Anima News.jpg

Mai - 2008

D L Maior.jpgDezvaluiri

O nouă victimă rătăcită pe încâlcitele culoare ale justiţiei şi sitemului bancar din România

Dorin Lazar Maior / Din acuzat - acuzator

Reţinerea de către procurorii DNA la finele anului 2006, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj a lui Dorin Lazar Maior (presedintele UNORD ‘89 si al Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor si Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989, fost deputat în Parlamentul Româniaiei) şi a lui Ovidiu Tiţion, a scos la iveală, după cum sublinia ziaristul  Adrian Militaru în publicaţia "Atac", "o excrocherie financiară de amploare 'patronată' de fostul director adjunct al Romexterra Bank-Sucursala Braşov, Mihai Maţepiuc. Din postura de director adjunct al sucursalei din Braşov, Maţepiuc, împreună cu Iulian Doftoreanu (patronul firmelor Maroma Invest SRL Braşov şi SC Master Advertising SRL) şi Cristian Butum (administratorul SC Butexim SRL Braşov) au iniţiat o reţea de creditare de tip suveică prin operaţiuni bancare fictive, fiind rulaţi aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi". În acest articol "Suveică financiară la Romexterra Bank Braşov" (pe care-l puteţi citi dând clic pe titlu), Adrian Militaru subliniază încă din caseta de deschidere: "Deşi organele abilitate au fost sesizate de patronii societăţilor păgubite dosarul a rămas 'în aşteptare' până la finalizarea cercetărilor"

Cei doi, Dorin Lazar Maior şi Ovidiu Tiţion, au fost reţinuţi şi anchetaţi, deşi şi-au susţinut mereu nevinovăţia. După audieri interminabile, care au durat până târziu în noapte, judecătorii au decis ca Maior şi Tiţion să fie arestaţi preventiv. O lună mai târziu au fost trimişi în judecată la Judecătoria Braşov, care a dispus ulterior, de trei ori la rând, judecarea lor în stare de libertate. În două rânduri, hotărârile Judecătoriei au fost infirmate de Tribunalul Braşov, care a admis recursurile procurorilor anticorupţie. După aproape cinci luni de arest preventiv, magistraţii acestei instanţe şi-au schimbat punctul de vedere şi au decis şi ei că Maior şi Tiţion pot fi judecaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu şi de a se implica în vreun fel în activitatea firmelor la care sunt asociaţi sau administratori. Şi de atunci, procedurile judecătoreşti continuă în pas de melc.

Încercând din răsputeri să facă lumină în acest proces în care a dovedit de atâtea ori că este nevinovat, procedură juridică care-i afectează viaţa familiară, dar şi afacerile, d-l Dorin Lazăr Maior a apelat la Agenţia de ştiri "Anima News", punându-ne la dispoziţie două documente importante, care vin în sprijinul afirmaţiilor sale, documente pe care le publicăm în continuare.

 

C a t r e

 

                  PARCHETUL GENERAL

 

            D-nei Procuror General LAURA CODRUTA COVESI

 

  

   Grupul de firme format din:

 

      -SC BIBIA IMPEX SRL Brasov  adm.Mangaru Maria

      -SC TRANSILVA COMPANY SRL Brasov adm.Maior Irina

      -SC BRAVIMPRES SRL Brasov   adm.Folosea Marian

      -SC ROMED TRUST SRL Brasov     adm.Mangaru Jean

      -SC TRUST PRESIDENT SRL adm.Maior Lazar Dorin

      -SC RIMADCO SRL Brasov  adm.Ionescu Rares

      -SC MEDCO TRUST SRL adm.Mangaru Jean

      -SC MEDICAL TRUST SA Brasov adm.Maior Lazar Dorin

      -SC INVEST POLENA TRANS SRL Brasov adm.Tition Ana

      -SC TRUST GRUP P&C adm.Tition Mihaela

 

si asistate de Dipl.Ec.MIHAI BARBULICEANU va aducem la cunostinta urmatoarele:

 

      1.Toate societatile noastre au deschise cont la ROMEXTERRA BANK BRASOV.

 

      2 Activitatile curente si rulajele se cifreaza la circa 60 mil euro anual.

 

      3. Pe parcursul anului 2006 in relatiile de decontare prin intermediul ROMEXTERRA BANK Brasov s-a produs o anomalie care a constat in:

 

      3.1 Interventia neautorizata a functionarilor bancii in efectuarea de plati si incasari prin intermediul conturilor firmelor noastre,dispuse in baza unor instrumente de plata intocmite de de catre acestia,fara acordul si stiinta detinatorilor legali de conturi.Mai mult,aceste operatiuni de incasari si plati nu au avut la baza nici un fel de document justificativ,incalcandu-se in felul acesta si in mod grav legislatia specifica decontariilor bancare,cat si prevederile Legii nr.78/2000 privind prevenirea ,descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

 

      3.2 Concret ,conform actului de audit intern nr.8666/21.12.2006 al bancii ROMEXTERRA,dir. Adj. Mihai Razvan Matepiuc,pe parcursul anului 2006 a initiat un numar de 1385 de operatiuni bancare,din care a avut documente justificative si au fost legal intocmite un numar de 115 la un nr.de 73 de agenti economici.

 

      3.3 Valoarea medie a unei operatiuni neautorizate si ilicite se ridica la aproximativ 130.000 ron,reprezentand la o prima apreciere suma de 165.100.000 ron.In felul acesta functionarii bancii ROMEXTERRA Brasov au introdus in circuitul economic in mod neautorizat un rulaj de 165.100.000 ron.ATENTIE : avem suspiciunea ca sumele mentionate erau in mare parte de natura virtuala.Caracterul si rezultanta urzufructului acestei sume este cert de natura infractionista.

 

      4.In luna decembrie 2006 reprezentanti ai grupului de firme au informat conducerea bancii ROMEXTERRA dar si reprezentatii DNA Brasov.Rezultatul acestui demers a fost deschiderea de catre DNA Brasov a unor dosare de cercetare penala separat pentru functionarii bancii si beneficiarii reali, care s-au autodenuntat,dar si un dosar de urmarire penala asupra reprezentantilor firmelor noastre pentru un asa zis santaj asupra functionarilor din banca.

 

      5.In luna martie 2007 ,la trei luni dupa declansarea urmaririi penale si inculparea angajatilor bancii si a beneficiarilor reali care au produs natura infractionista,a aparut in in Monitorul Oficial Leg.69,care are un articol unic si care modifica continutul art.10,pct.b si pct.c din Legea nr.78/2000.Astfel prin retiparireaa celor doua aliniate ale art.10,se scoate de sub incidenta legii prevenirii actelor de coruptie,acordarea si utilizarea de credite fara respectarea conditiilor legale.

      Odata cu aparitia acestei legi,operatiunile ilicite din banca ROMEXTERRA,care faceau obiectul de cercetare penala,ieseau de sub autoritatea de ancheta a DNA Brasov.Consideram ca ar fi fost normal ca intr-un termen rezonabil DNA Brasov sa isi decline competenta catre Parchetul Brasov sau catre Curtea de Apel Brasov,pentru continuarea cercetarii cat priveste faptuitorii.

      In schimb,DNA Brasov solicita ANAF Brasov serviciul control fiscal,verificarea agentilor economici,dar nu a tuturor celor 73,c unui grup restrans de firme ,cu privire la realitatea operatiunilor derulate prin banca ROMEXTERRA Brasov.

      In opinia noastra si in practica normala a unei anchete penale s-ar fi impus inca de la inceput,efectuarea din dispozitia anchetatorului a unei expertize judiciare complexe care sa se intinda asupra tuturor operatiunilor bancare si asupra tuturor firmelor pentru a putea identifica fara dubii:

            -natura faptei

            -intinderea si valoarea reala a infractiunii

            -beneficiarii reali ai urzufructului faptelor ilicite.

 

      6.La mai bine de un an si tri luni de la modificarea Legii.78/2000,DNA Brasov si procurorii care ancheteaza acest caz tin in continuare acest dosar,situatie care prin instrumentarea defectuasa (in opinia noastra),duce la distrugerea persoanelor juridice prin folosirea discretionara si inadecvata a organelor coercitive ale statului,deoarece:

 

      6.1Sumele initiale acordate sub forma de credit nelegal si tranzactiile ilicite dispuse de dir. Mihai Razvan Matepiuc al ROMEXTERRA Bank sunt nereale si de natura infractionala.

 

      6.2 Organul Fiscal, la solicitarea DNA a efectuat actiune de control,aplicand legislatia fiscalitatii asupra unor actiuni bancare fara document justificativ,initiate fara acordul agentului eceonomic,retinand in sarcina acestuia sume de ordinul miliardelor,calculate drept impozite,tva si penalitati de intarziere.

 

      In concluzie,prin actiunile derulate de organele coercitive se tergiverseaza scoaterea la lumina a adevaratului beneficiar,prezentarea efectului real extrem de grav cu implicatii la nivelul economic si ducand in acelasi timp la distrugerea societatilor comerciale prin falimentare si blocaj de conturi,datorita interventiei fiscului,cat si la distrugerea si incalcarea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice,administratorilor si angajatilor acestora,deoarece:

      -Introducerea neautorizata pe piata a unor sume in rulaj total de circa 60 milioane euro,care la origine sunt de natura virtuala,a creeat un proces inflationist necontrolabil.

      -Interventia controlului fiscal la solicitarea ANAF pentru stabilirea de impozite ,tva si penalitati in sarcina agentului economic,in conturile caruia s-au efectuat operatiuni ilicite de catre functionarii bancii este o alta excerbare inflationista prin inregistrarea drept venituri la buget a acestor sume.

      -Principalul beneficiar si profitor a acestor activitati ilicite este banca ROMEXTERRA Brasov,care cu nonsalanta si-a insusit dobanzi si comisioane aplicate asupra tuturor tranzactiilor de incasare,plata si creditare ilicite,retinand c/valoarea acestora din conturile clientilor bancii.

In mod logic si daca ar fi existat minimum de decenta profesionala,anchetatorii acestei situatii ar fi trbuit de mai bine de un an si jumatate sa sesizeze beneficiul ilicit pe care si l-a insusit banca ROMEXTERRA Brasov,sa dispuna confiscarea lui si tinerea la dispozitie pana la identificarea adevaratilor pagubiti.Mai mult fiind certa si confirmata prin auditul intern al bancii ROMEXTERRA Brasov ca operatiunile erau nereale si dispuse de angajatul bancii,se impune anularea imediata a acestor operatiuni.

      In felul acesta s-ar creea o minima baza de control si s-ar anihila introducerea de moneda virtuala de natura infractonista pe piata monetara interna.Cu toate acestea ANAF Brasov prin comisia de control fiscal continua si la acesta data sa calculeze si sa stabileasca impozite in sarcina celorlalte firme,asupra unor sume virtuale operate prin conturile noastre,afectand grav existenta sociatatilor pe care l-au blocat deja,dispunand sechestre asupra conturilor,dar si integritatea materiala a administratorilor acestor societati.

      Drept pentru care ,va rugam insistent sa dispuneti de urgenta varificarea celor prezentate mai sus si stoparea agresiunilor organelor coercitive ale statului asupra societatilor comerciale real pagubite,concomitent cu declansarea actiunilor de anihilare a adevaratilor beneficiari,care au generat inflatie si instabilitate economica.

 

-SC BIBIA IMPEX SRL Brasov  adm.Mangaru Maria...............

 

-SC TRANSILVA COMPANY SRL Brasov adm.Maior Irina.....................

 

-SC BRAVIMPRES SRL Brasov   adm.Folosea Marian..............

 

-SC ROMED TRUST SRL Brasov adm.Mangaru Jean.................

 

-SC TRUST PRESIDENT SRL adm.Maior Lazar Dorin..........

 

-SC RIMADCO SRL Brasov  adm.Ionescu Rares..................

 

-SC MEDCO TRUST SRL adm.Mangaru Jean...................

 

-SC MEDICAL TRUST SA Brasov adm.Maior Lazar Dorin..........

 

-SC INVEST POLENA TRANS SRL Brasov adm.Tition Ana.....................

 

 

 

 

RAPORT

 

Analiza efectelor economico-financiare generate de relatiile dintre

grupul de firme “MAIOR” si banca ROMEXTERRA-filiala Brasov,

pe perioada 01.01.2006-31.12.2006

Avand in vedere situatia creata ca urmare a relatiilor financiar – bancare dintre grupul de firme, denumite generic – MAIOR – si ROMEXTRRA BANK – filiala Brasov, s-a stabilit, de comun acord, de catre board-ul de conducere al grupului, efectuarea unei analize economico-financiare, cu caracter intern.

 

Analiza va fi efectuata de dipl. Ec. Mihai Barbuliceanu, in baza Contract ului nr..

INTRODUCERE

 

1.Date de identificare ale societatii

 

sediul social declarat al S.C. BIBIA IMPEX SRL

 

Brasov, str. Independentei nr.94, bI.336,sc.C, ap. 1, Judetul Brasov.

 

Numar de inregistrare Ia Of. Reg. Comert…. J08/2429/11.10.1994

 

Codul de inregistrare fiscala …………… . RO 6340060/02.11.1994

 

Forma de proprietate: …………………………..capital integral privat.

 

Forma juridica:……………………... societate cu raspundere limitata.

 

Obiectul principal de activitate al societatii:

 

“ Intermedieri in comertul cu textile, confectii,incaltaminte si articole

 

din piele” - ……………………………………………..cod CAEN 5116.

 

Capitalul social………………………………..………………200 RON.

 

asociat unic si administrator……………………… Mangaru Maria

 

2.Motivul solicitarii analizei

 

Prin Raportul de inspectie fiscala nr. 1991 3A/1 1 .10.2007 care a stat Ia baza Deciziei de impunere nr. 510/11.10.2007, incheiata de organele de inspectie fiscala, in baza documentelor prezentate de contestatoare si a prevederilor in vigoare pe perioada supusa inspectiei fiscale in ceea ce priveste impozitul pe profit s-au constatat urmatoarele:

Capitolul VI – Sinteza constatarilor inspectiei fiscale

 

RECAPITULATIA SUMELOR DATORATE

 

Impozit pe profit stabilit de organul de control……….…… 213.027 lei

 

Majorari calculate aferente impozitului pe profit…………...157.132 lei

 

Penalitati calculate aferente impozitului pe profit………...... 12.845 lei

 

TVA de plata stabilita de organul de control: …………...733.525 lei

 

Majorari calculate afrente TVA de plata ……………….….. 370.258 lei

 

Penalitatl calculate aferente TVA de plata…………….……….7.573 lei

 

TOTAL ……………………………………………………….1.494.360 lei

 

NOTA: Cu privire la stabilirea bazei de impozitare pentru calcularea profitului si a TVA: in totalul de 1.494.360 lei, sume imputate, se regasesc si taxele si impozitele calculate asupra inregistrarilor contabile care au la baza datele din din extrasele de cont emise de ROMEXTRRA BANK – filiala Brasov, in anul 2006.  Organele de inspectie fiscala au motivat aceste valori ca incasari efectuate in contul societatii care nu aveau Ia baza nici un document, respectiv ordin de plata sau CEC remis de societate pentru incasare.

 

In contestatia depusa la A.N.A.F.-D.G.S.C., inregistrata sub nr. 342616/28.12. 2007, de catre reprezentantii S.C. BIBIA IMPEX S.R.L.Brasov se mentioneaza:

“ Societatea a inregistrat operatiuni de incasare si plata prin conturile bancare deschise Ia Romexterra Bank Brasov fara docurnente in baza carora s-au efectuat aceste operatiuni, operatiunile fund dirijate de organele bancii.

 

Organele de control nu au luat in calcul TVA deductibila pentru sumele platite de societate in aceleasi conditii ca si cele primite.”

 

Inspectia fiscala Ia S.C. BIBIA IMPEX S.R a fost efectuata in vederea solutionarii adresei nr. 30/P/2006 a Directiei Nationale Anticoruptie — Serviciul Teritorial Brasov inregistrata Ia Directia Controlului Fiscal Brasov sub nr 103/23.02.2007.

 

Perioada verificata ………………………….01.01.2002 - 31.12.2006

 

Obligatiile fiscale care au facut obiectul inspectiei fiscale sunt:

 

- Impozit pe profit

 

- Taxa pe valoarea adaugata

 

 

3. Obiectul analizei

 

Identificarea elementelor economico-financiar-bancare din relatia societatilor comerciale ale grupului “MAIOR” cu Romexterra Bank, care au contribuit - (partial) - la stabilirea, de catre Administratia Finantelor Publice Brasov, a obligatiilor fiscale ale S.C. BIBIA IMPEX SRL, in suma totala de 1.494.360 lei.

CAPITOLUL I. LEGISLATIE

 

Legea 31/1990 (republicata/.2004)

 

   TITLUL VIII

Infracţiuni

 

   Art. 265. - Se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii, care:

 

   1. prezintă, cu rea-credinţă, în prospectele, rapoartele şi comunicările adresate publicului, date neadevărate asupra constituirii societăţii ori asupra condiţiilor economice ale acesteia sau ascunde, cu rea-credinţă, în tot sau în parte, asemenea date;

 

    3. refuză să pună la dispoziţia experţilor, în cazurile şi în condiţiile prevăzute la art. 25 şi 37, documentele necesare sau îi împiedică, cu rea-credinţă, să îndeplinească însărcinările primite.

 

   Art. 266. - Se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii, care:

 

     2. foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;

   3. se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii;

 

  .

 

   Art. 275. - Faptele prevăzute în prezentul titlu, dacă constituie - potrivit Codului penal sau unor legi speciale infracţiuni mai grave, se pedepsesc în condiţiile şi cu sancţiunile acolo prevăzute.

 

   Art. 276. - Se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 12 ani persoanele vinovate de bancrută frauduloasă, constând în una dintre următoarele fapte:

 

   a) falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidenţelor societăţii ori ascunderea unei părţi din activul societăţii; înfăţişarea de datorii inexistente sau prezentarea în registrele societăţii, în alt act ori în bilanţul contabil, a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind săvârşite în vederea diminuării aparente a valorii activelor;

 

   b) înstrăinarea, în frauda creditorilor, în caz de faliment al unei societăţi, a unei părţi însemnate din active.

 

Lege nr. 78 din 08/05/2000 

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 219 din 18/05/2000

 

pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie

 

 Art. 1. -

 

(1) Prezenta lege instituie măsuri de prevenire, descoperire şi sancţionare a faptelor de corupţie şi se aplică următoarelor persoane:

 

   a) care exercită o funcţie publică, indiferent de modul în care au fost învestite, în cadrul autorităţilor publice sau instituţiilor publice;

 

   b) care îndeplinesc, permanent sau temporar, potrivit legii, o funcţie sau o însărcinare, în măsura în care participă la luarea deciziilor sau le pot influenţa, în cadrul serviciilor publice, regiilor autonome, societăţilor comerciale, companiilor naţionale, societăţilor naţionale, unităţilor cooperatiste sau al altor agenţi economici;

 

   c) care exercită atribuţii de control, potrivit legii;

 

   d) care acordă asistenţă specializată unităţilor prevăzute la lit. a) şi b), în măsura în care participă la luarea deciziilor sau le pot influenţa;

 

   e) care, indiferent de calitatea lor, realizează, controlează sau acordă asistenţă specializată, în măsura în care participă la luarea deciziilor sau le pot influenţa, cu privire la: operaţiuni care antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare şi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale;

 

   f) care deţin o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat, într-o organizaţie patronală ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie;

 

   g) alte persoane fizice decât cele prevăzute la lit. a)-f), în condiţiile prevăzute de lege.

 

   CAPITOLUL II

 Reguli speciale de comportament privind anumite categorii

de persoane, în scopul prevenirii faptelor de corupţie

 

   Art. 2. - Persoanele prevăzute la art. 1 sunt obligate să îndeplinească îndatoririle ce le revin din exercitarea funcţiilor, atribuţiilor sau însărcinărilor încredinţate, cu respectarea strictă a legilor şi a normelor de conduită profesională, şi să asigure ocrotirea şi realizarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor, fără să se folosească de funcţiile, atribuţiile ori însărcinările primite, pentru dobândirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

 

  CAPITOLUL III

 Infracţiuni

 

   SECŢIUNEA a 3-a

Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie

 

   Art. 10. - Sunt pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite:

 

     b) acordarea de credite sau de subvenţii cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinaţiilor contractate ale creditelor sau subvenţiilor ori neurmărirea creditelor restante;

 

   c) utilizarea creditelor sau a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

 

   Art. 13. - Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

 Art. 27. -

 

(1) Când sunt indicii temeinice cu privire la săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute de prezenta lege, în scopul strângerii de probe sau al identificării făptuitorului, procurorul poate să dispună pentru o durată de cel mult 30 de zile:

 

   a) punerea sub supraveghere a conturilor bancare şi a conturilor asimilate acestora;

 

   b) punerea sub supraveghere sau sub ascultare a liniilor telefonice;

 

   c) accesul la sisteme informaţionale; d) comunicarea de acte autentice sau sub semnătură privată de documente bancare, financiare ori contabile.

 

   (2) Pentru motive temeinice măsurile pot fi prelungite de procuror prin ordonanţă motivată, fiecare prelungire neputând depăşi 30 de zile.

 

   (3) În cursul judecăţii instanţa poate dispune prelungirea acestor măsuri prin încheiere motivată.

 

DEDICATIE

 

…………………………………………………………….

 

LEGEA 69/26.03.2007

 

pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie 

 

 Articol unic. - Literele b) şi c) ale articolului 10 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

 

   "b) acordarea de subvenţii cu încălcarea legii, neurmărirea, conform legii, a destinaţiilor subvenţiilor;

 

   c) utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice."

 

   Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

 

   

 

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, PREŞEDINTELE SENATULUI

VALER DORNEANU NICOLAE VĂCĂROIU    

 Bucureşti, 26 martie 2007.

 

   Nr. 69.

 

 

 

 

 

Lege nr. 64 din 22/06/1995

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1066 din 17/11/2004

 

privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului

 

   CAPITOLUL IV

 Răspunderea membrilor organelor de conducere

 

   Art. 137. -

 

(1) Judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de către membrii organelor de conducere - administratori, directori, cenzori şi de orice altă persoană - care au contribuit la ajungerea debitorului în această situaţie, prin una dintre următoarele fapte:

 

   a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;

 

   b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;

 

   c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit persoana juridică la încetarea de plăţi;

 

   d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;

 

   e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit, în mod fictiv, pasivul acesteia;

 

   f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;

 

   g) în luna precedentă încetării plăţilor au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.

 

   (2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.

 

   Art. 138. - Sumele depuse potrivit art. 137 alin. (1) vor intra în averea debitorului şi vor fi destinate, în caz de reorganizare, completării fondurilor necesare continuării activităţii debitorului, iar în caz de faliment, acoperirii pasivului.

 

   Art. 139. - În vederea luării măsurilor prevăzute la art. 137, judecătorul-sindic va dispune măsuri asigurătorii, din oficiu sau la sesizarea făcută de către administrator/lichidator, de către oricare dintre creditori, membri sau, după caz, asociaţi/acţionari.

 

   Art. 140. -

 

(1) Executarea silită împotriva persoanelor prevăzute la art. 137 alin. (1) se efectuează potrivit Codului de procedură civilă, cu excepţia cazurilor în care legea specială dispune altfel.

 

   (2) După închiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silită vor fi depuse într-un cont bancar distinct la dispoziţia judecătorului-sindic pentru distribuirea acestor sume, în condiţiile legii.

 

Legea nr.82/1991—Legea contabiitatii republicaia , art.6;

 

PlanuI de conturi pentru societatile bancare si a normdor metodologice de utilizare a acesluia, aprobat prin Ordin al MF — BNR nr/1418/344/01.081997 - Cap.1 —Dispozitii generale art.2,art3,art.5;

 

Legea nr.58/1998 repubilcata privind activitatea bancara art.36,

 

Normele BNR nr.3/2002 privind standardele de cunoastere a clientelei,

 

Legea nr.656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banior,

 

Norme metodologice privind activitatea de analiza si aprobare a creditelor nr.12 /2006 , Cap.! , lit.a ,Cap.ll , art.6, art7 , art.9 ,

 

Norma nr.15/2004 privind administrarea riscului SMI si IT, Cap.B — Evaluare , Clasa BI — Riscuri de personal, pct.B. 1.1 .c ,

 

CAP.II ANALIZAREA INREGISTRARII INSCRISURILOR DIN EXTRASELE DE CONT ALE S.C.BIBIA S.R.L BRASOV SI MODUL DE REFLECTAREA ACESTOEA IN CONTABILITATA SOCIETATII

 

COMERCIALE BIBIA S.R.L. BRASOV

 

2.1.Situatia financiar – contabila,

 

la data de 31.12.2006, stabilita in baza inscrisurilor

 

existente la societate.

 

- Venituri totale ……. ……………………………………594.808 RON din care:

 

Venituri din exploatare……………………………………..594.793 RON

Venituri financiare .  ……………………………………………..15 RON

- Cheltuieli totale……………………………………………..836.328 RON din care:

 

Cheltuieli din exploatare……………………………………755.665 RON

Cheltuieli financiare …………………………………………80.663 RON

 

- Pierderea exercitiului la 31.12.2006……………………... -241.520 RON

 

TVA de recuperat  ……………………………………………22.464 RON

 

Sume in curs de clarificare la 31.12.2006 :

 

- ron

 

Societatea  Plati  Incasari Diferente

- Neidentificat 64.760 150.644 85.884

- Romed 150.355 992.310 841.955

- Independence Tour 484.000 324.800 -159.200

- Medco 589.704 1.138.890 549.186

- Maroma 248.300 148.300 -100.000

- Rimadco 301.030 148.300 -152.730

- Atex 177.000   -177.000

- Deltatex 20.000 20.000 0

- Neologistic - 50.330 50.330

- Etara Commpex 34.000   -34.000

- Master Advertising 57.000 - -57.000

- Autowizard 45.000 150.000 105.000

-CampaGeneralComSRL 150.000 - -150.000

- Sin Mar Grup 60.000   -60.000

- Trust Grup P&C - 201.633 201.633

- Medical Trust 3.229.094 3.782.252 553.158

- Vicas 12.838   12.838

- Bravimpres 2.498.710 1.955.435  -543.275

- Trust President 1.309.079 1.319.540  10.461

- Novoplas 6.370   -6.370

- Transilva 2.211.850 1.527.904 -673.485

- Butexim - 255.577 255.577

- Cridexim 294.220   -294.220

TOTAL 11.943.310 12.165.915 222.605

 

Observatii 

 

1.1. Majoritatea documentelor de ridicare numerar din banca si depunere numerar in banca sunt numai cu stampila bancii si cu aceasi semnatura ,iridifferent de numele operatorului bancar, fara semnatura din partea unitatii.

 

1.2. Majoritatea ordinelor de plata sau incasare existente in evidenta operativa a societatii sunt in copie.

 

1.3. S-au identificat operatiuni de incasari si plati, in relatia cu aceeasi firma, la interval de cateva minute,exemple:

 

.- 03.02.2006

 

ora 12 si 48 min. se incaseaza de la Medical Trust ...…148.300 lei, ora 12 si 57 min. se plateste catre Medical Trust …….. 148.250 lei.

 

……………………………………………………………

 

10.03.2006

 

ora 13 si 42 min incaseaza de la Independence Tour.....150.000 lei ora 14 si 54 min plateste catre . Independence Tour ....150.000 lei

 

17.03.2006

 

ora 15/11 min.incaseaza de la Independence Tour …110.000 lei

 

ora 15 si 36 min incaseaza de la Independence Tour……..60.000 lei

 

20.03.2006 ora 12/43 min plateste la Independence Tour. 140.000 lei 21.03.2006 ora 13/5 1min plateste la Independence Tour…30.000 lei

 

Nu s-a identificat contract cu firma Independence Tour, cu care firma Bibia a avut, conform extraselor de cont, relatii financiare

 

…………………………..

 

operatiuni bancare dupa inchiderea bancii

 

Ex.in data de 31.01.2006 sau 31.05.2006 la ora 21 sau 23 si 13 min………………………

 

……………..

 

In luna iunie 2006,in extrasele de cont apar alte numere de contracte decat cele existente la sediul flrmei.

 

apar conturi colaterale si cine le-a facut?

 

Ex.in data de 24.10.2006, fara documenete justificative Bibia incaseaza de la Independence Tour suma de 350.000 lei,in cont collateral la contul curent ,iar la sfarsitul lunii octombrie in soldul contului apare suma de 349.985 lei, Tot in luna octombrie apare cont colateral la contul de credit, prin care se fac incasari si plati cu diferite firme,Sin Mar,Autowizard,Exped Trans,Rimadco,fara documente justificative:

 

In contul curent apar operatiuni de incasari si plati la diverse firme,TrustGrupP&C,PolenaTrans,IndependenceTour,DeltaTex,Autowizard,Maroma,C&C,Sfera,Novoplast,Butexim,Vicas,Ridala care nu sunt documente de incasare sau plata.

 

In contul de credit apar incasari sau plati la firme cu care SC BIBIA nu a avut contracte,Cridexim-plata in data de 10.01.2006 cu Op.90 1 ,care nu exista si nu se stie ce reprezinta,,in 21.01 .2006,plata la factura, in data de 08.06.2006 apare plata la Maroma,conform contract si factura care nu exista in suma de 148.300 lei,in data de 09.06.2006,apare un transfer sume de la Rida Comtur in suma de 175.000 lei,lipsa document,la ora 12 si 42 min,pentru ca la ora 12 si 48 mm se stomeaza suma de 175.000 1ei,con1 documentului 129900354400?; in data de 29.09.2006 apare o plata efectuata de catre BIBIA ( cv fact emise ),nu se stie cui ,lipsa document ,la ora 23 si 34 mm si 19 secunde ,suma de 1500 lei,ora 23 ,34 minute si 42 secunde su de 2100 lei.

 

In data de 08.11.2006 de la Polena Trans in suma de 200.000 lei,lipsa document,dar in extras este trecuta fact.nr.7727708,in 10.11 .2006,incasare de la Trust Grup P&C,lipsa document,in suma de

 

201633.6 lei,pe extras apare cv fact 3518118?

 

Majoritatea facturilor emise sau intrate,nu detin date concrete sau nu au anexe,platile sau incasarile prin ordine de plata nu contin date de identificare a platilor sau incasarilor, (plata facturi emise,cv marfa,incasari diverse,) In contu! de card,apar alimentari sau plati,care nu au putut fi identificate,care ulterior in urma discutiilor avute ,s-a constat ca reprezentau plati sau incasari catre firma din Arad.

 

EXTRAS Raport Inspectia fiscala 1991 3A Pag.30

 

……………………………………………………………………

 

c4) In cursul anului 2006 societatea inregistreaza avans marfa fara anexa de identificare a produselor, fara contracte, cheltuieli lucrari constructii,amenajari sala Studio Arad,lucrari dezafectare sala Studio Arad, reparatii tampiarie PVC, aceste lucrari si operatiuni fiind inregistrate prin contul 409 conform facturilor fiscale emise de:

 

- SC BRAVIMPREST SRL, seria BVVDW nr 3964001/03.01.2006 in suma totala de 148.300 lei din care TVA in suma de 23.678 iei;

 

- SC TRANSILVA SRL, seria BVVFB nr 7706663/07.02.2006 in suma totala de 148.500 Iei din care WA in suma de 23.710 Iei;

 

- SC TRANSILVA SRL, seria BVVFB nr 7706664/08.02.2006 in suma totala de 148.300 Iei din care WA in suma de 23.678 lei;

 

- SC TRANSILVA SRL, seria BVVFB nr 7666778/06.03.2006 in suma totala de 148.350 iei din care WA in suma de 23.686 lei;

 

- SC ATEX SRL, seria DBVFC nr 03671163/15.08.2006 in suma totaia de 177.000 Iei din care WA in suma de 28.260 iei;

 

- SC INVEST POLENA SRL, seria BVVFO nr6401360/28.11.2006 in suma totala de 7.790 Iei din care WA in suma de 1.244 Iei;

 

- SC ROMED SRL, seria BWDW nr4860617/30.11.2006 in suma totala de 138.416 Iei din care WA in suma de 22.100 lei;

 

- SC TRUST GRUP SRL, seria ARVEI nr 5412559/28.11.2006 in suma totala de 7.842 lei din care WA in suma de 1.252 Iei.

 

Din analiza documentelor, rezulta ca aceste avansuri pentru servicii nu sunt insotite de un contract scris care sa cuprinda date referitoare Ia prestatori, termene de executie, precizarea serviciilor prestate, precum si a tarifelor percepute, respectiv valoarea totala a contractului.Pentru clarificarea acestor operatiuni organul de control a solicitat informatii, explicatii scrise prin Nota Explicativa nr. 60/22.06.2007, pentru care raspunsul formulat a fost: “Nu imi amintesc daca exista sau nu”.

 

In baza celor prezentate echipa de inspectie fiscala respinge WA deductibila in suma de23.678 lei aferenta factunii seria seria BVVDW nr 3964001/03.01.2006 emisa de SC BRAVIMPREST SRL, WA deductibila in suma de 23.710 Iei aferenta factunii seriaBVVFB nr 7706663/07.02.2006 emisa de SC TRANSILVA SRL, WA deductibila in suma de23.678 Iei aferenta facturii seria BWFB nr 7706664/08.02.2006 emisa de SC TRANS ILVA SRL, WA deductibila in suma 23.686 Iei aferenta factunii seria BVVFB nr 7666778/06.03.2006 emisa de SC TRANSILVA SRL, WA deductibila in suma de 22.260 lei aferenta factunii seria DBVFCnr 03671163/15.08.2006 emisa de SC AlEX SRL, WA deductibila in suma de 1.244 Iei aferenta facturii seria BWFO nr 6401360/28.11.2006 emisa de SC INVEST POLENA SRL, WA deductibila in suma de 22.100 Iei aferenta facturii seria BVVDW nr 4860617/30.11.2006 emisa de SC ROMED SRL, WA deductibila in suma de 1.252 Iei aferenta facturIi seria ARVEI nr 5412559/28.11.2006 emisa de SC TRUST GRUP SRL, pentru nerespectarea prevederilor art. 21, alin.(4), lit. m) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal coroborat cu art.145 aIm (1) si aIm (3) din Legea nr.571/2003 , coroborat cu pct. 48 din HG44/2004privind Normele metodologice de aplicare a Cod ului fiscal ce precizeaza:

 

“Urmatoarele cheltuielinlu sunt deductibile:cheltuielile Cu (...)a!te prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul desfasurarii activitatii proprii si pentru care nu sunt incheiate contracte”, respectiv nu a prezentat contract,nu s-au prezentat situatii de lucrari sau alte materiale corespunzatoare care sa faca dovada necesitatii si efectuarii efective a serviciilor prestate asa cum sunt prevazute Ia Capitolul II, pct.48 din HG44/2004, cu date privind termene de executie, precizarea serviciilor prestate, tarife percepute.

 

Nu s-au respectat prevederile art.145 aIm (1) si aIm (3) din Legea nr.571/2003 cu completarile Si modificarile ulterioare coroborat cu pct. 59, aIin.(2) din HG44/2004, potrivit carora:

 

Alin (1):

 

“Dreptul de deducere ia nastere in momentul in care taxa pe valoarea adaugata deductibila devine exigibila.”

 

AIin (3):

 

“daca bunurile si se, achizitionate sunt destinate utilizarii in folosul operatiunior sa/e taxabile, once persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoare adaugata are dreptul sa deduca : a)taxa pe valoarea adaugata datorata sau achitata, aferenta bunurior care i-au fost Iivrate sau urmeaza sa ai fie Iivrate, si pentru prestari de servicii care i-au fost prestate de o a/ta persoana impozabila

 

pct. 59, (...), a/in. (2) Pentru prestari/e de setvicii, (...). Pentru prestarile de servicii decontate pe baza de situatll de lucrari,, cum sunt cele de constructii-montaj, (...) data efectuarii prestarii de servicii se considera a fi data Ia care sunt intocmite situatiile de /ucrari Si dupa caz data acceptarii de catre beneficiar a situatiilor de lucrari”

 

Avand in vedere cele mentionate mai sus rezulta ca BIBIA IMPEX SRL nu are drept de deducere pentru TVA in suma totala de 147.610 Iei……..

 

………………………………………………………………………………

 

2. Credite acordate fara contract de credit

 

2.1 10.01.2006(22) Incasat credit .……………………… 145.000 lei-

 

*Comision= 435/10.01.06 * Doband.= 274,11/13.01.06

 

10.01.2006 Achitat din credit………………..………….143.220 lei. ….Cridexim- …………………………………………lipsa document

13.01.2006 Incasat……………………………………. 145.845 lei de la Medical Trust pr. achitare cred-bord CECBB33800035857

13.01.2006(22) Restituit credit… ………...…………...…145.000 lei

 

10.01.06 1.450/

……………………………………………………………………………….

 

2.2.16.01.2006(23 )Incasat credit………………………… 150.000 lei-

 

*Comision= 450/16.01.06 * Dobanda =283,56/19.01.06

 

16.01.2006 Achitat din credit …………….………………148.100 lei

Transilva –op.909 –fact.4149729/2006

 

19.01.2006 Incasat in ct. curent pt. achit credit (23) … 150.280 lei

19.01.2006(23)Restituit credit…….………………….…..150.000 lei

 

16.01.06 1.500  1.950

 

……………………………………………………………………………….

 

******************???**********************

 

20.01.06 (21) Incasat din ct. curent pt.achit. credit....151.949 lei Dobanda =1.952,05/20.01.06

 

20.01.06 (21) Restiture credit…………………………... 150.000 lei

 

……………………………………………………………………………….

 

2.3.20.01.2006 (24) Incasat cred…………………………...150.000 lei

 

*Comision= 450/20.01.06 *Dobanda = 1.232,28/31.01.06 1.500/20.01.06  ora:20:44

 

17.02.2006 (24) Restituit cr.….…….………………..…. 150.000 lei

 

17.02.06 1950 1.643,84

 

……………………………………………………………………………….

 

2.4.20.01.2006 (25) Incasat cred …………………………..130.000 lei

 

*Comision= 390/20.01.2006 * Dobanda = 409,59/25.01.06

 

20.01.2006 Achitat din credit……………………… …. 151.000 lei

 

-Cridexim- op.921- mentiune cval.fact. – fara doc. Justificativ

 

25.01.2006  Incasat din ct. curent ptr. achit cred.(25) 130.393 lei

25.01.2006 (25) Restituit credit…..…………….…………130.000 lei . 20.01.2006  1.300/ 1.690

 

……………………………………………………………………………….

 

2.5. 26.01.2006 (26) Incast cred……………..………….….150.000 lei

 

*Comision= 450/26.01.06 * Dobanda = 472,60/31.01.06

 

26.01.2006 Achitat din credit……………………………… 10.511 lei

C+C-CECBG31449710-…..fara fact- ?

 

-26.01.2006Medical Trust - op.20- copie fact.466927 (?) ……137.511 lei

 

31.01.2006Incasat din ct. curent ptr. achitare cred(26) 150.474 lei

31.01.2006 (26) Restit. Credit……………………………...150.000 lei

 

26.01.06  1.500 1.950

 

……………………………………………………………………………….

 

2.6. 01.02.2006 (27) Incasat cred……………………………... 150.000 lei- *Comision = 450/01.02.06 *Dobanda = 472,6/06.02.06

 

- 06.02.2006 (27)Restituit cr………………………………. 150.000 lei-06.02.2006(27) =1.200/01.02.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 108.000/01.02.2006-Transilva-op.30-fact. ?

- Achitat  12.634,92/01.02.2006-C+C-CECBG31449718 –

 

- Achitat 12.600/01.02.2006-Transilva-op.35 – fact. ?

 

- Plati diverse = 10.000/01.02.2006 – ridicat numerar cu stampila si semnat banca si societate

 

- Plati salarii = 4.000/02.02.2006 –ridicat numerar cu stampila si semnat banca : nume Anca Gruita

 

- Plati diverse = 1.000/06.02.2006- ridicat numerar cu stampila si semnat banca :nume Anca Gruita si semnatura unitate

 

Incasat din contul curent pentru achitare cred(27) ….. ……150.459

…………………………………………………………………………..…….

 

2.7.07.02.2006 (28) Incasat credit………………………… 150.000 lei– *Comision =……………………………………………….. 450/07.02.06

 

-10.02.06(28)Restituit credit……………………… 150.000lei =1.200/07.02.06

 

Nu este contract  1.650

 

Achitat din credit = 148.500/07.02.2006-Transilva-op.36-fact.7706663/07.02.06

Incasat din contul curent ptr. achitare credit(28) = --10.02.2006…………………………………. …  150.278,56

10.02.2006/dobanda…………………………………170 lei

 

_______________________________________________________

 

2.8.13.02.2006 (29) Incasat credit…………………………. 150.000 lei * Comision = 450/13.02.2006 *Dobanda =283,56/16.02.06

 

-16.02.2006 Restituit cred (29)…………………………….. 150.000 lei – 16.02.2006(29) = 1.200/13.02.2006/1.650 comision

 

Nu este contract  1.650

 

Achitat din credit = 148.3000/13.02.2006-Transilva-op.52-fact.7706664/08.02.2006

Incasat din contul curent ptr.achitare credit(29)=150.248,56/16.02.

_______________________________________________________

 

2.9.17.02.06(30)Incasat credit…………………………………150.000- *Comision = 450/17.02.06 *Dobanda = 472,6/22.02.06

 

-22.02.2006 Restituire credit (30)……………………………….150.000

 

-

 

Nu este contract  = 1.650

 

Achitat din credit = 148.300/17.02:2006-Bravimpres-op.87-fact 3964001/03.01.2006

Incasat din contul curent ptr.achitare credit(24) = 151.608,84/17.02.2006

_______________________________________________________

 

2.10.17.02.2006(31)incasat credit………………………………150.500- *Comision=450 *Dob.= 1.643,84/17.03.060.17.02.2006(31)

 

-17.03.2006 Restituire cr(31)…………………………….. 150.000

 

Nu este contract  =1.950

 

Achitat din credit = 148.030/17.03.2006-Bravimpres-op.99-fact.3964008/04.02.2006

Incasat din contul curent ptr. achitare credit(30) = 150.470,60/22.02.2006

_______________________________________________________

 

2.11.23.02.2006(32) Incasat credit………………………….. 150.000 *Comision = 450/23.02.06 * Dobanda = 472,6/28.02.06

 

28.02.2006 Restituit credit……………………………………. 150.000 l =1.200/23.02.06

 

Nu este contract /comision 1.650  1

 

Achitat din credit = 148.300/23.02.2006-Transilva-op.128- fact ?

Incasat din contul curent ptr.achitare credit (32)….……….150.438

1.235/28.02.2006

 

Incasat din contul curent pentru achitare credit(31)=151.641,32/17.03.2006

_______________________________________________________

 

2.12. Incasat credit = 150.000 lei- 17.03.2006(33) ora:15:49 * Comis= 450/17.03.06 * Dob=1.541,1/31.03.06

 

Restituit cred = 150.000 lei – 14.04.2006(33)ora:18:02 =1.500/17.03.06 1.154,79/14.04.06

 

Nu este contract 1.950

Incasat din contul curent ptr. complectare suma de achitat = 11.000/17.03.2006

Achitat din credit+complectare = 159.000/17.03.06-Transilva-op.175- fact ?

_______________________________________________________

 

2.13. Incasat credit = 150.000 lei – 23.03.2006(34) *Comision = 450/23.03.06 *Dobanda= 72,6/28.03.2006

 

Restituit cred.= 150.000 lei – 28.03.2006(34) =1.200/23.03.06

 

Nu este contract =1.650

 

Achitat din credit = 148.350/23.03.2006-Transilva-op.189- fact.7666778/06.03:2006

Incasat din contul curent pentru achitare credit(34)= 150.455,6/28.03.2006

= 1.545/31.03.2006

 

2.14.Incasat credit = 55.500 lei- 03.04.2006(35) *Comision = 166,5/03.04.06 *Dobanda 91,23/06.04.06

 

Restituit cred.= 55.000 lei- 06.04.2006(35)=444/03.04.06 = 500 lei –06.04.2006(35) 610,5

 

Nu este contract

Achitat din credit = 27.500/03.04.2006- Alimentare card

= 27.300/03.04.2006 –Transilva-op.- fact. ?

 

_______________________________________________________

 

2.15. Incasat credit = 67.000 lei - 05.04.2006(36) * Comision = 201/05.04.06 *Dobanda = 183,56/10.04.06

 

Restituit cred.= 67.000 lei – 10.04.2006(36) = 536/05.04.06

 

Nu este contract  737

 

Achitat din credit = 66.300/05.04.2006-Transilva- op.216 – fact. ?

Incasat din contul curent pentru achitare credit(35)= 55.050,33/06.04.2006

_______________________________________________________

 

2.16. Incasat credit =83.000 lei – 07.04.2006(37) *Comision = 249/07.04.06 *Dobanda=227,12.04.06

 

Restituit cred =83.000 lei – 12.04.2006(37) = 664/07.04.06

 

Nu este contract  913

 

Achitat din credit = 82.050/07.04.2006-Transilva- op.220- fact ?

Incasat din contul curent pentru achitare credit(36) = 67.158/10.04.2006

Incasat din contul curent pentru achitare credit(37) = 83.225,96/12.04.2006

_______________________________________________________

 

2.17. Incasat credit = 150.000 lei – 12.04.2006(38) *Comision= 450/12.04.06 *Dobanda= 410,96/17.04.06

 

Restituire cred= 150.000 lei – 17.04.2006(38)ora:18:02 = 1.200/12.04.06 =328,77/28.04.06

 

Nu este contract  1.650

 

Achitat din credit = 148.330/12.04.2006- Trust –op.248 – fact. ?

Incasat din contul curent ptr. achitare credit(33) = 151.149,79/14.04.2006

_______________________________________________________

 

2.18.Incasat credit = 150.000 lei-14.04.2006(39) *Comision= 450/14.04.06 *Dobanda= 1.467,12/28.04.06

 

Restituit cred= 150.000 lei-12.05.2006(39) =1.500/14.04.06 = 949,31/12.05.06

 

Nu este contract  1.950

 

Incasat din cont curent ptr. complectare suma de achitat = 147.875/14.04.2006

Achitat din credit + comlectare din cont curent = 295.900/14.04.06-Medco Trust-op.254- fact.?

Incasat din contul curent ptr. achitare credit(38)= 150.406,96/17.04.2006

_______________________________________________________

 

2.19. Inacsare credit= 150.000 lei- 18.04.2006(40) *Comision= 450/18.04.06 *Dobanda = 575,34/25.04.06

 

Restituire cred= 150.000 lei-25.04.2006(40) =1.200/18.04.06

 

Nu este contract 1.650

 

Incasat din contul pentru compectare suma de achitat= 460/18.04.2006

Achiat din credit + complectare din ct curent= 148.790/18.04.06-Trust-op.286- fact. ?

Incast din contul curent ptr. achitare credit (40) = 150.570,50/25.04.2006

20.20. Incasat credit = 150.000 lei-27.04.2006(41) *Comision =450/27.04.2006 *Dobanda = 164,38/03.05.2006

 

Restituit cred.= 150.000 lei-03.05.2006 (41) 1.200/27.04.2006

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 148.330/27.04.2006-Bravimpres- op.316 – Fact.?

Incasat din contul curent ptr. achitare credit(39) = 1.800/28.04.2006

(41) = 328,77/28.04.2006

 

Incasat din contul curent ptr.achitare credit (41) = 150.156/03.05.2006

20.21. Incasat credit = 150.000 lei-03.05.2006(42) *Comision = 450/03.05.06 *Dobanda = 410,96/08.05.2006

 

Restituit cred= 150.000 lei-08.05.2006(42) = 1.200/03.05.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit= 148.330/03.05.2006 – Bravimpres – op. 332 –fact. ? 

Incasat de la Medical Trust ptr. achitat credit(42) = 150.575/08.05.06 – bord.CECBA33867529

_____________________________________________________

22.22 Incast credit = 150.000 lei – 08.05.2006 (43) *Comision= 450/08.05.06 *Dobanda = 246,58/11.05.06

 

Restituit cred= 150.000 lei – 11.05.2006 (43) =1.200/08.05.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 148.480/08.05.2006-Bravimpres –op.358 – fact ?

Incast din contul curent ptr. achiare credit (43) = 150.241/11.05.2006

_____________________________________________________

22.23 Incasat credit = 150.000 lei –11.05.2006 (44) *Comision = 450/11.05.06 *Dobanda = 493,15/17.05.2006

 

Restituit cred= 150.000 lei –17.05.2006(44) = 1.200/11.05.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 148.330/11.05.2006 –Bravimpres – op.386 – fact ?

Incast din contul curent ptr.achitare credit (39) = 150.943,56/12.05.2006

_____________________________________________________

20.24. Incasat credit = 150.000 lei – 12.05.2006 (45) *Comision = 450/12.06.06 ‘ Dobanda = 493,15/ 17.05.06

 

Restituit cred .= 150.000 lei – 09.06.2006 (45) =1.500/12.06.06 = 1.726,03/31.05.06

 

Nu este contract 1.950

 

Achitat din credit = 148.020/12.05.2006 - Medco Trust – op.405- Contavaloare. Asa scrie pe op. ?

Incast din contul curent = 150.500/17.05.2006 – ptr. achitare credit (44)

_______________________________________________________

 

20.25. Incasat credit = 150.000 lei – 17.05.2006 (46) *Comision = 450/17.05.06 *Dobanda = 410,96/22.05.06

 

Restituit cred= 150.000 lei – 22.05.2006 (46) =1.200/17.05.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 148.340/17.05.2006 –Bravimpres-op.427 – fact.?

Incast din contul curent ptr. achitare credit (46) = 150.400/22.05.2006.

_____________________________________________________

20.26. Incasat credit = 150.000 lei-22.05.2006 (47) *Comision = 450/22.05.06 *Dobanda = 246,58/25.05.06

 

Restituit cred = 150.000 lei –25.05.2006 (47) =1.200/22.05.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 148.330/22.05.2006-Bravimpres- op.462 – fact?

Incast din contul curent ptr. achitare credit (47) = 150.241,58/25.05.2006

_______________________________________________________

 

20.27. Incasat credit = 150.000 lei – 25.05.2006 (48) *Comision = 450/25.05.06 *Dobanda= 410,96/30.05.06

 

Restituire cred= 150.000 lei – 30.05.2006 (48) =1.200/25.05.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit= 148.330/25.05.2006-Bravimpres – op.481 – fact. ?

Incast din contul curent ptr. achitat credit (48) = 150.402/30.05.2006

____________________________________________________

incasat credit = 150.000 lei – 30.05.2006 (49) *Comision =450/30.05.06 *Dobanda = 168,38/31.05.06

Achitat credit= 150.000 lei – 02.06.2006 (49) =1.200/30.05.06 = 82,19/02.06.06

 

Nu este contract 1.650

 

Achitat din credit = 148.300/30.05.2006-Trust Prez.- op.copie numai cu semnat + stamp banca, fact? 

Incast din contul curent ptr. achitat credit (49) = 1.891/31.05. 150.100/02.06.20062006 = 1,88/31.05.2006

_______________________________________________________

 

incasat credit = 150.000 lei – 02.06.2006 (50) *Comision = 450/02.06.06 *Dobanda = 410,96/07.06.06

Restituit cred = 150.000 lei – 07.06.2006 (50) = 1.200/02.06.06

 

Contact nr.1052/02.06.2006 ptr.7 zile  1.650

 

Incast din contul curent ptr.complectare suma de plata = 520/02.06.2006

Achitat din credit ? suma de complectare = 148.850/02.06.2006- Transilva – lipsa document ??

Incasat din contul curent prt.achitare credit(50) = 150.410/07.06.2006

_______________________________________________________

 

20.30. Incasat credit = 150.000 lei – 08.06.2006(51) *Comision = 450/08.06.06 *Dobanda =690,41/09.06.06

 

Restituit cred= 150.000 lei – 13.06.2006(51) =1.200/08.06.06 = 410,96/13.06.06

 

Contract nr.1106/08.06.2006 ptr. 7 zile 1.650

 

Achitat din credit=148.300/08.06.2006-Maroma – lipsa document- scrie pe extras plata cf.contract si factura proforma ??

Incast din contul curent ptr.restituire credit(45)= 150.631,31/09.06.2006

_____________________________________________________

20.31 Incasat credit = 150.000 lei -09.06.2006 (52) *Comision= 450/09.06.06 *Dobanda=1.898.60/30.06.06

 

Restitut cred = 150.000 lei – 07.07.2006 (52) =1.500/09.06.06 = 517.81/07.07.06

 

Contract nr.1126/09.06.2006 ptr. 29 zile  1.950

 

Achitat din credit = 148.020/09.06.2006 – Trust Prezid-op.556- cval fact.?

Incasat din contul curent ptr. Restituire credit (51) = 150.401.96/13.06.2006.

_____________________________________________________

20.32. Incasat credit = 150.000 lei – 14.06.2006 (53) * Comision =450/14.06.06 * Dobanda =493,15/20.06.06

 

Restituit cred= 150.000 lei - 20.06.2006(53) =1.200/14.06.06

 

Contract nr.1193/14.06.2006 ptr. 7 zile 1.650

 

Achitat din credit = 148.330/14.06.2006 – Bravimpres –op.576 – cval fact. ??

Incasat din contul current ptr. Achitare credit (53) = 150.490/20.06.2006

Incasat din contul curent ptr. achitare dobanda credit (52)= 1.900/30.06.2006.

_____________________________________________________

20.33. Incasat credit = 150.000 lei- 05.07.2006 (54) *Comision =450/05.07.06 *Dobanda=739.73/14.07.06

 

Restituit credit= 150.000 lei- 14.07.2006 (54) = 1.200

 

Nu este contract  1.650

 

Achitat = 100.000/05.07.2006- Maroma – op.642- cval fact ?

= 10.000/05.07.2006- alimentare card

 

= 38.300/05.07.2006- Medical Trust- op. 642- cval fact, ?

 

Incasre din contul current ptr.restituire credit (52) = 150.500/07.07.2006.

_____________________________________________________

20.34. Incasat credit = 150.000 lei – 07.07.2006(55) *Comision = 450/07.07.06 *Dobanda =2.157,53/31.07.06

 

Restituit cred= 150.000 lei – 04.08.2006 (55) = 1.500/07.077.06 =258,9/04.08.06

 

Nu este contract  1.950

 

Incasat din contu current ptr. Complectare suma de plata = 127.000/07.07.2006

Achitat din credit + complectare = 275.000/07.07.2006-Medco Trust- op. 649- cval fact marfa ?

Incasat din contul current pentru achitare credit (54) = 150.700/14.07.2006

_______________________________________________________

 

20.35 Incasat credit = 150.000 lei – 17.07.2006 (56) * Comision = 450/17.07.06 * Dobanda=

 

Restituire cred= 150.000 lei – 24.07.2006 (56) = 1.200/17.07.06

 

Contract nr.1471/17.07.2006 ptr.8 zile 1.650

 

Incasari diverse = 1.700/17.07.2006= depunere numerar cu stampila +semnatura banca

Achitat din credit=150.000/17.07.2006 –Atex- op.598- copie cu semnat +stampila banca-cval.fact?

Incast din contul current ptr. restituire credit(56) = 150.524.16/24.07.2006

_______________________________________________________

 

30.36.Incasat credit = 150.000 lei – 24.07.2006 (57) *Comision= 450/24.07.06 *Dobanda = 575.34/31.07.06

 

Restituire cred= 150.000 lei -31.07.2006 (57) =1.200/24.07.06

 

Contract nr.1564/24.07.2006 ptr.8 zile

Achitat din credit =148.300/24.07.2006- Bravimprest-op.747- cval.marfa ?

Incasat din contul curent ptr.achitare credit (57) = 150.550/31.07.2006

_____________________________________________________

30.37. Incasat credit = 150.000 lei –31.07.2006 (58) * Comusion= 450/31.07.06 *Dobanda = 82,19/31.07.2006

 

Restituit cred= 150.000 lei – 07.08.2006 (58) =1.200/31.07.06 = 493,15/07.08.06

 

Contract nr.1635/31.07.2006 ptr.8 zile 1.650

 

Incasat din contul curent pentru complectare suma de plata = 5.135/31.07.2006

Achitat din credit + complectare= 153.470/31.07.2006 –Medco Trust – op.768-lipsa document- in extras scrie cval marfa; ora:16:09:07

Storno document = - 153.470/31.07.2006 – op. 768 ; ora : 16:19:59

Achitat = 153.470/31.07.2006-Transilva –op.767-cval facturi ? ; ora:16:22:22

Incasat din contul curent ptr. achitat dobanda credit(55)= 2.240/31.07.2006

(58)= 82,19/31.07.2006

 

Incasat din contul curent ptr. achitare -credit (55) =150.251/04.08.2006

-dobanda(55)= 2.350/04.08.2006

 

30.38. Incasat credit = 150.000 lei – 04.08.2006(59) *Comision = 450/04.08.06 *Dobanda=706,25/31.08.06

 

Restituit cred = 150.000 lei – 01.09.2006 (59) =1.500/04.08.06 =1.710,19/01.09.06

 

Contract nr. 1691/04.08.2006 ptr. 29 zile 1.950

 

Achutat din credit = 150.350/04.08.2006-Transilva – op.3-copie - cval fact emise cf. anexa ?

Incasat din contul curent pentru achitare credit (58) = 150.456/07.08.2006

_____________________________________________________

20.39 Incasat credit = 150.000 lei – 07.08.2006 (60) *Comision= 450/07.08.06 *Dobanda = 575,34/14.08.06

 

Restituit cred.= 150.000 lei – 14.08.2006 (60) = 1.200/07.08.06

 

Nu este contract  = 1.650

 

Incasat din contul curent ptr. complectare suma de plata = 6.395/07.08.2006

Achitat din credit + complectare =154.730/07.08.2006 –Transilva – op.4- copie

Incasat – facturi emise marfa ? =150.600/14.08.2006 – lipsa document ; ora:14:03:28

_______________________________________________________

 

20.40. Incasat credit = 150.000 lei – 14.08.2006 (61) *Comision= 450/14.08.06 *Dobanda =575,34/21.08.2006

 

Restituit cred= 150.000 lei – 21.08.2006 (61) = 1.200/14.08.06

 

Contract nr. 1816/14.08.2006 ptr. 8 zile  1.650

 

Achitat din credit = 148.300 – Bravimpres-lipsa document-in extras scrie-cval facturi ?;ora :14:13:10

Incasat din contul curent ptr. achitare credit (61) = 150.900/21.08.2006.

_______________________________________________________

 

20.41 Incasat credit = 150.000 lei – 21.08.2006 (62) ora:14:38 *Comision = 450/21.08.06 *Dobanda=

 

Restituit credit= 21,30 lei – 30.08.2006 (62) = 1.200/21.08.06

 

= 149.978,69-lei – 31.08.2006(62) 1.650

 

Contract nr.1915/21.08.2006 ptr. 8 zile 

 

Achitat din credit = 148.700/21.08.2006- Bravimpres – lipsa document – pe extras scrie cval fact marfa ; ora :14:42

Achitat din credit (62) = 21,30/30.08.2006 ora : 19:57 ?

Incasat din contul curent ptr. achitare credit (62) = 160.600/30.08.2006.

_______________________________________________________

 

20.42. Incasat credit = 150.000 lei – 31.08.2006 (63) *Comision =450/31.08.06 *Dobanda= 82,19/01.09.06

 

Restituit cred = 150.000 lei – 07.09.2006 (63) = 1.200/31.08.06 =493,15/07.09.06

 

Contract nr. 2020/31.08.2006 ptr.8 zile  = 1.650

 

Incasat =15.000/31.08.2006 – Independence Tour –op.948 – cval fact.?

Achitat din credit =34.000/31.08.2006-Etara Comimpex SRL – op.952-cval fact?

= 4.260/31.08.2006 –Bravimpres-op.954 –cval fact ?

= 57.000/31.08.2006 –Master Advertising –op.952 – cval fact ?

 

= 27.000/31.08.2006 –Atex – op.950-cval fact. ?

 

= 1.470/31.08.2006-Medco Trust – op.957 – cval fact?

 

= 5.000/31.08.2006-AS Curier – op.949- cval fact ?

 

= 3.670/31.08.2006 –Medical trust op.958- cval fact?

 

= 1.300/31.08.2006 – Rimadco – op.960-cval.fact ?

 

= 1.905/31.08.2006-Romed – op.961- cval. fact ?

 

= 1.130/31.08.2006 – Transilva- op.962- cval fact ?

 

= 5.589/31.08.2006 – Trust President – 966- cval.fact ?

 

* Incasat din contul curent ptr. achitat dobanda la- cred(59) = 1.710,19/01.09.2006

 

-cred(63) = 82,19/01.09.2006

 

* Incasat din contul curent pentru achitare credit(59) = 156.193/01.09.2006 .

 

20.43 Incasat credit = 150.000 lei –01.09.2006(64) *Comision= 450/01.09.2006 *Doband=2.416,44/29.09.06

 

Restituit cred = 150.000 lei – 29.09.2006 (64) = 1.500/01.09.2006

 

Contract nr.2040/01.09.2006  1.950

 

Achitat din credit + diferenta din contul curent = 154.200- Bravimpres – lipsa document

Incasat din contul curent ptr. restituire credit(63) = 156.835/07.09.2006

_____________________________________________________

incasat credit = 150.000 lei – 07.09.2006(65) *Comision= 450/07.09.06 *Dobanda= 1.150,68/29.09.06

Restituit cred. = 150.000 lei – 21.09.2006 (65) =1.200/07.09.06

 

Contract nr. 2105/07.09.2006 ptr. 8 zile 1.650

 

Achitat din credit = 154.680/07.09.2006 –Trust President – lipsa document

Incasat ptr.restit credit (65) -conform CEC remis =150.650/21.09.2006 – lipsa document

Plati diverse = 600/21.09.2006 – ridicat numerar numai cu stampila + semnatura banca :nume Anca Gruita

Incasat din contul curent ptr. restituire credit (64)= 154.000/29.29.2006.

20.45 iast credit = 150.000 lei – 29.09.2006 (66) *Comision= 450/29.09.06 *Dobanda =172,6/29.09.2006

 

Restituit cred= 150.000 lei – 27.10.2006 (66) = 1.500/29.09.06 =2.243,83/27.10.06

 

Contract nr.2223/29.09.2006 ptr. 29 zile 1.950

 

Incasat din contul curent ptr. achitat comis. cred(66) =1.550/29.09.2006

Achitat din credit = 150.000/29.09.2006 –Compa General Com –op.1142- cval fact?

Incasat din contul curent ptr.achitat dob. cred(66) = 200/29.09.2006

Incasat din contul curent ptr. achitare credit (66) = 156.620/21.10.2006

_______________________________________________________

 

20.46 credit = 150.000 lei – 27.10.2006 (68) *Comision= 450/27.10.06 *Dobanda=431,51/31.10.06

 

Restituire cred= 10,30 lei- 24.11.2006(68) =1.500/27.10.06 =1.984,93/30.11.06

 

= 149.989,7lei – 30.11.2006(68) 1.900 = 641,05/30.11.06

 

Contract nr. 2294/27.10.2006 – ptr.29 zile

Achitat din credit = 152.430 /27.10.2006– Medco Trust –op. 112- cval fact ?

Incasat din contul curent =1.900/31.102006 ptr. -achitat dobanda cred(68)

alimentat cont disponibil colateral

20.47 credit = 150.000 lei- 01.11.2006 (69) ; ora: 19:18 *Comision= 450/01.11.06 *Dobanda=493,15/08.11.06

 

Restituire cred= 6,19 lei –07.11.2006(69) =1.200/01.11.06 =102,74/08.11.06 = =149.993,81 lei – 0811.2006(69)

 

Nu este contract- pe extras scrie contr.nr.2330/2006 dar nu exista

Incasat din contul curent = 2.300/01.11.2006 ?

Storno operatie eronat = - 150.650 – lipsa document ? ora :21:17 

Incasat din contul curent ptr. restituire credit (69) = 150.600/08.11.2006 

Incasat din contul curent ptr. restituire credit (68)= 152.652/30.11.2006 

Cont curent colateral

Incasat Luxnord 2000 SRL = 350.000/24.10.2006 cf. contract– lipsa document ???

Cont credite - colateral

1. Incasat credit = 150.000 lei – 12.10.2006 (67) *Comision= 450/12.10.2006 *Dobanda= 0,5/31.10.2006

 

Restituire cred=150.000 lei – 30.10.2006 (67) = 1.200/12.10.2006 = 1.478,95/31.10.06

 

Stornare operare eronata – 1.100/12.10.2006

Achitat din credit- cval avans Sim Mar Grou = 60.000/12.10.2006 – lipsa document

-plati diverse  = 10.000/12.10.2006- document numai cu stampila + semnatura banca ; nume : Matepiuc

 

-ridicat numerar = 15.000/12.10.2006-document numai cu stampila + semnatura banca ; nume : Matepiuc

 

- plata avans Autovizar SRL= 45.000/12.10.2006 –lipsa document

 

- plata Exped Trans =  6.000/12.10.2006 – lipsa document

 

- ridicat numerar = 10.000/13.10.2006 –document numai cu stampila + semnatura banca : nume Matepiuc

 

- ridicat numerar =  2.000/13.10.2006 – document numai cu semnatura + stampila banca : nume Matepiuc

 

Incasat de la Rimadco SRL = 148.300/30.10.2006 – lipsa document

Incasari diverse = 1.600/30.10.2006 – document numai cu semnatura+stampila banca ; nume: Matepiuc

- Incasat din contul de credit ptr.achitare dobanda cred(67) = 1.500/31.10.2006

 

CAP.II PREZENTAREA CONCLUZIILOR DIN RAPORTUL DE INSPECTIE FISCALA NR. 19913A DIN 11.10.2007 AL A.N.A.F. BRASOV SI A DECIZIEI DE IMPUNERE. NR. 510/11.10.2007.

 

CONSIDERENTE ASUPRA REALITATII BAZEI DE IMPUNERE

 

PAG 32

 

In perioada verificata veniturile obtinute de societatea comerciala si inregistrate in evidenta contabila sunt in suma de 1.467.598 lel iar ponderea o detin vanzarile de marfuri (— 51.57%), venituri inchirierea imobilelor ( venituri din prestari servicii (— 21.90)

 

Ca deficiente in perioada verificata se desprind urmatoarele:

 

A. Din verificarile efectuate asupra documentelor puse Ia dispozitia organelor de control, care au stat Ia baza tranzactiilor dintre SC Bibia Impex SRL cu diversi agenti economici (SC Medical Trust SRL, SC Romed Trust SRL, SC Medco Trust SRL, SC Delta Tex SRL, SC But Exim SRL, SC Cercul Magic SRL etc) rezulta ca in perioada verificata au fost operate prin conturile bancare o serie de incasari si plati care au Ia baza doar ordine de incasare si ordine de plata cu mentiunea “c/v avans factura conform contract”.c/v facturi emise,, etc. fara sa fie identificate documentele justificative care sa sustina aceste operatiuni (factura fiscala de achizitie, factura fiscala de livrare de bunuri si prestari contracte comerciale sau alte documente)

 

Situatia acestor operatiuni, a sumelor de natura avansurilor, reflecta toate sumele incasate —platite de catre S.C BIBIA IMPEX S.R.L in relatia cu diversi agenti economici, pentru perioada verificata.•

 

La 31.12 2006 suma. acestor sume incasate si nerestituite constatate de echipade control, este de 2.362.020 lei pentru care a colectat TVA in suma de 377.128 lei

 

.

 

Astfel, echipa de inspectie fiscala majoreaza TVA colectata cu suma de 377.128 lel avand in vedere prevederile art.134 aIm (5) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare care prevede:

 

“E.igibilitatea taxei pe valoarea adaugata este anticipata faptului generator si intervine : . .]b)Ia data incasarii avansului , in cazul in care se incaseaza avansuri inaintea Iivrarii de bunuri sau a prestarii de servidll. Se excepteaza de ía aceasta prevedere avansurile incasate pentru plata importurilor si a drepturilor vamale stEibilite, potrivit Iegii, si once avansuri incasate pentu operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau care flu sunt in sfera de aplicare a taxei. Prin avansuri se intelege incasarea partiala sau integrala a contra valorii bunurilor sau serviciilor, inaintea Iivrarii, respectiv a prestarii……………………………………

 

…………………………..

 

Fata de aspectele prezentate echipa de inspectie fiscala a reintregit veniturile obtinute din aceste operatiuni cu valoarea TVA inscrisa pe facturile fiscale emise, diminuand astfel TVA colectata de agentul economic cu suma de 61.244 lei in conformitate cu prevedeile art. 141 aIm (2) lit k) din Legea 571/2003 Cu modificarile si completarile ulterioare.

 

In vederea stabilirii in perioada verificata, a sumelor incasate de catre agentul economic in baza art. 95, alin.(1), lit. b) din OG 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata 2005, cu modificarile si completarile ulterioare , respectiv art. 97, alin.(1), lit. b) din OG 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata 2007, echipa de inspectie fiscala a efectuat control incrucisat Ia urmatorii agenti economici : SC Romed Trust SRL Si SC Trust Prezident SRL. Controlul incrucisat a vizat:

 

- pentru SC Romed Trust SRL

 

incasari de Ia SC Bibia Impex SRL plati catre SC Bibia lmpex SRL

 

facturi fiscale emise de catre SC Bibia Impex SRL catre SC Romed Trust SRL

 

facturi fiscale emise de catre SC Romed Trust SRL catre SC Bibia Impex SRL compensari efectuate de catre SC Romed Trust SRL in relatia cu SC Bibia Impex SRL si SC Medical Trust SRL

 

- pentru SC Trust Prezident SRL

 

incasari de Ia SC Trust President SRL plati catre SC Trust President SRL

 

facturi fiscale emise de catre SC Trust President SRL catre SC Bibia Impex SRL facturi fiscale emise de catre SC Bibia Impex SRL catre SC Trust President SRL

 

Actiunea de control incrucisat s-a materializat pun incheierea proceselor verbale nr.14391/30.07.2007 si 17204/06.09.2007. Din aspectele consemnate in actele invocate reiese ca:

 

- sumele incasate de SC Romed Trust SRL se regasesc in evidentele contabile ale acestuia, facturile emise de catre SC Bibia Impex SRL s-au regasit inregistrate in evidenta societatii. In evidenta contabila a SC Bibia Impex SRL nu se regaseste nici un document justificativ cu privire Ia compensarea datoriilor cu SC Romed Trust SRL respectiv SC Medical Trust SRL;

 

/pag. 33

 

In ceea ce priveste contractele incheiate intre cele doua societati SC Bibia Impex SRL a pus Ia dispozitia echipei de inspectie fiscala un singur contract si anume

 

Contract de colaborare comerciala ,, fn/ 0106.2005 care are ca object ,,( ) colaborarea comerciala materializata prin folosirea Si exploatarea in comun a cinematografului Sala Studio Arad (.... ) in vederea desfasurarii activitatii de divertisment,,……………………………

 

Echipa de inspectie fiscala isi rezerva dreptul de a recalcula TVA in situatia in care se constata deficiente in activitatea furnizorilor mentionati, in conformitate cu prevederile art. 90, aIm (1 ), din OG nr. 92/2003, republicata 2007, care prevede:,, (1) Cuantumul obllgatiilor fiscale se stabileste sub rezerva veriflcarii ulterioare”

 

-TVA colectata agent economic:  509.801 Iei

 

-TVA colectata organul de control:  825.685 Iei

 

- Diferenta TVA colectata  315.884 Iei

 

Mentionam ca, societatea a evidentiat in contabilitate Ia data de 31.12.2006 TVA de plata in suma de 13.763 Iei, dar a declarat Ia organul fiscal teritorial, pe total perioada verificata, pana Ia data de 31.12.2006, TVA de rambursat in suma de 7.757 lei. Totodata mentionam ca deconturile de TVA au fost depuse cu intarziere, iar sumele declarate nu corespund cu sumele inscrise in evidenta contabila.

 

Prin aceasta nu au fost respectate prevederile art.156 aIm (1) lit. c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile Si completarile ulterioare potrivit careia:

 

“Persoanele impozabile, inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, au urmatoarele obligatll din punct de vedere a! evidentei operatiunior impozabi/e:

 

f. - jc) sa furnizeze organelor fiscale toate justificarile necesare in vederea stabilirii operatiunilor realizate atat Ia sediul principal, cat si/a subunitati, - .1.”

 

Taxa pe valoarea adaugata datorata este scadenta in data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale (trimestrial) conform prevederilor art.156 aIm (2) Si art.157 aIm (1) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare

 

Pentru nevirarea in termen a diferentei de TVA de plata stabilIta suplimentar organul de control a calculat potrivit HG 1513/2002, HG. nr.784/2005, prevederfior art.119 aIin (1) si art.120 aIin (1) si (7) din OG nr.92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala republicata in 31.07.2008, majorari de intarziere in suma totala de 370.258 lei.

 

34

 

Capitolul IV Alte constatari

 

Referitor Ia aspectele mentionate in adresa nr.30/P/2006 transmisa de catre DNA, Serviciut Teritoriat Brasov, inregistrata Ia DCF Brasov sub nr.103/23.02.2007, din verificarile efectuate cu pritejul inspectiei fiscate Ia SC Bibia Impex SRL, consemnam urmatoarele:

 

In perioada noiembrie 2004 — nolembrie 2006 societatea a contractat credite in suma totala de 9.556.000 tel (din care suma de 295.000 tel o reprezinta linie de credit acordata de banca . Romexterra Banck Brasov, pe o perloada de I an, incepand cu data de 01.08.2005 Si restituita integral Ia data de 31.08.2006) de Ia Romexterra Bank SA Sucursala Brasov, fiind operate in contul nr. RO 02 CRDZ 012A024550498001 si inregistrate in contabilitate in contul 5191 ,,credite pe termen scurt,,.

 

Potrivit documentelor puse Ia dispozitie (extrase de cont), toate creditele contractate in perioada verificata au fost restituite Integral pana Ia data de 30.11.2006;

 

Din totatul creditetor acordate de banca in suma de 9.556.000 lei au fost decontate catre diversi agenti economici sume in vatoare de 9.436.854 lel reprezentand plati avand Ia baza doar ordine de ptati cu mentiunea “c/v avans factura conform contract”, “c/v facturi emise,, etc. fara sa fie identificate documentele justificative care sa sustina aceste operatiuni (factura fiscala de achizitie de bunuri sau prestari servicil, contracte comerciale sau atte documente ). S-a constatat ca platite efectuate din contul de credit, in contul a diversetor societati, indiferent de documentele identificate ( ordine de ptata cu mentiunea ac/v facturi emise,, si facturi de avans in unele cazuri) nu s-au materializat in achizitii de bunuri si/sau servicli, pe toata perioada verificata. In felul acesta flu se poate stabili o Iegatura privind deductibilitatea fiscata a cheltuielitor cu dobanzile si comisioanete aferente creditelor cu activitatea societatii, implicit cu veniturile impozabile inregistrate de societate.

 

………………….

 

Situatia creditelor acordate de catre ROMEXTERRA BANC SA, Sucursala Brasov este prezentata in anexa nr. 5 din datele acestei situatli rezulta urmatoarele:

 

Total credite acordate:

Din care au fost decontate catre:

 

- SC Medical Trust SRL

 

- SC Transilva company SRL

 

- SC Bravimpres SRL

 

sc Medco Trust SRL

 

- sc Trust President SRL

 

- SC Romed Trust SRL

 

- sc But Exim SRL

 

- sc Crid Exim SRL

 

- sc Maroma Advertising SRL

 

- sc Atex SRL

 

- sc Master Advertising SRL

 

- sc Rimad-Co SRL

 

- sc Campa Gen. Corn SRL

 

- SC Independence Tour SRL

 

- SC Etara Comimpex SRL

 

- diversi

 9.556.000 lei

1.841.605 lei

 

1.999.250 lel

 

2.662.224 lei

 

370.440 Iei

 

1.465.097 lei

 

165.723 Iei

 

25.500 lei

 

294.220 lei

 

100.000 lei

 

177.000 lei

 

57.000 lei

 

1.300 lei

 

150.000 lei

 

15.000 lei

 

35.000 lei

 

196.641 lei

 

 

Aceste date au fost culese de catre organul de control in baza documentelor puse Ia dispozitie de catre agentul economic (extrase cont si fisele de evidenta contabila a conturilor).

 

Constatarile echipei de control cu privire Ia celelalte aspecte mentionate prin adresa nr.30P/2006 se regasesc in capitolul III “ Constatari fiscale”, abordarea acestora realizandu-se potrivit competentelor si atributiilor ce revin organelor de control, in realizarea inspectiei fiscale

 

Din Anexa nr. 5 intocmita de catre organele de inspectie fiscala rezulta ca pe perioada noiembrie 2004 — noiembrie 2006 SC Bibia Impex SRL a beneficiat de 70 de credite in valoare totala de 9.261.000 lei si o linie de credit in suma de 295.000 lei pentru perioada 01.08.2005 — 31.08.2006 restituite integral pana Ia data de 30.11.2006 iar modalitatea de utilizare a acestora este prezentata in Anexa nr intocmita pe baza extraselor de cont credit si a Jurnalelor de banca ROMEXTERRA prezentate echipei de inspectie fiscala.

 

Mentionam ca, pun contul curent al SC Bibia Impex SRL au fost operate incasari de Ia diversi agenti economici (SC Trust President SRL, SC Transilva Company SRL, SC Medical Trust SRL, SC Bravimpres SRL etc), sume cu care s-a alimentat contul de credit pentru restituirea acestor credite. Pag. 36

 

Analizand aceste operatiuni, s-a constatat ca operatiunhle privind transferurile de sume de bani, respectiv sumele incasate/ sumele platite nu au Ia baza facturi fiscale , asa cum au lost mentionate pe ordinele de plata sau incasare.

 

Pentru inregistrarea in contabilitate a acestor operatiuni, societatea a utilizat o serie de instrumente contabile (conturi) nerespectand prevederile Legil nr.82/1 991 (Legea contabilitatii) Cu privire Ia functiunea acestora.

 

Aceasta maniera de inregistrare in contabilitate a condus periodic Ia situatii care, pentru a fi reglate , se apeleaza Ia o serie de inregistrari ( “reclasificari de conturi”) interzise de Legea contabilitatii (Legea 82/1991). Aceste operatiuni nu au Ia baza documente justificative.

 

Situatia sumelor incasate respectiv platite este prezentata in Anexa nr.3

 

Aceasta situatie a fost utilizata de organul de control, in recalcularea TVA, pentru sumele incasate de societate cu titlu de avansuri, avand in vedere exigibilitatea TVA pentru aceste sume.

 

CAP. III PREZENTAREA INSCRISURILOR EMISE DE BANCA ROMEXTERRA CATRE TRIBUNALUL BRASOV SI ANALIZAREA IMPLICATIILOR SI EFECTELOR ACESTORA IN CONTEXTUL ACTELOR DE CONTROL ALE D.G.C.F.P. BRASOV

 

ROMEXTERRA BANK S.A. Dosar civil nr. 3112 162 / 2007

 

Sucursala BRASOV Termen: 25.04.2007

 

J.08 / 727 / 1999 - CU! 12066777

 

B-dul I 5 Noiernbrie nr.62

 

Nr. 1030/ 19.04.2007

 

Catre,

 

JUDECATORIA BRASOV

 

Subscrisa ROMEXTERRA BANK S.A. — Sucursala BRASOV. cu sediul in Brasov. B-dul 15 Noicrnbrie nr. 62, nr. ordine la ORC J.08/727/1999, C.U.1. 12066777, reprezentata legal prin Tatar Floarea. director si Popa Sirnona Maria, director adj.. in calitate de parata, in care reclamanta S.C. TRUST GRUI P&C S.R.L., Cu sediul in Arad str. Campul Libertatii nr. 1. avand in vedere actiunea civila. prin care se solicita:

 

1obligarea paratei, la restituirea sumei de 456.000 Iei (RON.) + daune cominutoru — dobanda practicata de banca parata de 21% pe zi de intarziere

 

2. cheltuieli de judecata

 

prin prezenta formulam urmatoarea:

 

INTAMPINARE

 

prin care solicitam respingerea actiunii reclamante ca neintemeiata, pentru urmatoarele:

 

MOTIVE

 

I.Prin actiune reclamanta arata ca fara sa solicite banca i-a acordat 3 (trei) credite in valoare de 150.000 I ficcare, sume de care, tot fara acceptul reclamantei, banca a dispus efectuarea de plati catre terti societati cornerciale.

 

2.Cu toate ca recunoaste (pct.alin.4 din actiune) ca aceste credite au fost inchise reclarnanta considera ca a fost prejudiciata cu suma de 498.239 lei incluzand in cuantumul prejudiciului estimat si valoarea creditelor acordate. comisioanele si dobanzile aferente. S-a omis sa se faca precizarea provenientei sumelor, atat a celor prin care s-au creditat contul, cat si a acelora prin care s-au inchis acele credite.

 

Consideram ca reclamanta nu a dovedit existenta vreunui prejudiciu, intrucat materialiceste ea nu a suferit o paguba prin contul acesteia efectuandu-se de fapt doar un rulaj de bani

 

3.Prin actiune si prin procesul verbal de conciliere incheiat intre parti Ia 03.03.2007 reclmanta recunoste ca a formulat a plangere penala impotriva numitului MATEPIUC MiHAi fostul director adjunct ai Sucursalel Brasov, inregistrata Ia DIICOT -— Serviciul Teritorial Brasov , remitandu-ne un exemplar al acesteia (pe care-I anexam in copie).

 

Se sustine ca prin manevre ilicite cu incalcarea normelor bancare, susnumitul a acordat creditele mentionate Ia punctele I si 2 de mai sus, solicitand sa fie cercetat si trimis in Judecata pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: spalare de bani (art.23 din Legea nr. 656/2002), fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 290 Cod penal. inselaciune art. 215, alin. 4 si 5 Cod Penal.

 

Fata de aceasta situatie, considerand ca ne aflam in fata unei infractiuni care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urrmeaza sa o pronuntati in aceasta cauza, in conformitate cu prevederile art. 244, ,,Ii,,.2 si 3 din (cod de procedura civila solicitam instantei SA SUSPENDE JUDECAREA CAUZEi pana Ia solutionarea cauzei penale.

 

FloareaTATAR A!exa

 

o . /

 

 

aceasta suma figureaza de fapt la s.c. Bibia ???????? daca s-a verificat circuitul bancar si deconturile ulterioare!!!!!!!!?????????? Cine e pagubit???

 

PROCESULUI VERBAL DE AUDIT INTERN AL ROMEXTERRA BANK

 – NR. 8666/21.12.2006.

 

Romextena Bank

 

Directia Audit si Control

 

Nr .12.2006 — Sucursala Brasov

 

Proces Verbal

 

incheiat astazi 21.12.2006, Brasov

 

In urma sesizarii Directiei Contabilitate privind necorelarea soldurilor conturilor 37121 — 37161 din balanta analitica de verificare Ia 31.10.2006 , s-au constatat urmatoarele:

 

In perioada 20.09 — 31.10.2006 , a existat o necorelare intre soldurile conturilor 37121 — 37161 din balanta de verificare, in conditiile in care intre rulajele debitoare si creditoare totale zilnice si cumulate , precum si intre soldurile finale totale debitoare si creditoare din balanta , nu au fost inregistrate diferente. Necorelarea consta in faptul ca ambele conturi prezentau sold debitor identic. Conform Planului de contuii a! Romexterra Bank, contul “37121” (Valoni primite Ia incasare — cecuri barate - cont de activ ) trebuie sa prezinte sold debitor, iar contul “37161” ( Conturi indisponibile pnivi valori Ia incasare -- cec barat - cont de pasiv ) trebuie sa prezinte sold creditor , identic ca valoarea soldul debitor al ct 37121 . Corelatia autorizata este SD 37121 = SC 37161 . in perioada mentionata, balantele de veriIicare zilnice ale sucursalei nu au fost semnate de director si directorul adjunct.

 

Verificarile efectuate au condus la identificarea factorilor responsabili si circumstantelor in care s-a produs necorelarea mentionata.

 

Persoana raspunzatoare este d-l Mihai Razvan Matepiuc (operator 12008 ) — directorul adjunct al sucursalei.

 

Acesta , in virtutea drepturilor informatice de nivel maxim conferite ( inlocuitor at informaticianului), a efectuat, in cursul anului 2006, o serie de operatii neautorizate, dupa cum urmeaza:

 

la acordarea de credite neautorizate.

 

In perioada 21.07 - 30.10.2006 , d-l Mihai Razvan Matepiuc a efectuat un numar de 145 de operatii de creditare neautorizata in conturile a 63 de clienti ai sucursalei , in suma cumulata totala de 21,590,000 RON.

 

In acest scop , a creditat conturile de disponibil din credite ale clientilor ( Anexa nr. 1) , substituindu-se functiei de administrator credite.

 

Procedura de creditare a fost cea prevazuta de monografia contabila. Operatiunile specificate sunt neautorizate , intrucat nu exista documente de creditare asociate (cereri, referate de analiza , contracte , garantii ) , nu exista consemnari in acest sens in registrul Comitetului de credite si risc , iar membrii Comitetului de credite nu au avut cunostinta de operatiile mentionate (conform propriilor declaratii) . Aceasta situatie a fost constatata si adusa la cunostinta conducerii bancii si a sucursalei in data de 05.11.2006 , de catre echipa de control.

 

La data de 30.11.2006, sucursala inregistra in sold 9 astfel de “credite”, in valoare totala de 1,058,913.93 RON , din care “credite curente” in valoare de 300,000 RON si “credite restante” in valoare de 758,913.93 RON ( Anexa nr.2 ) . Creanta nu a fost provizionata de catre sucursala.

 

Caz particular

 

In data de 24.10.2006 a fost acordat , in conditiile de mai sus , clientului S&H Finisaje SRL (A 03438 ) in credit in valoare de 150.000 RON , in cont curent (251122 ) si nu in cont disponibil din credite ( 251142).

 

Acest client are deschise doua conturi curente ( 25122), contul curent analitic nr.002 fund desehis de d-1 Mihai Razvan Matepiuc in data de 19.09.2006.

 

2. Operatii neantorizate intre conturi de contabilitate generala si conturi de clienti.

 

In perioada 20.09 - 31.10.2006 , d-l Mihai Razvan Matepiuc , substituindu-se functiei de administrator cont BO , a efectuat un numar de 92 operatii de creditare neautorizata in valoare totala de 10,167,662 RON (Anexa nr. 3 ), in conturile de disponibil din credite a 63 de clienti, prin debitarea contulul 37161, avand ca explicatie inregistrata in tabelele Miscari si Fise - “conf cec remis”.

 

Operatiile specificate au fost initiate in zilele in care creditele ( facilitati sau credite pe documente de plata)acordate anterior societatilor respective,ajungeau la scadenta,fiind urmate de operatiuni de rambursare credite scadente, achitarea de dobanzi asociate , sau in unele cazuri de retrageri numerar (ex Anexa nr.4). Ordinea acestor operatiuni era urmatoarea:

 

- D37161 — C25 1142 - cu 0 suma reprezentand creditul ce urma sa fie rambursat +

 

dobanda asociata

 

- D 251142-C 20219— credit

 

- D 251142 - C 20279 — dobanda asociata, sau in çateva cazuri

 

- D 251142 - C 101 - suma echivalenta a dobanzii asociate

 

Operatiunile respective sunt neautorizate, intrucat:

 

- sunt incomplete, nerespectand monografia contabila autorizata pentru operatiunile cu clientii privind instrumentele de plata primite la incasare (cecuri barate).

 

Conform monografiei contabile succesiunea acestor operatiuni este urmatoarea:

 

D3712 — C3716

 

Dliii -C3712

 

D3716—C25

 

- nu au la baza documente justificative - instrumente de plata ( cecuri barate);

 

- a fost realizata alimentarea neautorizata (creditarea directa neautorizata) a contului disponibil din credite al clientuiui;

 

- din disponibilul astfei creat, s-a efectuat rainbursarea creditului scadent si a dobanzii asociate , aceasta operatiune constituind premisa pentru acordarea unui nou credit;

 

3. Operatii neautorizate intre conturi de contabilitate generala

 

A fost efectuata o decompozitie a soldului contului “371” pe perioada 03.01 —01.11.2006

 

In perioada 20.09 - 31.10.2006, dupa efectuarea operatiunilor neautorizate aratate mai sus ( cu explicatia “conf. cec reinis”) , d-l Mihai Razvan Matepiuc efectua la sfarsitul zilei de lucru o soldare intermediara a conturilor 37161 si 37121. Diferenta dintre soldurile intermediare ale celor doua conturi era impartita la 2, iar rezultatul era adaugat la inchiderea zilei ( cu explicatia “cec” in tabelele Miscari si Fise) in rulaje intermediare - debitor al contului 37121 si creditor al contului 37161 , egalizand astfel soldurile (ambele debitoare ) finale zilnice ale acestor conturi, si echilibrand rulajele D37121 si C37161. Aceleasi operatii de echilibrare rulaje au avut loc si in zilele in care nu erau efectuate operatii de genul celor aratate.

 

D-1 Mihai Razvan Matepiuc ( cod operator 12008 ) nu a editat jurnal propriu de operatiuni zilnice pentru niciuna din operatiile efectuate in perioada 21.07 - 31.10.2006, desi toti operatorii care initiaza tranzactii in aplicatia Online , au obligatia editarii jurnalului proprlu de operatiuni.

 

Operatiunile initiate de d-l Mihai Matepiuc in aceasta perioada au la baza numai 115 documente justificative (115 OP din 1385 operatiuni ).

 

Toate aceste operatiuni au un caracter premeditat.

 

Modificari neautorizate in prioritatea unor conturi

 

In perioada 11.09 -23.10.2006 , d-l Mihai Razvan Matepiuc a deschis un numar de 19 conturi analitice de disponibilitati din credite , alocandu-le prioritate maxima. Deasemenea, tot in aceasta perioada a inodificat prioritatea pentru alte 11 conturi de disponibilitati din credite, deachise anterior, alocandu-le si acestora din urma prioritatea maxima (Anexa ur. 5 ). Aceasta ,situatie a fost constatata si adusa la cunostinta conducerii bancii si a sucursalei in data de 08.11.2006 , de catre echipa de control.

 

Scopul acestei operatiuni a fost ca personalul salariat al sucursalei sa nu poatŕ vizualiza aceste conturi , in care a efectuat o mare parte din operatiile de creditare neautorizata aratate mai sus. . . -

 

5.Modificari neautorizate ale unor rate scadente la creditele acordate agentilor economici in data de 14.11.2006 , d-l Mihai Matepiuc a efectuat in mod neautorizat modificari ale ratelor scadente la un numar de 22 agenti economici , creditati in conditiile aratate mai sus (Anexa nr. 6).

 

Restrictionarea accesului in sistem al d-lui Mihai Razvan Matepiuc s-a efectuat incepand cu data de 15. 11.2006.

 

6. Grupuri de interest implicate in operatiunile de creditare neautorizate efectuate de d-l Mihai Razvan Matepiuc

 

operatiile de creditare neautorizata specificate , initiate de d-l Mihai Razvan Matepiuc , se extind asupra unui grup de 72 de agenti economici clienti ai sucursaiei , aflati in componenta a 53 de grupuri de interes (Anexa nr 7) , din care nu au fost raportate 9 grupuri: Boz Company SRL— Bo SRL , Master Advertising — SC Fabrica de Termopane V.K SRL — SC Maroma Invest SRL , BUT— SC EMCO SRL, SC Brasal Trade SRL — Stanescu Cristian Vasile, S&1I Finisaje SRL — Serban Horatiu SRL , Dragomir Nicolae Aurel — SC Itwizards SRL — SC Neo Logistics SRL , Jordache Valentina —SC Autoval SRL , Trust President — SC Medical Trust SA, SC OFFICE Group SRL — Jacob Cristian (Anexa nr.8).

 

Expunerea bancii fata de acest grup a fost Ia data de 19.12.2006, urmatoarea:-e totala —31,416,364.93 RON

 

-credite curente — 30,963,609.18 RON

 

-credite restante- 452,755.75 RON

 

Din total expunere:

 

-expunere din credite pe docurnente si facilitati — 15,849,042.51 RON Din care - credite curente 15,450,000.00 RON; credite restante - 399,042.51 RON. Din acestea:

 

“Creante” neacoperite cu. contracte de credit, total — 24,019.07 RON ( SC Conaicri Prod SRL, SC Medco Trust SRL, SC Romed Trust SRL, SC Siderline HR SRL, SC 1onirom SRL).

 

7. Conflict de interese

 

Firma SC Emco SRL - A05502 avand ca asociati cu cate 50% pe Matepiuc Cristina Iolanda (sotia Jul Mlhai Matepiuc ) si Butum Gheorge Cristi (grup BUT), este client a! Sucursalei Brasov , a beneficiat de credite acordate conform normelor si este una dintre flrmele careia , dl Mthai Matepiuc i-a modificat prioritatea contului de disponibil din credite in data de 18.09.2006. Firma , impreuna cu asociatii sai , a fost raportata ca grup de catre sucursala. Grupul BUT este unul dintre grupurile care a beneficiat in mod consistent de creditarile neautorizate initiate de d-1 Mihai Matepiuc. In data de 31.05.2006 , d-1 Mihai Matepiuc a beneficiat de un imprumut de 30,000 RON acordat in cont de catre d-l Doftoreanu lulian ( grup Master Advertising — client at sucursalei). Grupul Master Advertising a beneficiat de creditarile neautorizate initiate de catre d-l Mihai Matepiuc.

 

Circumstante care au facilitat producerea acestor situatii

 

- superficialitate in stabilirea , raportarea si monitorizarea grupurilor de interese,precum si in modificarea componentei acestora; *

 

- acordarea unor drepturi informatice maxime de operare functiei de director adjunct ,careia ii sunt asociate dreptul de vizualizare si supervizare;

 

- inexistenta unor proceduri inforinatice de supervizare / control (centrala/sucursala) asupra functiior de conducere cu drepturi speciale de acces in sistem (ex – directorul sucursalei are drepturi informatice de vizualizare de prioritate 91 , iar directorul

 

adjunct are drepturi informatice de vizualizare si operare de priorilate 100);

 

- proceduri ineficiente de control si supervizare a corelatiior din balanta , avind invedere faptul ca soldurile conturilor 37161 si 37121 au ramas necorelate in perioada 20.09.2006 - 31.10.2006;

 

- inexistenta unei proceduri de control si reconciliere a necesarului zilnic programat de surse si plasamente a! sucursalei, cu realizarile efective;

 

- lipsa unor proceduri eficiente de supervizare si contro(urmanire a plasamentelor sucursalelor;

 

- lipsa unei proceduri adecvate de evaluare/monitorizare a profilurilor umane ale aspirantilor/ocupantilor functiior din conducere din centrala unitatii teritoriale;

 

— superficialilate in actul managerial al sucursalei si pe linia respectarii regulilor de prudentialitate bancara.

 

Corelatia soldurilor conturilor 37161 si 37121 a fost restabilita in data die 15.11.2006.

 

Riscuri asociate:

 

risc ridicat reputational , risc ridical de frauda , risc ridicat juridic, risc ridicat de creditari, si riscuri asociate , risc ridicat de control.

 

Restrictionarea accesului in sistemul informatic al bancii pentru d-l Mihai Razvan Matepiuc.

 

Intocmirea documentatiilor cerute de nornele de creditare ale bancii pentru creditele acordate in mod neautorizat de catre d-l Mihai Razvan Matepiuc , prin incheierea de contracte de credit cu agentii economici respectivi.

 

Monitorizarea zilnica a intrarilor si iesirilor fiuxurilor de numerar in si din cadrul grupului.

 

Evitarea cresterii expuneri fata de firmele creditate in mod neautorizat de catre d-1 MihaiRazvan Matepiuc. 6

 

SESIZAREA BNR, ALTE DOCUMENTE..!!!!!!!!!!!!!

 

CAP.V CONCLUZII

 

5.1 Raportul de inspectie fiscala nr. 19913A din 11.10.2007 a fost intocmit ca urmarea efectuarii inspectiei fiscale generale Ia S.C. BIBIA IMPEX SRL, in vederea solutionarii adresei nr.30/P/2006 al Directiei Nationala Anticoruptie —Serviciul Teritorial Brasov inregistrata Ia Directia Control Fiscal Brasov sub nr. 103/23.02.2007.

 

Perioada supusa verificarii a fost: 01.01.2002-31.12.2006.

 

Conform inscrisului din Procesul Verbal din 11.10.2007, al ANAF – Brasov, pag.1:

 

“Obligatiile fiscale care fac obiectul inspectiei fiscale sunt:

 

- Impozit pe profit

 

- Taxa pe valoarea adaugata”

 

5.2 Tematica solicitata prin adresa nr.30/P/2006 a Directiei Nationala Anticoruptie —Serviciul Teritorial Brasov se identifică la pagina 35, capitolul IV – Alte constatări, din P.V. al A.N.A.F:

 

“Referitor Ia aspectele mentionate in adresa nr.30/P/2006 transmisa de catre DNA, Serviciul Teritorial Brasov, inregistrata Ia DCF Brasov sub nr.103/23.02.2007, din verificarile efectuate cu prilejul inspectiei fiscale Ia SC Bibia Impex SRL, consemnam urmatoarele:

 

In perioada noiembrie 2004 — noiembrie 2006 societatea a contractat credite in suma totala de 9.556.000 Iei (din care suma de 295.000 lei o reprezinta Iinie de credit acordata de banca Romexterra Banck Brasov, pe o perioada de 1 an, incepand cu data de 01.08.2005 si restituita integral Ia data de 31.08.2006) de Ia Romexterra Bank SA Sucursala Brasov, fiind operate in contul nr. RO 02 CRDZ 012A024550498001 si inregistrate in contabilitate in contul 5191 ,,credite pe termen scurt…”.

 

Deci, perioada care trebuia verificată, conform solicitărilor DNA – Braşov, era cuprinsă între lunile noiembrie 2004 – noiembrie 2006 şi se referă, în special la relaţiile de creditare dintre Romexterra Bank, Bibia SRL şi la transferurile şi deconturile dintre Bibia SRL şi alte societăţi.

 

Procedându-se la verificarea fiscală generală a SC Bibia SRL asupra perioadei 01.01.2002 - 31.12.2006, în scopul determinării obligaţiilor fiscale pentru impozit pe profit şi TVA, verificare în care sunt amestecate şi răspunsuri la adresa nr.30/2006 a DNA, care privesc perioada noiembrie 2004 – noiembrie 2006 s-a creeat o ambiguitate care se concretizează, în aparenţă, în stabilirea de către ANAF a unui prejudiciu în sumă totală de 1.494.360 lei.

 

Suma de 1.494.360 lei, conform organului de control fiscal, reprezintă obligaţii de plată stabilite în plus privind impozitul pe profit, TVA, şi penalităţi aferente perioadei 01.01.2002 – 31.12.2006.

 

5.3.1 În totalul obligaţiilor de plată - 1.494.360 lei - inspecţia fiscală a determinat şi contravaloarea impozitului pe profit, TVA şi penalităţi calculate asupra echivalentului valoric al înscrisurilor din contabilitatea societăţii Bibia Impex SRL, care au avut la bază extrasele de cont emise de Romexterra Bank, în perioada 2004 - 2006, prin care s-au făcut tranzacţii de încasări şi plăţi care nu au avut la bază documente justificative.

 

Extras P.V., pag. 35 

 

“Din totatul creditetor acordate de banca in suma de 9.556.000 lei au fost decontate catre diversi agenti economici sume in vatoare de 9.436.854 lel reprezentand plati avand Ia baza doar ordine de ptati cu mentiunea “c/v avans factura conform contract”, “c/v facturi emise,, etc. fara sa fie identificate documentele justificative care sa sustina aceste operatiuni (factura fiscala de achizitie de bunuri sau prestari servicil, contracte comerciale sau atte documente ). S-a constatat ca platite efectuate din contul de credit, in contul a diversetor societati, indiferent de documentele identificate ( ordine de ptata cu mentiunea ac/v facturi emise,, si facturi de avans in unele cazuri) nu s-au materializat in achizitii de bunuri si/sau servicli, pe toata perioada verificata.

 

In felul acesta nu se poate stabili o Iegatura privind deductibilitatea fiscata a cheltuielitor cu dobanzile si comisioanete aferente creditelor cu activitatea societatii, implicit cu veniturile impozabile inregistrate de societate.”

 

5.3.2 Aceste constatări ale organului fiscal, coroborate cu constatările din PV nr.128/22.12.2006 al Direcţiei de Audit şi control al Romexterra Bank (nr.8666/21.12.2006 sucursala Braşov) prin care aceştia constată:

 

“Verificarile efectuate au condus la identificarea factorilor responsabili si circumstantelor in care s-a produs necorelarea mentionata.

 

Persoana raspunzatoare este d-1 Mihai Razvan Matepiuc (operator 12008 ) — directorul adjunct al sucursalei.

 

Acesta , in virtutea drepturilor informatice de nivel maxim conferite ( inlocuitor at informaticianului), a efectuat, in cursul anului 2006, o serie de operatii neautorizate, dupa cum urmeaza:

 

1.Acordare credite neautorizate

 

In perloada 21.07 - 30.10.2006 , d-l Mihai Razvan Matepiuc a efectuat un numar de 145 de operatii de ereditare neautorizata in conturile a 63 de clienti ai sucursalei , in suma cumulata totala de 21,590,000 RON.

 

In acest scop , a creditat conturile de disponibil din credite ale clientilor ( Anexa nr. 1) , substituindu-se functiei de administrator credite.

 

Procedura de creditare a fost cea prevazuta de monografia contabila. Operatiunile specificate sunt neautorizate , intrucat nu exista documente de creditare asociate (cereri, referate de analiza , contracte , garantii ) ,nu exista consemnari in acest sens in registrul Comitetului de credite si risc , iar membrii Comitetului de credite nu au avut cunostinta de operatiile mentionate (conform propriilor declaratii) .

 

3. Operatii neautorizate intre conturi de contabilitate generala

 

A fost efectuata o decompozitie a soldului contului “371” pe penoada 03.01-01.11.2006.

 

D-1 Mihai Razvan Matepiuc ( cod operator 12008 ) nu a editat jurnal propriu de operatiuni zilnice pentru niciuna din operatiile efectuate in perioada 21.07 - 31.10.2006, desi toti operatorii care initiaza tranzactii in aplicatia Online , au obligatia editarii jurnalului proprlu de operatiuni.

 

Operatiunile initiate de d-l Mihai Matepiuc in aceasta perioada au la baza numai 115 documente justificative (115 OP din 1385 operatiuni ).

 

Toate aceste operatiuni au un caracter premeditat.”

 

5.3.3 Coroborat si cu afirmatia din Adresa Nr. 1030/ 19.04.2007 al

 

ROMEXTERRA BANK S.A.din Dosar civil nr. 3112162 / 2007 catre JUDECATORIA BRASOV:

 

“Consideram ca reclamanta nu a dovedit existenta vreunui prejudiciu, intrucat materialiceste ea nu a suferit o paguba prin contul acesteia efectuandu-se de fapt doar un rulaj de bani

 

3.Prin actiune si prin procesul verbal de conciliere incheiat intre parti Ia 03.03.2007 reclamanta recunoste ca a formulat a plangere penala impotriva numitului MATEPIUC MiHAi fostul director adjunct ai Sucursalel Brasov), inregisirala Ia DIICOT -— Serviciul Teritoria! Brasov si respectiv la DNA — Serviciul Teritorial Blrasov, remitandu-ne un exemplar al acesteia (pe care-I anexam in copie).

 

Se sustine ca prin manevre ilicite. cu incalcarea normelor bancare, susnurnitul a acordat creditele mentionate Ia punctele I si 2 de mai sus, solicitand sa fie cercetat si trimis in Judecata pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: spalare de bani (art.23 din Legea nr. 656/2002), fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 290 Cod penal. inselaciune art. 215, alin. 4 si 5 Cod penal

 

Fata de aceasta situatie, considerand ca ne aflam in fata unei infractiuni care ar avea o inrurire hotaratoare asupra hotararii ce urrneaza sa pronuntati in aceasta cauza, in conformitate cu prevederile art. 244, ,,Ii,,.2 si 3 din (cod de procedura civila solicitam instantei SA SUSPENDE JUDECAREA CAUZE! pana Ia solutionarea cauzei penale”

 

COMENTARII

 

Reprezentanţii ANAF, prin actul de control nr.19913A/11.10.2007, au reţinut în sarcine contribuabilului Bibia Impex SRL impozit peprofit TVA şi penalităţi calculate în plus ca obligaţii fiscale şi asupra operaţiunilor identificate ca tranzacţionate doar prin interiorulbăncii Romexterra, fiind iniţiate de către angajatul acesteia. În actul de audit intern al Romexterra Bank se consemnează în clar că au fost identificate într-o perioadă de numai 3 luni şi 10 zile un număr de 1385 de operaţiuni iniţiate de Mihai Maţepiuc, operaţiuni din care doar 115 OP au documente justificative.

 

5.4Conform Procesului Verbal de audit intern al băncii Romexterra:

 

“…prin efectuarea operaţiunilor neautorizate de către fostul director adjunct al băncii, Mihai Maţepiuc, se extind asupra unui grup de 72 de agenti economici clienti ai sucursalei , aflaţi în componenţa a 53 de grupuri de interes (Anexa nr 7), din care nu au fost raportate 9 grupuri: Boz Company SRL— Bozserv SRL , Master Advertising — SC Fabrica de Termopane V.K SRL — SC Maroma Invest SRL , BUT— SC EMCO SRL, SC Brasal Trade SRL — Stanescu Cristian Vasile, S&H Finisaje SRL — Şerban Horatiu SRL , Dragomir Nicolae Aurel — SC Itwizards SRL — SC Neo Logistics SRL , Iordache Valentina —SC Autoval SRL , Trust President — SC Medical Trust SA, SC OFFICE Group SRL — Iacob Cristian.”

 

COMENTARII

 

Cu alte cuvinte,în ceea ce priveşte situaţia Bibia Impex SRL aceasta şi-a înregistrat în contabilitate operaţiuni preluate din extrasele de cont emise de către Romexterra Bank, fără ca acestea să fi fost făcute în baza unor documente justificative. După cum reiese din consemnările Procesului Verbal de audit intern al băncii, acestea au fost iniţiate de către directorul adjunct la acea dată, Mihai Maţepiuc.

 

 

5.5.Activităţile neautorizate din interiorul băncii Romexterra, sucursala Braşov, au încălcat următoarele prevederi legale (conform pag. 198 – PV):

 

Legea nr.82/1991—Legea contabiitatii republicaia , art.6;

 

PlanuI de conturi pentru societatile bancare si a normdor metodologice de utilizare a acesluia, aprobat prin Ordin al MF — BNR nr/1418/344/01.081997 - Cap.1 —Dispozitii generale art.2,art3,art.5;

 

Regulamental intern al Romexterra Bank , cap.ffl – Obligatiile si Drepturile Salarialilor ,art.7,lin.7,8,9 ,10,21,22,24, art8 Iip.2,3,4,S,8,9,lO,l1 cap.V –

 

Controlul In unitatile teritoriale ale bancii , art.18,pct.l ;

 

Legea nr.58/1998 repubilcata privind activitatea bancara art36,

 

Normele BNR nr.3/2002 privind standardele de cunoastere a clientelei,

 

Legea nr.656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banior,

 

Programul de cunoastere al clientelei Romexterra Bank, reeditat in 2005,

 

Norma nr.20/2004 privind organizaiea si exercitarea controlului intern In cadrul Romexterra Bank, CaplV , art.21 , lit.f, t.24 , lit.b , controlul ierarhic, Cap.V1, ait33 ,

 

Norme metodologice privind activitatea de analiza si aprobare a creditelor nr.12 /2006 , Cap.! , lit.a ,Cap.ll , art.6, art7 , art.9 ,

 

Norma nr.15/2004 privind administrarea riscului SMI si IT, Cap.B — Evaluare , Clasa BI — Riscuri de personal, pct.B. 1.1 .c ,

 

Norma metodologica nr20/2006 privind organizarea si conducerea contabiitatii In Romexterra Bank, Anexa nr.2 —Monografie privind operatiunile cu clientela , pct.7.4

 

Fisa postuluL

 

Persoane raspunzatoare:

 

Mihai Razvan Matepiuc — director adjunct — pentru toate prevederile legale incalcate specificate.

 

Floarea Tatar — director — pentru fisa postului , Legea nr.58 11998 republicata, art.56, Norma nr privind organizarea si exercitarea controlului intern in cadrul Romexterra Bank , art.24 , ljt.b , controlul ierarhic , art.33.

 

COMENTARII

 

Activităţile neautorizate practicate de către personalul băncii Romexterra, în principiu, conform declaraţiilor reprezentanţilor acesteia, nu au produs prejudicii agenţilor economici prin conturile cărora s-au derulat deconturi privind încasările şi plăţile fără documente justificative iniţiate de către Mihai Maţepiuc. Conducerea băncii afirma, în Adresa Nr. 1030/ 19.04.2007 din Dosar civil nr. 3112 162 / 2007 pt. Termenul: 25.04.2007 catre,JUDECATORIA BRASOV:

 

“Consideram ca reclamanta nu a dovedit existenta vreunui prejudiciu, intrucat materialiceste ea nu a suferit o paguba prin contul acesteia efectuandu-se de fapt doar un rulaj de bani”

 

Această afirmaţie, în aparenţă şi în mod indirect, este confirmată şi în Raportul de Inspecţie Fiscală, la pagina 35:

 

Potrivit documentelor puse Ia dispozitie (extrase de cont), toate creditele contractate in perioada verificata au fost restituite integral pana la data de 30.11.2006”

 

ÎN REALITATE, SOCIETATEA BIBIA A FOST PREJUDICIATĂ DE CĂTRE ACTIVITATEA BĂNCII ROMEXTERRA :

 

- ÎN MOD DIRECT:

 

prin operaţiunile de plăţi în sumă de 12.165.915 lei şi încasări în sumă de 11.943.310 lei, identificate de noi în perioada 01.01.2006 – 31.12.2006, ca derulate prin bancă şi neavând la origine documente justificative, cât şi prin acordarea de credite fără contract şi fără solicitarea agentului economic, banca a calculat şi a reţinut din conturile SC Bibia ,dobânzi şi comisioane în sumă de aproximativ 95.000 lei.

 

- IN MOD INDIRECT:

 

în aceiaşi adresă , Nr. 1030/ 19.04.2007 din Dosar civil nr. 3112 162 / 2007 catre, JUDECATORIA BRASOV:

 

“Consideram ca reclamanta nu a dovedit existenta vreunui prejudiciu, intrucat materialiceste ea nu a suferit o paguba prin contul acesteia efectuandu-se de fapt doar un rulaj de bani”, ..conducerea Romexterra Bank, consideră cu nonşalanţă şi indiferenţă, că rulajele de bani derulate în mod neautorizat şi fără documente justificative de către angajaţii Romexterra prin conturile clienţilor săi, nu a produs nici un prejudiciu.

 

În realitate, aceste rulaje au fost identificate în contabilitatea SC Bibia, de către inspecţia fiscală şi, nefiind considerate ca reprezentând operaţiuni reale, au fost consemnate în actul de control fiscal drept abateri de la legislaţia fiscală şi tratate în consecinţă, făcând obiectul calculului de taxe, impozite şi penalităţi stabilit suplimentar.

 

Sumele corespondente, stabilite drept obligaţii fiscale aferente, sunt următoarele: taxa pe valoarea adaugata-733.525 ron

 

            Majorari intarziere  -377.831 ron

 

            Impozit pe profit -213.027 ron

 

            Majorari intarziere -169.977 ron

 

TOTAL 1.494.360 RON

 

Aceste sume reprezintă prejudiciu indirect creat de activitatea salariaţilor băncii Romrxterra.

 

5.6 În contextul analizării documentelor avute la dispoziţie:

 

– Raportul de Inspecţie fiscală nr.19913a/11.10.2007,

 

- Decizia de impunere nr. 510/11.10.2007,

 

- Procesul Verbal nr. 128/22.12.2006 al Direcţiei de Audit şi Control din Romexterra Bank (nr.8666/21.12.2006, Sucursala Braşov).

 

- Documentele din evidenţa operativa a SC Bibia SRL -

 

puse la dispoziţie, am constatat că se conturează o abatere a atenţiei de la fenomenul de natură economico-financiară-bancară generat de către persoana juridică Romexterra Bank, către responsabilizarea, din punct de vedere material şi juridic, doar a agentului economic şi a unor persoane fizice. În context, putem spune că Romexterra Bank a beneficiat, şi încă beneficiază, de echivalentul comisioanelor şi dobânzilor percepute pentru operaţiunile neautorizate efectuate în conturile agenţilor economici cu sau fără ştiinţa lor,in valoare aprox.de 95.000 ron.

 

În conformitate cu legislaţia care reglementează activitatea de creditare bancară, cât şi a modalităţilor de decontare a operaţiunilor în conturi pe bază de documente justificative, Romexterra Bank, în opinia mea, este responsabilă de situaţia de natură infracţională produsă şi iniţiată de salariaţii din interiorul ei. Indiferent de intenţiile agenţilor economici solicitanţi, banca trebuia să aibă un sistem de protecţie şi de verificare care să descurajeze şi să anihileze orice tentativă de natura celor produse.

 

Prejududiciul produs SC Bibia SRL se compune din:

 

- acţiunea directă a băncii şi reprezintă contravaloarea comisioanelor dobânzilor percepute la operaţiunile de creditare neautorizată şi de decontarea fără documente justificative;

 

- acţiunea indirectă, care reprezintă contravaloarea impozitelor taxelor şi penalităţilor în sumă de 1.494.360 RON către ANAF Braşov, ca obligaţii de plată ficale pentru operaţiuni fără documente justificative.

 

Situaţia de la SC Bibia SRL a fost generată de factori interni societăţii şi factori externi.

 

1. Factorii interni sunt reprezentaţi de persoanele care aveau obligaţia să verifice realitatea operaţiunilor economice şi modul de reflectare a acestora în documentele justificatrive; efectuarea de operaţiuni contabile numai în baza documentelor operative justificative. În practica generalizată la nivelul de ţinere a evidenţei contabile a societăţilor comerciale, superficialitatea şi necunoaşterea legislaţiei fiscale, duc frecvent la situaţii similare. În majoritatea covârşitoare a cazurilor, agenţii economici apelează la societăţi specializate pentru ţinerea evidenţei contabile. Societatea specializată are obligaţia şi responsabilitatea de a proteja agentul economic de operaţiunile economico-financiare cu conţinut nelegal.

 

Cât priveşte personalul operativ al SC Bibia SRL , se poate afirma că a manifestat, faţă de operaţiunile societăţii cu Romexterra Bank, o atitudine de “naivitate” devenită complicitate, prin necunoaşterea legislaţiei fiscale. Faptul că s-au identificat ca înregistrate în conturi toate operaţiunile în baza cărora au fost stabilite obligaţiile fiscale, ne duce la concluzia că persoanele juridice sau fizice care au făcut aceste operaţiuni nu au cunoştinţele elementare de legislaţie economică şi fiscală necesare pentru îndeplinirea acestei funcţii.

 

2. Factorii externi sunt reprezentaţi, în primul rând, de către persoana juridică Romexterra Bank şi apoi de către angajaţii acesteia.

 

Fără factorul iniţiator, din interiorul băncii, situaţia litigioasă existentă în acest moment cu privire la acordarea de credite şi efectuarea de operaţiuni nelegale prin conturile a peste 70 de agenţi economici, clienţi ai băncii, nu s-ar fi putut genera.

 

Legislaţia care reglementează activitatea bancară cuprinde toate elementele care ar fi trebuit să împiedice dezvoltarea acestui circuit de finanţare de tip piramidal.

 

In opinia noastră, responsabilitatea materială şi juridică se împarte, atât asupra persoanei juridice Romexterra Bank, ca iniţiator şi principal vinovat, cât şi asupra responsabililor decizionali în domeniul evidenţei contabile ai agentului economic.

 

5.7 Natura inscrisurilor si inregistrarilor din contabilitatea S.C. Bibia Impex SRL, efectuate ca urmarea operatiunilor neautorizate de creditare si a operatiunilor fara documente justificative, generate din interiorul bancii ROMEXTERRA, reprezinta, de fapt, o suveica de finantare, de tipul jocurilor piramidale.

 

5.8 Conform legislatiei din domeniul bancar, toate operatiunile de decontare si de creditare prin banca au fost purtatoare de comisioane si dobanzi.

 

Avand in vedere multitudinea operatiunilor de incasari si plati derulate fara documente justificative, cu aceptul sau din initiativa angajatilor bancii, se poate spune ca persoana juridica ROMEXTERRA BANK este beneficiara materiala a acestor actiuni nelegale, acest fapt definind natura de complicitate a calitatii ei participative.

 

5.9 Caracterul inflationist al activitatii neautorizate si nelegale al angajatilor bancii ROMEXTERRA este determinat de :

 

- introducerea neautorizata, pe piata, de masa monetara obtinuta prin expunerea la risc a bancii, dupa cum reiese si din P.V. de audit intern, pag.200:

 

“Expunerea bancii fata de acest grup a fost Ia data de 19.12.2006, urmatoarea:

 

-expunere totala —31,416,364.93 RON

 

-credite curente — 30,963,609.18 RON

 

-credite restante-…… 452,755.75 RON”

 

NOTA: Se pune intrbarea daca acesti bani existau ca disponibil pentru acordare de credite!?!

 

- efectuarea de tranzactii neautorizate si nelegale, fara documente justificative, care numai la S.C. Bibia Impex SRL, pe anul 2006, reprezinta:

 

- un rulaj de plati in suma de  12.165.915 lei

 

- un rulaj de încasări în sumă de  11.943.310 lei ,

 

tranzactii la care s-au perceput comisioane.

 

Altfel spus, la o firma, relativ mica, s-au derulat prin conturile bancare, sub forma decontarilor fara documente justificative, suma de 241.092.250.000 lei vechi.

 

- Caracterul de “dute – vino” al sumelor astfel derulate, a avut un singur castigator, acesta fiind banca, prin comisioanele percepute.

 

In majoritatea lor, sumele plimbate prin conturile agentilor economici, nu au reprezentat echivalentul valoric al actiunilor reale de natura economica, ci doar o forma nelegala, bazata pe falsuri, pentru creditarea masca, printr-un sistem de joc de tip piramidal, a unor clienti.

 

- calcularea de catre ANAF-Brasov a impozitului pe venit, TVA si penalitati, , asupra inscrisurilor din contabilitatea S.C. Bibia SRL, care reprezinta sume echivalente unor operatiuni economice nereale, de natura falsurilor, in conditiile in care nici sursa initiala – CREDITUL – nu este certa, reprezinta o alta formula de marirea masei monetare fara suport material real, fiind, de fapt, o alta forma inflationista.

 

Mai mult, exista riscul ca organul de control fiscal, sa stabileasca pentru aceasi suma, derulata prin mai multe societati, impozit, TVA si penalitati in progresie aritmetica, valoarea impozitelor depasind valoarea sumei de baza.

 

5.10 singura solutie optima este anularea inscrisurilor bancare ilicite, situatie care ar produce efece in lant si anume:

 

- ar determina anularea inscrisurilor din contabilitatea agentilor economici care au avut la baza extrasele bancii cu operatiuni fara documente justuficative;

 

- ar trebui restituita, agentilor economici, suma echivalenta dobanzilor si comisioanelor percepute pentru activitatile ilicite ale functionarilor bancii;

 

- s-ar crea premisele unui control fiscal cu rezultate corecte pentru acest capitol;

 

- s-ar crea premisele eliminarii caracterului inflationist la constatarilor ANAF;

 

- in anumite conditii, ar fi posibila recuperarea efectelor de natura inflationista a rulajelor ilicite de bani generate de banca, prin identificarea beneficiarilor reali si prin determinarea uzufructului ilicit creat.

 

CAP.VI. PROPUNERI CAI DE ACTIUNE

 

6.1 Informarea Ministerului de Finante si a Bancii Nationale despre situatia produsa ca urmarea activitatii nelegale a angajatilor Romexterra Bank filiala Brasov, solicitand, in acelasi timp, un punct de vedere autorizat despre efectul inflationist.

 

Solicitarea catre BNR a verificarii realitatii sumelor creditate de ROMEXTERRA BANK.

 

 

6.2 Declansarea unor actiuni judecatoresti in constatarea naturii operatiunilor de creditare neautorizata si a inregistrilor din extrasele de conturi, fara documente justificative, efectuate de personalul Romexterra Bank, in vederea declararii nulitatii inscrisurilor.

 

6.3 Actiuni judecatoresti in vederea atragerii responsabilitatii persoanei jurudice ROMEXTERRA BANK, pentru sumele pe care si le-a insusit in urma activitatii ilicite a angajatilor sai, concomitent cu obligarea acesteia la anularea documentelor emise, care au continut nelegal. Obligarea acesteia la restituirea sumelor incasate ilicit.

 

6.4 In cazul in care refuza, declansarea actiunilor de atragere in responsabilitate petru sumele stabilite de catre ANAF Brasov, drept obligatii fiscale calculate asupra inscrisurilor care nu au la baza documente justificative si care s-au derulat prin banca.

 

6.5 Suspendarea partiala, prin instanta de judecata, prin Ordonanta Presedentiala, punerea in executie a DECIZIEI DE IMPUNERE NR.510/11.10.2007 a ANAF, pana la solutionarea actiunilor de anularea documentelor sau pana la stabilirea responsabilitatilor bancii.

 

6.6 Solicitarea unei expertize judiciare asupra activitatii bancii Romexterra si a tuturor societatilor comerciale implicate care sa cuprinda si urmatoarele obiective:

 

- identificarea si verificarea tuturor extraselor de cont care contin operatiunile de creditare neautorizata si inregistrari de transferuri de bani intre societati, fara documente justificative;

 

- determinarea valorii comisioanelor si dobanzilor pe care si le-a insusit banca in urma acestor tranzactii ilicite.

 

- analizarea sumelor si urmarirea acestora pana la utilzatorul si beneficiarul real; verificarea si incadrarea efectului economic produs;

 

- determinarea uzufructului creat ilicit si stabilirea responsabilitatilor si incadrarii faptelor.

 

Dipl. Ec. Mihai BARBULICEANU