Adevarul

Vineri, 30 Mai 2008

 

Junii care au „īnfundat“ Canalul Bīstroe

de Alina Anghel

CBu.jpg

„Adevărul" vi-i prezintă pe trei dintre membrii echipei din Ministerul Afacerilor Externe care au īnclinat balanţa īn favoarea Romāniei īn „meciul" cu Ucraina

Eforturile tinerilor diplomaţi Cosmin Dinescu, Veronica Anghel şi Felix Zaharia au convins comunitatea internaţională să sprijine Bucureştiul īn lupta pentru conservarea mediului din Delta Dunării.

Delegaţii prezenţi la reuniunea Convenţiei Espoo desfăşurată la jumătatea acestei luni, la Bucureşti, au decis īn unanimitate că Ucraina a īncălcat prevederile tratatului de mediu transfrontalier īn cazul Canalului Bīstroe. Aceştia au adresat ţării vecine un avertisment de īncetare a lucrărilor. Succesul obţinut de partea romānă este īnsă rezultatul multor ani de muncă.

Dosarul Bīstroe a fost remis tinerei echipe din cadrul Direcţiei Drept Internaţional şi Tratate din care făcea parte şi Cosmin Dinescu īn anul 2003. Īn 2006 s-au alăturat şi Veronica Anghel şi Felix Zaharia. Meritul celor trei tineri este că au reuşit să identifice punctele slabe ale dosarului: au atras organizaţiile de mediu de partea lor, au aflat că Ucraina are o problemă similară cu Republica Moldova şi că este interesată să fie primită īn UE şi NATO.

Semne bune, trei ani mai tārziu

CB.jpg

Fazele de execuţie la Canalul maritim Bīstroe; ...

Primele rezultate īncurajatoare pentru ţara noastră au venit de abia īn 2006, cānd o comisie internaţională de anchetă, creată īn baza Convenţiei Espoo, a confirmat impactul negativ al proiectului ucrainean asupra ecosistemului Deltei Dunării.

Echipa din MAE romān care a lucrat la dosar ne-a povestit că succesul obţinut se datorează, dincolo de abilităţile diplomatice ale celor implicaţi, faptului că dreptatea a fost de partea Romāniei.

Conferinţa de la Bucureşti din mai a reprezentat un moment inedit, fiind pentru prima oară cānd s-a adoptat o declaraţie de neconformitate, iar Ucraina a primit un avertisment. Īn cazul īn care, pānă la sfārşitul lunii octombrie, Kievul nu opreşte lucrările pe Canalul Bīstroe şi nu aplică prevederile Convenţiei Espoo, atunci este sancţionat, putāndu-se ajunge pānă la excluderea Ucrainei din Convenţie.

"Aceste sancţiuni sunt foarte importante din două puncte de vedere", ne-a explicat Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice īn cadrul MAE şi coordonatorul echipei din minister care s-a ocupat de dosar. „Pe de o parte, reprezintă un gest simbolic - nişte penalizări la adresa unui stat.

Pe de altă parte, ele sunt semnale ce sunt luate īn calcul de donatori, de organizaţiile internaţionale care finanţează proiecte".

Ucraina, nevoită să se conformeze

Īn momentul īn care despre un stat se ştie că nu respectă oficial convenţiile, atunci donatorii au mai multă grijă cānd dau bani. Dacă ucrainenii nu vor respecta angajamentele pe care şi le-au luat, vor fi excluşi din Convenţie, susţine Dinescu.

Eliminarea unui stat dintr-o organizaţie internaţională, care este sub egida Comisiei economice a ONU, este un semnal negativ cu privire la modul īn care ţara respectivă ştie să-şi respecte angajamentele, mai ales īn contextul īn care Ucraina face demersuri pentru apropierea de Uniunea Europeană, a subliniat diplomatul.

Kievul are o problemă similară cu Chişinăul

Ucraina are īn prezent o problemă similară cu Republica Moldova, de aceea nu este īn interesul acestei ţări să nu poată invoca prevederile Convenţiei Espoo. Este vorba despre proiectul Giurgiuleşti, pentru construirea unui terminal petrolier – un proiect cu impact transfrontalier, ne-a explicat Veronica Anghel, expert īn drept internaţional īn cadrul aceleeaşi Direcţii.

Sunt tineri ambiţioşi şi au īn faţă o carieră de succes

Cosmin Dinescu, 32 de ani, director general pentru afaceri juridice

Este "decanul" de vārstă al echipei. Lucrează īn minister din ianuarie 1999, īn urma unui concurs care a avut loc īn 1998. Ocupă funcţia actuală din 2004. Direcţia pe care o coordonează se ocupă de toate chestiunile legate de drept internaţional. Cosmin Dinescu mai reprezintă Romānia şi īntr-o altă problemă delicată, Insula Şerpilor. Īn acest caz, el a fost desemnat co-agent.

Veronica Anghel, 26 de ani, născută īn Bucureşti

A terminat Facultatea de Drept īn 2004. A urmat cursurile unui Masterat de Drept Internaţional īn Franţa. Şi a visat să lucreze neapărat īn MAE. După ce s-a īntors īn ţară, visul ei a devenit realitate. La concursul pentru ocuparea postului, a avut de comentat un articol din ziar chiar despre Canalul Bīstroe. Veronica spune că peste cinci ani se vede lucrānd tot īn domeniul diplomaţiei, soluţionānd dosare alături de o echipă de profesionişti.

Felix Zaharia, 26 de ani, născut īn Tārgu Mureş

A absolvit Facultatea de Drept. A intrat īn MAE īn martie 2006, īn acelaşi timp cu Veronica. Spune că īi place dreptul internaţional şi că şi-a dorit să intre īn Ministerul de Externe pentru a lucra la Direcţia de drept internaţional. Deşi nu e din regiunea dunăreană, se ocupă preponderent de problemele fluviale. Peste cinci ani, Felix se vede lucrānd tot īn cadrul Ministerului de Externe, ocupāndu-se de o regiune romānească dunăreană foarte prosperă.

Bīstroe, controversat şi la ucraineni

Dinescu ne-a precizat că nu toţi vecinii noştri din Ucraina au văzut cu ochi buni proiectul Bīstroe. Au existat şi acolo voci care s-au opus iniţiativei Kievului. Alţii au speculat că, de fapt, Ucraina ar fi stopat lucrările din lipsă de fonduri. Cert este īnsă faptul c㠄au existat probleme cu finanţarea, chiar verificări ale Curţii de Conturi din Ucraina cu privire la modul de gestionare a resurselor alocate". Pe de altă parte īnsă, Dinescu ne-a declarat că, anul acesta, Ucraina inclusese īn buget o linie de finanţare pentru terminarea proiectului.

Ce este Convenţia Espoo

Convenţia a fost iniţiată īn 1991, la Espoo, īn Finlanda, dar a intrat īn vigoare la nivel internaţional la 10 septembrie 1997. Romānia a ratificat-o prin Legea nr. 22, īn anul 2001.

Semnatarii s-au angajat să consulte şi să notifice statele vecine afectate despre toate proiectele importante care pot avea efecte asupra mediului.

Pānă acum, la Convenţia Espoo au aderat 40 de ţări, printre care şi Ucraina.

Bulgaria, Croaţia, Grecia, Muntenegru, Romānia şi Macedonia au semnat luna aceasta un acord multilateral pentru o mai bună implementare a Convenţiei Espoo īn regiune.

Istoria negocierilor romāno-ucrainene

2003 - partea romānă află din presă despre intenţia Ucrainei de a construi un canal de mare adāncime; Ţara vecină nu a notificat Romānia īn legătură cu intenţiile sale, deşi proiectul avea potenţial impact transfrontalier

2003-2004 - Romānia trimite Ucrainei solicitări repetate, subliniind că proiectul nu se poate derula fără a fi implicată şi partea romānă, ca stat potenţial afectat

mai 2004 - Ucraina īncepe, fără consultarea părţii romāne, construirea unui canal de 5,8 metri adāncime pe braţele Chilia şi Bīstroe, care să īi faciliteze accesul la Marea Neagră

iulie 2004 - are loc prima īntālnire romāno-ucraineană pe acest subiect, fără a se intra īnsă īn detalii tehnice

august 2004 - Romānia solicită, īn baza Convenţiei Espoo, constituirea unei comisii internaţionale de anchetă pentru stabilirea impactului transfrontalier al canalului; rezultatele sunt prezentate abia īn 2006, īn contextul īn care Ucraina nu şi-a plătit la timp contribuţia financiară

2006 - Comisia de anchetă confirmă impactul negativ asupra ecosistemului Deltei Dunării

2007 - Romānia sesizează Comitetul de Implementare a Convenţiei Espoo īn legătură cu nerespectarea acordului

2007 - Ucraina acceptă şi participă la dezbateri publice comune, angajāndu‑se să respecte recomandările făcute īn 2006 de Comisia de anchetă

21 mai 2008 - Delegaţii prezenţi la reuniunea Convenţiei Espoo de la Bucureşti au decis īn unanimitate că Ucraina a īncălcat prevederile tratatului de mediu transfrontalier īn cazul Canalului Bīstroe şi au emis un avertisment de īncetare a lucrărilor

 

Opiniile cititorilor

Bravo!

de Bolşevicul in data de 2008-05-30 00:04:58

Iată că n-o avem doar pe Oana Zăvoranu, mai avem şi tineri de valoare. Din inimă, felicitări!

 

bravo

de enache in data de 2008-05-29 23:57:28

Iata ce inseamna tineri dar si bine pregatiti. Bravo ! Felicitari si la mai mult va urează un fost profesor universitar care maine implineste 77 ani.