Ochiul Magic.jpg

August 2007

http://portocala.wordpress.com/2007/08/28/solidaritate-impotriva-trecutului

 

Solidaritate īmpotriva trecutului

Īn august 2005, cīnd ne-am īntīlnit pentru a discuta despre iminenta mea numire ca director al Institutului Cultural Romān de la Paris, deci viitor subordonat al său, prima īntrebare pe care mi-a pus-o dl Horia-Roman Patapievici a fost: “Menţineţi ceea ce aţi scris despre īntrevederea dintre Iliescu şi Pleşu, la Teşcani, īn vara lui ‘89?”

Recunosc că modul īn care fusese formulată īntrebarea mi-a stīrnit amintiri neplăcute. Dar şi mai neplăcută mi-era brusca certitudine că pe această transparentă invitaţie la dezicere urmau, īnainte de toate, să se construiască relaţiile noastre de lucru. Eu, intrusul, īndrăznisem să īntinez cu atingerea mea pe un membru al sacrei confrerii a piedestalelor.

Am răspuns: “Prin «bunăvoinţa» dlui Pleşu, ceea ce am scris īn 1990 mă costă foarte scump şi astăzi. Dar, din moment ce n-am dat niciodată vreo dezminţire, īnseamnă că menţin ce am scris.” Replica a venit pe un ton iritat, tăios aproape, implicīnd un soi de garanţie personală: “E fals ce aţi scris! Vă asigur.” Cīteva săptămīni mai tīrziu, dl Pleşu se răzbuna, īn “Dilema”, atacīndu-mi numirea la ICR - Paris.

După 1985, numele lui Ion Iliescu devenise, pentru majoritatea romānilor, sinonim cu speranţa. Īn lunile care au urmat răsturnării lui Ceauşescu, Ion Iliescu a fost considerat un salvator. Dl Pleşu īnsuşi i s-a raliat de la bun īnceput şi i-a rămas alături pīnă īn octombrie 1991 - adică 15 luni după mineriadă! Astfel stīnd lucrurile, nu īnţeleg de ce dlui Pleşu i se pare ofensant să se vorbească īn public despre īntīlnirea din august 1989 cu cel care avea să-i fie şef cinci luni mai tīrziu, īntīlnire īn cadrul căreia s-au discutat, probabil, detaliile viitoarei colaborări.

Am aflat despre această vizită a lui Ion Iliescu la Teşcani de la scriitorul Radu Ţeposu, īn mai 1990, la Bucureşti. Cīteva zile mai tīrziu, realitatea ei mi-a fost adeverită de un “fost apropiat” al lui Virgil Măgureanu, cu care m-am īntreţinut īn vederea redactării unui articol pentru săptămīnalul “Le Point”. Am pomenit-o īn cartea “Autopsie du coup d’Etat roumain”, publicată īn octombrie 1990 (Editions Calmann-Levy, Paris), spre veşnica animozitate a dlui Pleşu - ale cărui relaţii dinainte de 1989 (cea cu Petre Roman, de pildă) nu trebuiesc, pare-se, scoase la lumină.

După 17 ani, īnsă, confirmările informaţiei pe care o dădeam atunci īncep să apară īn presă. Istoricul Alex Mihai Stoenescu a aflat-o de la foşti agenţi ai serviciilor secrete. Senatorului Eugen Mihăescu i-a relatat-o chiar Ion Iliescu, pe līngă care a īndeplinit funcţia de consilier. Scriitorul Tudor Octavian o ştie pentru că, fiind la Teşcani īn acea zi, s-a aflat īn postura involuntară de martor ocular. Cu timpul, o vor povesti şi alţii, pentru că nu li se poate īnchide gura tuturor.

Trecutul poate fi ascuns, dar nu schimbat, şi tăgăduirile furioase ale dlui Pleşu sīnt, la urma urmei, mai interesante chiar decīt faimoasa īntīlnire īn sine. Cīt despre fizicianul Horia-Roman Patapievici, a cărui apostrofare de acum doi ani m-a decis să scriu aceste rīnduri, el şi-ar mīhni cu siguranţă foştii profesori dacă, din solidaritate de castă, ar stărui, īn mod cu totul neştiinţific, să proclame inexistenţa unui fapt īnregistrat de mai mulţi martori şi istorisit chiar de principalul actor.

(Articol publicat īn “Ziua” - 28 august 2007)

 

2 Responses to “Solidaritate īmpotriva trecutului”

  1. http://www.gravatar.com/avatar/4dcf042bdf647becb68bccab8cef78da?s=32&d=identiconTFT Says:
    31-08-2007 at 02:38

Da, da, acelasi lucru este confirmat si de catre Vadim īn ultimul numar din RM, cum s-ar zice :”Gura pacatosului…”

  1. http://www.gravatar.com/avatar/b0d76969240e18f846ce2a5309785bb8?s=32&d=identiconElena Says:
    02-09-2007 at 09:36

Am citit articolul atunci cand a aparut si ,si atunci si acum consider ca da informatii adevarate.Atitudinea celor doi nici nu stiu cum sa le spun ca intelectuali isi spun ei insisisi arata adevarata lor valoare, mai ales morala doar a scris unul si o carte care se intitula asa ///minima……..//poate se includea .Mie in locul lor mi-ar fi mai rusine de ceea ce au facut contribuind la aducerea si sustinera in scaunul de presedinte al tarii a unui om care nu-si merita functia ci l-au ales si sprijinit folosindu=se de neputintele acestui popor Nu asa ar fi facut niste intelectuali adevarati// vezi cei de la 1848//.Ce deosebire este intre ei si Dan Pavel care vrea sa bage pe gat poporului folosindu-se la fel de minusurile unei parti a populatiei alt personaj si mai rau decat cel pe care il avem acum ,nu-i mai pronunt numele ca nu vreau.Si dupa ce au facut asta si-au tras niste sinecuri de la buget ,urla sa faca lustratie ,sa pedepsesti oameni dupa bunul lor plac ,conduc din umbra fara sa-si asume nici-o raspundere As mai avea multe de spus, sunt o persoana //condamnata// ca doar am fost membra de partid cam de aceeasi varsta cu ei ,care le-am citit o parte din carti dar credeti ca daca ar citi cumva aceste randuri ar tresari o farama de indoiala in sufletul lor ,nu, pentru ca ei desconsidera poporul si eu suunt o infima parte din popor.