Nr. 4148 de sambata, 2 februarie 2008
21 dintre cele mai importante ONG-uri din Romania reaprind Piata Universitatii * Oamenii sunt chemati in strada pentru salvarea CNSAS
Decizia Curtii Constitutionale (CC) in sensul anihilarii CNSAS scoate in strada societatea civila. Cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania declanseaza actiuni de protest in Piata Universitatii, zona fantanii din fata Facultatii de Arhitectura, incepand de duminica, 3 februarie, ora 14.00. Intr-un "Protest impotriva restauratiei" difuzat ieri, cele 21 de organizatii semnatare avertizeaza asupra reintoarcerii la practicile regimului comunist si solicita Guvernului, Parlamentului si presedintelui sa asigure continuarea mecanismului de deconspirare a Securitatii, revocarea judecatorilor Curtii si a Avocatului Poporului.
Autorii Protestului considera ca, in urma Deciziei CCR prin care a declarat ca fiind neconstitutionale dispozitiile Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, "care produce o adevarata restauratie a regimului comunist", Guvernul, Parlamentul si presedintele trebuie sa ia masuri urgente. Primul pas consta in initierea si adoptarea de urgenta a masurilor legale care sa permita continuarea mecanismului de deconspirare a Securitatii si a colaboratorilor acesteia, precum si gestionarea arhivelor politiei politice comuniste. Organizatiile semnatare apreciaza ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la practicile regimului comunist.
Revocarea membrilor CC si a Avocatului Poporului
Revocarea membrilor Curtii Constitutionale reprezinta a doua masura solicitata de protestatari. "Organizatiile semnatare sustin functionarea institutiilor democratice, inclusiv a institutiei Curtii Constitutionale, dar considera ca, prin Decizia nr. 51/2008, judecatorii CCR au actionat imoral, incompetent si impotriva institutiilor statului de drept", se arata in Protest. Autorii acestuia sustin ca, in motivarea Deciziei, judecatorii Curtii fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept. Nu in ultimul rand, organizatiile civice solicita revocarea imediata a Avocatului poporului, "care prin argumentele de sustinere a neconstitutionalitatii Legii 187/1999 nu a reprezentat interesele poporului, interzicand cetatenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar".
Avocatul Poporului a sustinut in sedinta CCR ca "exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, dispozitiile legale atacate continand un venin neconstitutional".
Deconspirarea magistratilor Curtii
Totodata, ONG-urile solicita membrilor CNSAS sa faca publice de urgenta informatiile pe care le au despre eventuala colaborare sau apartenenta magistratilor, inclusiv a judecatorilor din CCR, la fosta Securitate.
Cele 21 de organizatii semnatare sunt Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Asociatia Pro Democratia, Alianta Civica, Academia Civica, Freedom House Romania, Institutul de Politici Publice, Fundatia Memorialul Durerii, Agentia de Monitorizare a Presei, Militia Spirituala, Societatea pentru Justitie SoJust.ro, Societatea Timisoara, Fundatia "Gheorghe Ursu", Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia 21 Decembrie, Liga Pro Europa, Academia de Advocacy, Fundatia Soros Romania, Grupul pentru Reforma Universitara (Timisoara).
Conform Legii de organizare si functionare a CCR, mandatul de judecator al Curtii inceteaza la expirarea termenului pentru care a fost numit, in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces. De asemenea, magistratii CCR isi pot pierde fotoliul in caz de "incalcare grava" a obligatiei de a-si indeplini functia incredintata "cu impartialitate si in respectul Constitutiei".
Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional
Curtea, expresia flagranta a solidaritatilor de casta
Curtea Constitutionala are o componenta politica ce ridica dubii asupra profesionalismului si eticii sale, sustine profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir. El atrage atentia ca eventuala existenta a unui colaborator sau informator al fostei Securitati in interiorul acestei institutii face ca situatia sa fie si mai delicata.
"CNSAS este mort si as spune ca este mort din doua motive: in primul rand lovitura de gratie ii va fi administrata de Parlament, dupa ce prima injectie letala i-a fost administrata de Curtea Constitutionala", a apreciat ieri intr-un interviu pentru BBC, profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir. El a insistat ca din punct de vedere juridic nu mai exista nici o cale de atac. "Nu mai exista nimic deasupra Curtii decat Curtea Constitutionala insasi si Curtea Constitutionala in urma cu doi ani decisese ca respectivul organism, declarat astazi neconstitutional, este in acord cu legea fundamentala, incat nu numai ca actualul Tribunal Constitutional se contrazice, el devine, daca doriti, expresia flagranta a intruziunii elementului politic si a solidaritatilor de casta in administrarea Justitiei constitutionale", a aratat profesorul. El a atras atentia: "Pe de o parte, CNSAS era unic, in sensul ca el dobandise si o anumita competenta jurisdictionala; transa anumite litigii, decizand cine a fost sau nu colaborator al Securitatii, in calitate de politie politica. Pe de alta parte, foarte multe organisme situate in subordinea Parlamentului au o componenta politica si as adauga ca si Curtea Constitutionala are o componenta politica. Aceasta Curte are o componenta care ridica dubii din perspectiva profesionalismului si a eticii individuale". (A.H.)
Zoe Petre, analist politic
"Rezistenta vechii nomenclaturi"
"Hotararea Curtii Constitutionale referitoare la CNSAS este surprinzatoare sub aspect formal, deoarece aceeasi instanta a dat anterior decizii care confirmau constitutionalitatea legii de organizare a aceluiasi
Consiliu. Astfel, decizia la care ne referim contrazice principiul fondator al Curtii, acela ca hotararile acesteia creeaza jurisprudenta si trebuie sa fie respectate in toate cazurile similare.
Aceasta hotarare nu este insa, din pacate, surprinzatoare sub aspect politic, deoarece persoanele care s-au pronuntat aveau un interes personal flagrant in blocarea cercetarii trecutului magistratilor, inclusiv al lor insile ca membri ai Curtii Constitutionale. De asemeni, a contat biografia multor judecatori ai CC si faptul ca mai multi dintre acestia se exprimasera, anterior numirii lor in aceasta inalta functie, impotriva CNSAS si a membrilor acestui consiliu (vezi "elementele rasculative" ale d-lui Predescu, atunci parlamentar PSD). Indirect, hotararea care blocheaza activitatea CNSAS reflecta rezistenta inca foarte puternica a vechii nomenclaturi si a mostenitorilor acesteia, dar si sustinerea de care aceasta se prevaleaza din partea unor segmente din opinia publica, indiferente la asanarea morala a societatii romanesti".
Dragos Petrescu, membru CNSAS
Lustratia, blocata
Procesul de lustratie a fost suspendat dupa ce singura institutie care asigura blocarea accesului la functii a fostilor colaboratori ai Securitatii a fost declarat neconstitutionala, a declarat Dragos Petrescu, membru CNSAS din partea Presedintiei.
"Ar trebui sa existe o discutie in societate despre lustratie, daca mai este nevoie de o astfel de lege in societatea romaneasca. In momentul de fata este liber la demnitatile publice pentru toti, chiar si pentru fostii nomenclaturisti. S-a distrus si bruma de lustratie care exista, prin deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii", ne-a declarat Petrescu. El ne-a precizat ca de la nivelul societatii civile si al Parlamentului trebuie sa vina raspunsul la intrebarea: In ce masura lustratia mai este de actualitate sau ramane doar o tema de campanie. "In plin an electoral, s-a blocat verificarea candidatilor pentru functiile publice, desi pentru prima data ii puteam verifica pe baza intregii arhive a fostei Securitati. Nu putem pune toate dosarele pe Internet, deoarece exista problema divulgarii unor informatii private", a afirmat membrul CNSAS. Parcursul legii lustratiei a intampinat obstacole in Parlament in cei trei ani de cand s-a pus in discutie. Pana in acest moment, ea a trecut doar de Senat si urmeaza sa intre in discutia Camerei Deputatilor. (Cristian ANDREI)
Sorin Ionita, Societatea Academica Romana
E o restauratie
"Prin decizia Curtii Constitutionale in cazul CNSAS se pune in cui orice perspectiva pentru a mai dezvalui lucrurile din dosarele fostei Securitati sau de a mai face vreun fel de lustratie. S-a mers mai departe decat ceea ce se sesizase. Nu stiu daca este un conflict de interese, dar asa pare. Cand deconspirarea s-a apropiat de judecatorii Curtii Constitutionale, au stricat masinaria. S-a procedat la fel ca in cazul Chiuariu cu Comisia Prezidentiala. Poate revin si explica decizia lor, asa, pentru popor. Se pare ca unii sunt multumiti cu ce era inainte de revolutie. E o restauratie." (C.A.)
Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia
Judecatorii Curtii au incalcat Constitutia
"O Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze situatia de la CNSAS pare a fi o solutie pentru a contracara incercarea de blocare a acestei mascarade. Noi am constatat ca judecatorii Curtii Constitutionale si-au depasit atributiile. Nu este vorba ca acestia au depasit o stare de spirit, ci de faptul ca judecatorii Curtii au incalcat chiar litera Constitutiei. Judecatorii nu au fost sesizati in legatura cu Legea 3, astfel, ei au depasit in mod clar cadrul sesizarii. Pe de alta parte, exista numeroase suspiciuni ca o parte dintre acesti judecatori s-ar fi aflat in pericolul de a fi cercetati de CNSAS. Avem de-a face cu o lipsa totala de onestitate a acestor domni. Si avocatul poporului a participat la aceasta mascarada." (R.G.)
APADOR-CH
Se suprima un drept prevazut de Constitutie
APADOR-CH a solicitat ieri Parlamentului adoptarea de urgenta a unei legi care sa permita in continuare acccesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice in Romania. "Reglementarea accesului la propriul dosar si deconspirarea politiei politice, precum si existenta unei institutii care sa asigure realizarea acestor obiective, raspund unor exigente actuale ale societatii romanesti si unui interesu public major, precum si dreptului la informatii prevazut de Constitutia Romaniei", spun reprezentantii APADOR-CH. (A.H.)
Adrian Moraru, director adjunct IPP
Contrarevolutie
"Suntem in plina contrarevolutie. Cred ca oamenii astia (judecatorii CC - n.red.) si-au dat seama ca se apropie funia de par, ca urmeaza si ei la rand, cat de curand. Aceasta decizie a Curtii este cu o bataie mai lunga si tinteste si Legea Lustratiei. De acum, orice forma de condamnare a unor oameni din fostele structuri comuniste nu va mai fi posibila; nu li se va intampla nimic. Pe de alta parte, in Decizie apar niste chestiuni ridicole. Pai daca CNSAS era o putere supraconstitutionala, atunci si CNA - organism colectiv care face acelasi lucru, emite decizii in urma unor sesizari - ar trebui desfiintat, pe acelasi principiu. Este ridicol". (O.B.)
Ovidiu BANCHES