Vladimir Tismaneanu

 

Miercuri, 28 martie 2007

http://www.evz.ro/comment.php?artid=298264&commentid=508692

 

SENATUL EVZ: Tirania comunista si problema ideologiei

 

Vladimir Tismaneanu

 

Vladimir Tismaneanu: "Este truism care nu va fi  niciodata indeajuns repetat: sistemul comunist, in oricare din incarnarile sale, s-a intemeiat pe suprematia ideologiei."

 

A fost tiranie a certitudinii, spre a parafraza o formula a lui Daniel Chirot. In absenta a ceea ce Soljenitan a numit ingredientul ideologic, deci factorul justificator menit sa anihilize simtul moral, crimele impotriva umanitatii comise de comunisti, ca si de nazisti, nu ar fi fost de conceput.

Parte a unei modernitati deraiate, acest set de himere ideologice bazate pe cultul comunitatii celor „alesi”, al partidului revolutionar, a oferit drogul de care aveau nevoie cei care facusera apocalipticul pariu pe violenta absoluta impotriva unei ordini stabilite, considerata meschina si mutilanta.

Este surprinzator sa observam astazi incercari de exonerare a ideologiei comuniste in numele unui presupus proiect altruist. Comunismul, ca ambitie de reconstructie a societatii, dar si a naturii umane, a capotat.

A crede ca acest esec s-a datorat unor erori umane este astazi o proba de crasa ignoranta. Inca in 1956, chiar si liderul comunist italian Palmiro Togliatti ironiza acest gen de falsa naivitate.

Ma grabesc sa o spun: nu se pune problema condamnarii gandirii de stanga in genere. Exista un teritoriu al imaginatiei antiautoritare, de la anarhisti si pana la Castoriadis, Lefort si Norberto Bobbio. Sunt multe lucruri in opera lui Marx ce continua sa fie de interes filosofic ori sociologic.

Nu este insa mai putin adevarat ca nimeni nu poate vorbi despre leninism fara a recunoaste inrudirile intime dintre demersul bolsevic si un anumit filon despotic, depistat inca de Proudhon, Bakunin si Lassale din doctrina marxista.

Mai tarziu, in „Critica Revolutiei Ruse” (1918), Rosa Luxemburg denunta abuzurile politice ale lui Lenin si Trotski, anticipand ceea ce avea sa urmeze: emascularea spiritului critic, anihilarea revoltei de la Kronstadt, prigoana impotriva adversarilor reali ori inchipuiti.

Cum scria Koestler, pentru Lenin nu era destul sa-si striveasca adversarii. Trebuia sa-i faca demni de dispret. Intr-un recent articol, Caius Dobrescu insista pe drept cuvant asupra responsabilitatii ideologiei pentru experimentul comunist. A nu lua in consideratie doctrina, a incerca sa construim imaginea benigna  a unui „leninism cu chip uman” inseamna sa nu intelegem cum si cu ce finalitati a functionat sistemul.

Arestarile, deportarile si asasinatele in masa si-au avut cauza in proiectul ideologic, in utopia societatii fara clase, in cultul partidului ca intruchipare a Ratiunii in Istorie si in sacralizarea violentei revolutionare. In anii ‘30, poetul comunist Louis Aragon scria ode pentru NKVD si exulta imaginandu-si „ochii albastri ai Revolutiei scanteind cu o cruzime necesara”.

Nascut din sinteza  unui marxism interpretat ca paradigma mantuitoare cu traditia mesianismului revolutionar rus, bolsevismul a creat un stat bazat pe „conceptia despre lume si viata” atribuita proletariatului. In atari conditii, orice rival politic devine „dusman al poporului”, categorie inventata de iacobini si preluata de bolsevici.

„Comisarii poporului” vegheau pentru ca nimeni sa nu se simta in siguranta in acel univers in care doar ei puteau sa-si permita realizarea absurdelor lor visuri de inginerie sociala. Moralitatea era abolita: salvarea Revolutiei era legea suprema. Trotski, ca si Lenin, ii stigmatiza, in timpul Razboiului Civil, pe toti cei care indrazneau sa ceara un stat de drept.

Moralitatea kantiana era privita de Trotski drept expresia unui sentimentalism ipocrit. Mai tarziu, in polemica sa  cu John Dewey, acelasi Trotski, intre timp expulzat din URSS si urmarit de politia secreta stalinista, continua sa exalte „scopul nobil al comunismului”, scriind despre „morala lor si a noastra”.

Merita amintit ceea ce afirma Walter Veltroni, primarul Romei si cunoscuta figura a stangii postcomuniste italiene: secolul douazeci a fost „secolul sangelui, secolul in care oamenii au putut sa-si imagineze si sa realizeze genocidul evreilor, secolul Auschwitz-ului, al victimelor persecutiei naziste, precum si secolul tragediei comunismului, al lui Jan Palach, al Gulagului, al ororilor stalinismului”. Obsesia comunista a fost Omul Nou.

Tot ceea ce lega umanitatea de trecut, in special de traditia drepturilor omului si a proprietatii private, trebuia distrus. Burghezii, intelectualii, „chiaburii” erau vermina.

Tocmai din acest motiv putem defini sistemul comunist drept unul care urmareste exterminismul social. Grigori Zinoviev, cel mai apropiat colaborator al lui Lenin, primul conducator al Cominternului si seful organizatiei bolsevice din Petrograd, a spus-o inspaimantator de limpede: „Pentru a-i invinge pe inamicii nostri ne trebuie propriul nostru militarism socialist. Trebuie sa avem de partea noastra 90 de milioane din cei 100 de milioane de oameni care formeaza populatia Rusiei sovietice. Cat despre ceilalti 10 milioane nu avem nimic sa le spunem. Trebuie anihilati”. Mai este nevoie de vreun comentariu?

 

 

Comentarii

comunismul-leninismul-stalinismul

I.V. Stalinskaia (j.....u@yahoo.com), 2007-03-27 23:11:34

Cititi cartile fostului agent GRU Victor Suvorov: Acvarium, Spargatorul de gheata, Epurarea, Ziua M, Ultima republica... si o sa vedeti de ce Vladimir Tismaneanu are dreptate... Mai cititi si Fascismul lui Jeliu Jelev si o sa vedeti de ce comunismul nu a fost condamnat destul inca... Cei ce nu invata din greselile trecutului...

 

Re: comunismul-leninismul-stalinismul ** Nu-l cititi pe RADU FLORIAN

McCarthy (w.....9@yahoo.com), 2007-03-28 10:47:25

E un cetatean, semnat Radu Florian, care isi tot da cu parerea despre ce bun este comunismul - ala adevarat desigur ! Lenin, Dej, Odiosu, Mao, Castro, Kim Ir Sen etc, n-au facut decat sa intineze nobilele idealuri !
Doar daca vreti sa va enervati cititi-l ! Ipochimenului ii e dor de vremurile cand un pachet de BT era o spaga serioasa !!!
Este chiar decent in exprimare dar nu face decat sa bata campii. Vreo idee, ceva ? Canci. Zici ca e taica Ilici - da' din gura fara sa spuna numic de fapt !
O fi totuna, RF, cu politrucul care scria prin Contemporanul si Era Socialista ?
Mi-aduce aminte de o chestie de prin anii '91-92. In fatza sediului Partdului Muncitoresc (asa ceva), in Bucuresti, pe langa Pepsi Cola - ce credetzi ca trona chiar la intrare ? Un ditamai Mertzanu. Mare, frumos, negru. Uite-asa vad lumea, toti grangurii astia de stanga: ei in vile si Mertzane iar bizonu votant... mai la o coada, un ajutor social, un revelion cu Almanahe...

 

Re: Re: Re: comunismul-leninismul-stalinismul ** Nu-l cititi pe RADU FLORIAN

al (), 2007-03-28 14:53:12

Cum indraznesti sa-ti dai cu parerea despre comunism , cind iti stergeai mucii pe vremea aceea?Sau esti fiu de politruc sau securist si ai dus-o bine si atunci ( ca si acum ).Oamenii sint egali doar in mintea ta .Putoi ca tine ar trebui trimisi in Cuba sa taie trestie pentru nenorocitul de Castro.Apropo sa stii ca el este un adevarat marxist oricit nu ti-ar placea chestia asta.

 

Re: Re: Re: comunismul-leninismul-stalinismul (pt. Radu Florian)

Vlad Teodor (c.....5@yahoo.fr), 2007-03-28 18:26:04

Stimate tovarase Florian/Florin, din pacate dv. nu intelegeti corect nici natura umana si nici mecanismele economice. Daca eu sunt mai competitiv decat altul, atunci TREBUIE sa pot obtine mai mult decat el in viata, adica e normal ca eu sa ajung deasupra lui. Daca orice as face tot egali ramanem (ca in comunism), atunci prefer sa fac pe prostul si sa muncesc la ralenti; tot aia obtin de la stat si am in schimb mai multa energie si buna dispozitie pentru familie si copii. Asemenea lucruri tin de natura umana si provoaca fara gres degenerarea economica a societatilor egalitariste. Tocmai de aceea comunismul NU ESTE VIABIL in practica, adica nu poate fi aplicat cu succes la oameni. Retineti: ceea ce dinamizeaza o societate este LUPTA CU SANSE EGALE PENTRU INEGALITATE. Capitalismul, desi departe de a fi perfect, ofera intr-o masura mult mai mare un asemenea cadru.

 

COMUNISMUL DE TIP ZOMBI IN ROMANIA

STAHANOV (s.....v@hotmail.com), 2007-03-27 23:14:01

ATENTIE stimati forumisti cu mintea destupata, ce am gasit in grota a lui Sauron, adica site-ul npcr : dand dovada de masochism, am luat preventiv o lamaie langa calculator si am intrat :
La pagina de intro a site-ului npcr, ce musteste a sincretism idilico-belicos, pagina cu titlul "cine suntem si ce vrem, care imi da fiori amintindu-mi de alt tov., de ilici iliescu, care in dec. 1989 a telefonat la ambasada sovietica sa le spuna exact aceleasi cuvinte, iata ce scriu si sustin tovarasii comunistii de tip nou din Romania:
"Prin urmare, noi sustinem urmatoarele principii fundamentale, si le vom sustine atata timp cat se va mentine capitalismul: ...la punctul 2 :
2. Dictatura proletariatului ..."in orice forma de stat democratia si dictatura sunt inseparabile. Asa este peste tot ?n capitalism" - Alio tovarasi trotkisti-leninisti din npcr, explicati-mi si mie ce fel de dictatura o fi in Danemarca, Belgia, Irlanda, Austria sau prin Elvetia? Sau astea or fi deja tari comuniste, si eu care am o cultura politica precara, intreb tot felul de prostii ? Sau poate vrea sa se refere la Nord Korea sau Cuba unde categoric este dictatura, dar democratia lipseste cu desavarsire, pentru ca nimeni nu alege pe nimeni, dar intotdeauna comunistii castiga alegerile cu 99,99% ? CLASA CONDUCATOARE COMUNISTA intotdeauna se IMPROSPATEAZA si CULEGE membrii noi pe cine vrea muschii ei, doar pe baza de dosar de cadre, adica NIET alegeri libere !!! Ati auzit de vreun comunist din clasa celor putini si nealesi condamnat pentru erori grave ? Nici vorba ! Partidul comunist ii muta in alte judete sau ii "pedepsea" mutandu-i in strainatate la vreo ambasada !
Cum poate fi un partid modern si civilizat daca sustine o dictatura oricare ar fi aceasta ?

DEMOCRATIE = Forma de organizare si de conducere politica a societatii, care proclama suveranitatea poporului; Forma de guvernare a statului, bazata pe separatia puterilor si pe votul universal. Metoda de conducere a unui grup social, care asigura participarea tuturor membrilor la luarea deciziilor!!!
ANTONIM = Cuvant cu sens opus al altui cuvant.
Daca in clasa a treia invatatoarea roaga pe un elev sa spuna un antonim pt. democratie, care va fi raspunsul corect ? Raspunsul corect va fi dictatura sau autocratie. Deci, democratie comunista este o struto-camila inventata in laboratoarele de "idei revolutionare" ale marxism-leninismului, la fel ca mult uzitatul national-comunism. Asocierea a doua cuvinte antagonice este un non sens ! Probabil sustinatorii fanatici ai comunismului vor scrie ca de obicei ca de fapt EU nu inteleg, e vorba de o dictatura, dar care de fapt ...nu e dictatura. In documentele npcr de-aia scrie negru pe alb DICTATURA, pentru ca nu e dictatura !!!
ORICE DICTATURA ESTE, A FOST SI VA FI ABUZIVA in esenta ei fiind ANTIdemocratica, adica impotriva vointei si dorintelor poporului !