Vineri, 23 mai 2008
FALS SI UZ DE FALS - CLIENTII ROMEXTERRA BANK BRASOV AU FOST PRADATI FARA SCRUPULE DE DIRECTORUL ADJUNCT MATEPIUC
Dragos CENTU
Scandalul creditelor ilegale si fraudelor comise la Romerxterra Bank Brasov de tandemul format din directorul adjunct al bancii, Mihai Matepiuc, si patronul grupului de firme Master Advertising, Iulia Doftoreanu, pare demn de filmele cu mafioti. "Caracatita" operatiunilor celor doi, care au generat un rulaj ilegal de 215 miliarde de lei vechi in favoarea societatilor lui Doftoreanu, a afectat zeci de firme si agenti economici. Din cate rezulta din dezvaluirile acestora la Directia Nationala Anticoruptie Brasov, "compania" Matepiuc& Doftoreanu si-a planificat toate "tunurile", ba chiar a apelat la falsificarea documentelor, folosind ordine de plata sustrase din contabilitatea unor firme si stampile false. Majoritatea agentilor economici racolati de tandemul amintit sunt acum in stare de faliment si cu datorii imense si, cu toate acestea, Doftoreanu si Matepiuc, iau linistiti masa in oras.
Abuz de incredere
Unul dintre pagubitii "companiei" Matepiuc&Doftoreanu, Iacob Cristian, a tinut sa faca de curand dezvaluiri socante despre maniera de operare a celor doi, precum si despre cum a ramas aproape falit dupa ce a scapat din ghearele creditarilor ilegale facute de cei doi in numele societatii sale. In luna martie a acestui an, Iacob a tinut sa relateze comisarilor DNA Brasov o serie dintre dedesubturile operatiunilor ilegale, al caror beneficiar a fost Iulian Doftoreanu.
"In anul 2005, am cumparat SC Campa Generalcom SRL, cu intentia de a desfasura activitati de constructii in afara tarii, deoarece eu am locuit multi ani in Germania. De documentele necesare a fi depuse la Ministerul Muncii, se ocupa d-na Maxim Lena si prin intermediul acesteia l-am cunoscut pe sotul sau, Doftoreanu Iulian. Pentru ca aveam nevoie sa-mi deschid conturi bancare in Brasov, d-na Maxim Lena mi-a recomandat banca Romexterra Brasov, unde de altfel am si deschis conturi. Intrucat nu am reusit sa dezvolt activitatea de constructii si vazand ca Doftoreanu Iulian desfasoara multe activitati profitabile, am hotarat sa colaboram, dar fara a intocmi documente in acest sens. Practic, Ğam batut palmağ cu acesta, asa cum se face in lumea civilizata. In concret urma sa cumparam utilaje si sa ne apucam sa construim cladiri si drumuri. In acest sens, am solicitat de la Romexterra Bank Brasov o linie de credit de 120.000 RON, credit garantat cu un imobil al unor cunostinte. Suma de bani obtinuta cu titlu de credit nu am utilizat-o in vederea achizitionarii de utilaje, pentru ca Doftoreanu Iulian mi-a propus ca, pana gasesc utilajele, sa-i virez banii in doua din societatile sale, urmand sa-i restituie in momentul achizitionarii utilajelor. Am virat banii prin doua ordine de plata. Ulterior au fost cumparate doua utilaje, dar au fost inregistrate pe Maroma Invest SRL, societatea lui Doftoreanu Iulian", spune Iacob Cristian.
"Clanul" a incasat 68 de miliarde de lei vechi
El arata faptul ca dupa ce a accesat creditul si a intrat in anturajul lui Doftoreanu Iulian a fost "convocat" regulat la intruniri care aveau loc intr-un bar de pe strada Plevnei: "La aceste intalniri, care au avut loc zilnic, timp de trei sferturi de an, participau directorul adjunct al bancii Matepiuc Mihai, Doftoreanu Iulian, Butum Cristi si alte persoane pe care nu mi le amintesc si se discutau aspecte privind banii ce urmau a fi folositi pentru rambursarea creditelor scadente si ce sume urmau a fi din nou acordate cu titlu de credit. Se stabileau societatile care urmau a accesa credite si destinatia creditelor. Asa am ajuns sa solicit credite care, in fapt, erau utilizate de alte societati. Documentatia necesara acordarii creditelor era intocmita la sediul SC Maroma, iar ulterior ma deplasam la banca si semnam contractele de credit si ordinele de plata. Acestea erau semnate de mine, dar fara a fi completate. Erau completate ulterior de Matepiuc Mihai, care, de altfel, comanda din tastaura calculatorului toate platile si care statea in permanenta la banca, chiar si dupa orele de program. De altfel, eu comandasem la banca un stik cu ajutorul caruia se pot face plati on-line, dar acest stik nu a ajuns niciodata in posesia mea. La inceputul anului 2006, la solicitarea lui Doftoreanu, am adus in Romexterra Bank o noua firma, respectiv SC Dinsano SRL, iar eu am devenit imputernicit al acestei firme. Aceasta societate avea ca activitate vanzari materiale constructii si putea beneficia de credite pentru ca se incadra in clasa "A" - firma cu istoric, fara datorii".
Sursa citata a mai spus ca "tot pentru a obtine credite, am cumparat in cursul anului 2006 o firma. Aceasta societate a avut ca obiect de activitate servicii de curatenie, si chiar am avut pentru o luna de zile contract cu Romexterra Bank Brasov. Si pe aceasta firma am obtinut credite intrucat se incadra la clasa ĞAğ. Nu stiu in concret cate credite am obtinut pe cele trei firme, dar un numar destul de mare. Asa cum am aratat, banii nu au fost folositi de cele trei firme ci de alte societati. Dupa calculele mele, din firmele mele au plecat catre grupul de firme Maroma, BUT si ATEX aproximativ 68 miliarde lei vechi".
Iacob a afirmat ca pe firma sa de constructii s-a trezit dupa o deplasare mai lunga in Germania ca Doftoreanu achizitionase fictiv - pentru a putea gira cu un stoc de marfa - produse agroalimentare, astfel ca figura cu un stoc de... ciuperci si alte legume.
"Matepiuc avea o plasa de stampile!"
Surpriza lui Iacob a venit in momentul in care a luat "la mana" contractele de credit care i-au fost puse ulterior la dispozitie, precum si ordinele de plata, moment in care a constatat ca o parte dintre acte ori nu erau semnate, ori semnatura sa fusese aplicata cu o stampila, pe care o comandase exclusiv pentru oferte: "Nu stiu cum a ajuns stampila la banca! Eu stiu ca Matepiuc Mihai avea la banca o plasa cu stampile. Eu am avut cunostinta doar de contractele de credit pe care le-am semnat personal. Din acest motiv am depus o plangere penala, existand un dosar impotriva sa pentru savarsirea infractiunilor de fals. Nu am folosit eu banii proveniti din credite. Mai arat faptul ca am cunostinta, cu privire la evaluarile garantiilor aduse de banca, ca aceste evaluari erau facute de o doamna acreditata de Romexterra si care era trimisa de directorul adjunct al Bancii Romexterra. Aceasta supraevalua bunurile aduse garantie. Cunosc acest lucru, intrucat a facut evaluari care nu erau conforme realitatii si la societatile mele, pentru a putea obtine credite!".
Un alt escrocat a fost administratorul Dummax SRL Brasov, Maxim Florin Eugen, care preciza in declaratia sa la DNA faptul ca deoarece nu mai reusea sa se descurce cu firma, a apelat la Doftoreanu Iulian, cerandu-i sa se asocieze cu el.
Asocieri... falimentare
"Prin prisma relatiilor pe care le avea Doftoreanu am ajuns la Romexterra Bank Brasov, unde au fost accesate pe firma Dummax SRL un numar de 28 de credite bancare. Intr-o anumita perioada a anului 2006, eu am iesit din firma Dummax SRL, ramanand sa o conduca Doftoreanu Iulian. Nu am luat la cunostinta ce s-a intamplat cu sumele de bani luate pe credit de la Romexterra. Am inteles ca au mai fost incheiate un numar de 26 de contracte de creditare de catre Doftoreanu Iulian, in calitate de administrator, accesate tot la Romexterra Bank Brasov, doua dintre ele aflandu-se in derulare, in valoare de 450.000 RON".
Administratorul Tropical Fruit SRL Brasov, Oprea Traian-Radu, a scapat ca prin minune de "suveica", dar din actele bancare rezulta ca i se pregatea si lui deturnarea unor credite in numele firmei sale, in contabilitate aparandu-i contracte de creditare nesemnate, carora, probabil, li se pregatea o alta destinatie.