Miercuri, 25 Iunie 2008
La loc comanda! Dosarul generalului Mihai Chitac se intoarce a doua oara la procurori
Completul de 9 judecatori de la Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul Parchetului Militar împotriva sentintei instantei de fond, în dosarul în care fostul ministru de interne, Mihai Chitac, a fost trimis în judecata pentru mineriada din 13-14 iunie 1990. Astfel, magistratii au mentinut decizia de restituire la Parchet.
Parchetul Militar a invocat, în motivele de recurs, faptul ca nu ar fi nevoie de un aviz pentru cercetarea lui Mihai Chitac, în calitatea de fost ministru si în conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, asa cum a stabilit instanta de fond, din mai multe considerente. Astfel, procurorii au spus ca, în anul 1990, Mihai Chitac nu era numit legal ministru de interne, iar legea raspunderii ministeriale nu exista la acel moment. De asemenea, nici Constitutia nu era în vigoare la momentul 13 - 14 iunie 1990. Mai mult, procurorii au spus ca procurorul militar gen.(r) Dan Voinea nu a facut acte de urmarire penala în dosar, asa cum a retinut instanta de fond când a decis restituirea, acesta doar confirmând rechizitoriul. În replica, avocati i inculpatilor au cerut respingerea concluziilor Parchetului si restituirea dosarului pentru refacerea urmaririi penale. Sectia Parchetelor Militare a finalizat în iulie 2007 dosarul mineriadei din iunie 1990, în care a fost anchetata moartea a patru persoane si a decis sa-i trimita în judecata doar pe fostul ministru de interne Mihai Chitac si pe ceilalti ofiteri din dosar - generalul Gheorghe Andrita si coloneii de politie în rezerva Costea Dumitru si Constantin Vasile, cauza fiind disjunsa în cazul lui Ion Iliescu. În ancheta a mai fost implicat si colonelul Calin Traian Stefan, care a decedat între timp.
Domokos, singurul
condamnat pentru mineriada
La sfârsitul anului 2007, magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au admis exceptia ridicata de avocatii lui Mihai Chitac, potrivit careia procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat cauza, ar fi încalcat procedura penala si Legea raspunderii ministeriale. Instanta a decis ca generalul-magistrat nu ar fi avut dreptul sa desfasoaare acte de urmarire penala în acest dosar, deoarece mai semnase o data rechizitoriul pe care l-a trimis instantei. Singurul condamnat în dosarul mineriadei 1990 a fost minerul Denes Domokos, acuzat ca, pe 14 iunie 1990, a încercat sa-l decapiteze pe Marian Munteanu, liderul de atunci al studentilor. Domokos a fost arestat abia în 1998 si condamnat definitiv la 10 ani de închisoare. Dupa opt ani de la evenimentele din Piata Universitatii, procurorii i-au trimis în judecata pe Nicolae Camarasescu (inginer la Exploatarea Miniera Aninoasa) si pe Denes Domokos (fost miner sef de schimb la Exploatarea Miniera Livezeni). Daca completul de noua judecatori din cadrul ÎCCJ mentine decizia completului de fond din cadrul aceleiasi instante, aceasta ar fi a doua restituire la Parchet a dosarului.
În februarie 2004, magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au decis restituirea dosarului procurorilor Sectiei Parchetelor Militare în vederea completarii cercetarilor. Judecatorii au apreciat ca depozitiile martorilor nu au fost relevante în stabilirea cu exactitate a gradului de vinovatie a fostilor ofiteri superiori de politie inculpati în dosar. Initial, dupa mai multi ani de tergiversari, si dupa ce s-a aflat în instrumentarea procurorilor Alexandru Cinteza, col. Mihai Popov, mr. Gheorghe Surdescu, un dosar al mineriadei din 1990 a ajuns în instanta abia în luna mai 2000. Dosarul viza uciderea a patru persoane si ranirea altor trei în noaptea de 13 spre 14 iunie. În acest dosar, au fost trimisi în judecata, pentru instigare la omor, generalul Mihai Chitac, atunci ministru de interne, adjunctul sau, general Gheorghe Andrita, precum si coloneii Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.
Andrei Tudor
Comentarii la articol
gigi popescu (2008-06-25
08:08:10)
Magar batran !!
Lepra a uitat ca a comandat deschiderea focului la baricada de la inter ???
De acolo si vorba "qui tac "adica cine a tras ??
(21 vizualizari)
cocosul fudul (2008-06-25
09:18:56)
credibilitate!!
Asa zisele dosare ale mineriadei ar avea credibilitate daca preocuratura ar fi facut dosare similare si celor care au incalcat grav legea in acele zile. Vezi atacarea cladirilor M.I si Politiei Capitalei, plus sediul TVR. De astia nu se zice nimic, de parca tot minerii au intreprins acele actiuni. La actie vine reactie! Asta s-a intimplat atunci. Opozitia vroia puterea, desi luase sub 30% din voturi. E cam ca acum. PNL are puterea, doar cu 20%, dar are sprijin parlamantar. Ceace nu era cazul atunci! Fate ca anchetezi generale Voinea! Iti vine si tie rindul, ca esti foarte"apolitic".
(3 vizualizari)
totdeauna plătesc ăia mai mici
Principalul
vinovat Ion Ilici Iliescu să fie cap de listă !
Până Ilici nu va plăti, - nu va fi democraţie în România !
Chiţac e un criminal servitor !Iliescu e capul !
(5 vizualizari)