www.jurnalul.ro/stire-special/ancheta-a-risipit-mitul-teroristilor-57449.html
Sambata, 6 noiembrie 2004
Ancheta a risipit mitul teroristilor
SPECIAL
Cadre cu functii de raspundere din Armata au facut tot posibilul sa impiedice cercetarile procurorilor trimisi la Braila sa ancheteze incidentele sangeroase, soldate cu 42 de morti si 100 de raniti. Concluziile sunt clare: teroristii pe care dadeau vina comandantii incompetenti nu au existat. Monumentul Revolutiei este o cruce goala pe dinauntru, asemenea adevarului ce s-a spus pana acum despre decembrie ’89.
Al saselea episod, si ultimul, despre desfasurarea evenimentelor sangeroase, derulate pe parcursul a opt zile, in orasul de la malul Dunarii. Faptele s-au petrecut asa cum le-am descris in baza informatiilor continute in miile de file ale dosarelor. Ati putut citi, in episoadele trecute, despre fortele implicate, despre imprejurarile specifice in care a avut loc fiecare din evenimentele ce au fost investigate. Va prezentam concluziile din perspectiva judiciara. Interpretarea lor e la indemana oricui.
TEODORU UNGUREANU
Dupa ce am expus faptele, mai mult decat succint, sa tragem linie si sa socotim… in lipsa oricarui act de represiune, dupa data de 23 decembrie 1989 s-au inregistrat la Braila 42 de morti. Fara nici o exceptie, despre toti s-a afirmat, pana la cristalizarea primelor rezultate ale anchetelor, ca ar fi fost ucisi de catre teroristi. Nimic mai fals!
Cercetari desfasurate pe parcursuri anevoioase, timp de ani intregi, aveau sa stabileasca cine erau adevaratii autori ai faptelor soldate cu atatia morti. Statistici seci ne arata urmatoarele:
42 persoane au decedat prin impuscare - 29 civili; 10 militari MApN (un ofiter, un subofiter si 8 militari in termen); un ofiter MI (Securitate - trupe); doi luptatori din Garzile Patriotice;
cu privire la decesul a 12 civili, au fost identificati nominal autorii faptelor, 9 dintre acestia fiind militari MApN, iar in restul cazurilor fiind vorba de luptatori GP;
alti 10 civili si-au pierdut viata in seara de 23 decembrie, urmare a tirurilor executate din dispozitivul de aparare al Prefecturii, iar 3 au decedat in chiar interiorul cladirii;
4 civili au platit cu viata actiunile de scotocire efectuate de grupe MApN in dimineata de 24 decembrie, in cartierul Viziru;
ofiterul MApN a fost ucis de tirurile militarilor din Prefectura;
subofiterul MApN a decedat in urma impuscarii in interiorul pavilionului comandament al UM 01481;
6 dintre militarii in termen au fost ucisi de autori militari MApN identificati nominal;
alti doi militari in termen au fost victimele tirurilor haotice din interiorul Prefecturii;
ofiterul MI din cadrul Companiei de Securitate Braila a fost ucis de militari MApN in fata Prefecturii;
cei doi luptatori GP au murit sub gloantele militarilor in termen din UM 01763 si 01755.
observa cu usurinta faptul ca in 18 cazuri se cunosc nominal autorii, iar in restul cazurilor a fost identificat autorul generic - locul din care s-a executat foc si grupul de militari care actiona acolo.
Aceeasi situatie se intalneste si cu privire la persoanele ranite, inregistrandu-se 8 raniri accidentale si 92 prin impuscare (53 civili, 25 militari MApN, 2 militari MI si 12 luptatori GP), fiind identificati autorii in 32 de cazuri soldate cu ranirea uneia ori mai multor persoane - fara exceptie militari MApN ori luptatori GP. Excluzand autoaccidentarile si accidentarile, ceilalti raniti au provenit din fapte ale caror autori generici au fost tot militari MApN ori luptatori GP, amplasati in dispozitive de aparare, din care s-a tras asupra locurilor in care se aflau victimele.
In asemenea conditii, este firesc sa va intrebati unde sunt "teroristii care trageau din toate pozitiile si cu cele mai sofisticate arme"? Aceeasi chinuitoare intrebare si-au pus-o si "mari comandanti" din Braila ori de prin alte parti…
Misterul "sportivilor" de la Cercetare - Diversiune
Anchetele scoteau la iveala un noian de autori "neteroristi", care fie trasesera cu vinovatie penala, fie, in cele mai numeroase cazuri, in conditii care inlaturau caracterul penal al faptelor ori raspunderea penala. Desi cercetarile si chiar solutiile de trimitere in judecata nu aveau in vedere decat autori - persoane fizice, mai-marii ostirii romane considerau ca acuzele formulate ar fi privit Armata romana, ca institutie. Se contura, din ce in ce mai pregnant, "dragostea" teribila a unor grade foarte mari din organica MApN si chiar a Justitiei Militare (parchete si instante) fata de egalitatea fortata "autor necunoscut = terorist"… Anchetele au condus spre concluzia ca afirmatiile referitoare la "atacuri furibunde, provocatoare ale teroristilor asupra obiectivelor militare ori aparate de armata" nu constituiau nimic altceva decat "mostenirea de aur" a ultimului Ordin circular emis de catre Consiliul politic Superior al MApN, sub semnatura lui Ilie Ceausescu (in ziua de 20 decembrie 1989).
PREMISELE DEZASTRULUI. Daca vom studia "esantionul Braila", vom constata ca documente oficiale sunt in masura a releva ordinea cronologica a unor fenomene esentiale pentru derularea evenimentelor ulterioare dupa-amiezii de 22 decembrie.
Consecutiv inceperii "luptelor" din Bucuresti si declansarii celei mai desantate actiuni de "autodiversiune" resimtita de aproape toate structurile militare, in zona Brailei au intrat in actiune subunitati din organica Comandamentului Apararii Antiaeriene:
23 decembrie
ora 4:00 - UM 01319 (bateriile Varsatura si Lacul Sarat) - combaterea unor "tinte aeriene";
ora 5:00 - Divizionul AA Ianca - idem;
ora 6:25 - UM 01319 (zona Viziru) - idem. Deschiderea focului de catre unitatile AA nu a generat insa nici o riposta din partea dispozitivelor de aparare.
ora 18:45 - Divizionul AA Ianca - combaterea unor tinte aeriene.
Urmare acestor tiruri, deschid foc sustinut si militarii, si luptatorii GP din dispozitivul de paza al bazei aeriene Ianca. Poate ca este vorba de o simpla coincidenta, dar cercetarea a relevat faptul ca aceasta "repriza de foc" a fost concretizata de primirea la Divizia din Braila a unei note telefonice venite pe cale ierarhica, anuntand "ocuparea bazei Ianca de catre teroristi" si iminenta atacare a Brailei…
Diversiunea apare si mai evidenta daca se are in vedere succesiunea unor "momente" din Braila:
ora 18:40 - formatiuni de elicoptere se indreapta catre Lacul Sarat; UM 01297 (Bat. Cercet.) pregatita sa intervina…
ora 18:42 - la Rusetu s-a lansat desant aerian; 30-40 de elicoptere la sud de localitatea Lacul Sarat; UM 01297 sa mearga la Lacul Sarat…
ora 19:02 - desant aerian care vine de pe mare; comunicat de la Securitate; teroristii ataca dinspre localitatea Lacul Sarat…
ora 19:30 - 30 de elicoptere la Lacul Sarat; UM 01297 plus garda…
ora 19:35 - Lacul Sarat atacat de jur-imprejur…
CICA AU FOST, DAR AU FUGIT. Din alte surse, cele ale UM 01297, avea sa rezulte o alta varianta a derularii primelor "contacte cu teroristii":
ora 14:40 - maior E. si comandant obiectiv Vulpea - masuri pentru intrarea in dispozitiv de lupta si de pregatire a subunitatii de interventie;
ora 15:20 - maiorul H. (UM 01297) a scotocit toata padurea pentru a descoperi grupe de teroristi (5-8 persoane);
ora 15:30 - plt. M - se aud impuscaturi la Lacul Sarat;
ora 15:30 - Cercetarea a plecat in scotocire la Lacul Sarat; teroristii poarta berete verzi…
ora 17:00 - maior H. - nu a prins nici un terorist; s-au imbarcat intr-o masina si au fugit…
ora 18:40 - formatiuni de elicoptere…
Lasand deoparte neconcordantele referitoare la orele de consemnare a miscarilor de trupe, se constata faptul ca, in mod ciudat, tirurile declansate in zona Lacul Sarat coincid cu patrunderea in padure a grupelor de militari cercetasi. Este mai mult ca posibil ca aceste incursiuni in apropierea dispozitivelor de aparare a depozitelor din zona, deja atentionate si surescitate de zvonistica, sa fi condus la schimburi de focuri ce au fost apoi interpretate ca "lupte cu teroristii". Si mai interesant este faptul ca se cunostea deja ce culoare aveau beretele teroristilor…
Asa se face ca una dintre concluziile logice rezultate in urma analizei de fata ar putea fi ca evenimentele din zona Lacul Sarat ar fi putut constitui un temei pentru indepartarea multimii din jurul si din interiorul Prefecturii, loc in care revolutionarii incepeau a manifesta tendinte ostile fata de… sistemul de valori comuniste si incercau impunere unor persoane "nepotrivite" in structurile provizorii de putere. Aceasta ipoteza nu pare chiar lipsita de temei daca avem in vedere faptul ca, la 24 decembrie, din dispozitia col. Rizea, era adus la Prefectura fostul prim-secretar PCR, spre a-si relua activitatea de coordonare a activitatilor social-economice…
LOTUL SPORTIV. Una dintre "ciudateniile" evenimentelor din Braila a fost reprezentata de actiunile din acea perioada o unei pseudostructuri militare denumite "Lotul sportiv al Armatei a II-a". Spre a ne lamuri, cat de cat, asupra celor petrecute, voi incerca sa enumar unele particularitati relevate de ancheta.
Aceasta structura a aparut in Braila prin preajma… ultimului Congres PCR, fiind format din circa 30 de militari in termen cu reale calitati fizice.
Atat militarii in termen, cat si ofiterii care ii comandau proveneau din unitati subordonate Armatei Buzau, fiind braileni ori din alte localitati. Initial, lotul a fost incazarmat in zona Garii (UM 01346) si zona Viziru (UM 01267), militarii fiind complet separati de restul trupei, primind dispozitie de a-si aduce de acasa echipament sportiv si haine de oras. "Sportivii" nu participau la nici o activitate de instruire militara, ei efectuand zilnic alergari pe diverse trasee din oras, pana la salile de antrenament.
INTARZIATII. O data cu primirea "alarmei de lupta", se petrece prima "ciudatenie" cu aceasta structura: desi in asemenea situatii toti militarii ar fi trebuit sa se intoarca in unitatile de origine, militarii-sportivi raman in Braila… Mai mult, ei sunt reuniti la… Batalionul de Cercetare, la data de 19 decembrie (de unde aveau sa plece spre unitatile de origine abia la 30.01.1990). Dupa cate s-au scris si s-au discutat, dupa 1990, mai toti romanii fac legaturi directe intre cele petrecute prin diverse locuri si militarii din subordinea Directiei de Informatii a Armatei, din Batalionul Buzau ori din structuri specializate in cercetare-diversiune. Pe cat de misterioase, asemenea personaje au fost prezente in cele mai "fierbinti" locuri si, de prea multe ori, chiar de cealalta parte a "frontului" - fiind confundati, nu o data, cu "teroristii"… Asemenea efective au actionat in Timisoara, Sibiu, Bucuresti… Cea de-a doua ciudatenie consta in aceea ca, o data sositi in UM 01297, "sportivii" au fost de asemenea cazati separat de restul efectivelor, procedandu-se la echiparea lor si dotarea cu armament. Desi aparent erau "straini" de instructia militara, au existat suficient de numerosi martori (militari in termen obisnuiti) care au afirmat ca acestia posedau si reale aptitudini in manuirea armamentului, pe langa un curaj si abilitati fizice deosebite. In fazele initiale ale anchetei, fosta comanda a unitatii a negat orice participare a "sportivilor" la evenimentele din Braila, pentru ca mai apoi, dupa identificarea a prea multi "sportivi" ce au bantuit pe strazi, sa sustina ca acestia ar fi fost folositi doar la culegerea de informatii militare, actiuni in care ar fi actionat numai in tinuta militara… Probele aveau insa a furniza o serie de aspecte deloc linistitoare.
ACTIUNI SPECIFICE. S-a constatat faptul real ca in acele nopti de "pomina", grupe de "sportivi" imbracati in… tinuta sportiva si dotati cu armament ascuns sub haine, aflati sub comanda unor ofiteri localnici, au cam misunat prin mai toate locurile in care s-au tras focuri de arme… Sa fi fost oare acestia tocmai "elementele diversioniste" invocate de unii martori ai momentului de debut al tragerilor din zona Viziru? Ori cei despre care se afirma ca ar fi tras asupra Prefecturii, dinspre faleza Dunarii… S-au poate au fost acei civili despre care se arata ca alergau pe strazi, urmariti de populatie, ascunzand sub haine pistoale-mitraliera cu pat rabatabil… Mai interesant este insa faptul ca un ofiter-instructor din Statul Major al GP sustinea cu tarie faptul, ca in chiar ziua de 24 decembrie, ar fi participat direct la retinerea unor asemnea "saltimbanci" care, sub comanda unui ofiter din Bat. Cc., ar fi fost descoperiti pe terasa unui bloc din apropierea uzinei "Progresul", tragand cu armele din dotare.
Cert este un lucru; in nici una dintre listele cu persoane suspecte retinute si predate UM din Braila nu au fost consemnate asemenea capturi.
Mai mult, atata timp cat nu a mai fost posibila relevarea consumului de munitie pentru fiecare grupa ori luptator in parte, nu se mai poate afirma o concluzie certa. Ancheta a retinut doar faptul ca, incepand de la orele pranzului din 23 decembrie, militarii din Lotul Sportiv au intreprins actiuni specifice de culegere de informatii din "campul tactic", la ordinul expres al comenzii Diviziei. In ce masura au fost utile acestea, o dovedeste desfasurarea evenimentelor…
Militarii au incercat sistematic sa impiedice cercetarile Parchetului
Ca si in alte locuri, si la Braila s-a facut simtita din plin activitatea de dezinformare. Au existat o multitudine de zvonuri alarmiste, venite pe cele mai variate canale.
O componenta principala a constituit-o avalansa diversiunilor fatise realizate de TVRL. Aproape toate "bombele informationale" lansate de "formatorii de opinie" ce se perindau prin studiourile televiziunii au fost preluate si adaptate specificului orasului de pe Dunare.
Asa se face ca, in viziunea celor care dirijau mersul evenimentelor, au aparut teroristii straini ori din fosta Securitate, musai dotati cu cele mai sofisticate arme si munitii. "Specialistii" militari nu s-au sfiit sa afirme ca ar fi retinut sute de teroristi si ar fi capturat arme, munitii si simulatoare. Tot acestia se intreceau in a anunta atacuri aeriene, desanturi de parasutisti, atacuri cu gaze de razboi, coloane de blindate la granita, prin judet sau chiar prin oras, coloane de tiruri sovietice, atacuri si desanturi fluviale din Insula Mare a Brailei.
AU DISPARUT "ARMELE DIN COSCIUGE". Orasul era impanzit de teroristi, care actionau prin catacombe, cimitire si reteaua de canalizare. Se mai deplasau doar cu autoturisme Dacia ori ARO de culori deschise(!) si manifestau o ciudata predilectie pentru autovehiculele Salvarii… Uneori se foloseau de cortegiile mortuare pentru a ascunde arme in cosciuge…
Atacau din toate pozitiile Unitatile Militare, spitalele, Prefectura, Uzina de Apa. Erau prezenti pe terasele si in subsolurile blocurilor. Au atacat si au ocupat aerodromul Ianca, depozitele de munitii…
Se pare ca toate acestea au existat doar in viziunile unor "papusari"…
Se poate spune ca au constituit doar "scenariul unui exercitiu de stat major", mai pe romaneste - al unui joc de-a razboiul?
Asa cum la Bucuresti absolut nimeni dintre "somitatile militare" nu a luat nici una dintre masurile obligatorii de contracarare a efectelor dezinformarii, tot astfel, nu s-a facut nimic nici in Braila… De ce?
Admitand ca zvonurile consemnate prin Jurnalele de Operatiuni ori prin tot felul de "caiete" ar fi fost reale, pot fi apreciate ca reactii tactice si logice acele "operatiuni militare" efectuate fie prea tarziu, fie in mod hazardat ori total neprofesionist? "Inabilitatea" comandantilor militari era chiar atat de reala ori doar mimata?
Au existat comandanti de unitati care au cerut insistent sprijinul esaloanelor superioare din Bucuresti, doar in scopul lamuririi celor ce se petreceau. Mare le-a fost surprinderea cand au primit naucitoare raspunsuri de genul "Orienteaza-te si tu!" ori "Nu ai incredere in nimeni! La nevoie lupti la tun!"… Ce se petrecea, de fapt, la Bucuresti?
Sa fi fost oare "fenomenul Braila" o urmare directa a unui complex de "manevre militare"?
Asemenea intrebari au fost avute in vedere si de anchetele intreprinse la Braila. S-au petrecut insa o serie de lucruri cel putin ciudate. Ori de cate ori ajungeam intr-un punct "nevralgic", rasareau tot soiul de "aparatori ai onoarei militare", care trimiteau tot felul de "petitii" in care aratau abuzurile procurorului militar…
Cum am ajuns "inamic"
Am ajuns la Braila dupa mai bine de o saptamana de la incetarea "luptelor". Am "nimerit Braila" cam tarziu, dar nu prea am inteles sa fiu si "orb". Asa se face ca m-am apucat sa cercetez faptele cum am invatat la Facultatea de Drept, si nu la Academia Militara ori Academia "Stefan Gheorghiu"…
Pentru ca nu aveam altceva mai bun de facut, am audiat sute de martori, am dispus zeci de expertize, am ridicat de la Laboratorul de Medicina Legala peste o suta de Rapoarte medico-legale (pentru ca, la Braila, fostul procuror-sef a dispus efectuarea constatarilor necesare), am rascolit cladiri, ruine, subsoluri, apartamente, cazarme…
De la unitatile militare am primit imediat seci de "declaratii-raport", scrise parca la indigo, in cluburile unitatilor. Aveam sa constat mai apoi ca asemenea tentative de deturnare a adevarului, orchestrate de "micii comandanti", se regaseau in faptele identice savarsite chiar si de comandantul Armatei a II-a - gral Dandareanu, care mi-a facut cinstea de a … scrie personal o declaratie de invinuit… Din ordinul sau expres, un militar impuscat de un camarad in chiar dormitorul subunitatii fusese transformat intr-o victima a "teroristilor", care, dupa dorinta vajnicului comandant, a fost impuscat in timp ce efectua o misiune de patrulare pe liziera unei paduri!
Tot astfel, pana la definitivarea cercetarilor, au stat la baza "teorii militare" acele baliverne prin care mortii si ranitii din fata Prefecturii si din interior ar fi fost opera acelorasi "teroristi". Dupa cum acelasi lucru s-a afirmat (in chiar "dosare de cercetare preliminara") si cu privire la incidentele soldate cu masacrarea luptatorilor GP de la blocul Romarta ori a militarilor care au actionat la statuia Caporalului Musat…
Fara sa vreau, am devenit un soi de "inamic public" pentru ca am renuntat sa audiez sute de militari, pana ce acestia nu au trecut in rezerva…
Am facut "greseala" de a ma ambitiona sa aflu persoana care a tras primul foc…
Mai rau, am investigat poate prea atent "miscarile" Lotului Sportiv al Armatei a II-a…
Am "gresit" cumva capital atunci cand "nu am crezut si am cercetat"?
CAUZE FAVORIZANTE ALE DEZASTRULUI
Dupa sumara expunere a situatiilor faptice ce au condus la inregistrarea de victime, sa incercam a enumera o serie de conditii-premisa care au favorizat ori au determinat in mod direct cursul evenimentelor:
apare mai mult ca plauzibil faptul ca militarii si luptatorii GP aflati in dispozitive de lupta (in unitati militare, alte obiective pazite, locuri publice etc.) au deschis focul in conditii generate de focuri sporadice trase de militari ori de alte persoane ramase neidentificate;
reactia, de multe ori necontrolata, a militarilor a fost cel putin favorizata de starea avansata de oboseala si de stresul puternic la care au fost supusi prin iresponsabila atitudine a celor ce ar fi trebuit sa cotracareze reala agresiune psihologica purtata prin mijloace de informare in masa, orchestrata de la Bucuresti;
erori de apreciere, care au condus la schimburi de focuri intre militarii aflati in acelasi dispozitiv de lupta;
grave incalcari ale regulilor militare privind cooperarea si coordonarea actiunilor;
trageri efectuate asupra unor autovehicule care nu au oprit la semnalizarile facute de militari din filtre rutiere;
accidente survenite prin manevrarea necorespunzatoare a armamentului;
raniri si ucideri rezultate prin ricosarea unor proiectile, din trageri efectuate la verticala ori ca urmare a fenomenelor inevitabile de imprastiere a proiectilelor trase in rafele;
conduita suspecta a unor victime ori nerespectarea de catre acestea a unor dispozitii date de militari.
Puteti contribui la aflarea adevarului despre Revolutie
Jurnalul National initiaza un demers publicistic menit sa reconstituie, cat mai fidel, istoria Revolutiei din decembrie 1989. In afara tuturor marturiilor evocate pana acum, dorim sa punem in valoare si orice fel de imagine legata de acele evenimente. In acest scop, solicitam sprijinul tuturor celor care detin astfel de fotografii istorice. Acestia ne pot contacta la Departamentul Foto al cotidianului Jurnalul National, la tel. 224.40.42, int. 333 sau 318; e-mail: foto@jurnalul.ro.