DOSARELE REVOLUTIEI AU FOST INGROPATE
Pentru cei 1.100 de morti din decembrie ’89 nu s-au gasit prea multi vinovati
In timpul evenimentelor din decembrie 1989 au murit, potrivit datelor oficiale, peste 1.100 de oameni si peste 3.300 au fost raniti. Dintre cei condamnati pentru reprimarea demonstratiilor de protest din decembrie 1989, foarte putini se mai afla in inchisoare.
Crimele de la Otopeni
Printe cei inchisi in dosarele revolutiei se afla cei vinovati de incidentele de la aeroportul Otopeni, in care mai multi militari in termen au fost ucisi din greseala, in schimbul de focuri care a avut loc intre fortele care asigurau paza aeroportului si trupele de la Garnizoana Campina, trimise sa ii ajute. Maiorul Dumitru Draghin, comandantul brigazii care asigura paza, generalul Grigorie Ghita, comandantul trupelor de securitate si capitanul Ion Zorila, comandantul dispozitivului de aparare au fost condamnati la 8 si respectiv 6 ani de inchisoare si plata unor daune familiilor celor 53 de victime. Restul au fost eliberati sau au murit.
Lotul Timisoara
Din primul lot al procesului de la Timisoara, de 24 de persoane invinuite, doar sapte au fost condamnate la inchisoare, restul fiind achitate. Cei 7 au reusit, din diferite motive, mai ales de sanatate, sa amane executarea pedepsei. Printe ei, Ilie Matei, fost prim secretar PCR Timis, si Ion Corpodean, fost adjunct al sefului Militiei Timisoara. Traian Sima, fost sef al Securitatii Timis, condamnat la 10 ani si Ion Deheleanu, fost sef al Militiei Timis condamnat la 15 ani au executat o parte a pedepsei primite, dar singurul care a executat cea mai mare parte din pedeapsa primita este maiorul Iosif Veverca, fost sef al serviciului judiciar Timis, care a fost condamnat la 15 pentru uciderea unei persoane in timpul revolutiei de la Timisoara. Si el a fost eliberat din motive medicale. Radu Tinu, fost adjunct al Securitatii Timis, a fost si el acuzat de omor deosebit de grav si a fost achitat, dupa ce a stat in inchisoare 2 ani.
Dosarul Stanculescu-Chitac
Radu Tinu a afirmat in timpul procesului de la Timisoara ca principalul vinovat pentru reprimarea de la Timisoara a fost generalul Victor Stanculescu, fost pe vremea aceea, prim adjunct al ministrului Apararii Nationale. Acesta a fost trimis in judecata in decembrie 1997, impreuna cu generalul Mihai Chitac, fost comandant al Garnizoanei Bucuresti, sub acuzatia de omor deosebit de grav. In iulie 1999, cei doi au fost condamnati de Curtea Suprema de Justitie la cate 15 ani de inchisoare si la plata unor despagubiri, impreuna cu MApN, rudelor celor ucisi in decembrie 1989 la Timisoara, in total 72 de persoane si ranirea altor 253. In februarie 2001, procurorul general Tanase Joita a dispus suspendarea sentintei, iar in martie 2004, Inalta Curte de Justitie a admis recursul in anulare declarat de procurorul general impotriva sentintei de condamnare.
Iliescu si-a gratiat fostii colegi
Din asa numitul lot CEPEX, care ii cuprindea pe fostii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR din decembrie 1989, Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator, Iulian Vlad, fostul sef al Securitatii, Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne si Ioan Dinca, au fost condamnati la pedepse grele de 15-20 de ani de inchisoare. Ultimul a executat doar 5 ani din pedeapsa. Intre timp, Nicu Ceausescu a murit la Viena de cancer la ficat. Ceilalti membri ai CEPEX condamnati, au fost gratiati in martie 1994, printr-un decret al presedintelui Ion Iliescu. Printre ei Ana Muresan, Stefan Andrei, Lina Ciobanu, Ludovic Fazekas, Dumitru Popescu, Paul Niculescu Mizil sau Suzana Gadea.