Ziarul 21

Miercuri, 16 ianuarie 2008

 

Precum două capete învrăjbite, ale aceluiaşi balaur:

 

Conducerea bicefală a revoluţionarilor turdeni a pornit iarăşi “războiul fratricid”

Revoluţionarii turdeni, împărţiţi în două tabere, se războiesc de peste zece ani. Acum, mai mult ca niciodată, cele două tabere, denumite, după liderii lor, “aripa Sălăgean, Zăhan şi Gherman”, respectiv “Popescu, Hirişcău şi compania”, par hotărâte să tranşeze disputa, odată pentru totdeauna. Ambele părţi sunt de acord că starea tensionată, generată şi alimentată de disputa dintre lideri, aduce deservicii grave imaginii revoluţionarilor turdeni care, pentru cetăţenii de rând, tind să întruchipeze nişte monştri lacomi ce, pentru a dobândi supremaţia asupra “ciolanului postrevoluţionar” nu pregetă să se “devoreze” unii pe alţii. Imaginea publică a revoluţionarilor turdeni, mereu mai deteriorată, din cauza luptelor intestine, aduce acum mai mult cu cea a unor canibali însetaţi de sângele membrilor propriei familii decât cu figurile unor luptători pentru democraţie.

 

Popescu iese la rampă

Într-o conferinţă de presă, ce a avut loc în luna decembrie 2007, vicepreşedintele, Marian Gherman, şi secretarul asociaţiei revoluţionarilor turdeni, Ioan Dănuţ Zăhan, îl acuzau pe Marian Popescu, liderul celeilalte părţi ce alcătuieşte conducerea bicefală a Asociaţiei Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, de trafic cu certificate de revoluţionar. Acestea îi îndreptăţesc pe posesori să beneficieze de fel de fel de facilităţi şi recompense băneşti, acordate, prin lege, unor categorii de revoluţionari. Cu ocazia acelei conferinţe de presă, a fost făcută publică şi o aşa zisă “listă a ruşinii”, în care figurau numele a circa 40 de persoane care, deşi au dobândit certificatul de revoluţionar, potrivit lui Gherman şi Zăhan, nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea acestuia.

Marian Popescu s-a hotărât să dea replica, pentru a demola acuzaţiile formulate de cei doi la adresa sa.

Zăhan a aprobat “lista ruşinii”

Într-un caiet cu procesele verbale ale şedinţelor asociaţiei revoluţionarilor turdeni, arătat de Marian Popescu reporterului Ziarului 21, stă scris că, în 16 septembrie 1993 s-au discutat şi aprobat cererile de primire în asociaţie ale numiţilor Daniel Mureşan, Daniel Marin Popa, Ioan Tanţău, Mircea Moldovan, Corneliu Petrache, Ioan Todea, Alexandru Nicoară, Ioan Sălăgean, Gheorghe Suătean, Liviu Jean Bukos şi Călin Almăşan. Printre membrii Comitetului Director al asociaţiei se aflau şi Ioan Zăhan Dănuţ, respectiv Vasile Sălăgean. Aceştia au semnat procesul verbal al acelei şedinţe!

În legătură cu cele 59 de persoane care, potrivit lui Zăhan, au obţinut certificate de revoluţionari prin manopere frauduloase, puse la cale de Marian Popescu, acesta din urmă a prezentat procesul verbal al şedinţei din 23 martie 1996, în care s-a votat componenţa comisiei ce a verificat cele 59 de dosare, contestate ulterior de Zăhan. Din document rezultă că, în timpul acelei şedinţe, Zăhan a luat cuvântul de mai multe ori şi semnătura acestuia figurează pe acel proces verbal.

Recurs în anulare

Dan Zăhan a afirmat, în mai multe ocazii, că a câştigat un proces penal intentat lui Marian Popescu, pentru insultă, deoarece acesta l-a catalogat drept informator al Securităţii. Pe de altă parte, Popescu infirmă spusele lui Zăhan şi aduce ca argument în acest sens minuta 564, din 1999, a Secţiei Penale a Curţii Supreme de Justiţie, prin care erau casate sentinţa penală 812, din 30 octombrie 1998, a Judecătoriei Turda şi decizia penală 103, din 28 aprilie 1999 a tribunalului Cluj, ce dădeau câştig de cauză lui Zăhan. Totodată, potrivit minutei cu pricina, Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat “pe inculpatul Popescu Marian, judecat pentru infracţiunea de insultă”. Achitarea a înlăturat şi obligativitatea inculpatului la plata unei despăgubiri de 5 milioane de lei vechi”, ce reparau daunele morale provocate părţii vătămate, Ioan Dănuţ Zăhan.

“Excluşii rămân la datorie”

Şefii revoluţionarilor turdeni au încurcat iţele afacerii atât de bine încât nici instanţele de judecată, dar nici Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), nu le mai descurcă.

La o şedinţă a Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989 Turda, ce a avut loc în 21 februarie 1997, participanţii au hotărât, cu 74 voturi pentru, 6 abţineri şi 2 voturi împotrivă, excluderea din asociaţie a lui Vasile Sălăgean, Ioan Dănuţ Zăhan, Petru Nemeş, Marian Gherman, Daniel Cîniparu, Dorin Trif, Gabriel Hoca, Nicolae Cadar şi Flaviu Bugnariu, pentru “neplata cotizaţiei şi daune morale aduse asociaţiei”. Aceste informaţii sunt întrucâtva contrazise de afirmaţiile făcute de Marian Popescu într-o scrisoare înregistrată la SSPR în 25 octombrie 2007. Popescu îl înştiinţa pe secretarul de stat Nicolae Puiu Fesan că “Sălăgean Vasile, Zăhan Dănuţ Ioan şi Gherman Marian, împreună cu alţi şapte membri, au refuzat să solicite adeverinţe din care să rezulte că nu au făcut poliţie politică şi nu au fost informatori ai fostei Securităţi”. “Pentru acest motiv, aceştia au fost excluşi din asociaţie încă din 1996”, precizează Popescu în scrisoarea trimisă SSPR. Când au fost excluşi din asociaţie Sălăgean, Zăhan, Gherman şi ceilalţi şapte? În februarie 1997, cum se menţionează în procesul verbal pus la dispoziţia noastră de Popescu, sau cu un an mai devreme, aşa cum susţine acesta zece ani mai târziu, într-un document a cărei copie a intrat în posesia redacţiei Ziarului 21 graţie părţii adverse a grupării Popescu.

“De altfel, d-l ex Secretar de Stat a solicitat în mod expres la CNSAS să i se comunice dacă Sălăgean Vasile şi Zăhan Dănuţ Ioan au fost informatori ai fostei Securităţi sau au făcut poliţie politică. Au trecut doi ani şi nu s-a primit nici un răspuns, dar locuitorii turdeni care-i cunosc pe cei doi ştiu adevărul”, l-a mai informat Marian Popescu pe secretarul de stat Nicolae Puiu Fesan, în octombrie 2007. Ce interes mai avea SSPR-ul să afle, în 2005, ce hram au purtat în trecutul regim Sălăgean şi Zăhan, dacă aceştia au fost excluşi dintre revoluţionari încă din 1997. Sau 1996?

Securea războiului şi pipa păcii

Marian Popescu a declarat că vineri, 18 ianuarie, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei turdene, va avea loc o conferinţă de presă. Cu acest prilej, Popescu promite că vor fi făcute publice toate dedesubturile conflictului ce macină, de peste un deceniu, asociaţia revoluţionarilor turdeni. Popescu ar dori ca, la întâlnirea cu presa, să participe şi conducătorii taberei adverse, adică Vasile Sălăgean, Marian Gherman şi Ioan Dănuţ Zăhan. Dacă aceştia vor accepta, va avea loc o “spălare a rufelor în public”, pentru care “securea războiului” poate furniza săpunul lichid, iar din “pipa păcii” va curge cenuşa necesară pentru albirea feţei controversatei asociaţii a revoluţionarilor turdeni şi a unora dintre membrii acesteia.


Articol de: Emil Halastuan