voluntar la "Fundatia Gorbaciov", creata in capitala sovietica de fostul lider de la Kremlin, cu scopul de a prezenta publicului interesat (dar care nu s-a prea inghesuit sa-si arate vreun interes) propria varianta asupra istoriei recente a Uniunii Sovietice. Bukovski banuia ca aceasta fundatie ar putea pastra documente din vremea in care Gorbaciov a condus destinele URSS-ului - si nu s-a inselat. Intr-adevar, liderul sovietic a comis o grava ilegalitate, copiind arhivele Kremlinului din vremea in care el s-a aflat la putere, luandu-le cu sine si depozitandu-le la fundatia care ii poarta numele. Iar tanarul ucenic al lui Bukovski a inceput, la randul sau, sa copieze aceste documente, dupa ce a "spart" codurile electronice ale arhivei, scanata si pastrata in computerele "Fundatiei Gorbaciov". Toata aceasta imensa arhiva ocupa doi gigabytes, cantitatea de documente ajungand la aproape jumatate de milion de pagini - practic, toate documentele Biroului Politic, ale Secretariatului CC si ale Cancelariei Prezidentiale din timpul in care Gorbaciov s-a aflat la putere in URSS. Acum, documentele, ca si cel ce le-a copiat, se afla in siguranta, in Marea Britanie, iar Bukovski si tanarul sau colaborator au inceput prelucrarea lor. In curand, vor fi publicate doua volume, in engleza si in franceza, in care vor aparea documente de referinta cu privire la legaturile oculte dintre oameni politici britanici si francezi cu Moscova - de pilda, cartea care va aparea in Franta este de natura sa clatine serios prestigiul lui Francois Mitterand.

Cand m-am aflat la Cambridge, invitat de Bukovski, am petrecut cateva zile impreuna realizand interviul publicat in aceasta toamna in exclusivitate de ziarul Ziua, dar si "scotocind" impreuna prin arhiva lui Gorbaciov. Documentele publicate astazi sunt cele gasite atunci; lor li se mai adauga altele, privind in special relatiile dintre Romania si URSS in ultimii ani ai lui Ceausescu, care vor fi valorificate intr-o lucrare stiintifica de catre colegul meu Armand Gosu de la Institutul Roman de Istorie Recenta, de asemenea unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Vladimir Bukovski. Ratiunea pentru care aceste documente sunt publicate abia acum rezida in faptul ca numai cu doua saptamani in urma Bukovski a reusit sa-l aduca in Marea Britanie pe tanarul sau colaborator (al carui nume ne-a rugat sa nu-l divulgam deocamdata). Publicarea vreunui document din Arhiva Gorbaciov cand acesta se mai afla la Moscova l-ar fi expus unui grav pericol. Vladimir Bukovski ne-a incredintat spre publicare aceste documente in special in urma reactiilor presedintelui Ion Iliescu la interviul pe care cunoscutul disident rus l-a acordat ziarului Ziua. Pe masura ce investigarea arhivelor de la "Fundatia Gorbaciov" va continua, vom reveni cu noi documente care probeaza afirmatiile lui Bukovski in legatura cu "relatiile speciale" pe care Ion Iliescu le-a avut cu Moscova si cu liderul sovietic. Respectand de asemenea dorinta lui Vladimir Bukovski, reiteram afirmatia sa, potrivit careia ii sta la dispozitie presedintelui Iliescu in fata instantei, unde va produce probe care sa-i sustina afirmatiile - dar nu intr-o instanta de judecata din Romania, ci in fata oricarui judecator britanic, pentru care, cu adevarat, toti oamenii sunt egali in fata legii.

Marius OPREA