Business Point.jpg

Vineri,  20 iunie 2008

a.jpg

Deficientele din Sectia Parchetelor Militare

Colonelul-magistrat Ion Vasilache a vorbit, joi, in cadrul Sectiei pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii care l-a avizat in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul General, despre deficientele pe care le-a gasit la instalarea sa in functie. Vasilache a afirmat ca, la venirea sa ca interimar la conducerea SPM, resursele umane ale acestei structuri erau “nu rau folosite, ci foarte rau folosite”. El a detaliat si a explicat membrilor Sectiei pentru Procurori ca existau magistrati care aveau in lucru patru sau cinci dosare, in timp ce altii lucrau la peste 20 de cauze, iar “marile dosare erau concentrate la generalul Voinea”.

Ion Vasilache a adaugat ca procurorii SPM nu erau nici macar repartizati pe cele doua sectii, respectiv judiciar si urmarire penala si respectiv organizare-mobilizare si administrativa. “Grefa functiona dupa cutume pe care cred ca nimeni nu le-a intalnit, adica erau niste suprapuneri de inregistrari, ceva de genul ca apareau dosare inregistrate de trei-patru ori, astfel incat se ajunsese la un moment dat ca se vorbea de un volum de activitate extraordinar, cand de fapt volumul de activitate era foarte restrans”, a spus sef al procurorilor militari.

O alta deficienta reclamata de coloneul-magistrat Ion Vasilache este cea  legata de dosarele Revolutiei si Mineriadelor. “Avand in vedere preverile legii, nu am putut sa iau dosarele care se aflau la un singur om, asa ca am fost nevoit sa lipesc si alti procurori pe acele cauze pentru instrumentare, ceea ce a facut sa se ajunga la stadiul in care mai avem in lucru un singur dosar, dosarul mare al revolutiei”, a spus seful SPM.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a precizat, la randul sau ca pentru ea “parchetele militare nu inseamna investigarea unor fapte din trecut, care sunt de altfel foarte importante. Cred ca viitorul parchetului militar este pentru faptele care se intampla in teatrele de operatie si ce se intampla in Ministerul Apararii, fapte savarsite de militari”.

In acest sens, Vasilache a mai afirmat ca se impune o reorganizare a sistemului parchetelor militare. “Eu am venit pe un site gol, adica am constatat ca nimeni din SPM nu a deschis site-ul Ministerului de Justitie sa vada ca in noua formula a Codului de procedura penala, justitia militara nu mai exista, dupa ce am explicat aceste aspecte la Comisiile juridice din minister, am reusit sa introduc din nou justitia militara in Cod”, a spus Vasilache.

El a mai adaugat ca si-ar dori ca in viitor “tot procurorul militar sa faca deplasare in teatre de operatiuni, unde avem 2000 si ceva de oameni, in Kosovo, in Afganistan, in Irak”.

Procurorul sef al SPM a mai spus ca va incerca sa intocmesca in viitorul apropiat un ghid de bune practici in aceste teatre impreuna cu comandamentul armatei si al jandarmeriei.

Propunerea de numire a colonelului magistrat Ion Vasilache ca sef al Sectiei Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a fost avizata, joi, prin votul unanim al Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Propunerea de numire a lui Vasilache a fost facuta de procurorul general Laura Codruta Kovesi, iar decretul de numire trebuie semnat de presedintele Traian Basescu.

Procurorul general l-a delegat, in octombrie, pe colonelul-magistrat Ion Vasilache in functia de procuror militar sef al Sectiei Parchetelor Militare in locul generalului magistrat Dan Voinea.

Ion Vasilache este din Ploiesti, are 49 de ani si si-a inceput cariera in 1989 ca procuror criminalist la Parchetul Judecatoriei Ploiesti.

In perioada aprilie-iunie 1990, a fost delegat la Sectia Parchetelor Militare Bucuresti si la Parchetul Militar Brasov, unde s-a ocupat de evenimentele din decembrie 1989 din Sibiu.

Din 1992, Vasilache a lucrat ca procuror militar criminalist la Parchetul Militar Ploiesti, apoi la cel din Bucuresti. (NewsIn)