Stiri minut cu minut

Luni, 11 Februarie 2008, ora 16:17

 

Recursul Asociatiei 21 Decembrie impotriva deciziei CC va fi judecat pe 8 martie

http://www.ziare.com/_files/Image/news/237/236741_0802_21_decembrie.jpg

Sectia Civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit pentru 8 aprilie primul termen pentru judecarea recursului Asociatiei 21 Decembrie impotrivia deciziei Curtii Constitutionale din 31 ianuarie, prin care au fost declarate neconstitutionale mai multe articole din Legea CNSAS, informeaza NewsIn.


Asociatia 21 Decembrie arata ca decizia nr.610 din 31 ianuarie ar fi fost luata in conditiile in care o parte din membrii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) erau incompatibili si cere admiterea recursului, modificarea sentintei recurate in raport de practica europeana si din celelalte state ex-comuniste, respingangerea exceptiile de neconstitutionalitate.


"Trebuie spus ca decizia a fost data cu participarea unor membri ai Curtii Constitutionale despre care se spune ca ar fi colaborat cu organele politiei politice si de represiune. Membrii Curtii Constitutionale, ca si magistratii, ar trebui sa fie deasupra oricaror banuieli, sa aiba un prestigiu nestirbit. Prin urmare, consideram ca acele persoane ar fi trebuit sa se abtina potrivit dispozitiilor art.25 Cod Procedura Civila. Nu cunoastem declaratiile lor cu privire la calitatea de colaborator al fostei Securitati sau de ofiter acoperit, astfel ca va rugam sa dispuneti verificarea necesara. Decizia a fost data cu depasirea cadrului sesizarii", se arata in recursul Asociatiei 21 Decembrie.


Asociatia spune ca deciziile Curtii Constitutionale pot fi atacate cu recurs, respingand teza ca aceste decizii nu pot fi atacate doar pentru ca in 1996 s-a initiat modificarea legii si abrogarea dispozitiilor exprese privind recursul.


"Deciziile Curtii Constitutionale chiar daca sunt definitive, cum legea Curtii nr.47/1992 se completeaza cu Codul de Procedura Civila, apreciem ca pot fi atacate cu recurs, aplicand dreptul comun, (art 299 si urm Cod Proc. Civ) de catre Parchetul/Procurorul general sau oricare alt procuror competent ca si de catre orice persoana interesata. Din dispozitiile art. 299 Cod Proc. Civ. rezulta cu claritate ca hotararile definitive se pot ataca cu recurs - modalitate legala de care uzam acum. Asadar, dreptul la un recurs efectiv prevazut de art.13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului primeaza [oricarei dispozitii interne, conform art.21 din Constitutie] iar acest recurs trebuie judecat - si singura instanta de casatie nu poate fi decat Inalta Curte de Casatie si Justitie (prin sectia civila) careia nici o dispozitie legala nu-i interzice aceasta posibilitate", motiveaza Asociatia 21 Decembrie decizia de a ataca cu recurs hotararea Curtii Constitutionale.


Asociatia mai sustine ca in cazul solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, intre persoanele participante la judecata si celelalte persoane care nu participa, dar pentru care devine obligatorie decizia pronuntata in cazul admiterii exceptiei, se realizeaza o discriminare.


Pe 31 ianuarie 2008, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionala Legea nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste dupa ce a fost sesizata cu aceasta exceptie in cazul fostului lider PC, Dan Voiculesc. CCR a declarat neconstitutionale si articolele II si V din ordonanta de urgenta a Guvernului, ale caror prevederi se refera la reglementarea functionarii CNSAS.

 

Ioan din Chicago 11.02.2008, 17:04

http://www.ziare.com/_files/Image/usermedia/1/466_tb_uid439.jpg corb lacorb....

As vrea sa castigati dar nu va baga nimeni in seama .Ati vazut ce pedeapsa a luat podoaba lui Tiriac? Aceias pedeapsa o va lua si CCR.