Nr. 4148 de sambata, 2 februarie 2008
PNL se gandeste la o Ordonanta de Urgenta pentru prelungirea vietii CNSAS * PSD vrea o Comisie care sa faca o lege pe placul partidelor
Guvernul si Parlamentul au la dispozitie 45 de zile pentru a impiedica desfintarea definitiva a CNSAS, prin inregistrarea unei noi initiative legislative - fie Ordonanta de urgenta, fie proiect de lege - care sa reglementeze functionarea institutiei. Executivul si-a anuntat deja intentia de a elabora in cel mai scurt timp o ordonanta care sa asigure continuitatea Consiliului. In acelasi timp, Conducerea Senatului va lua, marti, o decizie asupra procedurii legislative ce trebuie parcursa, ca urmare a verdictului Curtii Constitutionale in cazul Legii CNSAS. Termenul de 45 de zile curge de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii privind neconstitutionaliatea Legii de functionare a Consiliului.
Ordonanta in lucru
Departamentul de securitate nationala lucreaza deja la elaborarea unei noi ordonante de urgenta care sa asigure continuitatea institutionala a CNSAS si a deconspirarii, a precizat ieri consilierul pe probleme de securitate nationala al premierului, Marius Oprea. El a anticipat ca, cel mai probabil, o decizie se va lua sambata la Brasov, in cadrul Delegatiei Permanente a PNL, astfel ca, in cel mai scurt timp, sa se realizeze un text agreat de Executiv si adoptat foarte repede. Oprea a aratat ca o ordonanta a Executivului este cea mai viabila solutie, in conditiile in care initierea si adoptarea unui proiect de catre parlamentari ar lua prea mult timp. El a admis ca un prim pas ar putea fi facut prin publicarea listelor tuturor securistilor aflati in evidentele CNSAS. Cat priveste decizia CCR, consilierul premierului a mentionat, potrivit NewsIn, ca aceasta reprezinta, "cu siguranta", o contrareactie a celor care se simt vizati si a amintit ca si judecatorii Curtii se afla pe lista CNSAS.
Viziunea lui Dancu
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ieri, pentru BBC, ca trebuie luate masuri urgente in ceea ce priveste arhiva CNSAS, pentru ca aceasta sa nu ajunga pe maini "care pornesc din niste umeri cu epoleti". La randul sau, liderul PSD Vasile Dancu a anuntat ca va propune partidului elaborarea unei noi legi a CNSAS, in colaborare cu celelalte partide. Vicepresedintele PSD a mai spus ca va propune sambata la Delegatia Permanenta a partidului constituirea unei comisii la nivelul Parlamentului pentru elaborarea unei noi legi a CNSAS sau pentru adaugarea unor corectii la actuala lege, astfel incat Colegiul sa isi poata reincepe activitatea.
Senatorul a adaugat ca este posibil ca decizia CCR sa fie influentata si de faptul ca unii membrii ai Curtii au primit decizii de colaborare cu Securitatea. (Raluca PAPADOPOL)
Explicatiile judecatorilor
Magistratii Curtii Constitutionale arata ca declararea ca neconstitutionala a Legii 187/1999 nu inseamna desfiintarea CNSAS, decat in situatia in care Parlamentul nu modifica legea in termen
de 45 de zile.
Curtea a transmis ieri seara un comunicat de presa, in care explica faptul ca prin decizia de joi a statuat, in esenta, ca doar justitia poate sa dea "verdicte" in ceea ce priveste fapte prin care s-au adus atingeri drepturilor omului. "Or, in afara judecatorului, nimeni nu poate infaptui justitia in Romania, in cadrul unui proces corect si echitabil, asigurat de catre o instanta independenta si impartiala", sustin magistratii. Ei adauga ca nesocotirea acestui principiu reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului si a statului de drept, mai spune sursa citata. In document se insista ca Legea 187/1999 nu se abroga, ci se suspendata timp de 45 de zile, interval in care CNSAS nu isi poate exercita competentele stabilite prin lege. Numai daca pana la expirarea acestui termen nu intervine nici o modificare legislativa, dispozitiile respective isi inceteaza efectele juridice. Astfel, Parlamentul poate adopta in urmatoarele 45 zile reglementari in acord cu prevederile constitutionale, in conformitate cu cele enuntate in decizia Curtii. (A.H.)
Motivarea Curtii
Curtea Constitutionala (CC) a constatat, in Decizia nr. 51/2008, ca sunt neconstitutionale toate dispozitiile din Legea nr.187/1999 din care se deduce caracterul de instanta extraordinara al CNSAS.
Judecatorii CC au apreciat ca reglementarea privind incetarea mandatului parlamentarilor in cazul condamnarii lor pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, contravine Legii Fundamentale, intrucat aceasta prevede limitativ cazurile de incetare a calitatii de deputat sau de senator. De asemenea, Curtea a calificat drept neconstitutional articolul din Lege prin care se prevede verificarea apartenentei unor persoane la serviciile de informatii inainte de anul 1990, indiferent daca au facut sau nu au facut politie politica, "deoarece instituie premisele unei raspunderi morale si juridice colective, fara existenta unei fapte infamante si fara vinovatie", incalcand Constitutia si "principiul prezumtiei de onestitate, dedus din conceptia legiuitorului constituant".
Curtea a constat neconstitutuionalitatea Legii CNSAS in ansamblul ei, precum si precum si prevederile articolelor II si V din OUG nr. 16/2006. (O.B.)
Greva foamei in somaj
Salariatii Colegiului raman someri pentru 45 de zile dupa ce decizia Curtii Constitutionale a suspendat activitatea institutiei pe motiv de neconstitutionalitate. Angajatii institutiei amintite au anuntat ca vor intra in greva foamei. Situatia devine tensionata la CNSAS in urma deciziei Curtii Constitutionale. Ladislau Csendes, presedintele Colegiului, a declarat ca din cauza faptului ca activitatea institutiei este suspendata, salariatii vor intra in somaj temporar. Constantin Ticu Dumitrescu a criticat aceasta stare de fapt, care naste o problema sociala. "Ne preocupa aceasta problema sociala. Aici sunt tineri care s-au casatorit aici, oameni care s-au daruit. Ei au decis ca de maine sa intre in greva foamei in birourile lor", a spus Ticu Dumitrescu. (Cristian ANDREI)
"O decizie premeditata"
Ticu Dumitrescu considera ca decizia Curtii a fost una premeditata, deoarece nu se putea oferi o motivatie de 27 de pagini de seara pana dimineata. "Nu voi apela la nimeni, nici la Guvern, nici la oameni politici. Este ca la un balci la care nu stiu ce va fi scos din caciula, fiecare urmand sa procedeze asa dupa cum considera", a precizat membrul CNSAS. Ticu Dumitrescu a sustinut ca situatia institutiei devine un caz unic pe mapamond, care arunca o imagine negativa asupra tarii noastre. Reprezentantul Colegiului pune aceasta decizie a Curtii pe seama fricii unora, care si-au distrus dosarele, ca pot fi deconspirati prin gasirea numelor lor in dosare colaterale. Cazimir Ionescu, membru CNSAS, a declarat ca trimiterea legii in Parlament, pentru a fi remediata, nu este un lucru grav. "Institutia nu este neconstitutionala si nici legea de organizare a Consiliului nu este neconstitutionala. Este o interpretare exagerata a hotararii Curtii Constitutionale. Nu reiese ca intreaga lege este neconstitutionala, ci ca exista elemente neconstitutionale. Decizia Curtii Constitutionale nu spune ca se aproba legea si ca institutia isi inceteaza activitatea ca urmare a abrogarii", a spus Cazimir Ionescu. (Cristian ANDREI)
PNTCD regandeste Consiliul
PNTCD apreciaza ca Decizia Curtii de a desfiinta CNSAS pune capat tuturor incercarilor, facute cu buna-credinta, de a rupe legatura cu trecutul comunist si cere transformarea Consiliului intr-o institutie de administrare a dosarelor fostei Securitati, la dispozitia opiniei publice. Taranistii considera ca aceasta institutie va trebui sa primeasca si alte arhive, precum cele din domeniul justitiei, arhivele PCR, sau arhivele altor institutii publice. "Intarzierea unor masuri legislative ferme a condus la actualul impas. PNTCD a constatat ca CNSAS a fost folosit in scopuri politice si electorale, pierzandu-si credibilitatea. Transformarea acestei institutii in teatru de revista si in tribunal extraordinar, la cheremul unor personaje controversate, cu exceptia domnului Ticu Dumitrescu, justifica pe fond decizia Curtii Constitutionale", afirma, intr-un comunicat de presa difuzat ieri, prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu. (O.B.)