Blog Andrei Badin - 2007.jpg

http://www.badin.ro/2008/04/securistii-de-la-strict-secret.html

Miercuri, 17 aprilie 2008

 

Dosarele care ne vor ingrozi

Publicat in: Securitatea . de Andrei Bădin

Mosche&Mordechai mi-a lasat un mesaj la postarea despre Institutul Nicolae Iorga si academicianul Florin Constantiniu in care se declara trist ca si valorosul istoric a fost demascat ca agent al Securitatii. Din pacate dezvaluirile despre cei care au colaborat cu Securitatea nu cred ca se afla nici la jumatate. Din n considerente politice, cei care au intrat in "camera secretelor" i-au dat pana acum opiniei publice doar pe cei care deranjau intr-un fel sau altul. Daca se va continua pana la capat fara jocuri politice cred ca ne vom inspaimanta. Intr-un interviu de acum doi ani il intrebam pe generalul Pacepa ce surprize ne pot aduce dezvaluirea dosarelor de Securitate. Raspunsul generalului aflat acum in SUA a fost clar "Ne vom ingrozi". Pe sub mana circula deja mai multe cazuri. Doi distinsi reprezentanti ai societatii civile dintre care unul inca in viata ar putea fi caracterizati de majoritatea jurnalistilor ca adevarate simboluri anticomuniste. Despre unul s-a facut chiar un film. Celalalt a ajuns in preajma unui personaj-simbol. Ambii au turnat de au speriat securistii. Iar cele doua cazuri nu sunt decat varful aisbergului. Multi din cei care azi ne dau sfaturi prin presa sau la tv au multe de ascuns din trecutul lor. Multe din vedetele de azi, in special din lumea sportului, au lucrat pentru Securitate. Dar controlul asupra lor e mult mai important decat devoalarea. 200.000 de dosare declarate de "siguranta nationala" sunt tinute la secret si reprezinta echipa de soc a Securitatii care functioneaza bine mersi in continuare. Astfel Securitatea isi mentine controlul.Inclusiv asupra unor jurnalisti. Despre unul voi scrie zilele viitoare.
Despre Florin Constantinoiu lucrurile sunt destul de incurcate, asa cum scriam ieri. In mod evident avem de-a face cu un colaborator. Ar trebui spus ca, inainte de 1989, in institutele de istorie exista un grup care controla tot ce misca. Un loc de comanda era la fratele raposatului, generalul Ilie Ceausescu, unde functiona si cel care a ajuns mai apoi seful SIE, Ioan Talpes. Si, evident, si la Institutul Nicolae Iorga au existat persoane care au lucrat in slujba Securitatii, probabil o mare parte. Partea proasta este ca reprezentantii istoriei romanesti nu s-au curatat de influenta Securitatii. Nu a vrut nimeni acest lucru. Nici ei deoarece au primit sinecuri importante. Iar istoricii sunt utili propagandei politice. In primii 10 ani de dupa revolutie au fost extrem de utili pentru lupta impotriva Monarhiei.
O concluzie: daca vom devoala dosarele de Securitate s-ar putea sa ne dispara cam toate simbolurile.Va fi un soc pentru societatea romaneasca. Dar poate la implinirea celor 20 de ani ai lui Brucan avem nevoie de un soc pentru a merge mai departe deoarece acum nu facem decat sa ne infundam in mocirla.
O intrebare pentru forum: Trebuie sa devoalam toate dosarele de Securitate?
Reamintesc o oda adusa Institutului Nicolae Iorga de actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu:"Vreau să nu credeţi că nu ştiu ce se intămplă din punct de vedere organizatoric (...) Din păcate, s-au creat tot felul de instituţii şi institute după 1990, fiecare aparţinănd cuiva, unei opţiuni politice, unei viziuni anume. Este un lucru rău. Nu putem studia istoria comunismului de pe poziţii de partid, ci de pe poziţiile adevărului istoric", a spus Băsescu."Singura instituţie care o poate face de pe poziţia istoricului, de pe poziţia cercetătorului, de pe poziţia adevărului profund al societăţii din perioada comunistă este Institutul «Nicolae Iorga»", a spus Băsescu. "Mi se pare că numai aici putem primi istoria adevărată cu privire la ce s-a intămplat după al doilea război mondial", a spus Băsescu.

 

5 Responses to Dosarele care ne vor ingrozi

Anonim vineri, 18 aprilie, 2008

Ne vor ingrozi sau nu..trebuie scoase la lumina. Operatie fara anestezie. Si-asa suntem in metastaza.

Andrei Badin, intrati va rog pe blog la E. Udrea. (stiu, e greu...:) ) sa vedeti ce metode securistice de tip nou se practica acolo. Exista o persoana care posteaza cu nick "Cristi" care sustine ca e Cristian Dragan nepotul celebrului IC Dragan, fapt aprobat de dna Cocos, care ii e prietena. Dincolo de faptul ca personajul se lauda cu afaceri peste afaceri, toate in "familia" PD-L, isi permite sa-i ameninte pe cei care posteaza (in proportie de 95% anti Udrea si anti Basescu) dezvaluindu-le identitate, IP-urile, adresele..etc. Pentru lamurire cititi ce a postat:

Ilinca Says:

April 18th, 2008 at 3:21 am

(daca va mai ramane acest mesaj pe blog)

Aveti mai multe date despre acest Cristian Dragan? Se lauda ca arunca cu bani in numele PD-L pe unde apuca si cumpara pe oricine in Romania.

Mordechai vineri, 18 aprilie, 2008

Andrei, cum īţi spuneam şi ieri, am naivităţile mele. Nu mai mari şi nici mai aprige decāt ale altora. Nu am nicio īndoială că atunci cānd dosarele acelea vor fi scoase la lumină multe icoane se vor clătina pe pereţi.
Nu m-am īndoit că sistemul nostru de valori va fi zdruncinat. Pentru că cei care ne argumentau acel sistem de valori se vor fi demonstrat a fi nişte...
Cum spuneam, e probabil că mulţi māncători de rahat de ieri au fost muşcători de cur ieri, īntr-o interesantă formă de coerenţă semantică. Dar cānd vorbeşti de 200.000 ! 200.000 de dosare puse la păstrare ! Atunci chiar o iau razna. Ne vom īngrozi spui...
Păi sunt deja īngrozit. Īn asemenea măsură īncāt deja mă īntreb dacă īntr-adevăr vreau să aflăm toate alea. Nu mai ştiu... 200.000. Stolnici, Paleologu, Constantinu, Doinaş... Nu mai zic nimic. Ce mai e de zis. Cifra asta m-a blocat.

Andrei Bădin vineri, 18 aprilie, 2008

ilinca: notat
m&m: toti avem naivitati. despre cifra ti-am promis si la tine pe bloc ca o voi detali, adica explica sursa. si calculul. si vor fi surprize, cred eu. eu zic ca trebuie mers pana la capat. ascunderea sub pret nu foloseste nimanui. nici lor, informatori&colaboratori, dar nici noua care ii vedem ca icoane, azi.

Corneliu Apostol vineri, 18 aprilie, 2008

Cifra de 200.000, daca atata e, nu e total relevanta.
Dosare "interzise" sunt si ale unor urmariti, pt ca ar putea permite (odata examinate) identificarrea unor personaje, fie inca active (desi ar trebui sa se mai pensioneze si baietii - au o lege a pensiilor foarte favorabila) sau cu "activitate", fie politica, economica -mai ales, dar si culturala, media etc.
Personal sunt un nimeni in lista de valori, asi putea semna cu numele intreg, dar mi-e sila de telefoanele care le-asi primi.
Dar, Ana Blandiana (la fel R.Rusan sau multe alte sute sau mii) nu are sau nu isi poate vedea dosarul de securitate, si este de presupus ca era o persoana in atentia securitatii.
Nici eu nu reusesc sa imi vad dosarul de securitate, asa ca paleta de "secretizare " este foarte larga, implica si generalii de atunci dar si locotenentii majori azi poate deveniti colonei sau generali.
Poate am mai incercat sa scriu despre asta aici. Prin 1990 am facut o asemanare intre sistemele RDG, Cehoslovacia, URSS si Romania.
La RDG se cam stiau lucrurile gratie interventiei "occidentale", la cehi putem presupune buna credinta a echipei Havel si cifrele din Romania nu puteau avea alte proportii sau nici cum mai mici. Inmultit cu 1,5 ce are RDG si totul e OK.
Chestia cu membri sau nemembri PCR cred ca e o gaselnita a PCR-istilor,
pai cum sa se fi lipsit securitatea tocmai de cei mai destoinici fii ai clasei muncitoare?
Ne mai vorbind ca toti angajatii securitatii trebuiau sa fie membrii de partid ( si cotizanti la clubul Dinamo- cluburile Dinamo, uite o sursa de informatii ).
Sportivii,(arbitrii), erau in grija ziaristilor sportivi, care puteau astfel decide - indirect sau nu - daca acestia mai pleaca in strainatate.

In ce priveste pe dl Stolnici, un erudit, un extraordinar vorbitor-povestitor, un fauritor de opinii, ne-am fi asteptat sa dispara de pe "sticla", ori, prezenta lui in continuare cred ca e un fel de semnal: "nu se va schimba nimic chiar daca veti fi desvaluiti".
Si cred ca se mai pot construi si alte exemple.
Intr-adevar ar trebui desvaluiti, dar nu se va intampla decat daca terte parti, ziaristii in special, vor face listele pe cont propriu.

Anonim sīmbătă, 19 aprilie, 2008

Chiar nu va inteleg Domnule Badin! nu reusesc sa va inteleg!
Ce a fost oare antisemit sau antiimperialist in comentariul meu de ieri!

Va deranjeaza atat de mult parere mea despre Pacepa?

Riscul este al meu si nu al Dumneavoastra! si este un risc mare! Cunosc bine caracterul si puterea celor pe care-i critic!
L-am simtit bine de tot pe pielea mea.
Din 68 cand a fost deschis dosarul meu si pana in 78 cand Pacepa a plecat, el Pacepa controla serviciile secrete si multe din necazurile cu care
m-am "desfatat", daca nu chiar toate, se datorasc si lui Pacepa!

Stiu bine ca si Pacepa manipuleaza destulde bine pachetelele cu "antrax"

Cel putin dati-mi sansa sa-mi pot salva ceace editez sa nu fie nevoie sa rescriu pe alt blog si cu alta ocazie acelasi lucru sau dezgustat de cenzura sa renunt!

Dovediti ca aveti "curajul" sa fiti impartial. Mai simplu chiar eliminati-ma de pe lista celor carora trimiteti jurnalul Dumneavoastra, jurnalul pe care-l tineti strict pentru prieteni si nu-mi mai trimiteti si mie articolele Dumneavoastra, are si cine sa va citeasca si cine sa comenteze.

Sunt taios de multe ori dar nu intrec masura, deci nu-mi place sa fiu cenzurat! Ma cenzurez eu destul

Virgil Ciuca

 

 

 

 

 

Joi, 18 aprilie 2008

 

Securistii de la STRICT SECRET

Publicat in: Securitatea , Servicii secrete . de Andrei Bădin

http://bp1.blogger.com/_nstiCftyip4/SAkKIQq1WsI/AAAAAAAAH1o/Kkm4om9HkaI/s400/Top%2520Secret.jpg
Moshe&Mordechai se declara ingrozit de cifra pe care am avansat-o ieri pe blog privind ascunderea a circa 200.000 de dosare de Securitate. I-am promis ca voi reveni a pentru a explica lucrurile.Avem doua cifre oficiale de care prea putini jurnalisti s-au ocupat. 1. 75.000 de dosare de la SRI sunt declarate de "siguranta nationala" si nu vor fi predate CNSAS-decizia este din decembrie 2006. 2. Avem declaratia lui Claudiu Saftoiu, pe cand era sef al SIE,ca 27.000 de dosare de la acest serviciu raman si ele de "siguranta nationala" (apropo e vorba de 60% din dosarele DIE-CIE). Adica avem deja un total de peste 100.000 de dosare la strict secret.Sa explicam un pic.

http://bp3.blogger.com/_nstiCftyip4/SAkJBwq1WqI/AAAAAAAAH1Y/8X81wKs5w5U/s400/sie.jpg
La SIE sunt altfel de dosare decat la SRI. Sunt asa numitele dosare de operatiuni nu dosare personale. Ceea ce inseamna ca intr-un astfel de dosar sunt mult mai multe persoane folosite ca informatori, colaboratori sau alte categorii. Presupunerea este ca intr-un dosar de operatiune cifra celor implicati porneste de la 3-4 persoane si poate ajunge la cateva zeci. Ca atare am luat ca baza de calcul cifra minima amintita ceea ce m-a dus la calculul ca la SIE avem de-a face cu circa 108.000 de persoane. Problema ca in afara de aceste circa 200.000 de persoane (totalul care ne iese din dosarele SRi si SIE) de care putem vorbi oficial mai exista inca cateva sute de mii de agenti ascunsi.

http://bp3.blogger.com/_nstiCftyip4/SAkJiwq1WrI/AAAAAAAAH1g/lyIfR7xcKzg/s400/sri.jpg
In 25 ianuarie 2005 la Realitatea TV, directorul din aceea vreme al SRI, Radu Timofte, spunea ca, la Revolutie, ar fi fost "furate" alte 100.000 de dosare. Pe de alta parte o sursa oficiala din SIE imi spunea acum un an si ceva ca la acest serviciu nu a existat nici un control al dosarelor pana in februarie 1990. Adica, mai pe romaneste, ca si de acolo s-a furat (sa ne amintim ca unele dosare au fost arse- cunoastem deja celebra lista din 23 decembrie 1989 pe care se aflau actualul Patriarh Daniel dar si altii lideri de biserici, printre care IPS Ioan Robu).Sa banuim ca de la SIE s-a furat un sfert din cat de la SRI.Adica, s-au ascuns dosare de operatiuni, unde sa spunem ca au fost implicate circa 10.000 de persoane. Un total simplu arata ca avem de-a face cu peste 300.000 de persoane. Cel putin. Deoarece amintesc ca am realizat acest calcul folosind numarul minim astfel incat sa ma pot feri de exagerari care pot apare intotdeauna cand incercam sa scriem obiectiv despre serviciile secrete. Probabil ca numarul celor acoperiti si(sau) ascunsi azi nu este insa mult mai mare decat cel avansat de mine. Cam asta cred ca e crema Romaniei de azi. Ofiteri acoperiti, informatori si colaboratori care sunt tinuti la index. Dar care fac politica si afaceri. Mai exista operatiunile top secret ale Securitatii: atentatele si crimele de la Radio Europa Libera, agentii de la posturile de radio occidentale in limba romana, vanzarea de oameni si alte actiuni ale Securitatii. Si acestia sunt ascunsi printre filele dosarelor ascunse sau a celor furate. Fara sa mai amintim ca, in cazul arhivei SRI, avem de-a face cu o situatie foarte ciudata: cum a fost posibil ca īn Germania de Est sa existe 176 de kilometri de arhiva si la noi numai 17, adica de zece ori mai putin? Facem pariu ca cea mai mare parte din cei 300.000 ii gasim astazi in fruntea bucatelor?

http://bp3.blogger.com/_nstiCftyip4/SAkIWwq1WoI/AAAAAAAAH1M/RzDZ1Dz9gWQ/s400/cab3.jpg
In mod ciudat cu toate ca am realizat documentarea acestei situatii pornind de la date publice nici un ONG nu a catadicsit pana acum sa se ocupe de aceasta situatie strigatoare la cer. Nimeni nu a spus, de exemplu, ca deconspirarea Securitatii declarata incheiata de presedintele Basescu este o minciuna gogonata. Voi ce credeti?

 

Sus ?

8 Responses to Securistii de la STRICT SECRET

Anonim sīmbătă, 19 aprilie, 2008

Doua la Prefectura, trei la Primarie, coane Fanica...

dar e bine de stiut ca sunt 300.000 in fruntea bucatelor. Inseamna ca in Romania sunt bucate MULTE! Trei sute de mii si nu-si pun piedica, nu se imping, nu cade niciunul... E loc si pentru cei fara dosare.

Anonim sīmbătă, 19 aprilie, 2008

te-au trimis baietii l-a dat cu diversiunea?

Mordechai sīmbătă, 19 aprilie, 2008

Andrei m-am pierdut īn aritmetica asta.
Cum naiba, domnule, se fură 100.000 de dosare ? Ăştia chiar ne iau de ornitorinci ? 100.000 ? Acum pricep cum devine cu " daţi-mi dosarul şi-l public" . Acum chiar zic: aşa e ! Trebuiesc demascaţi pānă la ultimul ! Bravo, Andrei !

Andrei Bădin sīmbătă, 19 aprilie, 2008

@m:evident ca trebuie demascati. tine cont ca cele 100.000 de dosare recunoscute de Timofte sunt de la SRI. cate s-au furat de la celelalte servicii? SIE,de exemplu. Sau cate s-au distrus....

Mordechai sīmbătă, 19 aprilie, 2008

Andrei, eu chiar nu cred că s-au distrus dosarele. Prea puţine. Unele sunt puse la păstrare. Iar despre altele ştiu sigur că sunt scoase din ţară. Dar timpul le rezolvă şi pe astea.

Andrei Bădin sīmbătă, 19 aprilie, 2008

mordechai, evident ca nu. dar in plus stim ca exista un loc unde erau microfilmate. pe la bran. cine se ocupa de centrul ala acum? unde sunt microfilmele? s-au luat si ele? acolo e cheia...

Mordechai sīmbătă, 19 aprilie, 2008

Despre microfilme se cam ştie. Cānd şi cum vor apărea alea care ne interesează... eu zic că mult nu mai e. La rāndul meu ţi-am răspuns la mine:)
Cu o īntāmplare care mie īnsumi īmi pare acum neverosimilă. Dar care mă face să mă gāndesc cāt de uşor e să strici un destin.

dincannes sīmbătă, 19 aprilie, 2008

Cine ne vrea rąul sau cui facem noi asa rąu, incit są fie justificatą asa o armatą de apąrątori?
Totusi, la numąrątoare, trebuie tinut seama si de posibilitatea ca un acelasi individ są aparą in douą dosare diferite.