1

Revoluţia nu mai e „la modă”

2
Revoluţia i-a lăsat pe numeroşi participanţi şi pe urmaşii acestora cu sechele psihice şi fizice pe viaţă. Aceştia nu au avut parte de respectul cuvenit şi nici măcar nu ştiu cine le-a provocat suferinţele. Mulţi dintre ei se întreabă încă dacă a meritat să lupte pentru libertatea noastră. La 16 ani de la Revoluţie, cei mai sceptici dintre revoluţionari au ajuns la concluzia că toate activităţile de comemorare au devenit „răsuflate”. Doar pentru ei se mai păstrează vii în minte amintirile acelor zile…
Cu fiecare an care trece, memoria evenimentelor scăldate în sânge, din ultimele zile ale anului 1989, păleşte. Singurii care mai ţin în viaţă acest subiect - „vechi” de 16 ani - sunt revoluţionarii sau urmaşii lor. La o zi după ce generalul Dan Voinea a declarat că teroriştii sunt doar nişte „mituri”, Asociaţia Luptătorilor Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor „Braşov Decembrie 1989” (ABD ’89) a comemorat 16 ani de la Revoluţie printr-un simpozion ce continuă seria povestirilor începute de alţi eroi braşoveni: participanţii la marşul de la 15 Noiembrie 1987. Simpozionul a avut loc la Centrul Cultural Reduta şi au participat în principal membri ai asociaţiei. Cei care au avut curajul de a ieşi în stradă în iarna lui ’89 şi-au adus aminte de acele zile în care erau numiţi eroi, acum, din curajul lor a rămas doar o poveste.
Subliniind prezenţa slabă a invitaţilor, vicepreşedintele ABD ’89, Vasile Mardare şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de atenţie acordată de reprezentanţii administraţiei locale şi naţionale.
„Nu avem nevoie sprijinul conducătorilor. Aceştia şi-au văzut de interesele personale”, a concluzionat Mardare. Revoluţionarii s-au plâns de faptul că întâmpină în continuare probleme în acordarea drepturilor prevăzute de lege, cu toate că majoritatea au nevoie de medicamente şi asistenţă medicală.

Autor: Liviu CIOINEAG