http://www.monitorulexpres.ro/arhiva_foto/poze/tumb/vlase2_Dsgsdg.JPGMonitorul Expres.gif

Luni, 12 mai 2008

 

,,Vlase c Roumanie“

CEDO apără morţii Revoluţiei

• Plîngerea depusă de familia Vlase la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care solicită obligarea instituţiilor statului român să soluţioneze Dosarul Revoluţiei 97/P/1990, a fost acceptată şi va fi judecată cu prioritate

• „După aproape 19 ani de la uciderea fiului meu, răspunsul primit de la CEDO este singura bucurie şi singura victorie în lupta pe care am dus-o fără odihnă“, spune braşoveanca Elena Vlase


Plîngerea depusă de familia Vlase la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg prin care cere să oblige instituţiile statului român să soluţioneze Dosarul Revoluţiei 97/P/1990 a fost acceptată şi va fi judecată cu prioritate.

Răspunsul în care se precizează nu numai vestea acceptării dodarului, dar şi completul căruia i-a fost repartizat cazul a sosit pe adresa din Braşov a familiei Vlase înainte să fi trecut 30 de zile de la data audierii şi depunerii petiţiei. Cu prioritate va fi judecată şi petiţia depusă de o delegaţie a societăţii civile din România, formată din 40 de români, printre care urmaşi ai eroilor din decembrie ’89, care a depus în aceeaşi zi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un memoriu şi documente suplimentare la acţiunea din februarie prin care solicita obligarea autorităţilor române de a soluţiona dosarele Revoluţiei şi condamnarea sistemului juridic din România pentru modul incalificabil în care tergiversează dosarele Revoluţiei şi ale mineriadei, în favoarea criminalilor, a complicilor acestora şi a instigatorilor la crime.


,,Pentru prima oară am încredere“

,,După aproape 19 ani de la uciderea fiului meu, răspunsul primit de la CEDO este singura bucurie, singura victorie în lupta pe care am dus-o fără odihnă ani în şir împotriva tuturor celor care au făcut tot ce le-a stat în putere să înăbuşe orice încercare de demascare a criminalilor Revoluţiei. Faptul că, acum, petiţia prin care solicitam obligarea autorităţilor române de a soluţiona dosarul fiului meu, precum şi cea depusă de Asociaţia «21 Decembrie 1989» şi societatea civilă pentru dosarul crimelor din decembrie ’89 se va judeca în regim de prioritate la CEDO îmi dă curaj şi încredere, curaj şi încredere pe care nicio instituţie din România nu mi le-a dat vreodată în aceşti ani în care am strigat după dreptate şi adevăr“, spune Elena Vlase, mama tînărului ucis la Braşov, în condiţii încă neelucidate, în zilele Revoluţiei.


Justiţia din România va fi obligată să facă dreptate

O altă speranţă renăscută a familiei Vlase este legată de faptul că procesul de la Strasbourg va obliga justiţia din România să scoată din adormire dosarele Revoluţiei. ,,Acum, sper să fie lăsat şi generalul Dan Voinea să finalizeze dosarele de la Braşov“, mai spune Elena Vlase, care doreşte în acelaşi timp să mulţumească pentru sprijinul pe care l-a primit de la Asociaţia „21 Decembrie 1989“ din Bucureşti. „Fără invitaţia domnului Teodor Mărieş, preşedintele acestei asociaţii, nu aş fi avut şansa să ajung la Strasbourg, la CEDO, să-mi susţin cauza şi să depun şi eu un memoriu. Dar şi să vorbesc personal unui reprezentat CEDO despre crima care mi-a răpit copilul şi despre faptul că, după 18 ani, am epuizat toate formele legale, fără a putea face ca dosarul fiului meu să ajungă într-o instanţă din România în care cei vinovaţi de moartea fiului meu să fie judecaţi. Este singura asociaţie de revoluţionari care m-a sprijinit şi a înţeles lupta mea. Au fost alături de mine, aşa cum şi familia mea a fost alături de acţiunile acestei asociaţii care, spre deosebire de mulţi aşa-zişi revoluţionari, chiar vrea şi chiar se luptă pentru a face dreptate victimelor Revoluţiei“, spune Elena Vlase.

Crimele Revoluţiei, în atenţia CEDO

La începutul lunii trecute, o delegaţie a societăţii civile din România, formată din 40 de români, printre care urmaşi ai eroilor din decembrie ’89, a protestat la Strasbourg, depunînd la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un nou memoriu şi documente suplimentare la acţiunea din februarie prin care solicita obligarea autorităţilor române la a soluţiona dosarele Revoluţiei. Protestatarii au mai solicitat condamnarea sistemului juridic din România pentru modul incalificabil în care tergiversează dosarele Revoluţiei şi ale mineriadei, în favoarea criminalilor, a complicilor acestora şi a instigatorilor la crime. Printre protestatari s-a aflat şi braşoveanca Elena Vlase. Ea a depus la CEDO, în nume familiei ei, un memoriu şi documentaţia aferentă dosarului privind uciderea fiului ei, în condiţii rămase neelucidate, în decembrie ’89. Delegaţia românilor, condusă de preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989“, Teodor Mărieş, a fost formată din membri ai Asociaţiei „21 Decembrie 1989“, reprezentanţi ai Alianţei Civice, ai Asociaţiei Copiilor Revoluţiei şi urmaşi ai eroilor martiri.


„Cel mai mare număr de victime pe timp de pace“

Reprezentanta CEDO, Stephanie Klein, care i-a ascultat pe români, după ce reprezentantul României s-a eschivat s-o facă, a fost receptivă faţă de probleme prezentate de delegaţia românilor, privind modul lent de anchetare a dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor. „Concluzia reprezentantului conducerii CEDO a fost că în România s-a înregistrat cel mai mare număr de victime pe timp de pace din istoria contemporană a Europei, masacrul producîndu-se într-un interval extrem de scurt“, a amintit atunci vicepreşedintele Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu.

de: Oltiţa Stiuj