Editia: 5578 Vineri, 20 Iunie 2008
Organigrama cuibului de poliţişti şpăgari
de Liliana Nastase, Ionel Stoica
Poliţiştii şpăgari din Argeş şi „locotenenţii" lor erau organizaţi ca după manualul de management. Obiectul principal de activitate: vânzarea frauduloasă a permiselor auto.
Filiera era manageriată de însuşi şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Argeş, comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu, ajutat îndeaproape de adjunctul său, comisarul-şef Vasile Voinea, şi de subcomisarul Daniel Zidaru.
Întrebat de magistraţii instanţei dacă un candidat poate da examenul pentru permisul de conducere la toate categoriile într-o singură zi, comisarul-şef Codruţ Vlăsceanu a răspuns halucinant: „Un examinator bun îşi dă seama după zece metri parcurşi de elev dacă acesta ştie să şofeze".
Reamintim că proaspătul primar al sectorului 4 din Capitală, Cristian Popescu Piedone, a obţinut, la Piteşti, permisul pentru cinci categorii într-o singură zi.
„Adevărul" vă prezintă astăzi organigrama cuibului de poliţişti şpăgari din Argeş.
„Domnul Piedone", căutat la Cadillac
Serviciul Permise şi Înmatriculări Bucureşti face verificări în cazul „Piedone-Cadillac" după articolul publicat ieri de „Adevărul".
„Dacă se va dovedi că domnul Piedone a înmatriculat maşina în Bucureşti în timp ce avea domiciliul în altă localitate, îi anulăm certificatul de înmatriculare", ne-a declarat comisarul-şef Dan Moşescu.
Cele 17 persoane implicate în mafia permiselor auto ilegale din ...
Reţeaua infracţională a poliţiştilor din Argeş a obţinut sume imense din fapte de corupţie
Filiera permiselor auto obţinute ilegal în Argeş era organizată ca o adevărată societate comercială. Profitul era pe măsură!
Cele 17 persoane implicate în scandalul "Mită pentru permise auto", în frunte cu şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Argeş, comisarul-şef Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, vor rămâne în arest pentru 29 de zile. Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul acestora la decizia Curţii de Apel Bucureşti privind arestarea preventivă.
Cea mai inedită apărare a fost făcută de Constantin Florea, avocatul preotului Laurenţiu Floroiu, care a susţinut în faţa instanţei că preoţii au "imunitate" în faţa procurorilor. Constantin Florea a susţinut că, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române, pentru a începe urmărirea penală împotriva clientului lor, procurorii trebuiau să ceară avizul Episcopiei Argeşului. Mai mulţi arestaţi din dosar au refuzat să dea declaraţii.
Cum poţi fi „profesionist" într-o zi
Întrebat de instanţă dacă un candidat poate da proba practică a examenului auto (traseu – n.r.) pentru permisul de conducere la toate categoriile într-o singură zi, comisarul-şef Codruţ Vlăsceanu a răspuns afirmativ. Întrebarea magistraţior a fost pusă după ce mass-media a relatat cazul primarului sectorului 4, Cristian Piedone Popescu, care a reuşit această performanţă la cinci categorii.
Vlăsceanu a explicat că, potrivit normelor ce stabileau durata în timp a unei probe, este posibil acest lucru, mai ales că un examinator bun îşi dă seama, după 10 metri parcurşi de elev, dacă acesta ştie să şofeze. "Noi nu puteam să dăm examen pentru categoria E, de tramvai şi troleibuz", a completat comisarul.
Atenţionaţi că erau monitorizaţi
Comisarii-şefi Vasile Voinea şi Gheorghe Vlăsceanu au declarat instanţei că ştiau că sunt monitorizaţi de DNA şi DGA, şi că nu aveau de ce să ascundă banii găsiţi la percheziţie, pentru că erau obţinuţi legal. Voinea a declarat că în data de 21 mai a fost sunat de o "persoană de sex feminin" care i-a transmis să fie atent la înmatriculări. "Mi-a spus să mă feresc de candidaţii din alte judeţe, în special din Dâmboviţa", a povestit poliţistul.
Organizare cu reguli clare
Anchetatorii au arătat că inculpaţii acţionau în mod organizat, în cadrul unui grup constituit cu reguli clare şi cu o structură bine determinată în scopul comiterii unor infracţiuni grave de corupţie, obţinând beneficii materiale constând în sume mari de bani. Procurorii au mai subliniat că în această "caracatiţă" infracţională au fost prinşi şi ofiţeri de poliţie care, în loc să vegheze la respectarea legilor, au săvârşit fapte de natură penală.