Nr. 4148 de sambata, 2 februarie 2008
A inceput cursa inarmarii informatice intre SUA si Rusia
Rusia a inceput sa-si dezvolte "arma informationala", luand exemplu de la SUA, "care au invatat de multa vreme sa cucereasca teritorii cu vorbe frumoase", relateaza in editia sa de vineri cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda.
Situatia de pe frontul informational rusesc a fost abordata joi, in cadrul unei conferinte de presa la Moscova, de seful adjunct al Statutului Major al armatei ruse Aleksei Burutin, care a declarat ca fortele militare ruse au "trecut la elaborarea unor concepte, elemente si metode pentru operatiuni informationale". Burutin a subliniat ca in pofida faptului ca toate aceste mijloace "nu presupun cheltuieli prea mari", ele sunt extrem de eficiente.
In zilele noastre, puterea si influenta pe plan international nu se mai asigura prin trimiterea armatei peste trei mari si tari sau cu ajutorul atacurilor cu rachete asupra unor tari situate la mare distanta. In prezent, este suficient ca in momentul potrivit sa "bombardezi" cu informatiile necesare auditoriul dintr-un stat, pentru a-ti impune interesele intr-o tara sau alta, considera Komsomolskaia Pravda, dand drept exemplu "revolutiile portocalii" din ultimii ani din spatiul postsovietic, inimaginabile in absenta televiziunii, radioului si Internetului. "Campaniile media" sunt indicate de cotidianul rus drept principala arma informationala a timpurilor moderne.
La fel ca trupele militare, resursele informationale se bat si mor pe campul de lupta sub "focul" inamicului. Bunaoara, hackerii chinezi care cu regularitate ataca serverele guvernamentale si militare ale SUA, lansand in spatiul virtual virusi care mai de care mai sofisticati, ce distrug centrele de comanda, atacand sistemele informationale.
Un exemplu de succes al "campaniei mediatice" care a dus la un conflict militar si caderea unui regim este cazul Irakului, indica sursa citata, care face trimitere la un studiu recent al Fundatiei pentru jurnalism independent din SUA, care a enumerat 935 de declaratii false facute de actuala Administratie a SUA pentru a pregati interventia armata in Irak Conform acestui studiu, recordul absolut il detine presedintele american George W.Bush, care ar fi mintit de 260 de ori in legatura cu armele nucleare ale regimului Saddam Hussein, cu toate ca in realitate ar fi stiut ca afirmatiile pe care le sustine sunt neadevarate.
Voropaiev: "Rusia ar trebui sa tina pasul cu SUA"
In multe tari sunt create structuri specializate, care se ocupa de perfectionarea vechilor metode si inventeaza altele noi in acest razboi informational, adauga sursa citata. Vladislav Voropaiev, colonel (r), specialist in tehnologii informationale, a declarat in legatura cu aceasta ca "Rusia ar trebui sa tina pasul cu SUA" in ceea ce priveste "arma informationala".
Evocand ca, in urma cu cinci ani, Consiliul Securitatii Rusiei a adoptat conceptia de politica informationala externa, expertul rus si-a exprimat regretul ca putine lucruri s-au realizat in aceasta directie, subliniind printre realizarile notabile doar lansarea canalului de televiziune Russia Today, destinat sa prezinte realitatile din Rusia pentru strainatate.
Colonelul (r) Voropaiev a indicat ca, in Rusia, de "arma informationala" se ocupa in special Statul Major al armatei, care are de rezolvat o multime de sarcini de ordin militar. In opinia sa, este necesar ca Moscova sa puna la punct un centru care sa se ocupe de coordonarea operatiunilor informationale destinate auditoriului civil din strainatate, dand drept exemplu in acest sens Agentia de Informatii a SUA - USIA.. Acelasi expert rus a salutat recenta initiativa a Dumei de Stat, care a decis sa faca ordine in sfera Internetului, dupa cresterea numarului de atacuri ale hacherilor rusi asupra serverelor unor institutii civile si militare ale Moscovei. Voropaiev a sesizat, in acest context, si activitatea statiilor radio straine care emit pentru Rusia, acuzandu-le ca "tin intr-o presiune negativa poporul rus, caruia incearca sa-i deschida ochii asupra vietii cenusii din Rusia". "De ce nu am da un raspuns asemanator Occidentului? Ce, acolo, nu exista deficiente?", s-a inrebat Voropaiev, intr-o declaratie pentru cotidianul citat
Totusi, Rusia n-are de ce sa se planga de "lipsa de rezultate in razboiul informatic". Unul dintre cele mai importante atacuri informatice din 2007 a fost lansat in aprilie impotriva institutiilor bancare ale Estoniei, in plin scandal legat de transferul monumentului soldatului sovietic la o perifere a capitalei estone Tallinn. Activitatea acestora a fost obstructionata sau intrerupta complet timp de saptamani. Estonia a declarat ca atacurile au fost coordonate din Rusia, cu toate ca guvernul rus a negat orice acuzatii. Conform agentiei americane anticriminalitate Serious Organised Crime Agency si NATO, valul de atacuri care a lovit Estonia in aprile 2007 a fost doar varful icebergului. In mai 2007, tara baltica a raportat ca peste un milion de computere au fost tinta unor atacuri informatice bine organizate. Ca urmare a acestor atacuri, sute de mii de computere au devenit inutilizabile.
Recent, Rusia a infiintat un Institut al democratiei si cooperarii cu scopul de a promova o imagine mai buna a tarii in strainatate si de a critica situatia democratiei in SUA si UE. Directorul acestui institut, Anatoli Kucerena, a declarat, luni, pentru Interfax, ca insusi presedintele rus Vladimir Putin este artizanul infiintarii acestei structuri, care se incadreaza in "arma informationala" a Moscovei.
M.N.