http://www.brasovultau.ro/img/logo.jpg

Miercuri, 18 iunie 2008

Dan Puric.jpg

Cine suntem

Peste o mie de brasoveni au luat ieri cu asalt “Reduta” sa-l vada si sa-l asculte pe cunoscutul actor si regizor Dan Puric si sa afle “Cine suntem”. Dan Puric a venit la Brasov la invitatia Asociatiei Filantropice medical crestine “Cristiana”, a Colegiului National “Unirea” si a revista “Veghea”

user_thumb450.jpg

Peste o mie de brasoveni au dorit sa participe la acest eveniment de exceptie, insa cele trei sute de locuri din sala s-au dovedit insuficiente. Brasovenii n-au batut in retragere  si, cei care nu au mai putut intra in sala, au ramas sa asculte conferinta din foaier, unde au fost instalate boxe, si de  pe scari, multimea umpland practic cladirea pana afara, la intrare.


Emotionat si coplesit  de prezenta unui auditoriu atat de numeros, Dan Puric a marturisit  in debutul conferintei ca, pentru el,  acest lucru este inca o confirmare a faptului ca oamenii locului au ramas aceiasi, curati la suflet,  setosi de adevar si cu credinta nestramutata in Dumnezeu si neam: “Pentru mine prezenta dumneavoastra  aici este inca o confirmare a faptului ca Brasovul da dovada, in continuare, de incapatanare istorica, este o cetate necucerita si isi traieste, cu gratie, o  rezistenta de invidiat!.”


Brasovul - emblematic in lupta anticomunista


Puric a omagiat traditia luptei anticomuniste a zonei si a Brasovului, inceputa in anii `40, rezistenta din munti, urmata de revolta anticomunista din `87  si evenimentele din Decembrie `89 si n-a ezitat sa precizeze ca, din aceste motive, Brasovul va deveni  pentru el locul ideal  in care sa  dezvolte colaborari pe proiecte si programe menite sa sprijine pastrarea memoriei vii  a credintei crestin-ortodoxe si a luptei si rezistentei anticomuniste .

Conferinta “Cine suntem” a actorului si regizorului Dan Puric a electrizat auditoriul prin elocinta discursului liber  si substanta  continutului sau.


El a venit in sustinerea expozeului sau cu o “cascada “ de argumente  concrete,  care, de altfel, sunt continute si in cartea  “Cine suntem”. Puric a explicat ca titlul cartii, si al conferintei, nu contin si un semn de intrebare  pentru ca : ”Eu nu traiesc din anchete, ci din afirmatii!”.

Nu au lipsit din discursul lui Dan Puric criticile acide la adresa  clasei polititice romanesti, caracterizata ca fiind o agregare  atee si fara scrupule, cinica si dispretuitoare fata de popor, interesata doar de sine.  Aceste enuturi sunt sintetizate de altfel si in cartea sa, in care spune: “Antrenamentul de uitare la care este supus poporul roman astazi face ca gandirea si inima sa se roteasca pe loc si, din aceasta rotire in gol, paradoxal, odata cu trecutul dispare si viitorul. El, omul de azi, pedaleaza zadarnic intr-un prezent continuu. A locui cu fiinta doar intr-o dimensiune a timpului – si aceeea distorsionata – inseamna moartea lenta , dar sigura, a identitatii”.


"Poporul roman e in genunchi, dar nu si ingenunchiat"


Timpul nu este insa pierdut,  a concluzionat Dan Puric in incheirea conferintei sale:
“Poporul roman este un neam suferind, care se ridica incet din genunchi, pentru ca el este doar in genunchi acum dar nu si  ingenunchiat!”


Prezenta marti,  la Brasov, a lui Dan Puric i-a dat acestuia ocazia sa se  intalneasca si cu doua personalitati emblematice ale rezistentei anticomuniste romanesti, care, desi octogenare, sunt pline de vitalitate, iubire si credinta, doctorul Teofil Mija, presedintele Asociatiei “Cristiana”, care conduce Azilul de batrani de la Sacele  si sculptorul  Nicolae Purcarea, inspirat mester popular din Scheii Brasovului, vicepresedinte al Academiei  Artelor Traditionale din Romania.