http://www.brasovultau.ro/upload/news_img_9331_12931.jpghttp://www.brasovultau.ro/img/logo.jpg

Vineri, 20 iunie 2008

 

Un securist-tortionar, mana dreapta a primarului

 

Autor: Brasovul Tau

 

Vineri a avut loc instalarea noului Consiliu Local care, conform legii, este validat de secretarul Primariei. Omul care ocupa acesta functie este dintre cei mai influenti din Brasov. El da viza de legalitate pentru toate actele Primariei si Consiliului Local. Se numeste Nicolae Paraschiv si a fost pe vremuri unul dintre cei mai temuti tortionari ai Securitatii. Veti citi in continuare o ancheta senzationala. Declarati false, conspirativitate, complicitate intre mai marii orasului, foste victime care nu-si gasesc dreptatea... Totul dovedit prin documente si declaratii. O ancheta pe care, din pacate, nu o veti putea citi in celelalte ziare din oras...

Un fost maior de Securitate ocupa, de  sapte ani, folosindu-se de fals si uz de fals, functia de secretar la Primaria Brasov. Protejat de persoane sus-puse si considerat mana dreapta a primarului, Paraschiv nu se sinchiseste de Legea Administratiei Publice Locale care interzice celor care au facut politie politica sa fie functionari publici. 

Pe vremuri, asa cum rezulta din declaratiile celor anchetati de el, a terorizat fizic si psihic femeile care nu voiau sa faca fortat copii si pe brasovenii care au cartit impotriva comunismului. Acum, este cel care ii valideaza pe cei alesi democratic de brasoveni in Consiliul Local.

Paraschiv a fost instalat in post, ca secretar interimar in Primaria Brasov, de fostul prefect PSD, Otilian Neagoe, in 2001. In ianuarie 2006, s-a inscris, a participat si a castigat concursul organizat de Primarie pentru ocuparea functiei de secretar. A fost singurul candidat. Pentru a i se permite sa ocupe functia, a declarat pe proprie raspundere ca nu a facut politie politica. Falsul se afla si acum printre documentele Primariei.

Primarul Scripcaru stia, si stie si acum, ca se incalca legea, dar se face ca ploua, relatiile lui cu secretarul Primariei fiind foarte stranse. Functionarii institutiei stiu si ei, dar tac malc, de frica.

Falsul facut de Paraschiv, consemnat si arhivat in documentele oficiale  ale muncipalitatii, este dovedit de probe zdrobitoare:  un denunt penal, datand din 2006 si nesolutionat inca de Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov cuprinde mai multe declaratii olografe ale unor  brasoveni care au fost anchetati dur  de Paraschiv in anii `80 si care au avut mult de suferit, impreuna cu familiile lor din cauza masurilor de teroare dispuse de fostul maior Paraschiv.

 

Securist cu brevet de revolutionar

Desi  a fost implicat ca ofiter de Securitate in evenimentele din 22 decembrie 1989, Paraschiv a avut tupeul sa solicite - si sa obtina - in 1992, prin Asociatia „Brasov-Decembrie 1989", certificatul de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite, conform legii nr 42/90, beneficiind, desigur, de toate drepturile conferite de respectivul act normativ.

Obisnuit deja cu declaratii false si memorii aberante, odata cu aparitia Legii 341 din 2004, a cerut preschimbarea certificatului. Presedintele organizatiei brasovene de revolutionari, Dorin Lazar  Maior a inchis si el ochii  in fata tortionarului care a anchetat inclusiv membri din asociatie  si i-a promovat dosarul la Bucuresti, la SSPR, dand si o recomandare scrisa in acest sens.

 

„Nu am desfasurat activitati de politie politica"

Gravitatea falsurilor facute de Nicolae Paraschiv e cu atat mai mare, cu cat functia publica pe care o ocupa este foarte importanta: secretarul unei primarii da viza de legalitate pentru toate  actele emise de Primarie, inclusiv pe  hotararile luate de Consiliul Local.

 

Conform conditiilor de participare, Paraschiv, in calitate de fost ofiter activ de securitate, nu era indreptatit sa se inscrie la concursul pentru ocuparea postului de secretar. In CV-ul depus la dosarul de concurs, Paraschiv a omis sa mentioneze ca in perioada 20.08.1974-22.01 1990, adica timp de 16 ani, a fost ofiter de Securitate, angajat al Inspectoratului de Securitate Brasov, mentionand laconic doar ca in acea perioada a lucrat in Ministerul de Interne.

La acelasi dosar, Nicolae Paraschiv a depus, pentru a putea intra in concurs, la data de 10 ianuarie 2006,  o declaratie pe propire raspundere ca nu a desfasurat activitati de politie politica, sub semnatura olografa. Iata ce spune Paraschiv si semneaza cu propria mana: „Declar pe propria raspundere ca nu am desfasurat activitati de politie politica".

 

CV cu functii inalte

Dupa Revolutie, Paraschiv a fost ajutat de mai multi oameni sus-pusi. A lucrat, pe rand,  la Trust I.A.S. Brasov (Gospodaria de Partid),  la Poiana Brasov SA (unde nu intamplator  era director Otilian Neagoe, cel care mai tarziu, l-a numit secretar la Primarie), Poiana Cibela Brasov SA, SNP Petrom Bucuresti, Prefectura Brasov (unde era prefect acelasi Otilian Neagoe) si, in ultimul timp, la Primaria Brasov, mereu pe functii inalte, de director, sef serviciu sau secretar al Prefecturii si Municipiului.

Mai inainte insa, din 20 august 1974 pana in 22 ianuarie 1990 a facut parte din cadrele de nadejde ale Ministerul de Interne, cum recunoaste chiar el, minister  de care apartinea, dupa cum se stie, si Securitatea.

In CV-ul depus la dosarul de concurs, Paraschiv a omis sa mentioneze ca in perioada 20.08.1974-22.01 1990, adica inca de pe bancile facultatii de drept, pe care a absolvit-o in 1976, a fost ofiter de securitate si a lucrat in cadrul Inspectoratului de Securitate Brasov. A mentionat doar ca in acesti 16 ani a lucrat in Ministerul de Interne.

 

Ce a facut la Revolutie

Desi  Legea 341 precizeaza clar ca „de prevederile prezentei legi nu beneficiaza persoanele, civili sau militari, care sunt dovedite a fi fost implicate in activitatile fostei securitati ca politie politica, precum si persoanele care au organizat, au actionat, au instigat si au luptat, sub orice forma, impotriva revolutiei din decembrie 1989", Paraschiv a obtinut certificatul de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite. Iata ce scrie in memoriul privind activitatea sa revolutionara: „Am luptat si mi-am adus contributia la identificarea si arestarea elementelor contrarevolutionare ce desfasurau activitate de tip terorist". O contributie „deosebita" ar fi avut-o, dupa cum se lauda in memoriu, la „arestarea lui Tudor Molan, depistat in posesia unei arme cu luneta, pe care ulterior l-am predat Comandamentului Frontului Salvarii Nationale". In memoriul de sase pagini, Paraschiv asterne in cascada o serie de „fapte curajoase", mentionand spre final ca „sirul acestor acte revolutionare ar fi continuat firesc daca nu as fi fost intrerupt de arestarea mea in noaptea de 23 decembrie 1989 (!), punerea sub catuse si depunerea in arestul fostei Militii, unde am fost tinut 5 nopti si 6 zile in regim de teroare".

A capturat un postas „terorist"

Cu toata „contributia hotarata" la victoria revolutiei, Paraschiv a fost, intr-adevar, arestat in noaptea de 23 spre 24 decembrie, 1989. Acuzatia: terorism. Motiv pentru care a petrecut cinci nopti in arestul Militiei Judetului, dupa cum declara. Principala sa contributie la victoria Revolutiei, asa cum reiese din propria declaratie, a fost capturarea lui Tudor Molan, un postas, care ar fi fost surprins tragand asupra nevinovatilor. S-a pastrat chiar o poza de la capturarea lui Molan, in care apare si Paraschiv.

Interesant este ca postasul nu a recunoscut niciodata ca a avut arma asupra sa. Nici n-a mai avut prea mult timp, murind cateva zile mai tarziu in arestul Militiei. La autopsie s-a constatat ca a avut coastele rupte si capul spart. In Certificatul Medico-Legal se mentioneza  ca loviturile le-a primit in multimea de oameni indignati, dupa ce a fost prins de Paraschiv. Dar in fotografie Molan nu are nici capul spart, nici nu pare ca ar avea ceva coaste rupte.  Paradoxal, sau nu, in acelasi arest al Militiei, au ajuns si maiorul Paraschiv, impreuna cu un alt ofiter de securitate, Murariu. In aceeasi perioada cu Molan si se pare ca in aceeasi celula.

 

Ancheta avorturile

Pe vremea cand il slujea pe Ceausescu, actualul secretar al Primariei Brasov raspundea de sistemul sanitar si avea un birou special chiar in cladirea Directiei Sanitare. Femeile care ajungeau la inceputul anilor 80  , cu avort provocat, la Maternitatea din Brasov,  pentru ca nu voiau sa dea viata unor copii pe care nu aveau cu ce sa ii creasca  nu o sa il uite nicodata. Povestesc chiar doctorii din acea perioada cum le ancheta, in timp ce acestea se chinuiau in dureri cumplite, sa marturiseasca cine le-a provocat avortul.

 

Anchetata de Paraschiv pentru ca asculta Europa Libera

Actuala mana dreapta a primarului  Scripcaru nu a iertat nici personalul medical in vremea cand era maior de Securitate. Maria Pitul, asistenta de laborator la Spitalul Judetean, a fost anchetata de Nicolae Paraschiv pentru infractiunea de a fi ascultat postul „Europa Libera". Dupa cum declara femeia, Paraschiv a chemat la audieri sase persoane, timp de doua luni, in anii 1980-1981, toate asistente si colege cu Maria Pitul, pentru a afla ce comenteaza aceasta la serviciu in legatura cu evenimentele din Polonia, interventiile rusilor in Afganistan , informatii auzite la Europa Libera. Ulterior a fost anchetata si Maria Pitul. „Am fost chemata si eu la biroul special de catre Nicolae Paraschiv, pentru a fi anchetata. Ancheta a durat cam trei ore, timp in care fostul securist alterna modul de anchetare intre politete si amenintari. Amenintarile au culminat spre final, cand mi-a dictat declaratia".

Speriata, femeia a fost nevoita sa recunoasca cum ca ar fi afirmat: „daca nu se iau masuri urgente economico-administrative, vom ajunge mai rau decat in Polonia". Suficient pentru ca, ulterior, sa devina docila. Altfel, pentru ceea ce a scris si semnat, ar fi ajuns „pe mana baietilor care se poarta mai urat", dupa cum i-a spus, prieteneste,Paraschiv, care a amnenintat-o: „Nu mai iesti nicodata din beciurile Securtiatii. In final, a urmat o sedinta de condamnare a atitudinii contrarevolutionare a tovarasei, tinuta in biroul sefului de sectie din spital la care Maria Pitul a fost silita sa asiste fara a putea sa se apere.

 

„Cu pistolul la spate"

Sorin Boaca, muncitor necalificat la IJPIPS Brasov, l-a injurat in public pe Ceausescu. Omul a fost ridicat in cursul saptamanii 20-27 octombrie 1989 de catre capitanul de securitate Radoslav, superiorul lui Paraschiv si dus la Militie, si apoi la Securitate. Aici a fost anchetat timp de 20-25 de zile de catre maiorul Paraschiv. Securistul era interesat sa afle de ce Sorin Boaca il injura pe Ceausescu, de ce vrea sa plece din tara, de ce este nemultumit de regimul comunist, sugerandu-i anchetatului, „cateodata cu pistolul la spate", ca  se poate ajunge la situatia din 15 noiembrie 87: „O sleahta de nemernici au devastat Consiliul Judetean, iar eu sunt pus aici sa previn astfel de situatii", i-ar fi explicat Paraschiv lui Boaca. Din cauza absentelor de la serviciu, Boaca si-a pierdut, in 6 decembrie 1989 ,serviciul la IJPIPS iar conform vestitului decret 153 , cei care nu aveau loc de munca erau condamnati la inchisoare. Sorin Boaca a scapt ca prin minune de  capcana pregatita de Paraschiv, nu a mai  ajuns in puscarie la Codlea pentru ca a venit Decembrie 89. Impreuna cu alti brasoveni, anchetati si terorizati  de acelasi Paraschiv, s-au dus sa il caute la Securitate si sa ii ceara socoteala. Dar Parschiv , contrar ordinului dat de Iulian Vlad - comandantul Securitatii, nu era in institutie  ci... la Revolutie.

 

„Teroristi, predati-va! Paraschiv e arestat!"

Un alt brasovean, Ciprian Albert Aranusi, declara tot sub semnatura, ca in luna august si septembrie 1989, aceeasi securisti, respectiv Paraschiv si Radoslav, l-au anchetat la sediul Securitatii Brasov, pentru ca aveau informatii ca vrea sa paraseasca tara. Scarbit ca tot securistii sunt la putere, brasoveanul a emigrat in 1990 in Belgia. Araniusi isi aminteste ca, in Decembrie 89,  „dupa ce s-a deschis focul in orasul nostru, am plecat in patrule spre locurile unde eram solicitati de manifestanti, si anume in zona Teatrului Dramatic, vis-a vis de Consiliul Judetean, de unde se executau focuri de arma. In aceasta zona, la un moment dat, un ofiter de armata a strigat prin porta-voce: «Teroristi, predati-va! Maiorul Paraschiv este arestat!»".

 

Anchetator dur

O alta victima a securistului Nicolae Paraschiv a fost inginerul Marius Troenaru. Fiul unui inspector de la Sanatate, Troenaru terminase politehnica si fusese repartizat undeva in Mehedinti. In 1989, in timp ce Marius era intr-o delegatie la Brasov, la usa familiei Troenaru a sunat cuplul de securisti Radoslav-Paraschiv si i-au ordonat sa se prezinte a doua zi la Securitate. „Ne-am trezit la usa apartamentului cu maiorul Nicolae Paraschiv de la Securitatea Brasov, acompaniat de maiorul Radoslav. Paraschiv si-a motivat prezenta prin faptul ca detinea informatii ca vreau sa parasesc tara. Am fost chemat a doua zi la Sediul Securitatii".

Inginerul povesteste, sub semnatura, ca Paraschiv a urlat la el si l-a injurat, pentru ca aflase ca ar vrea sa fuga din tara, inot, trecand  Dunarea. Ancheta a durat mai multe zile.

„In timpul anchetei, maiorul Paraschiv mi-a luat declaratii sub presiune, amenintandu-ma, aducandu-mi injurii si urland la mine.  «Daca nu spui tot nu mai iesi niciodata, ba, din beciurile Securitatii!», urla Paraschiv".. Chiar si prietenii si vecinii inginerului au fost chemati la Securitate, interogati si pusi de acelasi Paraschiv sa dea declaratii despre Troenaru.

Spaima familiei Troenaru s-a terminat doar odata cu revolutia. Spaima noastra, insa, a ramas.

 

„Numai Dumnezeu are dreptul sa judece"

Cand vine vorba de Revolutia din 1989, secretarul Primariei Brasov , securistul tortionar Nicolae Paraschiv devine foarte sensibil. „Amintindu-mi de acele vremuri, imi deschideti o rana in suflet. Da, am participat la Revolutie, am luptat pentru libertatea acestui popor pe care il iubesc! Am fost inchis, am fost batut si schingiuit! Numai eu stiu prin cate am trecut!", a declarat Paraschiv, cu lacrimi in ochi, unui reporter.

Cat despre faptul ca a fost ofiter activ de Securitate, timp de 16 ani, Paraschiv se apara: „Faceam parte dintr-un sistem.Da, am fost ofiter. Si ce daca? E vorba de viata mea privata. Foarte multi activau in PCR. Dar asta nu inseamna ca am facut politie politica. Sunt si eu un om, am un suflet. Iar sufletul meu a fost calcat in picioare de rauvoitori. Dar nu-i judec. Numai Dumnezeu are dreptul sa judece".

 

„Ma rog pentru dusmanii mei"

Intrebat cum isi explica fapul ca exista atatia oameni care au declarat, sub semnatura, ca au fost anchetati de el in perioada comunismului, Paraschiv spune ca „acesti oameni mint. Vor sa imi faca rau. Dar cu toate acestea, eu ma rog in fiecare dimineata, inainte de a pleca de acasa, pentru dusmanii mei, sa le fie bine". Fostul maior isi asuma responsabilitatea pentru declaratia pe care a dat-o in dosarul de concurs pentru ocuparea postului de secretar: „Intr-adevar, in declaratia mea am scris ca n-am facut politie politica. Eu sunt pregatit sa raspund personal, in fata legii, pentru aceasta declaratie!"

Desi toata lumea din Primarie cunoaste trecutul lui Paraschiv, nimeni nu a intreprins ceva pana in momentul de fata. Purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, Sorin Toarcea, spune: „Este strict problema domnului Paraschiv daca a facut sau nu politie politica. Dansul isi asuma singur responsabilitatea pentru declaratia sa. Iar pana in prezent nu s-a primit nici o sesizare impotriva lui. Domnul primar nu are absolut nici o legatura cu asta!".

 

Verdict de politie politica de la CNSAS

CNSAS a emis pe numele lui Paraschiv, decizia nr.3583/11.10 2007, prin care s-a stabilit ca acesta a fost agent al politiei politice comuniste. Decizia  amintita a fost contestata de catre titularul acesteia, Colegiul CNSAS emitand o alta decizie, nr. 7078/20. 12. 2007, prin care a fost respinsa contestatia. Ultima decizie a fost contestata de Paraschiv, in fata instantei de judecata, la Curtea de Apel Brasov.

 Intre timp,  securistul specializat in politie politica, de la Primaria Brasov, aplica orice metoda pentru a trage de timp. Numerosi brasovenii, pe care i-a anchetat inainte de 1989, torturandu-i fizic si psihic, care au dat declaratii scrise in acest sens, sunt dispusi , in ciuda presiunilor care se fac asupra lor ,sa depuna, oricand, si marturie in instanta.

De retinut este insa si si faptul ca primarul George Scripcaru, reales in functie, la 1 iunie, 2008,  il tine strans  in brate pe tortionarul„revolutionar", simuland necunoasterea cu privire la faptul ca in februarie, 2006,  Paraschiv a depus la dosarul de concurs pentru  ocuparea  postului de secretar, o declaratie pe proprie raspundere, in care minte ca nu a facut politie politica.

Nici Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, unde un denunt penal impotriva secretarului  tortionar Nioclae Paraschiv, insotit de suficiente probe, asteapta, tot din 2006 , sa primeasca o rezolutie, nu se grabeste sa solutioneze cazul permitand astfel ca  un securist care, a facut politie politica la greu in Brasov sa ramana pe un post de inalt functionar public , in baza unui fals si uz de fals acte publice.