Societate
Revolutia masurata in hectare
24 decembrie 2005
Politicieni, militari, fosti si actuali demnitari si-au impartit "tortul" ori si-au facut rezervare pe lista cu privilegii
Dupa ce si-a consumat dramele timp de 16 ani, Revolutia din decembrie 1989 genereaza profit. Pare insa "robinetul" ca s-a inchis. O incursiune in arhivele publice arata cum numeroase personalitati, mai ales din lumea politica, au primit sau se afla pe lista de asteptare pentru a primi terenuri, spatii comerciale ori locuinte, ca recompensa pentru participarea la evenimentele din decembrie ‘89. Incercari precum a lui Ion Caramitru, care a contestat privilegiile pe cand era ministru, sau Vasile Blaga - ministru care va dona terenul - nu reprezinta decat episoade pasagere.
Imbogatitii
Participarea la Revolutia din decembrie ‘89 a fost rasplatita cu adevarat romaneste: "luptatorii", adica cei care n-au patit nimic, dar s-au inscris repede in FSN, au fost cadorisiti de stat cu locuinte, spatii comerciale in centrul oraselor, mii de metri patrati de teren, facilitati la imprumuturile de la banci; "ranitii" au primit loc de veci, gratuitate pe transportul in comun si medicamente, iar urmasii celor care au murit impuscati au primit calatorii gratuite cu trenul si au fost scutiti de impozitele pe casa si pe teren, in cazul in care aveau.
Daca ar fi sa judecam dupa valoarea recompenselor, am putea crede ca la temelia daramarii comunismului au stat Constantin Bebe Ivanovici, Sergiu Nicolaescu, Emil Cico Dumitrescu, Dorin Lazar Maior si alti luptatori in transeele Legii 42/1990. Ei sunt imbogatitii Revolutiei, desi aproape niciun revolutionar cu certificat nu are la dosar dovada participarii la evenimentele din decembrie 1989, dupa cum ne-a declarat secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, Petrisor Morar.
Imoral
In 1996, odata cu schimbarea legislatiei - care a inclus printre beneficiari si "luptatorii", au aparut 18.000 de revolutionari noi.
Se intampla cu cateva luni inaintea alegerilor, pierdute de PDSR in fata CDR. In 2004, faimoasa Lege 42 a fost inlocuita. Noile reglementari prevad de-abia acum ca terenurile nu pot fi vandute.
Fostul prefect de Ilfov, Marian Petrache (PNL), ne-a declarat ca a facut un proiect de hotarare de guvern pentru modificarea prevederilor legate de drepturile revolutionarilor, pe care-l considera un "act de moralitate": "E anormal ca unii care au relatii sa iasa in fata si sa profite din plin de drepturi, iar altii sa nu primeasca niciun metru patrat de teren! Si mai cred ca ar trebui ca fiecare judet sa dea terenuri pentru revolutionarii lui, nu cei de la Bucuresti sa ia pamant in Ilfov, de exemplu!".
Incercari tardive
Incercari de schimbare a legilor recunostintei pentru revolutionari au mai fost. Cea mai notabila ramane aceea din 1997, a lui Ion Caramitru, pe atunci ministru al culturii. El spune ca Legea drepturilor revolutionarilor este unul dintre cele mai nocive lucruri pe care le-a facut Ion Iliescu: "In felul asta a reusit sa atraga in jurul lui toate caracterele slabe de care avea nevoie. Imi este rusine sa mai vorbesc despre Revolutie atata vreme cat se numesc revolutionari oameni care au parazitat ceea ce s-a intamplat atunci. Firesc ar fi ca aceste distinctii sa se acorde doar celor raniti si rudelor celor morti".
Blaga doneaza terenul
Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, posesor al uni certificat de revolutionar, ar putea primi teren in Oradea, unde a depus cererea. "In situatia in care voi primi un teren in Oradea, asa cum am declarat public si in scris, il voi dona unei familii cu probleme deosebite. Aceasta familie a fost deja identificata, fiind vorba despre o mama singura cu doi copii minori, cu mari probleme de sanatate."
Lege si dezordine
Dan Iosif nu este nici el titular pe vreun teren: "Sunt beneficiar al legii, dar am considerat ca e moral sa nu apelez la ea pana in momentul cand legiuitorul va explica apelativul "luptator cu merite deosebite". () Faptul ca legiuitorul a elaborat o lege nu mi-l reprosati nici mie, nici revolutionarilor. In Franta, la 216 ani de la Revolutia de la 1789, beneficiaza de drepturi urmasii".
O parte din cele noua asociatii de revolutionari existente ii acuza pe marii imbogatiti de pe urmele Legii 42 ca si-au luat pe nedrept certificatele de revolutionari si au cerut Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) sa reverifice toate dosarele. Petrisor Morar ne-a declarat ca unele dosare au fost date in cercetare ca urmare a suspiciunilor de falsificare. Anchetele pe aceasta tema sunt mai vechi, insa dosarele in care apar Bebe Ivanovici si Teodor Biris (fost primar de Snagov) au ramas ferecate in sertarele procurorilor.
Gratuitati de peste patru milioane de euro
Cheltuielile pe care le suporta statul pentru gratuitatile acordate celor care au certificat de revolutionar se ridica la peste 4,2 milioane de euro anual. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a platit anul acesta, pentru spitalizarea si medicamentele gratuite ale revolutionarilor, peste 30 de miliarde lei vechi, iar CFR le-a subventionat calatoriile cu trenul, in valoare de 74,5 miliarde lei vechi. Regiile de transport in comun bucurestene asigura si ele gratuitatea calatoriilor revolutionarilor: RATB a supor-tat anul acesta calatorii in valoare de 32,6 miliarde lei vechi, iar Metrorex - de 16,5 miliarde lei vechi. ( Tatiana Dabija,
tatiana.dabija@evz.ro)
De la "Bebe-certificat" la Ion Vasile
Beneficiari ai legii se regasesc si in partidele aflate la putere, dar si in cele din opozitie. Sunt pe liste si oameni de rand, dar si multi politicieni sau personaje cu functii importante. Multi si-au primit drepturile pe cand erau in FSN.
Un exemplu de ascensiune este Constantin Bebe Ivanovici, sculer-matriter ajuns presedinte (PSD) al Consiliului Judetean Ilfov si baron local, dupa ce s-a remarcat drept un zelos colaborator al lui Ion Iliescu, nasul legilor pentru drepturile revolutionarilor. Bebe Ivanovici ramane un produs al evenimentelor din 1989, alaturi de personaje ca Dan Iosif sau Nicolae Dide. Nu a ratat ocazia sa se inscauneze sef al revolutionarilor, pozitie din care a tras sforile dupa cum i-a poftit inima. A fost poreclit "Bebe-certificat". Figureaza pe lista Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) cu un intreg hectar de teren, impartit pe bucatele in comunele ilfovene Voluntari, Snagov, Mogosoaia si Otopeni. Pentru ca n-a fost zgarcit cu apropiatii sai, le-a dat si lor, asa incat si-a legat numele de scandaluri cu terenuri, spatii comerciale si alte afaceri a caror prosperitate s-a datorat posturii de intai revolutionar al patriei.
Fostul sef SPP, Gabriel Naghi, apare si el pe lista, cu un teren de 5.000 mp in comuna Pantelimon. Naghi ne-a declarat ca, desi a participat la evenimentele din decembrie 1989, nu a beneficiat de niciunul dintre drepturile revolutionarilor. "Nu am primit nimic in baza certificatului pe care l-am obtinut. Nu am nicio legatura cu terenul din Ilfov si nu stiu cine tot vehiculeaza asemenea informatii".
Parlamentarul PD Radu Berceanu, fost ministru, recunoaste ca are un hectar de teren arabil langa Craiova, primit in 1991. "Am certificat de revolutionar din 1990, dar nu l-am mai preschimbat. Eu am fost printre primii la Comitetul Judetean de Partid, unde am si intrat cu mai multi colegi si am aruncat tablourile lui Ceausescu de la etaj. Nu ma intereseaza drepturile oferite de stat. Teren au primit toti atunci si nimeni nu a fost intrebat daca vrea sau nu.
Prin ‘94-’95 am ridicat un depozit pe o parte din el, iar apoi am construit o hala pentru o fabrica de-a mea. In final, s-a dovedit a fi util."
Fostul prefect de Buzau, senatorul PSD Ion Vasile, s-a remarcat, dupa Revolutie, ca un potent afacerist local. Este implicat in scandalul privatizarii societatii Foresta Nehoiu, cumparata de Omar Hayssam pe vremea cand Vasile Ion ocupa scaunul de prefect al judetului Buzau.
Dan Voinea renunta la teren
Pe lista apar si membri ai completului de judecata instituit la procesul sotilor Ceausescu. Dan Voinea, procuror militar care coordoneaza acum dosarul Revolutiei, ne-a declarat ca a aparut pe mai multe liste, pentru un teren la Snagov, dar nu se afla in posesia lui. "De la prefectura nu mi-au dat aprobare", a spus Voinea. El a adaugat ca nu va mai cere aprobare si ca nu are nici certificat de revolutionar. Pe lista mai apar si alte persoane implicate in proces: Mugurel Florescu - membru in completul de judecata, si Gelu Voican Voiculescu - cu terenuri, Vladimir Belis - medic legist, cu scutiri de impozite. ( Laurentiu Mihu,
laurentiu.mihu@evz.ro)
Snagov - cartierul rezidential al Revolutiei
Peste mormintele din Cimitirul "Eroii Revolutiei" cadea ieri zapada celui de-al 16-lea an. Dintre crucile ornate cu mici coroane de brad si panglici discrete, tricolore, pleaca o frantura de dialog.
"Esti la "Asociatia Martirilor"? Care a avut copilul mort si a apucat sa se-nscrie acolo asa a ramas, care nu, nu", spun doua femei, cu lumanari aprinse intre degete. Cei care si-au pierdut viata la Revolutie au fost "recompensati" gratis cu cate doi metri patrati de pamant in centrul Bucurestiului si cu o cruce alba.
La cativa kilometri de Capitala, in timpul scurs dintre prima zapada a lui ‘89 pana la cea din 2005, revolutionarii cu certificate s-au batut pe pamanturile Snagovului. O fosta comuna linistita devenita un simbol stramb al unei Revolutii retribuite cu proprietati. Peste 300 de "luptatori" au cerut macar cate 1.000 de metri aproape de lacul pe care se aflau - in comunism - doar cateva vile de protocol. Snagoveanul Niculae Marin, zis "Farfurie", spune, sprijinit de bicicleta, ca din cele trei hectare pe care trebuia sa le primeasca i s-au oprit 36 de arii pentru revolutionari.
"De la primarie, cand a fost sa ne dea inapoi pamanturile luate de comunisti, alea de la CAP, ne-au spus ca 15a se opreste de la fiecare din sat pentru revolutionari". S-au oprit, si foarte multi le-au vandut cand comuna a inceput sa arate, in preajma Lacului Snagov, ca un mare cartier rezidential. Azi, pe nici o ulita nu mai poti ajunge pe malul lacului, de parca s-ar fi dat cate o batalie pentru fiecare centimetru de pamant.
Actualul primar, Apostol Musat, intrebat despre inghesuiala pe parcelele Snagovului, spune ca, "la inceput, au venit "pestii mari" din FSN si ei au apucat sa ia ce era mai bun, dar acum, chiar daca atractia e mare, nu se mai poate".
Teodor Biris, vechiul primar, revolutionar si el - doar 15 sunt satenii pe care ‘89 i-a prins ca lucratori la aeroport si au primit certificate de revolutionar - nu spune nimic pentru ca "sunt in spital si nu pot sa vorbesc". ( Liviu Iolu, liviu.lolu@evz.ro)
Personalitati politice, oameni de afaceri, militari si chiar sportivi figureaza pe lista publicata pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Cererile au fost inaintate autoritatilor in ultimii 15 ani. Printre ei ii regasim pe:
> Helmuth Duckadam - fost portar la Steaua. Figureaza cu un spatiu comercial si un teren in Arad.
> Alexandru Sassu (PSD) - teren in Arges
> Dorin Lazar Maior (revolutionar, PSD) - teren in Ghimbav (Brasov)
> Dan Tartaga, afacerist controversat - teren in Brasov
> Ion Vasile (senator PSD) - spatiu comercial si teren in Buzau
> Sorin Frunzaverde (PD) - scutire de impozit pe cladiri
> Ionel Hasotti (avocat, fratele liberalului Puiu Hasotti) - teren in Constanta
> Daniela Buruiana (PRM) - echivalentul unui teren in actiuni
> Horia Anderco (fost primar) - teren in Satu Mare
> Mircea Miclea (fost ministru al educatiei) - scutiri si terenuri in Bucuresti
> Sergiu Nicolaescu (PSD) - scutiri si terenuri in Bucuresti
> Bebe Ivanovici - 4 terenuri in Ilfov
> Dumitru Dinca - 4 terenuri in Ilfov
> Cristian Celea (fost sef CNAS) - teren si scutiri
> Cico Dumitrescu (militar, revolutionar) - teren in Ilfov
> Ion Dichiseanu (actor) - 3 terenuri in Constanta si Ilfov
> Traian Rece (fost parlamentar PSD) - teren in Jilava
> Adrian Taracila (fiul lui Doru Ioan Taracila, PSD) - teren in Snagov
> Teodor Biris (fost primar Snagov) - teren in Snagov
> Doru Trifoi (fost secretar de stat in Ministerul Justitiei) - teren in Snagov
> Romeo Raicu (deputat PD) - 4 terenuri in Ilfov
> Dumitru Iliescu (fost sef SPP) - teren in Ilfov